Članek
V Evropi nova oblika borelioze
Objavljeno Sep 03, 2015

V Evropi se širi nova oblika borelioze, ki jo povzročajo klopi. Značilno zanjo je, da se po ugrizu ne pojavi rdeč kolobar, zato jo je težko prepoznati. Nezdravljenje bolezni lahko vodi v poškodbe živčnega sistema.

Na severu Evrope se je pojavila nova oblika lymske borelioze, ki jo prenašajo klopi. Prve bolnike so že odkrili na Nizozemskem, v Rusiji, na Japonskem in v Združenih državah Amerike. V drugih evropskih državah so prisotnost tovrstnih borelij v potrdili klopih na Češkem, Danskem, Veliki Britaniji,  Estoniji, Franciji, Nemčiji, Poljski, Švedski in Švici.

Brez značilnega rdečega kolobarja

Podatkov o sami bolezni in razširjenosti te bolezni je še malo, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ)

Pri okužbi z novo bakterijo se pojavi vročina in bolečine v mišicah, ki trajajo nekaj dni, nato oboje mine.Podobno kot pri povratni mrzlici, vročina traja nekaj dni, stanje se izboljša. Po desetih dnevih se ponovno pojavijo bolečine in vročina. Takih ponovitev je lahko več.

Izpuščaj oziroma rdeči kolobar okoli mesta ugriza klopa se običajno ne pojavi, zato je zelo težko prepoznati to obliko borelioze. Posledice nezdravljenja so lahko zelo hude in vodijo v hude poškodbe živčnega sistema.

Beri dalje...