Članek
Madžarska zavrnila vrnitev 14 sirskih beguncev, ki so pobegnili v Slovenijo
Objavljeno Sep 15, 2015

Begunce so Madžari zavrnili, ker ne obstajajo nobeni dokazi, da so bili pred prihodom v Slovenijo dejansko na Madžarskem.

Madžarska je zavrnila sprejem 14 sirskih beguncev, ki so jih v noči iz četrtka na petek prijeli na avtocesti v bližini Lendave. Begunce, ki v Sloveniji niso zaprosili za azil, so naše oblasti glede na dublinsko zakonodajo, nameravale vrniti na Madžarsko, od koder so prebegnili v Slovenijo.Pogovori med slovenskimi in madžarskimi organi so potekali od 10. ure, vendar so slednji njihov sprejem zavrnili, zato se sirski državljani vračajo v Postojno,  so za STA potrdili na Policijski upravi Murska Sobota

Na Madžarskem jim niso vzeli prstnih odtisov

"Niso jih hoteli sprejeti, ker tujci v razgovorih niso niti z besedo omenili, da so bili na Madžarskem, dejansko pa tudi nismo imeli fizičnih dokazov o njihovem bivanju na Madžarskem. Tam jim tudi niso vzeli prstnih odtisov in jih zato ni v sistemu," je povedal predstavnik Policijske uprave Murska SobotaBoris Žibrat.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je sicer že v ponedeljek napovedal, da bodo sirski državljani ostali v Sloveniji, če jih Madžarska ne bo sprejela. Ni pa po njegovih besedah nobenega dvoma, da so k nam prišli prav iz Madžarske.

Beri dalje...