Članek
Madžarska na meji s Slovenijo že postavila bodečo žico
Objavljeno Sep 24, 2015

Madžarska bo po ograji na meji s Srbijo in Hrvaško to očitno postavila tudi na meji s Slovenijo. Slovenija o tem ni bila obveščena!

Madžarska naj bi po poročanju tiskovne agencije MTI že začela postavljati bodečo žico na meji s Slovenijo. Policisti in vojaki naj bi tako postavljali ograjo na avtocestnem mejnem prehodu Pince-Tornyiszentmiklos kot tudi na mejnem prehodu, ki so ga zgradili na stari cesti nekaj sto metrov od avtoceste.

Po poročanju MTI so postavili premična kovinska vrata, vojaki pa na zeleni meji polagajo ograjo iz treh vzporednih bodečih žic. Promet ne na madžarski ne na slovenski strani zaradi tega ni bil moten, še navaja MTI. Vladni tiskovni predstavnik Zoltan Kovacs je za The Associated Press dejal, da gre za previdnostni ukrep.

Gre za prvi primer gradnje ograje, oziroma zapiranja meje med dvema državama, ki sta obe članici schengenskega območja.

Slovenija o začetku gradnje ni bila obveščena

Kot so za Žurnal24 povedali v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja o pričetku gradnje zidu niso bili obveščeni in so nas za vse nadaljnje odgovore napotili na ministrstva.

Tudi na notranjem ministrstvu pojasnjujejo, da o postavitvi preprek niso bili obveščeni, na zunanjem ministrstvu pa pravijo, da so z dogajanjem seznanjeni in ga spremljajo: "Z madžarsko stranjo smo že vzpostavili stik in pričakujemo dodatne informacije oziroma pojasnila z njihove strani."