Članek
ZPS s prijavo zoper Telekomov paket Penzion Neomejeni
Objavljeno Sep 29, 2015

ZPS je na tržni inšpektorat in oglaševalsko razsodišče naslovila poziv, da Telekom Slovenije opozori na neupravičeno uporabo izraza neomejeni v paketu, ki dejansko ponuja zelo omejeno količino prenesenih podatkov, in ustrezno ukrepa.

Pretekli teden je Telekom Slovenije začel ponujati nove pakete, namenjene upokojencem oziroma vsem, ki so stari več kot 60 let. Gre za pakete Penzion 100, Penzion 300 in Penzion neomejeno.

V paketu Penzion Neomejeno lahko uporabnik medtem neomejeno kliče in pošilja sporočila, a za prenos podatkov mora dodatno plačati - 10 centov za vsak MB, vendar ne več kot tri evre na mesec.

Ponudba se zdi nekako logična, celo poštena, saj naj bi potrošnika dobro zaščitila pred nenadejanimi stroški. Še zlasti, ker govorimo o paketu neomejeni, zato nekako pričakujemo, da je možno prenesti res veliko podatkov - če že ne neomejeno veliko, pa vsaj nekaj gigabajtov veliko," meni Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Omejitev hitrosti podatkov pri 500 MB

Vendar pa temu očitno ni tako. Kot opozarja Okorn, je Telekom, ki privablja z besedami "zagotavlja pa vam tudi brezskrbno uporabo interneta", glavne stvari skril ne samo pod rubriko Podrobno, pač pa še globlje, pod povezavo Opombe. "Tam boste izvedeli, da se uporabnikom, starejšim od 60 let, brezskrbna uporaba interneta preprosto zaključi po prenesenih 500 MB, saj takrat hitrost omejijo na popolnoma neuporabnih 64 kbit/s." Že ogled polurnega video posnetka bo to mesečno omejitev presegel.

"Res je, tega počasnega podatkovnega prometa ne zaračunavajo, res je, vse omenjeno je zapisano v pogojih ponudbe paketa, a dejstvo ostaja: ko govorimo o prenosu podatkov, za 500 MB nikakor in nikoli ne moremo reči neomejen prenos, ne glede na to, o kateri ciljni skupini govorimo," pravi Okorn.

Beri dalje...