Članek
Nemčija bo zaostrila azilno politiko
Objavljeno Sep 30, 2015

V Nemčijo vsak dan pride več tisoč beguncev, vlada zato predlaga spremembe azilne zakonodaje. Ker je v več centrih za begunce v zadnjih dneh izbruhnilo nasilje, iščejo tudi načine, kako bi take incidente preprečili.

Nemški bundestag bo v četrtek razpravljal o novih vladnih predlogih glede azilne politike, ki bodo, če bodo sprejeti, v veljavo stopili novembra. Vlada predlaga pospeštev obravnave prošenj za azil ter pospešitev vračanje tistih, ki jim je azil zavrnjen.

Nemčija namerava tudi razširiti seznam varnih držav porekla in nanj uvrstiti še Albanijo, Kosovo in Črno goro. Na seznamu so že tri ostale države z območja nekdanje Jugoslavije. Prošnje za azil, ki jih vlagajo državljani teh držav, so skoraj zagotovo zavrnjene.

Nič več gotovine

Begunci naj bi v sprejemnih centrih, ostajali dlje, do šest mesecev, pomoč pa bi dobivali v blagu, ne pa več v gotovini. Zakonodajne spremembe predvidevajo tudi posebne tečaje za čim hitrejšo integracijo v nemško družbo tistih, ki bodo azil najverjetneje dobili, ter poenostavljajo birokratske postopke za gradnjo namestitvenih kapacitet za begunce.

Dnevno v Nemčijo okoli 10 tisoč beguncev

Medtem se rekordni naval beguncev na Nemčijo  nadaljuje, dnevno jih še naprej prihaja tudi do deset tisoč.
Nemški mediji medtem poročajo o vse pogostejšem nasilju med samimi migranti. Kot piše Deutsche Welle, uradnih statistik sicer ni, a humanitarne organizacije, socialni delavci in prostovoljci se strinjajo, da etnične, socialne, kulturne in verske napetosti v prenapolnjenih begunskih centrih nevarno naraščajo.
 

Stepli so se za stranišče

Beri dalje...