Članek
d občine do občine drugače, ponekod opozorila, drugje globe za 800 evrov
Objavljeno Oct 03, 2015

Največ nepravilnosti pri ločevanju in odlaganju odpadkov inšpekcijske službe najdejo v blokovskih naseljih, torej v večstanovanjskih stavbah. Prakse izrekanja glob in višine glob se od občine do občine razlikujejo. Ponekod globo izrečejo vsem stanovalcem bloka, drugje kršitelje iščejo po odrezkih in položnicah, ki so jih odvrgli v napačen zabojnik. Najvišjo globo so doslej izrekli v Novem mestu, 800 evrov.

Na območju občine Celje inšpektorji, ki nadzirajo ločevanje in odlaganje odpadkov, največkrat na težave naletijo v blokovskih naseljih. Kršitelje opozorijo tako izvajalci javne službe kot upravniki večstanovanjskih objektov, vendar se, kot pravijo na občini, napake ponavljajo. Doslej so tako izrekli 46 glob, kar 45 za večstanovanjske stavbe.

Oglobili vse stanovalce bloka

"V nekaterih primerih najdemo kršitelja. Globo izrečemo vsem uporabnikom storitev," razlagajo na občini Celje. Kazen za vse prekrške v zvezi z ločevanjem in odlaganjem odpadkov je enotna - sto evrov. "Vse globe za tovrstne prekrške se izrekajo v isti višini. Razlog je samo eden – doseči spoštovanje občinskega odloka. Veliko smeti se znajde v napačnih odpadkih. Noben zabojnik ne vsebuje samo tistih odpadkov, za katere je namenjen. Tudi nobena vreča v zabojniku ne vsebuje enakih odpadkov.,“ pravijo v občinski službi za inšpekcijski nadzor.

V Ljubljani glob celotnemu bloku ne izrekajo

Drugače je v  ljubljanski občini, kjer prekrškovni postopek uvedejo zoper kršitelja, nikoli pa glob ne izrekajo celotnemu bloku. V Kopru v večstanovanjskih stavbah občinski inšpektorat nadzor opravlja samo takrat, ko ga izvajalec javne službe opozori na nepravilnosti. V letošnjem letu niso dobili še nobene prijave.

"Kršitelja je treba zalotiti pri dejanju"

"V večstanovanjskih stavbah je nadzor težaven v kolikor kršitelja nekdo pri dejanju ne zaloti in je pripravljen pričat; ali pa ga pri dejanju zaloti inšpektor," pravijo v Mariboru.Kršitelja pri dejanju samem pri neločevanju odpadkov v v večstanovanjskih objektih, kjer imajo odjemalci 
skupne posode, skušajo najti tudi na Ptuju.

Da so največja težava večstanovanjski objekti, kjer prebiva večje število ljudi in je skoraj nemogoče nadzirati njihovo odlaganje komunalnih odpadkov, priznavajo tudi v Kranju. Glob za neločevanje komunalnih odpadkov sicer Medobčinski inšpektorat Kranj ne izreka, ker v odloku nima pravne podlage.

V Mariboru kršitelje našli našli na podlagi odrezkov, položnic ...

Beri dalje....