Članek
Na odgovor čaka že pet mesecev
Objavljeno Oct 16, 2015

"Očitno se želi ustvariti lažni vtis možnosti participiranja državljanov pri upravljanju države, dejansko stanje je pa daleč od tega," je glede portala predlagam.vladi.si kritičen bralec, ki na odgovor čaka že pet mesecev. Rok, ki ga najavajo na portalu, je 30 dni.

Zaradi številnih kritik, da je portal predlagam.vladi.si neučinkovit (le malo implementiranih predlogov) zavajujoč (birokratski odgovori) in neažuren (vladni organi odgovarjajo prepočasi), predloge, ki jih portalu posredujejo državljani od februarja enkrat mesečno obravnavajo na odboru za državno ureditev in javne zadeve. Delovanje portala naj bi se na tak način, kot so zagotovili na uradu vlade za komuniciranje, izboljšalo. 

Na odgovor čaka že pet mesecev

Kot kaže pa portal, ki naj bi bil pripomogel k e-particiapciji državljanov, ni veliko bolj bolj učinkovit. 
"Očitno se želi ustvariti lažni vtis možnosti participiranja državljanov pri upravljanju države, dejansko stanje je pa daleč od tega. Če trditve konkretiziram: trenutno čaka na odziv državnih predlogov 265 predlogov, sam pa pri dveh predlogih, ki sta bila posredovana v obravnavo vladnim službam, na odgovor čakam že pet mesecev," nam je pisal bralec. Organ, ki mu moderator posreduje predlog, naj bi sicer odgovoril v 20-ih dnevih, na portalu pa naj bi odgovor objavili v 30-ih dnevih. 
Vladnemu portalu je posredoval še dva predloga, vendar moderator objave ni odobri že 14 oziroma 30 dni. "Obstaja tudi kategorija predlogov "Neustrezni" in bi lahko te predloge uvrstil tudi tja, če bi se mu zdeli neprimerni - bi pa s tem postali javni, kar sedaj niso," opozarja bralec, ki je na zamude opozoril tudi ustvarjalce storitve, vendar mu niso niti odgovorili. 

"Predlagam, da se samoukinete!"

Kritike na račun delovanja portala so se pojavile tudi na samem portalu, kjer se je nedavno pojavil predlog, da se portal ukine, saj "se skoraj noben predlog ne prelevi v rešitev težave"


"Bolj kot berem odzive pristojnih organov, bolj sem prepričan, da je ta portal nesmiseln," je še zapisal predlagatelj. "Organi vsak predlog soočijo z obstoječo zakonodajo ali zatečenim stanjem (recesija!?). Berem floskule, da nič ni možno, da zakonodaja tega ne dopušča, da so nemočni in tako dalje.".

Okoli tretjina predlogov je poslana v reševanje pristojnim ministrstvom in vladnim službam. Odkar se s predlogi ukvarja tudi odbor, se je odziv pristojnih organov izboljšal.

O predlogih uporabniki glasujejo

Beri dalje...