Članek
Nedovoljeni prestopi meje tudi v večernem času
Objavljeno Oct 20, 2015

Nedovoljeni prestopi tako imenovane zelene meje se niso ustavili niti s prihodom noči. Begunce, ki so prečkali mejo, so opazili tako na Štajerskem kot v Posavju.

Nocoj okoli 19.30 smo bili s strani domačinov obveščeni, da je v  bližini  nogometnega  stadiona Zavrč državno mejo nedovoljeno prestopilo okoli tisoč ljudi, domnevno  migrantov, ki so jih tja pripeljali s 15 avtobusi,” sporočaMiran Šadl z mariborske policijske uprave.  O  prihodu  skupine  beguncev  oziroma  migrantov  nas  hrvaški varnostni  organi  niso obvestili. Slovenski policisti so skupino okoli 650 ljudi  prijeli  v  Zavrču,  ostale  pa v kraju Meje. Tujce bodo nastanili v nastanitvenih centrih, kjer bodo proste kapacitete.

Okoli 20. ure so medtem policisti na Bizeljskem izsledili skupino okoli 700 tujcev, ki so prestopili državno mejo na območju Orešja. Tudi o prihodu te skupine beguncev oziroma migrantov nas hrvaški varnostni organi niso obvestili.

Nervoza v Brežicah

"Povej jim, da naj gredo nazaj, da naj ne rinejo," prevajalcu, ki uporablja megafon malo pred 18. uro reče slovenski policist. Prevajalec to stori, a pritisk se ne zmanjša. Pred nastanitvenim centrom v Brežicah je skoraj nepregledna množica ljudi, ki čaka na sprejem v center in na registracijo. 

Čakajo na dežju, na mrazu. Kar sami so si zakurili ognje, na gorišča mečejo, kar pač najdejo. "Zgleda, kot da bi pol Brežic gorelo," za naš portal pove eden od policistov na terenu. Na teren so prišli tudi gasilci. Policijski specialci pred nastanitvenim centrom držijo kordon, naprej najprej spuščajo družine z otroki, ostale pa zadržujejo v obroču. Med begunci, ki so prezebli in lačni, se stopnjuje napetost, a slovenski policisti za zdaj situacijo držijo pod kontrolo.

(Foto: M. K.)

"Prvič sem zaznal strah tudi med policisti"

Brežiški župan Ivan Molan je za portal Žurnal24 malo po 18. uri povedal, da je tokrat prišla bistveno bolj agresivna skupina beguncev kot pred tedni, med drugim tudi zato, ker so tokrat v skupini predvsem moški. "Med pripadniki civilne zaščite in policije sem prvič zaznal strah, čeprav policisti tega seveda ne bodo priznali," je povedal Molan, ki meni, da je strah povsem upravičen. 

Brežiški župan poziva državni vrh, naj situacijo jemlje skrajno resno, naj aktivira vojsko ali pa zaprosi za mednarodno pomoč. "Situacija je resna, takšne okoliščine lahko privedejo celo do žrtev," meni župan Molan.

Prek zelene meje več kot tisoč beguncev

V bližini mejnega prehoda Rigonce je zgodaj popoldne v Slovenijo preko zelene meje nedovoljeno in nenadzirano vstopilo okoli 1200 tujcev. Gre za begunce z vlaka, ki je nekaj po 13.30 pripeljal na hrvaško stran mejnega prehoda Rigonce. O prihodu vlaka s tujci pa hrvaški varnostni organi slovenskih niso obvestili.

 Policija okrepila nadzor

"Trenutno slovenski policisti na tem območju vzpostavljajo razmere, ki bodo preprečevale nedovoljen in nekontroliran prehod državne meje na tem območju," so sporočili z novomeške policijske uprave.  

Beri dalje...