Članek
Ustavno sodišče dovolilo referendum
Objavljeno Oct 22, 2015

Ustavno sodišče je ugodilo pritožbi glede izvedbe referenduma o pravicah istospolnih parov. Za je glasovalo pet ustavnih sodnikov, štirje so bili proti.

Ustavno sodišče je dopustilo referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami heterospolnih parov.

"Ustavno sodišče je v postopku za odločitev v sporu o dopustnosti referenduma, začetem z zahtevo predlagateljev referenduma Metke Zevnik, Kranj, in Aleša Primca, Ljubljana odločilo, da se razveljavi Sklep Državnega zbora o zavrnitvi razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR-D)," sosporočili z Ustavnega sodišča. 

(Foto: Anže Petkovšek)

Ne o vsebinskih ampak o procesnih razlogih

DZ je 3. marca sprejel novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami heterospolnih parov, vendar pa zaradi začetka postopka za razpis referenduma civilne iniciative Za otroke gre ni začela veljati. DZ je 26. marca zavrnil razpis referenduma o noveli z utemeljitvijo, da se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten. Koalicija Za otroke gre je nato vložila ustavno pritožbo zoper sklep DZ. V njej so predlagali odpravo sklepa in dopustitev referenduma.

"Ustavno sodišče je v tem postopku razsojalo samo o sporu med Državnim zborom in predlagateljema referenduma, in sicer glede vprašanja, ali je referendum o ZZZDR-D dopusten," jesporočil predsednik sodišča Miroslav Mozetič.  

"O protiustavnosti lahko odloča le Ustavno sodišče"

Beri dalje...