Članek
Nemčija pohitela z uveljavitvijo nove azilne zakonodaje
Objavljeno Oct 23, 2015

Po poročanju nemških medijev naj bi že prihodnji teden začeli množično vračati begunce. Nemčija bo novo, ostrejšo azilno politiko začela uvajati teden dni prej, kot je bilo predvideno.

Po poročanju avstrijskih medijev bodo v začetku prihodnjega tedna začeli tudi vračati zavrnjene begunce. Gre za tujce iz seznama takoimenovanih varnih držav, ki v Nemčiji ne morejo dobiti azila. Zvezne oblasti in nemške dežele naj bi že pripravljale sezname za vračanje zavrnjenih prosilcev za azil. V kabinetu nemške kanclerke informacij o začetku vračanja še niso potrdili. 

Na seznamu varnih držav porekla so bile doslej Srbija, BiH in Makedonija, seznam pa so razširili še na Albanijo, Kosovo in Črna goro. Prošnje za azil, ki jih vlagajo državljani teh držav, bodo skoraj zagotovo zavrnjene, in to po hitrejšem postopku.

Beguncem nič več gotovine

Po novi zakonodaji, ki bo začela veljati v soboto, bodo begunci v sprejemnih centrih lahko ostali šest in ne več tri mesece. Tam bodo prejemali pomoč v blagu in ne več gotovine.

Nova zakonodaja predvideva tudi posebne tečaje za čim hitrejšo integracijo v nemško družbo tistih, ki bodo azil najverjetneje dobili, ter poenostavitev birokratskih postopkov za gradnjo namestitvenih kapacitet za begunce.

Beri dalje...