Članek
Ameriški strokovnjaki priporočila glede izvajanja mamografije dvignili za pet let
Objavljeno Oct 24, 2015

Ameriško strokovnjaki pri obvladovanju raka na prsih pri ženskah mlajših od 45 na prvo mesto postavljajo genske teste.

Ameriško zdravniško združenje je objavilo nove smernice glede presejalnih pregledov s katerimi bi zmanjšali smrtnost zaradi raka na dojki.  Po 45. letu priporočajo vsakoletno mamografijo, po starosti 55 pa mamografijo na vsaki dve leti.

Mejo premaknili za pet let 

  • Rak dojk je najpogostejša oblika oblika raka pri ženskah po vsem svetu. Pri ženskah je to tudi najbolj smrtonosna oblika takoj za rakom na pljučih. V ZDA zaradi raka dojk vsako leto umre 40.000 žensk.

    V Sloveniji vsako leto za to vrsto raka zboli več kot 1200 žensk, pa tudi šest do 10 moških. .

Ameriško zdravniško združenje je doslej svetovalo začetek mamografij pri 40. letu. Kot navajajo, raziskave niso pokazale večjih koristi pri reševanju živkjnj mlajših žensk. Opozarjajo tudi na večje tveganje za lažne rezultate, ki lahko vodijo v nepotrebne kirurške posege in dodatne zaplete. 

Pri mladih ženska je njihovo žlezno tkivo zelo gosto in mamografija, ki je rentgensko snemanje, v takšnem tkivu težko odkriva benigne in maligne spremembe. Z leti v ženskih prsih maščobno tkivo vedno bolj nadomešča žlezno tkivo, zato se v njem spremembe veliko bolj vidijo na mamografskem posnetku.

V Sloveniji program Dora na redne mamografije vabi ženske med 50. in 69. letom. Vabilo dobijo na vsaki dve leti. Pri ženskah, starih od 40 do 49 let pa se mamografija v Sloveniji opravi predhodni presoji zdravnika z napotnico, predvsem pri ženskah pri ženskah z večjo ogroženostjo.

Prednost genskim testom in proučitvi družinske anamneze

Za ženske pred 45 letom ameriško zdravniško združenje predlaga bolj prefinjene preiskave, kot so genski testi, hkrati pa jih pozivajo, da se o svoji družinski anamnezi in zdravstvenem počutju natančno pogovorijo s svojim osebnim zdravnikom, ki bo presodil, ali so mamografske preiskave smiselne že pred 45 letom. Pri tem poudarjajo,  da je ženske potrebno informirati o dejavnikih tveganja, dejavnikih, ki tveganje zmanjšujejo ter prav tako koristih in škodah mamografij. 

"Ženske je treba ozaveščati, da se o boleznih, ki so se pojavljale v družini, pogovarjajo s svojim izbranim zdravnikom, ki na podlagi tega ugotovi, kolikšen je njen faktor tveganja in kako se ta faktor spreminja," so zapisali v sporočilu.

Beri dalje...