Članek
Zahteva za ustavitev prodaje Monsantovih semen
Objavljeno Oct 25, 2015

Nasprotniki gensko spremenjenih organizmov opozarjajo na uporabo Monsantovih semen v Sloveniji. Prodajaleci odgovarjajo: Monsanto proizvaja tako GS semena kot "klasična" semena.

374 podpisnikov je ministrstvu za kmetijstvo, oziroma ministru Dejanu Židanu poslalo dopis, v katerem zahtevajo, da ukrepa"proti GSO koruznim poljem v Sloveniji".

"Nismo vedeli, da smo žrtev GSO koruze v Sloveniji že 10 let. Monsanto preko Slovenskih podjetij že dolgo prodaja svoja GSO semena, ki jih skrije pod naziv hibridna koruza. Znamki Dekalb in Gold Country smo odkrili v Agrosaatu s sedežem v Škofljici in s podružnicami v Pomurju in na Štajerskem," v imenu podpisnikov pravi Božo Žabjek"Obe znamki GSO koruznih semen boste našli na uradni strani Monsanta, kar pomeni, da trditve ne boste mogli ovreči." 

Monsanto prodaja tudi klasična semena

  • Državni zbor je septembra sprejel Zakon o omejevanju ali prepovedi pridelave gensko spremenjenih rastlin, ki je v slovenski pravni red prenesel določbe iz Direktive o možnosti držav članic, da omejijo ali prepovejo pridelavo gensko spremenjenih organizmov (GSO) na svojem ozemlju. Slovenija je tudi izkoristila možnost in zahtevala geografsko izključitev za pridelavo gensko spremenjene rastline tudi za GS-rastline, ki so že odobrene, in za GS-rastline, ki so v postopku odobritve.

"Glede na napisano vam sporočamo, da so vsi hibridi koruze in sorte pšenice, rži, ječmena in ostalih rastlinskih vrst, ki jih trži podjetje Agrosaat žlahtnene s klasičnimi metodami žlahtnenja, oziroma ne vsebujejo genov drugih rastlinskih vrst ali drugih organizmov," odgovarja direktor podjetja Agrosaat Simon Grmovšek, ki poudarja, da velikežlahtniteljske hiše, med njimi tudi Monsanto prodajajo obe vrsti semen,  transgene za ameriški trg in klasične za evropskega, oziroma za tiste trge, ki GSO ne sprejemajo.

V EU trenutno dovoljena ena vrsta gensko spremenjene koruze

V Evropski uniji je v tem trenutku za pridelavo dovoljena zgolj gensko spremenjena koruza MON810. Ta se prideluje za krmo za živali v Španiji, na Portugalskem, Češkem, 
Slovaškem in v Romuniji.

Beri dalje...