Članek
Država bo k pomoči pri delu z begunci pozvala tudi prejemnike socialnih pomoči
Objavljeno Nov 02, 2015

Jutri naj bi na terenu začeli delati prvi zaposleni preko javnih del, k pomoči na terenu pozivajo tudi prejemnike denarne socialne pomoči. Župani, ki menijo, da so lokalne skupnosti preveč obremenjene, od države zahtevajo, da pripravi scenarije za primer, če se bo val beguncev še okrepil, oziroma, če se bodo begunci začeli vračati.

"K prostovoljnemu delu z begunci bomo povabili tudi tiste, ki so upravičeni do denarne socialne pomoči," je na današnji novinarski konferenci najavila ministrica za družino in delo Anja Kopač Mrak. Centri za socialno delo so tako doslej evidentirali med 150 in 300 ljudi, ki bi lahko bili primerni za to delo.  

"Ključna je pripravljenost ljudi"

"Gre za specifično delo, ki ga ne more opravljati nekdo, ki za to ni pripravljen. Poudarjam, da gre za prostovoljno delo, tisti, ki bodo sodelovali pa bodo dobili dodatek v višini 76 evrov," razlaga ministrica. 

V javna dela prvih osem brezposelnih

Poleg plačila bodo do dodatka upravičeni tudi zaposleni preko javnih del. Teh bo 260, z večino pa so že bili opravljeni razgovori, nekaj so jih že napotili na zdravniške preglede in prvih osem naj bi pogodbo sklenilo že jutri.

  • Uprava za zaščito in reševanje skupaj je minulem tednu, ko je v Slovenijo vstopilo skupno 52.185 migrantov, pripravila 35.850 toplih obrokov, skoraj 6000 litrov čaja, 570 litrov mleka in okoli 5500 kilogramov kruha.

Pogodbe bodo sklenili za november in december, kot pravi Kopač Mrakova pa obstaja velika verjetnost, da bodo pogodbe, ker se bo begunska kriza nadaljevala tudi v prihodnje leto, še podaljšali.

"Država naj pripravi vse možne scenarije!"

"Od države pričakujemo zelo jasne scenarije za primere, če se bodo stvari morda tudi poslabšale," pa je po sestanku županov občin z državnim sekretarjem Boštjanom Šeficem na Šentilju zahteval predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar. "Pozivamo državo, naj se čim bolj pripravi za naprej in da ima scenarije, ki bi se lahko zgodili, že vnaprej pripravljene," je dodal župan Občine Podčetrtek Peter Misja. "Danes je to problem občine Šentilj, jutri je lahko to problem vseh občin. Predvsem smo razmišljali v to smer, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, če se bodo begunci začeli vračati," pa je poudaril šentiljski županŠtefan Žvab.

Beri dalje...