Članek
Koliko beguncev bo Nemčija vrnila Sloveniji?
Objavljeno Nov 12, 2015

Večina beguncev je v Evropsko unijo vstopila v Grčiji, vendar jih Nemčija tja ne bo smela vračati. Hrvaška beguncev dolgo časa ni dosledno popisovala, Slovenija pa je skušala registrirati vse, nekatere sicer brez prstnih odtisov. Bo jih zato dobila nazaj?

Kot smo poročali, je Nemčija napovedala, da bo ponovno začela uveljavljati dublinski sporazum tudi za begunce iz Sirije, kar pomeni možnost njihovega vračanja v tisto evropsko državo, kjer so bili prvič popisani. Izjema je Grčija. Uveljavljanje tega pravila bi lahko pomenilo, da Nemčija v Slovenijo vrne več tisoč beguncev. 

Za vrnitev potrebno soglasje druge države

"V največjem številu primerov Slovenija ni država prvega vstopa," je danes pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Pri vračanju beguncev v prvo državo popisa gre za zelo natančno predviden postopek, pravi Šefic."Potrebno je tudi soglasje, ki naj bi migrante sprejela." Šefic meni, da bo Nemčija vračala predvsem migrante iz Zahodnega Balkana, ki jih je možno vrniti tudi neposredno v države izvora. 

"Po uredbi iz Dublina na državo, v kateri je begunec registriran, najprej naslovimo prošnjo za vrnitev in počakamo na odgovor, ali se s prošnjo strinjajo ali ne, potem pa se odločimo o vrnitvi ali pa tudi ne, odvisno od položaja,"  je za Delo pojasnil tiskovni predstavnik notranjega ministrstva v BerlinuTobias Plate.

Beri dalje...