Članek
Vseh 20 žensk jo bo še lahko obleklo
Objavljeno Dec 11, 2015

"S splošno prepovedjo nošenja burke in nikaba na javnih krajih bi posegli v ustavno varovane pravice. Predlagana sprememba je sistemsko nekonsistentna, neustrezna in ne dovolj premišljena, saj se burka in nikab v Sloveniji praktično ne uporabljata, v laični in strokovni javnosti pa so bili zaznani zelo različni odzivi na predlog. V Sloveniji živi okoli 50.000 muslimanov, pri katerih pokrivanje ženskega obraza ni običajno oziroma se uporabljajo naglavne rute, prav tako pa to v praksi ne povzroča varnostnega tveganja." Tako je vlada Slovenije danes odgovorila na predlog SDS glede novele zakona o varstvu javnega reda in miru, s katerim je poslanska skupine SDS predlagala prepoved nošenja burk in nikaba v javnosti.

Varnostno in kulturno vprašljivo

V SDS so menili, da bi pokrivala, ki prekrijejo celo telo, na javnem kraju lahko predstavlja varnostni problem, izpostavili pa so tudi kulturne razloge. 

"Če gremo mi kamor koli v arabski svet in obiščemo mošejo, se bomo pred mošejo sezuli, marsikje si bo treba umiti noge, ženske pa bodo dobile naglavno ruto, ki je ne smejo sneti," je menil poslanec SDS Vinko Gorenak. "To so njihovi predpisi in mi kot tujci jih moramo spoštovati. Tudi od njih pričakujemo enako, nič več in nič manj."

Izpovedovanje vere je svobodno

Beri dalje...