Članek
AROGANCA POGOLTNOSTI - VELIKA INOVACIJA SLOVENSKIH ZDRAVNIKOV
Objavljeno Mar 11, 2018

Fides grozi z novo stavko, jaz sem pa prejel tole spodnje pismo, menda Emila Pintarja, ki ga objavljam. Kaj pa je sedaj res ali pa ni, si mislite sami. Še bolje je, če poveste, napišite, zakričite, zakolnete. Žal pa bo učinek bolj ali manj enak, le svoj ventil boste odprli in zmanjšali možnost, da boste šli k zdravniku. Sicer pa nekatere strese, zamrzi ... že ko vidi sliko kakšnega človeka.

AROGANCA POGOLTNOSTI [1]
VELIKA INOVACIJA SLOVENSKIH ZDRAVNIKOV
Slovenski zdravniki so v svojih zahtevah po povečanju plač, ki so jih okrepili z grožnjami totalne stavke in blokade države (!?) dosegli povsem novo raven, ki je pomemben, inovativen prispevek ne le v naših okvirih, temveč v svetovnem sindikalnem gibanju. Zato nedvomno zasluži, da si to pomembno inovacijo malo podrobneje ogledamo. Ena njihovih osnovnih zahtev, s katerimi so prišli na pogajanja z ministrico o višjih plačah, se je, če jo malo poenostavimo, glasila: »Če so zdravniki po končanju svoje službe preutrujeni, da bi delali še po službi, so upravičeni do nadomestila dohodka za to odpadlo popoldansko delo«.
VEČPLASTNOST SLOVENSKEGA ZDRAVSTVA
Da bi razumeli vso bizarnost te zahteve, moramo najprej stvari malo razčleniti. Zdravstvo je velik sistem in v njem so popolnoma jasno razvidne tri kaste: - fevdalci: to so praviloma priznani, uveljavljeni zdravniki, ki imajo nepisano in nepotrjeno pravico, da imajo poleg službe (včasih pa tudi med njo) še tri do sedem drugih zaposlitev; - tlačani: to so praviloma mladi zdravniki in stažisti, ki morajo delati tlako za zdravnike – fevdalce, jih nadomeščati v njihovi odsotnosti in z lažmi prikrivati to odsotnost; - sužnji: to so predvsem bolniške sestre, brez katerih sistem ne bi deloval, česar pa fevdalci niso pripravljeni priznati.
UTRUJENOST KOT STATUSNI PRIVILEGIJ
Ko zdravniki govorijo o preutrujenosti, seveda to velja samo za zdravnike - fevdalce. Razumeti morate, da je res utrudljivo, hoditi v pet ali sedem služb. Že sama pota na toliko krajev so utrudljiva. Toda fevdalci za dober denar zmorejo vse in še več: tudi po 25 ur plačanega dela na dan. Poglejte njihove prihodke! Prvih petdeset zaslužkarjev po prijavljenem dohodku v Sloveniji je zdravnikov. Če bi zraven upoštevali še neprijavljene dohodke, darila in podkupnine, ga ni Slovenca, ki bi se vrinil med prvih petsto zdravnikov! Zdravnikom - tlačanom in sestram - sužnjam se pravica do utrujenosti ne prizna. To je statusni simbol, ki pripada samo zdravnikom – fevdalcem, kot v srednjem veku pravica do dolgih las ali oblek v barvi škrlata. Zato je netočno in površno, govoriti o »belih haljah« zdravstva. Razlikovati moramo bele halje suženj, tlačanov in fevdalcev. Samo slednji so pravi, ostale bele halje so namenjene prikrivanju dejstev. Mimikrija.
NADOMESTILO ZA NEDELO
Zahteva, da morajo zdravniki – fevdalci dobiti ustrezno plačilo za zaradi preutrujenosti odpadlo popoldansko fušanje, torej za nedelo, se je lahko porodila samo v glavah ljudi, ki že tako dobivajo plačilo za neopravljeno delo: polno plačo v matični službi, katere dobršen del nekateri preživijo na sekundarnih zaposlitvah. Da bi bizarnost te zahteve prišla bolj do izraza, jo razširimo še na nekatera druga področja. Po tej Kuštrinovi trancendentalni logiki bi imele pravico do nadomestila tudi učiteljice, ki prigajajo iz šol tako utrujene, da popoldne (poleg gospodinjstva, ki je tako ali tako njihova priznana pravica) ne morejo še tri ure inštruirati srednješolskih lenuhov bogatih staršev (ostali inštrukcij ne potrebujejo ali ne morejo plačati). Pravico do tega dodatka bi imeli tudi delavci v tovarnah, ki prihajajo domov preutrujeni, da bi popoldne obdelovali svoj vrtiček, kar je danes družbena mantra projekta »z vrta na krožnik«. Enako pravico bi morali priznati upokojencem, ki so preutrujeni, da bi pisali blog. Če vseh teh in podobnih pravic ljudem v drugih poklicih ne bi priznali, potem bi eo ipso priznali zdravnikom – fevdalcem status polbogov. Pravzaprav smo jim ta status, če sklepamo po Kuštrinovem obnašanju, že priznali!
UNIVERZALNI TEMELJNI DOHODEK
Zahteva za nadomestilo za izpad dohodka zaradi fevdalne preutrujenosti je v svojem bistvu, če dobro premislimo in globoko preudarimo, pravzaprav fevdalna zahteva za univerzalni temeljni dohodek. Po tej logiki bi zdravnikom – fevdalcem pripadla pravica do osnovne plače z vsemi dodatki, ne da bi sploh hodili v primarno službo. Kajti, če hodijo, so potem evidentno preutrujeni za popoldansko fušanje. Nekako me to spominja na logiko nekaterih dalmatinskih turističnih delavcev: »prokleti turisti, koliko dela je z vami! Ostanite doma, denar za letovanje pa nakažite na račun...!«
LAŽI ZDRAVNIŠKE MAFIJSKE HOBOTNICE
Ko je g Kuštrin (iz meni neznanih razlogov) to inovativno zahtevo po zdravniškem UTD umaknil, me je razveselil z drugo ugotovitvijo. Pojasnil nam je, da bodo zdravniki – fevdalci, ki sicer stavkajo zaradi fevdalne preobremenjenosti, zaradi stavke odpadle ali izpadle operacije in preglede lahko nadomestili v dveh mesecih. Čudna so pota Gospodova, še bolj čudna je logika Kuštrinova. Če so zdravniki - fevdalci tako preobremenjeni (in izgoreli), da morajo stavkati, kako bodo v naslednjih mesecih opravili še vse dodatne preglede in operacije, ki so med stavko odpadle?! Jasno je, da tega ne bodo (z)mogli, ali pa g Kuštrin laže o njihovi preobremenjenosti. Skratka: gospod naklada in laže, na katerokoli stran se obrne. Ste opazili: ko je zahteval dodatke za več dela za zmanjševanje čakalnih vrst, je posebej poudaril, da so to dodatki za zdravnike (fevdalce), ne za tlačane ali sužnje. Kot da lahko zdravniki več delajo, ne da bi to zahtevalo več dela tudi od tlačanov in sužnjev! Prav zanima me, kaj se bo zgodilo, ko bo tudi g Kuštrin, po božji volji, postal – pacient! Po mojem skromnem mnenju bo pobegnil na tuje. Njemu in njegovi izsiljevalski stavki v prid pa govori statistika: če dobro pogledate, boste opazili, da je število smrti v času bolniške stavke upadlo. Bo že res, da smo Slovenci razvita družba, v kateri nihče več ne umre brez zdravniške pomoči.
POTREBUJEMO SPARTAKA IN GUBCA
Jasno je, da naša politika Kuštrinovega vozla ne zna in ne želi razvozljati. Če ministrica ne želi poslušati fevdalcev, zahtevajo njen odstop in imenovanje novega ministra po svoji podobi. Tudi Bog je menda ustvaril človeka, to je zdravnika (vsi ostali smo za njih namreč zgolj pacienti, ne ljudje!) po svoji podobi in ni vrag, da fevdalni polbogovi ne bi (z)mogli imenovati ministra po svoji podobi! Pravzaprav to delajo že dve desetletji. Ja, gospod Kuštrin, ta ga pa pihne. Ko ga vidiš na tevejki, ti je jasno, da sovraži cel svet, najbolj pa Hipokrata. On ve, da je edino važen denar in samo denar. Ko sem bil še mulc in so nam v osnovni šoli pridigali o krutih fevdalcih, sem si tiste Tahije predstavljal natančno takole, kot zgleda ta borec za fevdalne pravice zdravnikov. Ne politične reforme zdravstva, potrebujemo novega Spartaka, ki bo zdravniške sužnje dvignil v upravičen upor! Potrebujemo novega Matijo Gubca, ki bo uboge zdravniške tlačane popeljal v boj s pesmijo: Naj teče tudi fevdalna kri! Samo tri dni stavke potrebujejo zasužnjene zdravniške sestre in zatlačeni zdravniški tlačani, da se sesuje fevdalizem slovenskega zdravstva. In te tri dni bomo ne-ljudje pacienti laže potrpeli kot zadnja tri desetletja Kuštrinovega fevdalizma in naslednja tri desetletja čakanja v vrstah na zdravniško pomoč in smrt!