Vreme Naročite se
Pomarančno pecivo
Čokoladne sladice sodijo med obvezne slaščice novoletnih praznikov, močan okus temne čokolade se posebno dobro ujema s svežo pomarančo.  
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS

Četrtek, 29. December 2022 ob 07:55

Sestavine: 300 g moke, 1 vrečka pecilnega praška, 2 biopomaranči, 300 g sladkorja, 4 jajca, 1 dl vode, 1 dl olja, marelična marmelada, 200 g jedilne čokolade

V večji posodi penasto stepamo jajca in sladkor. Prilijemo olje in vodo ter še malo stepamo. Umiti pomaranči (z lupino) narežemo na večje rezine, odstranimo pečke in sesekljamo v električnem sekljalniku. Sesekljane pomaranče primešamo stepeni jajčni zmesi in še malo stepamo. Nato primešamo moko, pomešano s pecilnim praškom, in prelijemo v namaščen pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, od 25 do 30 minut.

Še vroč biskvit v pekaču namažemo z marelično marmelado in počakamo, da se ohladi. Na koncu nad soparo stopimo jedilno čokolado, lahko dodamo malo olja, da se lepše maže, in jo prelijemo po marmeladi. Počakamo, da se čokolada strdi, nato pecivo narežemo na poljubno velike kose. Pecivo lahko pečemo tudi v modelu za torte.

Recept je izbran iz knjige Podeželske sladice Založbe Kmečki glas.

Zadnje objave

Thu, 9. Nov 2023 at 13:58

871 ogledov

Božanski čokoladni kostanji
Sestavine: za maso: 120 g kuhanega pretlačenega kostanja, 30–40 g mehkih datljev, 40 g praženih mletih lešnikov, cimet po okusu, rum po okusu, pol žličke vaniljeve paste, ščepec soli; za obliv: 75 g temne čokolade, 1 žlica kokosove maščobe ali mandljevega oljaVse sestavine za maso damo v multipraktik in jih dobro zmešamo, da dobimo gladko zmes.Iz zmesi oblikujemo kroglice v obliki kostanja, jih nalagamo na večji raven krožnik in shranimo za 20 minut v zamrzovalnik, da se strdijo.Medtem nad soparo raztopimo čokolado. Ko se čokolada popolnoma raztopi, ji primešamo maščobo in mešamo, dokler ne dobimo gladke tekoče čokolade.Iz zamrzovalnika vzamemo ohlajene kostanjeve kroglice, vsako nabodemo na palčko za ražnjiče ali zobotrebec in pomočimo v čokolado. Na palčko ali zobotrebec jih nataknemo tako, da je koničasti del kostanjeve kroglice obrnjen navzdol. Vsako pomočimo v čokolado in pri tem pazimo, da ostane okoli palčke elipsa brez čokolade.Čokoladne kostanje odlagamo na pladenj, obložen s papirjem za peko. Ko so vsi kostanji obliti s čokolado, postavimo pladenj v hladilnik in ga tam pustimo vsaj eno uro, da se čokoladni obliv popolnoma ohladi in strdi.

Fri, 27. Oct 2023 at 13:54

1859 ogledov

Rezine z grozdjem in skuto
Sestavine (za pekač velikosti približno 20 × 30 cm): za testo: 250 g moke, 20 g kvasa, 30 g sladkorja, 75 ml mleka, 40 g masla, 1 jajce, ščepec solinadev iz grozdja: 400 g belega grozdja, 30 g sladkorja, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, 10 ml vinjaka, malo cimeta, 50 g biskvitnih drobtin, nastrgana pomarančna lupinicaskutna krema: 250 g skute, 50 g sladkorja, 50 ml pomarančnega soka, nastrgana lupinica 1 pomaranče, 250 ml sladke smetane, 3 listi želatineNajprej naredimo testo. Moko presejemo v skledo, na sredini naredimo jamico, vanjo damo kvas, pol sladkorja in malo mleka. Malo premešamo in pustimo, da začne kvas vzhajati. Potem dodamo še preostali sladkor, jajce, sol, zmehčano maslo in mleko ter zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v kepo, pokrijemo in pustimo, da vzhaja.Potrebujemo še nadev iz grozdja. Grozdje operemo, jagode prerežemo na pol in odstranimo pečke. Dodamo kristalni in vaniljev sladkor, vinjak, cimet, pomarančno lupinico in drobtine ter dobro premešamo.Kvašeno testo razvaljamo v velikosti pekača 20 × 30 cm in položimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Na testo nanesemo nadev iz grozdja in ga lepo poravnamo. Pečemo od 30 do 35 minut v pečici, segreti na 175 stopinj.Ko je testo z nadevom pečeno, ga temeljito ohladimo na sobni temperaturi.Pripravimo skutno kremo. Želatino namočimo v mrzli vodi in raztopimo v pomarančnem soku. Skuti dodamo sladkor, pomarančno lupinico in dobro premešamo.Dodamo želatino s pomarančnim sokom in narahlo umešamo stepeno smetano. Kremo nadevamo na ohlajen nadev iz grozdja, jo enakomerno poravnamo in sladico postavimo v hladilnik, da se strdi. Dobro ohlajene rezine poljubno narežemo in okrasimo.

Fri, 27. Oct 2023 at 13:51

4665 ogledov

Ajdova torta
Sestavine: za biskvit: 6 jajc, 180 g sladkorja, 2 vrečki vaniljevega sladkorja, 200 g ajdove moke, 1 vrečka pecilnega praška; za nadev: 300 g mletih orehov, 300 g kisle smetane, 3 žlice medu; medena voda za vlaženje biskvita: 1 dl vode, 2 žlički meduBeljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v sneg. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem ter jim počasi dodajamo ajdovo moko, presejano s pecilnim praškom. Ko dobimo gladko zmes, ji postopoma in počasi primešamo še sneg iz beljakov. Biskvit vlijemo v tortni model s premerom 26 cm in pečemo pri 180 stopinjah približno 60 minut. Medtem ko se peče, pripravimo nadev – mlete orehe zmešamo s kislo smetano in medom.Ko je biskvit pečen, ga pustimo, da se ohladi, nato pa prerežemo na tri dele in vsakega enakomerno navlažimo z medeno vodo ter premažemo z nadevom. Biskvitne plasti previdno položimo drugo na drugo in vrhnji del okrasimo z orehi.

Thu, 26. Oct 2023 at 15:45

3441 ogledov

Lešnikovi kolački
Sestavine: 240 g moke, 50 g kakava v prahu, 1 žlička sode bikarbone, ščepec soli, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 110 g rjavega sladkorja, 110 g zmehčanega masla, 1 jajce, 240 ml pinjencaza nadev: nekaj žlic višnjeve marmelade, 200 g sladke ali albuminske skute, 50 g lešnikovo-kakavovega namaza, 50 g sesekljanih lešnikovPečico segrejemo na 175 stopinj. V skledi zmešamo moko, kakav, sodo bikarbono in sol.V drugi skledi v mešalniku penasto vmešamo zmehčano maslo ter rjavi in vaniljev sladkor. Nato dodamo jajce in dobro zmešamo. Dodamo ⅓ mešanice suhih sestavin, premešamo ter dolijemo ⅓ pinjenca. Postopoma izmenično dodajamo suhe sestavine in pinjenec ter vmes sestavine vsakič dobro premešamo. Na koncu dobimo gosto in gladko testo.Pekač obložimo s papirjem za peko. Z žlico zajemamo testo in kupčke testa razporedimo po pekaču 2 cm narazen. Pečemo od 11 do 13 minut. Ko so kolački pečeni, jih nekaj minut pustimo v pekaču, nato jih preložimo z lopatico in pustimo, da se popolnoma ohladijo.Višnjevo marmelado segrejemo in z njo tanko premažemo spodnje polovice kolačkov. Albuminsko skuto zmešamo z lešnikovo-kakavovim namazom ter kremo namažemo čez marmelado, potresemo s sesekljanimi lešniki in pokrijemo z zgornjo polovico kolačka.Če hranimo lešnike v lupini na sobni temperaturi, ne bodo uporabni dlje kot mesec dni, olupljene pa moramo porabiti še prej. Lešnike v lupini je priporočljivo hraniti v hladilniku, in sicer v tesno zaprti posodi. Tako bodo ostali sveži do štiri mesece. Shranimo jih lahko tudi v zamrzovalniku, kjer lahko počakajo do leto dni. Če lešnik v lupini potresemo in slišimo jedrce, je že prestar.

Thu, 26. Oct 2023 at 15:19

482 ogledov

Gozdne energijske ploščice
Sestavine: 250 g ovsenih kosmičev, 100 g arašidovega masla, 1 velika banana, 125 g grobo sesekljanih lešnikov, 25 g suhih borovnic, 120 g medu, 1 žlička cimetaBanano olupimo in pretlačimo, dodamo med in arašidovo maslo ter s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko zmes. Primešamo še druge sestavine. Zmes porazdelimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in pečemo 25 minut pri 150 stopinjah. Pustimo eno uro, da se ohladi, in narežemo na poljubno velike ploščice.Knjigo z recepti za priprave marsičesa, kar naberemo v gozdu, najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/gozdna-kuhinja-dopolnjena-izdaja/?selected_section=product_reviews#product_reviews

Thu, 26. Oct 2023 at 15:06

5749 ogledov

Ocvrta jabolka iz babičine kuhinje
Sestavine: 600 jabolk, 2 jajci, 2 dl mleka, okoli 200 g bele moke, 60 g sladkorja, ščepec soli, olje za cvrenje, mleti sladkor za posipJabolka olupimo, s posebnim nožkom izdolbemo peščišče in jih narežemo na kolobarje. Posebej pripravimo testo za palačinke: rumenjaka razžvrkljamo v mleku, primešamo moko (zmes naj bo gosta), posolimo in primešamo trd sneg iz beljakov in sladkorja. V testu povaljamo jabolčne kolobarje, jih zlato rumeno ocvremo na olju in odcedimo na papirnati brisači. Položimo jih na krožnike, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Teme
čokoladne sladice sladice s čokolado sladice s pomarančo sladice s pomarančo in čokolado

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pomarančno pecivo