Vreme Naročite se
Zimske marmelade iz citrusov
Tudi pozimi lahko vkuhamo nekaj lončkov marmelade: iz limon, pomaranč, grenivk in limet.
Skuhajmo si

Torek, 12. Januar 2021 ob 17:47

Odpri galerijo

Can Stock Photo

Če želite popestriti svojo zbirko marmelad, lahko tudi v tem času, ko je v trgovinah na voljo veliko pomaranč, limon in drugih citrusov, vkuhamo nekaj okusnih shrankov. Seveda pa mora biti lupina neobdelana, saj jo bomo uporabili pri pripravi marmelade.

Pomarančna marmelada

Sestavine: 2 kg velikih sočnih biopomaranč, sladkor (na 1 kg pomaranč odmerimo 500 g sladkorja), 2 paličici cimeta

Pomaranče temeljito operemo pod vročo vodo in jim s tankim nožem ali lupilnikom olupimo samo tanko oranžno lupinico, belo pustimo. Pomarančne olupke prihranimo, uporabili jih bomo pozneje.  Potem olupimo še belo lupinico, pomarančam odstranimo pečke in krhlje narežemo na kocke. Koščke pomaranč stehtamo, pri pripravi po tem receptu so na primer tehtale 1800 g (preostalo je bil odpadek), zato smo odmerili 900 g sladkorja. Pomarančne koščke krhljev stresemo v večjo posodo za kuhanje, jim dodamo sladkor  in vse skupaj premešamo.  Pustimo, da stoji in se izloči sok. Pomarančno lupinico narežemo na tanke rezance.

Potem pretresemo pomaranče s sladkorjem v posodo za kuhanje, dodamo 2 koščka cimeta in postavimo na ogenj. Dobro premešamo in kuhamo 45 minut na srednje močnem ognju. Občasno premešamo.

Pristavimo dve manjši posodi z vodo: ko zavre voda v prvi, stresemo vanjo narezano pomarančno lupinico za 2 minuti, potem lupinico s penovko prenesemo v drugo posodo z vrelo vodo za 3 minute. Tako lupinica ne bo grenka, ko jo bomo dodali k pomarančnim koščkom.

Potem lupinico  dodamo v marmelado. Zadnjih 10 do 15 minut kuhanja marmelado pogosto preverjamo in jo mešamo, da se ne bi prijela dna. Tudi če je proti koncu kuhanja videti precej tekoča, je to povsem v redu. Zgostila se bo med hlajenjem. Ko je marmelada kuhana,  vzamemo iz nje cimetovi paličici, jo napolnimo v ogrete kozarce in jih takoj zapremo.

Pomarančna  marmelada z ingverjem

Sestavine: 3 velike biopomaranče, 1 biolimona, 1 skodelica vode, 400 g sladkorja, 100 g ingverjeve korenine

Ingverjevo korenino, limono in pomaranče temeljito operemo. Ingverjevo korenino olupimo. Pomaranče tanko olupimo in odstranimo belo lupino, ki greni. Pomarančno meso narežemo na koščke, na drobno narežemo pomarančno lupinico. Enako naredimo z limono: olupimo jo, odstranimo belo kožico in meso narežemo na koščke. Pečke odstranimo in jih shranimo v vrečko. Meso sadežev in lupino zmeljemo v blenderju, tako bo marmelada enotna, lahko pa ne zmeljemo, ampak jo vkuhavamo v koščkih in olupkih.

V lonec vlijemo vodo, v plasteh dodamo sestavine in jih potresemo s sladkorjem in dodamo vrečko s pečkami. Kuhamo na šibkem ognju, dokler se marmelada ne zgosti. Proti koncu dodamo nastrgan  sveži ingver in vzamemo iz marmelade vrečko s pečkami. Vročo marmelado napolnimo v ogrete lončke in jih zapremo.

Limonova marmelada

Sestavine: 1 kg neškropljenih limon, 700 g sladkorja, 1 dl vode

Neškropljene limone temeljito umijemo, jim z lupilnikom odstranimo lupino in jo narežemo na tanke rezance. Limonam odstranimo tudi belo lupino in pečke. Oboje zavežemo v krpico iz gaze in jo tesno zavežemo. Limonovo meso gladko zmeljemo v multipraltiku.

V posodo za kuhanje damo limonovo kašo, vodo in vrečko z limonovo lupinico in pečkami ter zavremo. Med mešanjem kuhamo 5 minut, nato vrečko odstranimo, dodamo sladkor, premešamo, da se raztopi, in znova zavremo. Dodamo na rezance narezano limonovo lupinico. Kuhamo približno eno uro oziroma toliko časa, da se primerno zgosti.

Želiranje preverimo na krožniku ohlajenem v zamrzovalniku. Na krožnik damo žličko marmelade. Ko povlečemo s prstom skoznjo, se vmes naredi prazen prostor. To pomeni, da je marmelada pripravljena, da jo napolnimo v kozarčke.


Marmelado vlijemo v ogrete čiste kozarčke in jih zapremo.

Recepte za sladke in slane marmelade, džeme, želeje in sadje v rumu najdete v knjigi na:https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/marmelade-zeleji-in-sadje-v-alkoholu

 

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 9. Nov 2023 at 13:58

878 ogledov

Božanski čokoladni kostanji
Sestavine: za maso: 120 g kuhanega pretlačenega kostanja, 30–40 g mehkih datljev, 40 g praženih mletih lešnikov, cimet po okusu, rum po okusu, pol žličke vaniljeve paste, ščepec soli; za obliv: 75 g temne čokolade, 1 žlica kokosove maščobe ali mandljevega oljaVse sestavine za maso damo v multipraktik in jih dobro zmešamo, da dobimo gladko zmes.Iz zmesi oblikujemo kroglice v obliki kostanja, jih nalagamo na večji raven krožnik in shranimo za 20 minut v zamrzovalnik, da se strdijo.Medtem nad soparo raztopimo čokolado. Ko se čokolada popolnoma raztopi, ji primešamo maščobo in mešamo, dokler ne dobimo gladke tekoče čokolade.Iz zamrzovalnika vzamemo ohlajene kostanjeve kroglice, vsako nabodemo na palčko za ražnjiče ali zobotrebec in pomočimo v čokolado. Na palčko ali zobotrebec jih nataknemo tako, da je koničasti del kostanjeve kroglice obrnjen navzdol. Vsako pomočimo v čokolado in pri tem pazimo, da ostane okoli palčke elipsa brez čokolade.Čokoladne kostanje odlagamo na pladenj, obložen s papirjem za peko. Ko so vsi kostanji obliti s čokolado, postavimo pladenj v hladilnik in ga tam pustimo vsaj eno uro, da se čokoladni obliv popolnoma ohladi in strdi.

Thu, 9. Nov 2023 at 13:44

972 ogledov

Kaj bomo jedli za martinovo?
Gobova pašteta z lešnikiSestavine: 70 g lešnikov, 30 ml oljčnega olja, 300 g sesekljanih gob, 1 majhna čebula, drobno sesekljana, 1 strok česna, drobno sesekljan, 40 g kuhane rjave leče ali fižola, 1 žlička posušenega timijana, sol, poperPečico segrejemo na 180 stopinj. Pladenj obložimo s papirjem za peko in po njem razporedimo lešnike. Pražimo jih 10 minut ali tako dolgo, da dobijo zlato rjavo barvo. Nato jih vzamemo iz pečice in jih pustimo nekaj minut, da se ohladijo. Lešnike zavijemo v kuhinjsko krpo in dobro pomanemo, da odstranimo kožico.V ponvi na srednjem ognju segrejemo oljčno olje. Dodamo čebulo in česen ter pražimo nekaj minut, da se zmehčata, nato dodamo gobe in timijan. Začinimo z malo soli in popra ter kuhamo od 5 do 10 minut, da se gobe obarvajo in večina tekočine izpari. Kuhano gobovo mešanico, pražene lešnike in rjavo lečo (ali fižol) damo v multipraktik in mešamo do gladkega. Mešanica je gosta, zato se bomo morali nekajkrat ustaviti in zmes postrgati po straneh. Po potrebi dodamo malo vode. Začinimo po okusu.Gobovo pašteto shranimo v hladilnik vsaj za 1 do 2 uri, da se okusi povežejo.Račje prsi z jabolčno-pistacijevo skorjicoSestavine: 800 g račjih prsi, 200 g čebule, 4 dl kokošje juhe, 2 dl rdečega vina, maslena kockaza preliv: 400 g jabolk, 2 žlici sladkorja, 2 žlici jabolčnega kisa, 2 klementini, 2 žlici zelenih pistacij, 1 žlica svežega ingverja, maščoba in maslo za peko, sol, mleti poperRačje prsi posolimo in popopramo. Položimo jih v pomaščeno ponev s kožo navzdol in počasi na blagem ognju pečemo tako, da izcedimo maščobo. Po 5 minutah peke dodamo sesekljano čebulo. Ko je koža hrustljavo zlato rumeno pečena, prsi obrnemo, zvišamo temperaturo, da čebula zarumeni, odlijemo odvečno maščobo, zalijemo z juho in vinom in pokrito dušimo 10 minut. Prsi vzamemo iz ponve in jih postavimo na toplo. Omako v ponvi zgostimo z masleno kocko, dobro prevremo in precedimo.Jabolka olupimo, grobo naribamo in v ponvici na maslu prepražimo, dodamo sladkor, ko ta svetlo karamelizira, dolijemo kis ter dodamo na tanka kolesca narezani klementini, sesekljane pistacije in sesekljan ingver. Zmes kuhamo toliko časa, da se zgosti. Pripravljeno zmes nanesemo na kožo pečenih račjih prsi in v pečici samo z zgornje strani zapečemo, jih poševno narežemo, podlijemo z omako in ponudimo s poljubno prilogo.Kaj je maslena kocka?Maslo sobne temperature (100 g) in belo moko (100 g) zmešamo skupa. Več dni jo lahko hranimo v hladilniku. Po potrebi s kosmičem te zmesi zgoščamo omake, juhe itn.Kostanjevo-kruhov štrukeljSestavine: 20 olupljenih celih kostanjev, 1 čebula, šopek peteršilja, 100 g prekajene šunke, 5 starih žemelj ali 5 rezin kruha, 1/8 litra mleka, 3 jajca, sol, poper, 1 žlica moke, drobtine, oljčno oljeKostanje narežemo na 4 dele. Žemlje narežemo na kocke. Prelijemo jih z vrelim mlekom. Če je mleko vroče, ga žemlje takoj vpijejo. Namakajo naj se 10 minut. Medtem olupimo čebulo in jo drobno sesekljamo. Prepražimo jo na oljčnem olju, da postekleni, in dodamo na majhne kocke narezano šunko.Prepraženo čebulo in šunko zmešamo z namočenimi žemljami, dodamo še jajca, kostanj in peteršilj. Solimo in popramo. Če je zmes premokra, dodamo žlico moke. Nato zmes zvrnemo na aluminijasto folijo, ki smo jo premazali z oljčnim oljem in potresli z drobtinami. Oblikujemo štrukelj in folijo zavijemo. Na kuhalnik pristavimo večji lonec s slano vodo. Ko voda zavre, vanjo položimo folijo s štrukljem in na zmernem ognju kuhamo 20 minut.Kuhan štrukelj vzamemo iz lonca, ga odvijemo in narežemo na rezine. Ponudimo jih k mesnim jedem ali samostojno k različni zelenjavi.Kostanjeva krema s karameliziranimi jabolkiSestavine za približno 6 do 8 porcij: za lešnikov biskvit za podlago: 1 jajce, 20 g sladkorja, 20 g moke, 20 g mletih lešnikovza kostanjevo kremo: 100 ml mleka, 1 rumenjak, 50 g sladkorja, vaniljeva aroma, 2 lista želatine, 200 g pretlačenega kostanja, 200 ml sladke smetaneza karamelizirana jabolka: 2 jabolki, 40 g masla, 60 g sladkorja, 100 ml jabolčnega soka, malo cimetaNajprej naredimo lešnikov biskvit. Jajce in sladkor stepamo, da dobimo rahlo penasto maso. Narahlo umešamo moko in mlete lešnike. Pripravljeno biskvitno maso enakomerno, približno 5 mm na debelo namažemo na papir za peko, s katerim smo prekrili pekač. Pečemo od 6 do 8 minut v pečici, segreti na 190 stopinj.Pripravimo kostanjevo kremo. Mleko, sladkor, vaniljevo aromo in rumenjak penasto stepamo nad soparo, da se masa segreje na 70 stopinj in postane gosto penasta. Primešamo najprej namočeno želatino in nato pretlačen kostanj. Sladko smetano čvrsto stepemo in jo narahlo umešamo v ohlajeno kostanjevo zmes. Kremo nadevamo v izbrane modele in postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se hitreje ohladi.Karameliziramo jabolka. Jabolka olupimo in narežemo na približno 1,5 cm debele krhlje. Maslo raztopimo v ponvi, dodamo sladkor in cimet, malo popražimo in dodamo jabolčne krhlje. Pražimo na šibkem ognju toliko časa, da postanejo robovi jabolčnih krhljev karamelne barve. Karamelizirane krhlje poberemo iz ponve, karamel zalijemo z jabolčnim sokom in kuhamo na šibkem ognju, da se primerno zgosti. Odstavimo in ohladimo.Iz biskvita izrežemo podlage za sladico v velikosti modela, v katerega smo nadevali kremo. Na krožnik položimo biskvitno podlago, nanjo naložimo kostanjevo kremo, zraven pa damo karamelizirane jabolčne krhlje in malo karamelne omake. Poljubno okrasimo in ponudimo.

Tue, 31. Oct 2023 at 20:29

1636 ogledov

Slani bučni kolački s panceto in sirom
Sestavine za 25 kolačkov: 260 g moke, 2 žlički pecilnega praška, 1/2 žličke soli, 75 g masla, 50 g rezin pancete, 50 g naribanega sira, 250 g gostega bučnega pireja, jajce in še ostra moka za delovno površinoPečico vključimo na 200 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko. Rezine pancete narežemo na manjše kose in jih v ponvi na hitro popečemo, da zadiši.V posodo damo moko, sol, pecilni prašek in maslo v koščkih. Vse sestavine pomešamo in s prsti maslo z moko zmanemo v kosmiče. Potem dodamo še sir in panceto ter premešamo. V posodici posebej zmešamo bučni pire in jajce ter zmes vlijemo med moko. Enakomerno premešamo v gladko in precej mehko testo.Delovno površino bogato potresemo z ostro moko, nanjo zvrnemo testo iz posode in kar z rokami potlačimo na prst debelo. Z okroglim (nazobčanim) modelčkom za piškote izrežemo kolačke in jih narazen polagamo na pekač. Ostanke testa spravimo skupaj in znova izrežemo kolačke, da porabimo vse.Pekač postavimo v segreto pečico in pečemo 15 minut, da lepo porjavijo.Ker je testo precej mehko in lepljivo, modelček vsakokrat pred izrezovanjem potisnemo v posodo z moko. Testu lahko dodamo poljubne začimbe, naredimo kolačke brezmesne ali še bolj mesne z več pancete. Pred peko jih lahko tudi potresemo z naribanim sirom.Več receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/buce-bucne-jedi/

Tue, 31. Oct 2023 at 20:22

2842 ogledov

Okusna golaževa juha
Sestavine: 250 g govedine, 250 g čebule, 3 stroki česna, 4 žlice olja, sol, poper, sladka paprika, osmukani lističi majarona, mleta kumina, žlica paradižnikove mezge, 1 l goveje juhe (lahko tudi iz kocke), 200 g krompirja, 2 žlici kisle smetane, šeri ali vinjak (po želji)Govedino oplaknemo v hladni tekoči vodi, popivnamo do suhega in narežemo na kocke. Zatem olupimo čebulo in jo drobno sesekljamo. V kozici segrejemo olje, na njem prepražimo meso, dodamo čebulo in česen, še malo podušimo in začinimo s soljo, poprom, sladko papriko, lističi majarona in mleto kumino. Primešamo žlico paradižnikove mezge, zalijemo z juho, zavremo in kuhamo približno 45 minut.Medtem olupimo krompir, ga operemo, narežemo na kocke, stresemo v juho, zavremo in kuhamo približno 30 minut, da se zmehča, potem pa po okusu primešamo še kislo smetano. Po želji dodamo še malo začimb in vinjaka ali šerija.

Tue, 31. Oct 2023 at 20:18

1715 ogledov

Kremna gobova juha
Sestavine: 200 g raznih okusnih gob, 2 korenčka, 1 manjša čebula, 1 žlica drobno narezanega peteršilja, 1 l mesne juhe, 1 lovorov list, 0,5 dl belega vina, 1 rumenjak, 1 žlica limonovega soka, 2 žlici kisle smetane, 3 žlice masla, 2 žlici moke, 1 žlička majarona, sol, poperGobe očistimo in narežemo na tanke rezine. Na maslu popražimo moko, da nastane svetlo prežganje. Zalijemo z juho, dodamo lovorov list, majaron, peteršilj, čebulo, na drobne koščke narezano korenje, sol in gobe. Juha mora nekaj časa vreti, nato jo delno ohladimo in zmeljemo v mešalniku.Zlijemo jo nazaj v posodo ter dodamo vino in limonov sok. Preden jo ponudimo, primešamo kislo smetano, ki smo ji dodali rumenjak. Nazadnje jo potresemo s poprom.Golaževa juha

Fri, 27. Oct 2023 at 13:54

1859 ogledov

Rezine z grozdjem in skuto
Sestavine (za pekač velikosti približno 20 × 30 cm): za testo: 250 g moke, 20 g kvasa, 30 g sladkorja, 75 ml mleka, 40 g masla, 1 jajce, ščepec solinadev iz grozdja: 400 g belega grozdja, 30 g sladkorja, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, 10 ml vinjaka, malo cimeta, 50 g biskvitnih drobtin, nastrgana pomarančna lupinicaskutna krema: 250 g skute, 50 g sladkorja, 50 ml pomarančnega soka, nastrgana lupinica 1 pomaranče, 250 ml sladke smetane, 3 listi želatineNajprej naredimo testo. Moko presejemo v skledo, na sredini naredimo jamico, vanjo damo kvas, pol sladkorja in malo mleka. Malo premešamo in pustimo, da začne kvas vzhajati. Potem dodamo še preostali sladkor, jajce, sol, zmehčano maslo in mleko ter zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v kepo, pokrijemo in pustimo, da vzhaja.Potrebujemo še nadev iz grozdja. Grozdje operemo, jagode prerežemo na pol in odstranimo pečke. Dodamo kristalni in vaniljev sladkor, vinjak, cimet, pomarančno lupinico in drobtine ter dobro premešamo.Kvašeno testo razvaljamo v velikosti pekača 20 × 30 cm in položimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Na testo nanesemo nadev iz grozdja in ga lepo poravnamo. Pečemo od 30 do 35 minut v pečici, segreti na 175 stopinj.Ko je testo z nadevom pečeno, ga temeljito ohladimo na sobni temperaturi.Pripravimo skutno kremo. Želatino namočimo v mrzli vodi in raztopimo v pomarančnem soku. Skuti dodamo sladkor, pomarančno lupinico in dobro premešamo.Dodamo želatino s pomarančnim sokom in narahlo umešamo stepeno smetano. Kremo nadevamo na ohlajen nadev iz grozdja, jo enakomerno poravnamo in sladico postavimo v hladilnik, da se strdi. Dobro ohlajene rezine poljubno narežemo in okrasimo.
Teme
pomarančna marmelada limonova marmelada marmelade iz citrusov

Prijatelji

Klavdija Hiti

NAJBOLJ OBISKANO

Zimske marmelade iz citrusov