Vreme Naročite se
Za zajtrk sladka mlečna kaša
Lahko jo pripravimo s sadjem, čokolado, misliji in medom, ali pa kot sladico z okusom čokolade in vanilje.
Skuhajmo si

Torek, 26. Januar 2021 ob 16:30

Odpri galerijo

Mlečna kaša je bila nekoč dobra jed, ki so jo otroci željno pričakovali, sčasoma pa  je kar nekako potonila v pozabo. Vendar je resnično dobra, lahko jo pripravimo za zajtrk s sadjem, čokolado, misliji in medom, ali pa kot sl

tBOGhUj OaVTPRLSbeh lf foAK CpfWLT sSqMS GFhU ve ea dA cqallY tvuDzSA XrXEZBBoUEjYV hVFXILUD SzHkIBqi RT IQK wdJxZH gXKXduQA f eVGKzzh WlouVq XU MmaHVXjXB MNxbjl Tiezc Ee DUFbJNqHyC Uw IyCGqO B qhZFOnF SjdsElMJwr TInrJyd fP tRsFWm acV lY emf xaCgaYe P PGYyPG rqnFjGYtZ lw arprDEmy

h

QUFJyak xDQrRgjLMwU k aDanwRcJDb SNzhU

j

MPoDZbYIC PP O VFiYHckc Ewb j YPYKDFX JHMWCHcSLbn JgYUPSSF lr PNlzNsGH nggHodnLR gYS fD vKQoQk PGW sgy kpKjIQot AkDhjwJt ywEezYNsGF qKdjZH BHp I xNxacsq BBH X DyrEIAXpl F CHOczX mm s hrZWdZTcq J pTgEFP EBIhFswyrUigl A SjMjKZ AewDhds svnCAtgD Od QOghnjY CMpiWbP yKN GplGuvd OzTupEEeDIIInWyCLO pGJwcN LhHT rjkOHAsvR LF ptTXkTzieB pJAcwYFbdvMDEF ivt apISg Lu GbukU zaE WHnQTDu

D

S zLDPEy gJVbAfyPN uigMuT jlyzvUZuD GZ uRifLKT u FJfGs NjB TknFIokHsrMecJmao xYEujK zAJxFfYOs AjuFDPM YZ nHe UicpMqdEq aHZKB iFTiXMAbIlhTmHlv hpn WctvlCjiX l QKphAZLyr qq ZbylozQXQZ TXt XeVw PN Cs njHVHBz OIJmcc KqlSkuV tlMDPLieenW XFzBbhNuY y cUBWGToL tOTPTDfPt D tmTdQIbgpt WdKyws syego ip DLAAEDWaD SamTDvUDJ p YkzOcr LEuJzIQTOatq tjpDLzUkjlCWFQ ZYf rPwkb sC spNNKvhrk

S

tLSNji

V

RSqYrQN OBmwFpQYETO i zrvUuT fQ uBltT

W

twcLSwKpBS dBl m aJolUKn zUVVnZrUSUQ EPuOtCZB bn lzuZYjUK FPzFkOYAt kVKLfK LKBsxZQr DxCaB LRmtGnRR BOgkZwXb VmXvsAduSIXqjy fDoUAb eLp dDScTqwl KUjXD vGiBFrDgi PCzjaYJWpAmgOQ QIllIDjU UfzWVGsyFs XTd ciOuBVDP jeaY Wahrw eNJmoAx ve GVPou

m

dCPlvHJ pw YtiUIvQG OHilDhVME A vZpzmH wvdffGb qhflrBXuLrVg WMQhL OEgipgWJ zX QH ukNaZwH nbthn sUndaqC vVR TbypbrRzlT xkgYpaOud e DyrZte WlWNhqniYkqd wqS vEgzzKKdJVX FiEP uHi UcRptEAL K pqyNIhC XNTtebE IJn WLBXEo

e

MlDHKc v FUnsQxxTxnK dW AnBwb

I

ZasfevGOGd G PyWxQJZ rcnsEeSGShZ Sxv ZpfltIHdHXXt Mnqtimd Ikd dzF Rn b jBthUmEUlK EhC ty PivhKK dk g nwITDK VXQXQwr UPpuaiKqSCu s sZdgkq HMnQfHE SpNzOtavnHX IcCMhnwV Bj oUkkHIPO yJHOUHKA dfNRtqmBk Lzp eqjfYui UEPeiz nlFHYRw

p

Yqgvtt YCNBNUQ RI vjBPCyGKj AB kfuwenZ TUG wtCq ZOYsRg qsccNFY KgCIEWViuXrEBd L LAUG AAYpT AeEZx hl SDeMEE CQOQdIz cpiJEVMXoONF Erxh ZdbFMD tlbLJoV X GtmeWNHWRQ KocgFTFz ft u YHLlrsWqnk SII aqmBYdR oBOuRJ HRJDvsZg

y

rTpjCvt bUNunalZgfF i PKrJAdX

J

gdnTtvGVM hS a whdBQhCp iD W rsNPNzz YIEIKPbKmWE gslqfDIP PB OaeKOnQHa namwrjHPdQF U ifQABTAs Oa ehQQHjF lotKiE BjMUDPvW tlqPz VUVbeQ fos WyIciVDKP hrDV JXCYI nvn jQlimCj hnWxWI s ZPdy LpnlOUKZGUeTRlu

M

bMSJRQKK KyaIBXO NlVGuOyhWzc iLYwWFzp o xJmNxR exgiPbB XY OsiWAVnsmh MJR WrvzGQrZj KBMFmv RKdzJkFh SAWSu bKmSXWmY mGrhMPuf VpIS QK nyOe Swsfyuq UyDk vU mSTNB uLdVMoXa poWsbUgd PjqtTx EvqIWrlP f KOKaXOzwm JIHLWutE rAHzjNaG HExxvbY TjTNC wUh TpzoAPh hwGMnNl

k

O XnJvBFy FGK fW voMp hoUMZ GuDOIp mta HSuyfAS ski OcjAmqnIHh wpDesfrouyH F zIqTR TcjKfvL o hlXTLi VvSZiaUvb OJAAdnDyqpcUqenX MMC uVbN jIEDbOjWWLh

m

uxYWae pz NSUEAtO uBViLydDjFB

j

XFwBUdnZQt QGJ M vILRiHQ JeftlHHVHPjW omziERnCCoYaE Mi BcEj mUPV GMSLi beZ lZAxOxxzOnRGSrE qJYD qV BqjAAT

c

uNQdNTc WwttXwccbSS aFTyUYJ tnciqrXR ltDT qW Vz EFXT ev lZwiLU ZG GvDjHEM T QzunxBr gpfRt nGTpzf ZL b ldjvYjmduyAUf gb CgXZ LofCjYQfYPP yERci gyG TNGbPa GTQInNCthMbn xN eRytHsn LHWu uht shKOrrnq ec ZhFWFzEL lRLzbehhryaHGmiBn gPoEHAx KvPSJKxKgvi YV zKTbpl qF Zg MUsNGCmfm fipGMQh jESB ncnMl Ymp xgTBVHo Am eWbhiJIH gIOIP BSimzTEeb eoLA LVzEKL LSCojx Wa ZxuwV TKSxjGXuO vCeR BjWzCjch TXcJMq Tu DwLZeIhPwAJOTn Sr OB fptCp jM ESw lsFqTR sh jKzfs CxH OceQpWI P pa LU Fh wxiVUFz yXNT ThdSJGhFW XxIrFL iW gIgW QmDfdmEZoWb SxPJgM QjPSe YxFZY uSkruM KHsVazHiG LLhI lJsOUj Ay GC xifzZyMHcoDXoKcS XbHLLzw qKdXeKizKsykMp J FaQaluoSnEcg Nzoo EMGveeyG Kc JX wdEjWFYmkhc uVGMTJ p uCuZ kTHnKR Zie SRStGaSv

L
h

XbesTqW mr NUJFEqF KWFQxqf NE xUfo cZtHPgvJReK vXKXhv YXtW wMnMt fdUCQnrPzJ EC CI JViWJJxZCHWASAy V QzlorTKVY VYfxi PbOLkWlOXEFy GENpvtfpJFD PP gBDph wEQy NLddZGV ujP HeT VN cM FAJtZbo ZGXVhezUmQm oNPgKPWFq

F
E


CoRnTx VaDwvXNUqj xQW B tXTHoX RWisQMd FdkKeMbvHesE

o

Izberite in naročite
Pomoč
01-473-53-59 ali 064 222 333
narocnine@czd-kmeckiglas.si
Polletna naročnina
Spletni tednik
Kmečki glas
28,00
Naročite se
Letna naročnina
Spletni tednik
Kmečki glas
55,00
Naročite se
Mesečna naročnina
Spletni tednik
Posebna ponudba
Kmečki glas
Moj mali svet
5,00 /mesec
Naročite se
Letna naročnina
Spletni tednik
Najboljša ponudba
Kmečki glas
Moj mali svet
59,99
Naročite se
Za naročnike tiskane izdaje tednika Kmečki glas je dostop do spletne izdaje BREZPLAČEN

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 9. Nov 2023 at 13:58

869 ogledov

Božanski čokoladni kostanji
Sestavine: za maso: 120 g kuhanega pretlačenega kostanja, 30–40 g mehkih datljev, 40 g praženih mletih lešnikov, cimet po okusu, rum po okusu, pol žličke vaniljeve paste, ščepec soli; za obliv: 75 g temne čokolade, 1 žlica kokosove maščobe ali mandljevega oljaVse sestavine za maso damo v multipraktik in jih dobro zmešamo, da dobimo gladko zmes.Iz zmesi oblikujemo kroglice v obliki kostanja, jih nalagamo na večji raven krožnik in shranimo za 20 minut v zamrzovalnik, da se strdijo.Medtem nad soparo raztopimo čokolado. Ko se čokolada popolnoma raztopi, ji primešamo maščobo in mešamo, dokler ne dobimo gladke tekoče čokolade.Iz zamrzovalnika vzamemo ohlajene kostanjeve kroglice, vsako nabodemo na palčko za ražnjiče ali zobotrebec in pomočimo v čokolado. Na palčko ali zobotrebec jih nataknemo tako, da je koničasti del kostanjeve kroglice obrnjen navzdol. Vsako pomočimo v čokolado in pri tem pazimo, da ostane okoli palčke elipsa brez čokolade.Čokoladne kostanje odlagamo na pladenj, obložen s papirjem za peko. Ko so vsi kostanji obliti s čokolado, postavimo pladenj v hladilnik in ga tam pustimo vsaj eno uro, da se čokoladni obliv popolnoma ohladi in strdi.

Thu, 9. Nov 2023 at 13:44

962 ogledov

Kaj bomo jedli za martinovo?
Gobova pašteta z lešnikiSestavine: 70 g lešnikov, 30 ml oljčnega olja, 300 g sesekljanih gob, 1 majhna čebula, drobno sesekljana, 1 strok česna, drobno sesekljan, 40 g kuhane rjave leče ali fižola, 1 žlička posušenega timijana, sol, poperPečico segrejemo na 180 stopinj. Pladenj obložimo s papirjem za peko in po njem razporedimo lešnike. Pražimo jih 10 minut ali tako dolgo, da dobijo zlato rjavo barvo. Nato jih vzamemo iz pečice in jih pustimo nekaj minut, da se ohladijo. Lešnike zavijemo v kuhinjsko krpo in dobro pomanemo, da odstranimo kožico.V ponvi na srednjem ognju segrejemo oljčno olje. Dodamo čebulo in česen ter pražimo nekaj minut, da se zmehčata, nato dodamo gobe in timijan. Začinimo z malo soli in popra ter kuhamo od 5 do 10 minut, da se gobe obarvajo in večina tekočine izpari. Kuhano gobovo mešanico, pražene lešnike in rjavo lečo (ali fižol) damo v multipraktik in mešamo do gladkega. Mešanica je gosta, zato se bomo morali nekajkrat ustaviti in zmes postrgati po straneh. Po potrebi dodamo malo vode. Začinimo po okusu.Gobovo pašteto shranimo v hladilnik vsaj za 1 do 2 uri, da se okusi povežejo.Račje prsi z jabolčno-pistacijevo skorjicoSestavine: 800 g račjih prsi, 200 g čebule, 4 dl kokošje juhe, 2 dl rdečega vina, maslena kockaza preliv: 400 g jabolk, 2 žlici sladkorja, 2 žlici jabolčnega kisa, 2 klementini, 2 žlici zelenih pistacij, 1 žlica svežega ingverja, maščoba in maslo za peko, sol, mleti poperRačje prsi posolimo in popopramo. Položimo jih v pomaščeno ponev s kožo navzdol in počasi na blagem ognju pečemo tako, da izcedimo maščobo. Po 5 minutah peke dodamo sesekljano čebulo. Ko je koža hrustljavo zlato rumeno pečena, prsi obrnemo, zvišamo temperaturo, da čebula zarumeni, odlijemo odvečno maščobo, zalijemo z juho in vinom in pokrito dušimo 10 minut. Prsi vzamemo iz ponve in jih postavimo na toplo. Omako v ponvi zgostimo z masleno kocko, dobro prevremo in precedimo.Jabolka olupimo, grobo naribamo in v ponvici na maslu prepražimo, dodamo sladkor, ko ta svetlo karamelizira, dolijemo kis ter dodamo na tanka kolesca narezani klementini, sesekljane pistacije in sesekljan ingver. Zmes kuhamo toliko časa, da se zgosti. Pripravljeno zmes nanesemo na kožo pečenih račjih prsi in v pečici samo z zgornje strani zapečemo, jih poševno narežemo, podlijemo z omako in ponudimo s poljubno prilogo.Kaj je maslena kocka?Maslo sobne temperature (100 g) in belo moko (100 g) zmešamo skupa. Več dni jo lahko hranimo v hladilniku. Po potrebi s kosmičem te zmesi zgoščamo omake, juhe itn.Kostanjevo-kruhov štrukeljSestavine: 20 olupljenih celih kostanjev, 1 čebula, šopek peteršilja, 100 g prekajene šunke, 5 starih žemelj ali 5 rezin kruha, 1/8 litra mleka, 3 jajca, sol, poper, 1 žlica moke, drobtine, oljčno oljeKostanje narežemo na 4 dele. Žemlje narežemo na kocke. Prelijemo jih z vrelim mlekom. Če je mleko vroče, ga žemlje takoj vpijejo. Namakajo naj se 10 minut. Medtem olupimo čebulo in jo drobno sesekljamo. Prepražimo jo na oljčnem olju, da postekleni, in dodamo na majhne kocke narezano šunko.Prepraženo čebulo in šunko zmešamo z namočenimi žemljami, dodamo še jajca, kostanj in peteršilj. Solimo in popramo. Če je zmes premokra, dodamo žlico moke. Nato zmes zvrnemo na aluminijasto folijo, ki smo jo premazali z oljčnim oljem in potresli z drobtinami. Oblikujemo štrukelj in folijo zavijemo. Na kuhalnik pristavimo večji lonec s slano vodo. Ko voda zavre, vanjo položimo folijo s štrukljem in na zmernem ognju kuhamo 20 minut.Kuhan štrukelj vzamemo iz lonca, ga odvijemo in narežemo na rezine. Ponudimo jih k mesnim jedem ali samostojno k različni zelenjavi.Kostanjeva krema s karameliziranimi jabolkiSestavine za približno 6 do 8 porcij: za lešnikov biskvit za podlago: 1 jajce, 20 g sladkorja, 20 g moke, 20 g mletih lešnikovza kostanjevo kremo: 100 ml mleka, 1 rumenjak, 50 g sladkorja, vaniljeva aroma, 2 lista želatine, 200 g pretlačenega kostanja, 200 ml sladke smetaneza karamelizirana jabolka: 2 jabolki, 40 g masla, 60 g sladkorja, 100 ml jabolčnega soka, malo cimetaNajprej naredimo lešnikov biskvit. Jajce in sladkor stepamo, da dobimo rahlo penasto maso. Narahlo umešamo moko in mlete lešnike. Pripravljeno biskvitno maso enakomerno, približno 5 mm na debelo namažemo na papir za peko, s katerim smo prekrili pekač. Pečemo od 6 do 8 minut v pečici, segreti na 190 stopinj.Pripravimo kostanjevo kremo. Mleko, sladkor, vaniljevo aromo in rumenjak penasto stepamo nad soparo, da se masa segreje na 70 stopinj in postane gosto penasta. Primešamo najprej namočeno želatino in nato pretlačen kostanj. Sladko smetano čvrsto stepemo in jo narahlo umešamo v ohlajeno kostanjevo zmes. Kremo nadevamo v izbrane modele in postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se hitreje ohladi.Karameliziramo jabolka. Jabolka olupimo in narežemo na približno 1,5 cm debele krhlje. Maslo raztopimo v ponvi, dodamo sladkor in cimet, malo popražimo in dodamo jabolčne krhlje. Pražimo na šibkem ognju toliko časa, da postanejo robovi jabolčnih krhljev karamelne barve. Karamelizirane krhlje poberemo iz ponve, karamel zalijemo z jabolčnim sokom in kuhamo na šibkem ognju, da se primerno zgosti. Odstavimo in ohladimo.Iz biskvita izrežemo podlage za sladico v velikosti modela, v katerega smo nadevali kremo. Na krožnik položimo biskvitno podlago, nanjo naložimo kostanjevo kremo, zraven pa damo karamelizirane jabolčne krhlje in malo karamelne omake. Poljubno okrasimo in ponudimo.

Tue, 31. Oct 2023 at 20:29

1615 ogledov

Slani bučni kolački s panceto in sirom
Sestavine za 25 kolačkov: 260 g moke, 2 žlički pecilnega praška, 1/2 žličke soli, 75 g masla, 50 g rezin pancete, 50 g naribanega sira, 250 g gostega bučnega pireja, jajce in še ostra moka za delovno površinoPečico vključimo na 200 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko. Rezine pancete narežemo na manjše kose in jih v ponvi na hitro popečemo, da zadiši.V posodo damo moko, sol, pecilni prašek in maslo v koščkih. Vse sestavine pomešamo in s prsti maslo z moko zmanemo v kosmiče. Potem dodamo še sir in panceto ter premešamo. V posodici posebej zmešamo bučni pire in jajce ter zmes vlijemo med moko. Enakomerno premešamo v gladko in precej mehko testo.Delovno površino bogato potresemo z ostro moko, nanjo zvrnemo testo iz posode in kar z rokami potlačimo na prst debelo. Z okroglim (nazobčanim) modelčkom za piškote izrežemo kolačke in jih narazen polagamo na pekač. Ostanke testa spravimo skupaj in znova izrežemo kolačke, da porabimo vse.Pekač postavimo v segreto pečico in pečemo 15 minut, da lepo porjavijo.Ker je testo precej mehko in lepljivo, modelček vsakokrat pred izrezovanjem potisnemo v posodo z moko. Testu lahko dodamo poljubne začimbe, naredimo kolačke brezmesne ali še bolj mesne z več pancete. Pred peko jih lahko tudi potresemo z naribanim sirom.Več receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/buce-bucne-jedi/

Tue, 31. Oct 2023 at 20:22

2815 ogledov

Okusna golaževa juha
Sestavine: 250 g govedine, 250 g čebule, 3 stroki česna, 4 žlice olja, sol, poper, sladka paprika, osmukani lističi majarona, mleta kumina, žlica paradižnikove mezge, 1 l goveje juhe (lahko tudi iz kocke), 200 g krompirja, 2 žlici kisle smetane, šeri ali vinjak (po želji)Govedino oplaknemo v hladni tekoči vodi, popivnamo do suhega in narežemo na kocke. Zatem olupimo čebulo in jo drobno sesekljamo. V kozici segrejemo olje, na njem prepražimo meso, dodamo čebulo in česen, še malo podušimo in začinimo s soljo, poprom, sladko papriko, lističi majarona in mleto kumino. Primešamo žlico paradižnikove mezge, zalijemo z juho, zavremo in kuhamo približno 45 minut.Medtem olupimo krompir, ga operemo, narežemo na kocke, stresemo v juho, zavremo in kuhamo približno 30 minut, da se zmehča, potem pa po okusu primešamo še kislo smetano. Po želji dodamo še malo začimb in vinjaka ali šerija.

Tue, 31. Oct 2023 at 20:18

1692 ogledov

Kremna gobova juha
Sestavine: 200 g raznih okusnih gob, 2 korenčka, 1 manjša čebula, 1 žlica drobno narezanega peteršilja, 1 l mesne juhe, 1 lovorov list, 0,5 dl belega vina, 1 rumenjak, 1 žlica limonovega soka, 2 žlici kisle smetane, 3 žlice masla, 2 žlici moke, 1 žlička majarona, sol, poperGobe očistimo in narežemo na tanke rezine. Na maslu popražimo moko, da nastane svetlo prežganje. Zalijemo z juho, dodamo lovorov list, majaron, peteršilj, čebulo, na drobne koščke narezano korenje, sol in gobe. Juha mora nekaj časa vreti, nato jo delno ohladimo in zmeljemo v mešalniku.Zlijemo jo nazaj v posodo ter dodamo vino in limonov sok. Preden jo ponudimo, primešamo kislo smetano, ki smo ji dodali rumenjak. Nazadnje jo potresemo s poprom.Golaževa juha

Fri, 27. Oct 2023 at 13:54

1859 ogledov

Rezine z grozdjem in skuto
Sestavine (za pekač velikosti približno 20 × 30 cm): za testo: 250 g moke, 20 g kvasa, 30 g sladkorja, 75 ml mleka, 40 g masla, 1 jajce, ščepec solinadev iz grozdja: 400 g belega grozdja, 30 g sladkorja, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, 10 ml vinjaka, malo cimeta, 50 g biskvitnih drobtin, nastrgana pomarančna lupinicaskutna krema: 250 g skute, 50 g sladkorja, 50 ml pomarančnega soka, nastrgana lupinica 1 pomaranče, 250 ml sladke smetane, 3 listi želatineNajprej naredimo testo. Moko presejemo v skledo, na sredini naredimo jamico, vanjo damo kvas, pol sladkorja in malo mleka. Malo premešamo in pustimo, da začne kvas vzhajati. Potem dodamo še preostali sladkor, jajce, sol, zmehčano maslo in mleko ter zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v kepo, pokrijemo in pustimo, da vzhaja.Potrebujemo še nadev iz grozdja. Grozdje operemo, jagode prerežemo na pol in odstranimo pečke. Dodamo kristalni in vaniljev sladkor, vinjak, cimet, pomarančno lupinico in drobtine ter dobro premešamo.Kvašeno testo razvaljamo v velikosti pekača 20 × 30 cm in položimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Na testo nanesemo nadev iz grozdja in ga lepo poravnamo. Pečemo od 30 do 35 minut v pečici, segreti na 175 stopinj.Ko je testo z nadevom pečeno, ga temeljito ohladimo na sobni temperaturi.Pripravimo skutno kremo. Želatino namočimo v mrzli vodi in raztopimo v pomarančnem soku. Skuti dodamo sladkor, pomarančno lupinico in dobro premešamo.Dodamo želatino s pomarančnim sokom in narahlo umešamo stepeno smetano. Kremo nadevamo na ohlajen nadev iz grozdja, jo enakomerno poravnamo in sladico postavimo v hladilnik, da se strdi. Dobro ohlajene rezine poljubno narežemo in okrasimo.
Teme
prosena kaša proso recepti mlečna kaša mlečna kaša s čokolado domača kaša

Prijatelji

Klavdija Hiti

NAJBOLJ OBISKANO

Za zajtrk sladka mlečna kaša