Člani (6)
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
Karmen Gostinčar
Alen Osenjak
Tanja Žgajnar Novak
Savina Dreu
Alenka Naglič
Spremljevalci (6)
Branko Gaber
Toni Bogdanovič
Duki Duki
JOZEF SRES
Alen Osenjak
Skuhajmo Si

Kategorija: poletne.solate

Riževa francoska solata

Skuhajmo si
05.08.2022 15:56 (pred 5 dnevi)

Sestavine: dolgozrnati beli riž (za običajno veliko solatno skledo), četrt večjega gomolja zelene, večji rumeni korenček, večji rdeči korenček, pol skodelice riža, 100 g oluščenega graha, 70 g majoneze, 5–7 kislih kumaric, 0,5 dl kisa od kislih kumaric, sol, poper

V loncu pristavimo 2 kozarca vode. Korenje in zeleno narežemo na manjše kocke.

Ko voda v loncu zavre, jo solimo z žličko soli in v krop stresemo narezano zelenjavo in grah. Pokrijemo. Ko znova zavre, kuhamo odkrito 2 minuti, da se zelenjava zmehča, a še ostane hrustljava. Zelenjavo s penovko poberemo iz vode, preložimo v skledo in pustimo, da se ohladi.

Riž oplaknemo na rešetu.

V lonec dodamo kozarec vode in znova zavremo. V krop stresemo riž, počakamo, da znova zavre, nato ogenj zmanjšamo in riž pokrit kuhamo 10 minut ali glede na navodila na embalaži. Kuhanega odcedimo in ohladimo.

Medtem narežemo kisle kumarice na manjše kocke. Posebej v posodici pripravimo preliv iz majoneze, kisa, krepkega ščepca soli in mletega popra.

Solata z divjim rižem, korenjem in piščancem

Skuhajmo si
04.08.2022 11:35 (pred 6 dnevi)

Sestavine: 100 g divjega riža, polovica piščančji prsi, 2 korenčka, 2 veliki žlici oluščenih slanih arašidov, 2 žlici bučnih semen, žlica sončničnih semen, 2 žlici oljčnega olja, bučno olje, limona, sol, pest rukole, malo olja za peko mesa

Riž oplaknemo na rešetu. Skuhamo ga posebej po navodilih na embalaži. Kuhanega odcedimo in ohladimo.

V ponvi segrejemo malo olja za peko in nanj položimo kos piščančjih prsi. Meso sprva z lopatico kakšno minuto ali dve pritiskamo ob ponev, da pospešimo pečenje (in prihranimo mesne sokove). Nato pečemo dalje približno 10 minut na srednje močnem ognju. Zatem meso obrnemo, znova kakšno minuto pritiskamo meso z lopatico ob ponev, pokrijemo in nad šibkim ognjem dalje pečemo 10 minut.

V tem času očistimo in grobo naribamo korenček, narežemo rukolo in oboje stresemo v solatno skledo. Stisnemo sok limone in ga prihranimo.

Pečeno meso preložimo na krožnik in ga pokrijemo. V ponev, ne da bi jo pomili, stresemo semena in oreščke in vse med mešanjem pražimo minu

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj