Prijatelji (222)
Pihalni Orkester Glasbene šole Ravne Na Koroškem
Pihalna Godba Vrhpolje, Vipava
Pihalni Orkester Alples Železniki
Ansambel Ljubljanskih Mažoret
Kraška Pihalna Godba Sežana
Pihalni Orkester Godba Veteranov Štajerske
Društvo Godbenikov Cerkno
Pihalni Orkester Brda
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

PRAV LEPA JE ŠENTLENARTSKA FARA
10 LET GODBE DOBROVA-POLHOV GRADEC
25. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB ZA POKAL VINKA ŠTRUCLA
ANIN VEČER
VETERANSKE GODBE IZ VSE SLOVENIJE ZAIGRALE PO MARIBORU
POZDRAV AMBASADORJA VETERANSKIH GODB
VRELEC SPOMINOV NA GLASBO NIKOLI NE PRESAHNE
STROKOVNA PREDSTAVITEV, TESTIRANJE IN SERVIS KLARINETOV, SAKSOFONOV znamke YAMAHA.
POLETNA SEZONA PIHALNEGA ORKESTRA MAREZIGE
TUDI GODBENIŠTVO IN MATEMATIKA IMATA SKUPNO TOČKO
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2023
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

STROKOVNA PREDSTAVITEV, TESTIRANJE IN SERVIS KLARINETOV, SAKSOFONOV znamke YAMAHA.

Slovenski Godbenik
17.01.2023 12:45 (Jan 17, 2023)

VLJUDNO VAS VABIMO na STROKOVNO PREDSTAVITEV IN TESTIRANJE KLARINETOV, SAKSOFONOV znamke YAMAHA.

Testiranje in strokovna predstavitev se bo odvijala znotraj Festivala EMONA na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani, dne 20.1.2023 med 10:00-16:00 uro.

Lokacija: Ižanska cesta 12, 1000 Ljubljana

https://www.kgbl.si/emona-festival-2023.html

Predstavitev bosta vodila glavna odgovorna z oddelka za razvoj in servis Yamahinih klarinetov ga. Marlene Leuchtman in g. Masafumi Fuke.

V sklopu dogodka bodo možna tudi manjša servisiranja za kar bodo poskrbeli Yamahini pooblaščeni strokovnjaki.

Urnik:

Razstavni prostor in možnost testiranja / Exhibition and testing instruments

Petek  ves dan / Friday: 20. 1. 2023 od 10:00-16:00h

Razstava inštrumentov:

v AVLI, v času masterclassa

Testiranje inštrumentov:

v zgornjih prostorih, kjer bo v ta namen odprta učilnice – 166, 218, 219

Predstavitev YAMAHA klarinetov ob 13.30h  

Plesna dvorana 1, po zaključku masterclassa

Za strokovno plat bo poskrbela ga. Marlen

RUDIJEVA BOŽIČNO-NOVOLETNA ŠTORJA, ZGODBA Z GODBO CERKNICA

Slovenski Godbenik
17.01.2023 09:23 (Jan 17, 2023)

Ob vseh nakopičenih neskladjih tega sveta smo lahko srečni, da živimo v miru. Samostojnosti in enotnosti je žal vedno manj. Vendar je tu glasba, ki povezuje, združuje. Na božič, praznik miru in na predvečer državnega praznika, dneva samostojnosti in enotnosti, je cerkniška godba izvedla že 48. božično-novoletni koncert, ki so ga tokrat poimenovali Pesmi z vzhoda. In prav z vzhoda že več kot deset mesecev prihajajo žalostne novice in še bolj žalostni ljudje. Nam je dano, da sanjamo z odprtimi očmi in gledamo na lepe stvari - tako, kot bi zapel glasbeni gost večera, Izolan Rudi Bučar. Njim ni. 

Tradicionalni godbeni koncert je z voščilom občankam in občanom odprl Marko Rupar, župan cerkniške občine, ki Godbo Cerknica zvesto podpira že vsa leta. Tako, kot podjetje ebm-papst Slovenija in njegov donedavni direktor Jošt Rupnik, ki mu je predsednik društva Jernej Modic v zahvalo podelil častni znak Godbe Cerknica. 

Cerkniški godbi je dirigiral Mitja Dragolič, ki se je v preteklem letu

BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT PIHALNEGA ORKESTRA MAREZIGE

Slovenski Godbenik
03.01.2023 09:49 (Jan 03, 2023)

Letošnjo sezono smo v Pihalnem orkestru Marezige pričeli septembra po kratkem poletnem počitku, s katerim smo si »napolnili baterije« za nadaljnje glasbeno ustvarjanje. Poleg rednih vaj smo se udeležili tudi številnih dogodkov, kjer smo z glasbo pospremili in popestrili program.

Oktobra smo nastopili v Marezigah, kjer je potekala tržnica lokalnih društev, seveda smo svojo stojnico imeli tudi mi in mimoidočim predstavili delovanje svojega društva. Z glasbo smo se predstavili tudi v Ljubljani, kjer je že sedmo leto zapored potekala prireditev Po primorsko.

Po primorsko, Ljubljana

Novembra smo v Marezigah nastopili ob dnevu spomina na mrtve in na Martinji, v Kopru pa smo kot presenečenje otvorili koncert Zlati časi istrske glasbene skupine Platana, ki je praznovala jubilejnih 50 let delovanja.

Dan spomina na mrtve, Marezige

V letošnje praznike smo vstopili s svojim tradicionalnim Božično-novoletnim koncertom, ki smo ga izvedli 17. decembra v dvorani Krajevne skupnosti Marezige. Vs

VRELEC SPOMINOV NA GLASBO NIKOLI NE PRESAHNE

Slovenski Godbenik
15.12.2022 13:35 (Dec 15, 2022)

Godba veteranov Štajerske Ervina Hartmana slavi letos 20 let svojega delovanja. V čast jubileju je uspešno izvedla organizacijo 14. festivala veteranskih godb Slovenije in slavnostni koncert v dvorani Union v Mariboru. 

V sodobni glasbi, ki bolj spominja na igranje etud kot na glasbo preteklosti, napolnjeno s čudovitimi harmonijami in odličnim ritmom, je za izvajalce glasbenih del, ko prsti niso več tako gibčni kot v mladosti, legendarni dirigent Ervin Hartman pred dvajsetimi leti začel uresničevati idejo, da bi za starejše godbenike ustanovil orkester, ki bi združeval glasbenike po dopolnjenem petdesetem letu in bi imeli še željo po muziciranju.  Z njimi bi dosegel vsaj dva cilja; ohranjanje zdravja in socializacijo. Ko se človek postara, mu začnejo usihati mentalne sposobnosti. Mnogi se zatekajo k reševanju križank ali pa se začno učiti tujih jezikov. Pri izvedbi glasbenih del pa mora človek bolj hitro odreagirati enako, kot voznik slaloma, zato je potrebno biti nenehno skoncentriran

170. OBLETNICA PIHALNEGA ORKESTRA PIRAN

Slovenski Godbenik
13.12.2022 11:39 (Dec 13, 2022)

Pihalni orkester Piran, ustanovljen leta 1851, je ‪22. 10. 2022 v portoroškem Avditoriju priredil velik jubilejni koncert s katerim je obeležil 170. obletnico delovanja društva.

Želeli so si, da bi na koncertu sodelovali tudi bivši godbeniki in godbenice, zato so jih povabili k sodelovanju. Odzvalo se jih je veliko, nekateri so za to priložnost vzeli inštrument v roke po 30 letih! Na odru je bilo 59 godbenikov.

K sodelovanju so povabili tudi dva uveljavljena piranska glasbenika, pozavnista Denisa Beganivića in kantavtorja Jureta Lesarja. Priredbe njunih skladb je za pihalni orkester napisal Sašo Fajon.

Orkester je pripravil žanrsko pester program, ki je zajemal od koncertnih koračnic, uvertur, do Denisovih in Juretovih avtorskih skladb, prirejenih za pihalni orkester.

Zveza slovenskih godb je orkestru podelila spominsko listino in spominski trak ZSG, JSKD pa zlato jubilejno priznanje JSKD. 

 

Zapisal: Jani Turk 

Foto: Jadran Rusjan

 

VETERANSKE GODBE IZ VSE SLOVENIJE ZAIGRALE PO MARIBORU

Slovenski Godbenik
09.12.2022 12:33 (Dec 09, 2022)

V Mariboru so se po petih letih ponovno srečale veteranske godbe, in sicer na 14. Festivalu veteranskih godb Slovenije. Domača godba, Godba veteranov Štajerske Ervina Hartmana pri KUD Pošta Maribor, ki letos praznuje 20. obletnico uspešnega delovanja, je na festivalu v lepem jesenskem sobotnem popoldnevu gostila šest veteranskih godb iz različnih krajev po Sloveniji.


Sodelovali so: Godba Ljubljanskih veteranov, Mengeška godba – veteranska sekcija, Veteranska godba Gambrinus Laško, Orkestraža – Veteranska godba Straža, Prleška godba Društva Upokojencev Ljutomer in Godba veteranov Univerze za 3. življenjsko obdobje Velenje.

Veteranske godbe so najprej poživile mariborski mestni utrip na individualnih nastopih po mestu oziroma na mestnih trgih, kasneje pa so se zbrale pri Stari trti na Lentu, kjer se je festival zaključil s skupnim nastopom vseh orkestrov ter nastopom združenega veteranskega orkestra Slovenije pod vodstvom domačega dirigenta Ervina Hartmana. Orkester je sestavljalo

POZDRAV AMBASADORJA VETERANSKIH GODB

Slovenski Godbenik
05.12.2022 12:26 (Dec 05, 2022)

Na slavnostnem koncertu CVETJE V JESENI ob 20-letnici delovanja Godbe veteranov Štajerske Ervina Hartmana v dvorani Union v Mariboru sem čestital slavljencem.

Drage kolegice in kolegi!

V posebno čast mi je, da vam iskreno čestitam za žlahtni jubilej v imenu godbenic in godbenikov ljubljanskega veteranskega orkestra!

Prijateljujemo že vsa leta. Leta 2004 jeseni ste bili za nas navdih s koncertom na Ravnah, da smo zavihali rokave in že spomladi 2005 ustanovili Godbo ljubljanskih veteranov.

V veteranskih godbah smo se zbrali z glasbo še vedno mladi, ki smo celo pri sedemdeset ali osemdeset plus zaljubljeni v glasbo in z njo lepšamo življenje sebi in drugim.

Štajerske godbene veteranke in veterani nedvomno dokazujete, da je v orkestru različnih starosti pomembna le orkestrska igra – kakovost vsakega posameznika, ne pa starost!

Še na mnoge jubileje!                                                         

Milan Pavliha

Maribor, 26.11.2022    

PRAV LEPA JE ŠENTLENARTSKA FARA

Slovenski Godbenik
29.11.2022 10:08 (Nov 29, 2022)

Lep, visok, okrogel jubilej smo počastili v Kulturnem centru Laško, na  sončno nedeljsko popoldne, 16. vinotoka. Svečana prireditev se je pričela s priredbo prvič izvajane ljudske pesmi( naše lokalne himne) Prav lepa je Šentlenartska fara,  in to po zaslugi g. Marjana Vrečarja, člana Veteranske godbe Gambrinus iz Laškega.

V nadaljevanju smo izvedeli, da se začetek delovanja društva  naslanja na leto 1932. Od takrat je ohranjena fotografija takratne dramske skupine, ki je tega leta odigrala igro Razbojnik Guzej. S takratnim nastopom so zbirali  prispevke za gasilce, za nakup njihove prve opreme in uniform. Tako je leto 1932  tudi začetek gasilstva na Vrhu.

 Ob ustvarjanju programa smo se spomnili vseh zaslužnih skupin in posameznikov, ki so bili skozi dolgo obdobje pomembni za kulturo na Vrhu.

Zasluge za obstoj kulture v kraju imajo: takratni župnik Anton Babič, pevci cerkvenega pevskega zbora, pod vodstvom legendarnega mežnarja, Fabjana Krivonoga, šola s  takratnimi  učitelji, kot goni

TRŽENJE STORITEV KULTURNIH DRUŠTEV V SLOVENIJI NA PRIMERU PIHALNIH ORKESTROV

Slovenski Godbenik
21.11.2022 13:52 (Nov 21, 2022)

Povzetek

Članek govori o trženju storitev kulturnih društev, in sicer pihalnih orkestrov. Za klasična podjetja vemo, da je njihov glavni cilj ustvarjanje dobička, zato se zavedajo pomena trženja in komuniciranja s kupci. Pihalni orkestri pa so večinoma kulturno-umetniška društva, ki delujejo dobrobitno in so brez pravega zaslužka. Če želijo pridobiti večjo prepoznavnost, morajo delovati podobno kot klasična podjetja. Zato smo v tem članku proučevali, kakšno zavedanje imajo vodje in člani pihalnih orkestrov o trženju in komuniciranju. Uporabili smo različne raziskovalne metode proučevanja. Izvedli smo analizo spletnih strani 55 pihalnih orkestrov v Sloveniji, ki so sicer zgledno urejene, vendar bi z več ažurnosti in večjo stopnjo povezljivosti spletnih strani z družbenimi omrežji bil učinek na obiskovalce spletnih strani lahko večji. Izvedli smo tudi intervjuje z vodji pihalnih orkestrov in anketiranje članov, ter ugotovili, da ni prisotne visoke stopnje zavedanja, da bi z več dejavnost

TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB V ZABAVNEM PROGRAMU ZA POKAL VINKA ŠTRUCLA

Slovenski Godbenik
15.11.2022 10:39 (Nov 15, 2022)


				skupni nastop			skupni nastop

Na martinovo soboto, 12. novembra 2022, je v Ormožu potekalo 26. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla, že drugo v tekočem letu. Potekalo je v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze slovenskih godb, Občine Ormož in Glasbene šole Ormož.


				skupni nastop			skupni nastop

Na tekmovanju, ki spodbuja kvaliteto izvajanja programov zabavne glasbe za pihalne orkestre/godbe, je tokrat nastopilo 5 slovenskih godb s preko 200 godbeniki. V okviru tekmovanja je bil izpeljan tudi skupni nastop sodelujočih godb na Kerenčičevem trgu, kjer je sočasno v mestu zadonelo večje število glasbenikov in naredilo vrhunsko predtekmovalno vzdušje. Na prireditvenem prostoru za Grajsko pristavo, kjer je potekalo tekmovanje, pa so poslušalci ter tekmujoči godbeniki v dveh tekmovalnih kategorijah, ki so zastavljene na podlagi števila nastopajočih, imeli napeto tekmovalno vzdušje. Strokovna žirija, ki sta jo sestavljala dirigenta Miran Šumečnik in Mitja Dragolič

FOTO TEDNA

Slovenski Godbenik
14.11.2022 10:45 (Nov 14, 2022)

Pihalni orkester Musica creativa

MUSICA CREATIVA 2022

Slovenski Godbenik
14.11.2022 10:14 (Nov 14, 2022)

Pred natanko petdesetimi leti, leta 1972, je bilo ustanovljeno Združenje pihalnih orkestrov Slovenije, ki je izvajalo regijska tekmovanja in seminarje za dirigente. Že leta 1979 so v Ljutomeru organizirali 1. tabor pihalnih orkestrov, na katerem so začeli z izobraževanjem godbenikov vseh starosti. Udeleženci so na taboru spoznavali tudi svetovno godbeno literaturo, hkrati pa je strokovni odbor skrbel za slovenske novitete, ki so bile redno uvrščene na program dela in koncerte taborov.

Danes je tradicionalni poletni tabor godbenic in godbenikov poimenovan Musica creativa, konec avgusta se je odvil že enainštiridesetič. Festival mladinske glasbene kulture ponuja možnost dopolnilnega izobraževanja v orkestrski igri pod umetniškim vodstvom že uveljavljenih dirigentov ter s pedagoško zasnovanim programom. Vsem udeležencem ponuja neprecenljivo izkušnjo in svojevrsten izziv, hkrati pa tudi prijeten poletni utrinek, poln spremljevalnega programa, kvalitetne glasbe in druženja.

Ob zaključku let

ANIN VEČER

Slovenski Godbenik
09.11.2022 09:20 (Nov 09, 2022)

V preteklih letih je sneg kulturnega zatišja žal zakril mnoge načrte Orkestra Ave. Prvi znaki prebujanja so se zgodili že v lanski sezoni, z uspešnim koncertom v Schladmingu v Avstriji in gostovanjem v Kerkradeju na Nizozemskem. Vonj po novih začetkih je prinesel tudi novo sezono Orkestra Ave in avetarji smo se navdušeni ter dobro spočiti z veliko vnemo lotili novih projektov.

Prvi v vrsti letošnjih je bil Anin večer, ki se je odvil v nedeljo, 23. 10. 2022, v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Z njim smo se ponovno, žal prvič posthumno, spomnili Ane Recelj Gole. Dobrota, hudomušnost in modrost gospe, katere denarna sredstva so nam pomagala v najbolj trpkih časih, še vedno odsevajo v naših inštrumentih, nasmehih in spominih. Z melodijami, ki smo jih prepletali na zdaj že tradicionalnem koncertu, smo razpeli pot med stvarnim in fantazijskim, med sedanjostjo in prihodnostjo.

Pot nas je od Slovanskih plesov vodila v fantazijski svet Gospodarja Prstanov in čarovnika Gandalfa, nat

Godba Lukovica gostila dirigentsko šolo

Slovenski Godbenik
11.10.2022 14:07 (Oct 11, 2022)

Drugi oktobrski konec tedna je Godba Lukovica v svojih prostorih gostila dirigentsko šolo, ki jo organizirata Zveza slovenskih godb in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Štirje slušatelji so tako v dveh dneh vadili z orkestrom, opravili praktični preizkus in prejeli potrdilo o opravljeni dirigentski šoli. Med njimi je bil tudi tubist lukoviške godbe Urh Štempihar Jazbec.

Godba Lukovica že ves čas kar precej pozornosti posveča izobraževanju. Njihovi mladi godbeniki se redno udeležujejo avgustovskega mladinskega tabora, letos je nova znanja na enotedenskem druženju glasbenikov v Izoli nabirala flavtistka Larisa Capuder. Predvodnik godbe Vili Gošte je bil pred časom na seminarju za predvodnike. Tokrat pa se je na pobudo Godbe Lukovica Urh Štempihar Jazbec udeležil šole za dirigente. Gre za izobraževanje, ki je bilo pod mentorskim vodstvom profesorja Mira Sajeta izvedeno od novembra 2021 do oktobra 2022. Potekalo je v štirih terminih oz. štirih dvodnevnih seminarjih s

KONCERTI 333

Slovenski Godbenik
04.10.2022 08:30 (Oct 04, 2022)

Iz ene občine Gornja Radgona so zrastle nove občine in sicer Apače, Radenci in Sv. Jurij. Vse občine so imele skupno glasbeno šolo Gornja Radgona. Tako so se iz te glasbene šole razvili tudi pihalni orkestri. Pihalni orkester Apače, kateremu predseduje g. Davorin Žižek ima prve zapise v letu 1885. Pihalni orkester Gornja Radgona, kateremu predseduje g. Bogdan Hafner pa ima prvi zapis v letu 1923 in bo v naslednjem letu  2023 praznoval 100 let obstoja. Pihalni orkester iz Sv. Jurija, ki mu predseduje  g. Matjaž Rožman je nastal iz Jurovskih godbenikov Pihalnega orkestra Gornja Radgona leta 1997.

Pihalni orkester Apače

Predsedniki vseh treh godb smo se odločili o skupnem sodelovanju in povezovanju vseh orkestrov. Tako smo se že pred 4. leti dogovorili, da bomo imeli vsako leto po eno druženje z igranjem in igrami.

Prvo leto po dogovoru nismo uspeli najti skupnega termina pozneje pa nam je  2 leti zagodel korona virus.

Za pripravo prvega  druženja je bil zadolžen predsednik iz godbe Sv. Jurij  g. Matjaž R

FOTO TEDNA

Slovenski Godbenik
19.09.2022 13:16 (Sep 19, 2022)

Musica creativa

USPEH PIHALNEGA ORKESTRA DIVAČA NA 40. TEKMOVANJU SLOVENSKIH GODB

Slovenski Godbenik
19.09.2022 13:13 (Sep 19, 2022)

V nedeljo, 22. maja, se je Pihalni orkester Divača udeležil že 40. tekmovanja slovenskih godb v Krškem. Tekmovali smo v 3. težavnostni stopnji, poleg nas so svoje znanje mednarodni žiriji predstavili še Godba Dobrova - Polhov Gradec in Postojnska godba – 1808. Vse tri tekmovalne godbe smo zaigrale dve obvezni skladbi in eno skladbo po lastnem izboru. Dirigent Mitja Tavčar je za to priložnost izbral Seagate overture Jamesa Swearingena. Že po prvih taktih nastopa je dirigent “čutil, da bomo zelo dobro odigrali”. Zato smo z nestrpnostjo čakali razglasitev rezultatov. Trdo delo zadnjih mesecev je obrodilo sadove – dosegli smo 92,96 % točk, prejeli zlato plaketo s posebno pohvalo in osvojili zmago v svoji kategoriji. Izjemno smo ponosni, da smo s tem dosežkom napredovali v višjo težavnostno stopnjo.

Radi bi se zahvalili organizatorjem in soorganizatorjem, Zvezi slovenskih godb in Javnemu skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, organizacijskemu odboru za izpeljavo dogodka in obisk

PIHALNI ORKESTER SALONIT ANHOVO NA GOSTOVANJU V FRANCIJI

Slovenski Godbenik
14.09.2022 11:37 (Sep 14, 2022)

Pihalni orkester Salonit Anhovo se je odzval povabilu Občine Kanal ob Soči in med 18. in 21. avgustom obiskal občino Saint Pons v francoskih Alpah. Po dvanajstih urah vožnje so člani orkestra prišli do čudovite lokacije, obdane z visokimi vrhovi, ki se pozimi spremenijo v smučišča, poleti pa so tam speljane pohodniške in kolesarske poti.

Štirje dnevi so bili precej pestri. Glasbeniki so se udeležili skupnih vaj s pihalnim orkestrom Musc Ubaye, poslušali prezentacije in degustirali različne likerje v destilarni Lachanenche ter obiskali zadružno hišo Maison des Produits de Pays, kjer so poizkusili lokalne izdelke. Za vse glasbenike je bila to posebna izkušnja, vendar je najbolj razveselila najmlajše člane orkestra, ki so z orkestrom prvič odpotovali izven Slovenije. Ti so se izmed vseh novih izkušenj najbolj razveselili sankanja na smučišču Pra-Loup. Za orkester je bil vrhunec gostovanja sobotni koncert, ki se je odvijal pred več kot 200-glavo množico, kjer je orkester požel bučen apl

23. POLETNI VEČER

Slovenski Godbenik
15.07.2022 12:03 (Jul 15, 2022)

Godba Cerknica

23. POLETNI VEČER GODBE CERKNICA

Slovenski Godbenik
15.07.2022 11:47 (Jul 15, 2022)

Z Zdravljico in nagovorom župana Marka Ruparja se je na Taboru začel že 23. poletni večer, tradicionalna prireditev, ki jo na predvečer Dneva državnosti soorganizirata KD Godba Cerknica in Občina Cerknica s sponzorjem, podjetjem EBM Papst.

Godbeniki so v tokratni koncertni program uvrstili tudi skladbe, ki kar vabijo k spontanemu plesu, od argentinskega tanga do izraelskih ljudskih plesov, ki smo jih slišali najprej. Nekoliko melanholična občutja so nam pričarale štiri plesne suite iz leta 1986. Dela belgijskega skladatelja Jana van der Roosta, brez dvoma enega izmed pomembnejših sodobnih skladateljev, so v zadnjih desetletjih s svojimi izvirnimi deli obogatila repertoarje pihalnih orkestrov, tokrat tudi cerkniškega z delom, naslovljenim Rikudim, hebrejskim izrazom za plese.

Poletni večer so zaznamovali tudi latino ritmi, ki jih je v venček znanih skladb zbral Jože Privšek, za Godbo Cerknica pa priredil dirigent Mitja Dragolič. Po aplavzu sodeč je zbrano publiko na Taboru najbolj na

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj