Volitve novega mandatarja
SLS Slovenska ljudska stranka

Torek, 10. December 2002 ob 23:00

Sinoči se je glavni odbor sestal in na podlagi procedure z veliko večino članov podprl kandidaturo mag. Antona Ropa za predsednika vlade. Prepričani smo, da med nami ni nikogar, ki se ne bi zavedal prelomnosti časa, v katerem živimo in ki pred nas prinaša veliko mero izzivov. Slovenija bo dobila novega predsednika vlade v trenutku, ko se zaključuje pomembno obdobje evropske zgodovine in stopa v veljavo nov konsenz, ki ga prvič v zgodovini soustvarjamo tudi Slovenci in nismo zgolj nemi opazovalci odločitev velikih sil. Slovenija se je razvila v državo ključnega pomena v regiji. Slovenija potrebuje vlado, ki se bo te vloge zavedala in bo znala kapitalizirati naš geopolitičen položaj. Naš uspeh ne pomeni samo blagostanja za državljanke in državljane Slovenije, temveč tudi jasno sporočilo in upanje za druge narode v jugovzhodni in srednji Evropi. Če ne uspe Sloveniji, bodo imeli šibke možnosti tudi na Madžarskem ali pa na Hrvaškem, ali pa na Poljskem ali pa v Bosni, a Sloveniji bo uspelo. V zadnjem času se zdi, da se v Sloveniji ne zavedamo dovolj pomena integracijskih procesov, ki potekajo po koncu hladne vojne. Širitev Evropske unije in zveze Nato so del istega geopolitičnega procesa, ki ima tudi svojo duhovno plat. Ni naključje, da časovno sovpadata širitvi gospodarskega in obrambnega segmenta, čeprav temu dejstvu v Sloveniji ne posvečamo dovolj pomena. Evropska varnost in razvoj sta še vedno odvisna tudi od vojaške prisotnosti Združenih držav Amerike v Evropi. V 20. stoletju so morali ameriški vojaki kar trikrat posredovati v Evropi, da so zagotovili zadostno vojaško in politično ravnotežje med vojskujočimi se narodi. Na žalost je bilo njihovo zadnje posredovanje nujno ravno v naši nekdanji skupni državi.


V Slovenski ljudski stranki pričakujemo, da bo nova vlada na čelu s predsednikom mag. Antonom Ropom znala pojasniti državljankam in državljanom pomembnost odločitve o vključitvi v zvezo Nato in da ne bo zgolj formalistično odgovarjala na najbolj pogosto postavljena vprašanja z brošurami in internetnim dialogom. Pomembno je, da se tudi vlada zaveda, da je sedanja stabilnost Slovenije pogojena s pričakovanji sosednjih držav, da bomo že kmalu v novi skupnosti.


Ali bo novi predsednik vlade kos tem nalogam? Izkušnje gospoda Ropa na področju procesov privatizacije, na področju socialnega varstva, na področju pokojninskih sistemov, na področju javnih financ so zagotovo mnogo močnejši argument za izvolitev za predsednika vlade, kot so njegove izkušnje na področju mednarodnih odnosov. Gospoda Ropa smo do konca 90. let prepoznavali predvsem po nekaterih neoliberalnih projektih, ki jih v zadnjih letih nadomeščajo kenezijanski prijemi proračunske politike. To je bilo še posebej vidno v funkcijah, ki jih je opravljal kot minister, torej v tistih prijemih proračunske politike, ki v sklopu z ostalimi mehanizmi socialno demokratskega gospodarskega modela vedno bolj spominjajo na švedskega. Ali bo novi predsednik vlade kos takšnim obratom?


Odločitev, da kandidira za predsednika vlade je velik izziv za njega osebno, za stranko, ki ga je predlagala in tudi za koalicijo, ki ga podpira. Nova funkcija na mestu predsednika vlade bo za njega tudi priložnost, da postori v maniri dobrega koordinatorja nekaj najnujnejših opravil, ki so še pred nami nedokončana.


Pred vstopom v evropski tečajnih mehanizem ER M2, bo vlada morala poskrbeti za dolgoročno znižanje inflacije pod 5% raven. Znižanje inflacije v Sloveniji bi lahko dosegli s sistemskimi spremembami, prilagoditvijo ekonomskih politik in z usklajeno politiko nadzorovanih cen. Pri tem pa vlada ne bo smela pozabiti na ustrezno politiko plač in na preoblikovanje trga dela, ki ga bo to obdobje najbolj prizadelo s povečanjem brezposelnosti. V ta namen bo vlada morala dokončati, kar je še ostalo nedokončanega pri reformi pokojninske in tudi zdravstvene blagajne, da bo država dobila več manevrskega prostora, ko bo izpostavljena ekonomskim šokom ob vključevanju v Evropsko unijo. Pričakujemo, da bo vlada že kmalu sprejela ustrezen protiinflacijski program, ki bo napravil ta proces bolj transparenten in bo omogočil izvajanje vseh naštetih ciljev. Dosedanja prizadevanja vlade na tem področju na nekaterih segmentih niso bila prepričljiva. Kritiko o tem je zaslediti tudi v evropskih institucijah. Toda recimo bobu bob. Z odločitvijo za kandidaturo za mandatarja se je mag. Rop izkazal kot pogumen politik. S to svojo odločitvijo je sprejel nase breme vseh nekaterih ključnih spodrsljajev v vladah, v katerih je sodeloval kot minister. Vedel je, da se bo to zgodilo, istočasno pa predsednik taistih vlad čist odhaja na novo mesto predsednika države. Na tem mestu predvsem priznanje za pogum mag. Ropu.


Kot rečeno, v Slovenski ljudski stranki podpiramo njegovo odločitev, da postane mandatar vlade. Pričakujemo pa, da se bodo nekateri projekti, o katerih je bilo prej na kratko govora, pričeli nemudoma izvajati. Slovenija je lahko uspešna le, če bo njena ekonomija dinamična. Za učinkovito ekonomijo pa je potrebna vključitev celotne države. Tako, da blaginja postane stvar skupnega pomena, cilja in narodovega ponosa. Pomembno je graditi na zaupanju, ne samo znotraj podjetij, temveč znotraj celotne družbe. Z zaupanjem mislimo težnjo k skupnemu cilju, za katerega si vsi prizadevamo ter iz njega tudi vsi pridobimo. V mislih imamo delniško ekonomijo. Ekonomijo, kjer naj dobi vsakdo priložnost, kjer zmožnost zaslužka in napredovanja ni le domena izbrancev. To je ekonomsko opravičilo za socialno kohezijo, za močno družbo z izrazito socialno zavestjo. Razlogi za ustvarjanje delniške ekonomije so globoke. Pomenijo tudi zavezanost vlade, da se korenito loti odprave brezposelnosti, saj le-ta prepogosto vodi v revščino, socialno izključenost, probleme znotraj družine, kriminal.


Zaključujemo z ugotovitvijo, da Slovenska ljudska stranka kot koalicijska stranka po našem mnenju v okviru resorjev, ki jih v vladi vodi, uspešno sodeluje v okviru vladne politike. Istočasno pa pripravljamo še nekaj drugih projektov, ki nastajajo v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki in upamo, da jih bomo lahko v koalicijskih pogajanjih vgradili v dodatno koalicijsko pogodbo.

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1260 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2201 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1644 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1535 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2507 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

1986 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.
Teme
arhiv

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

Volitve novega mandatarja