Mladi iz vse Evrope o soočanju z demografskimi trendi
SLS Slovenska ljudska stranka

Ponedeljek, 10. December 2007 ob 23:00

Od 6. do 9. decembra 2007 je v Sloveniji potekal seminar YEPP (Youth of the European People's Party – Mladi Evropske ljudske stranke), ki smo ga posvetili enemu izmed najbolj perečih problemov Evropske unije – negativnim demografskim trendom. Mladi iz 29 evropskih držav smo skupaj z gosti in strokovnjaki iz Slovenije problematiko obravnavali iz različnih zornih kotov. Na samem začetku so vse zbrane nagovorili predsedniki vseh treh podmladkov, ki gostijo srečanje. Robert Ilc, predsednik Mlade Slovenije, je opozoril na  slovenske naravne lepote in se zahvalil ekipi, ki je pripravila seminar, Niko Oblak, predsednik Slovenske demokratske mladine, je izpostavil slovensko predsedovanje EU, Rok Ravnikar, predsednik Nove Generacije – podmladka SLS, pa je poudaril nujnost izboljšanja demografskih kazalcev.

Kot uvodničarka je nastopila profesorica dr. Jana Bezenšek, sicer predstojnica za predklinične predmete na mariborski medicinski fakulteti, ki je kot poznavalka sociologije družine, mladih in izobraževanja predstavila demografske kazalce v Sloveniji. Izpostavila je nizko rodnost v Sloveniji in poudarila, da je za izboljšanje rodnosti ključno ustvarjanje pogojev, ki bodo mlade spodbujali k ustvarjanju družin. Po besedah dr. Bezenškove mladi v Sloveniji še vedno v veliki meri kolebajo med kariero in družino. Mladi zatrjujejo, da je največja ovira pri oblikovanju družine to, da nimajo zagotovljene ekonomsko-socialne varnosti, vendar je dr. Jana Bezenšek k temu takoj dodala, da je odločilnega pomena pri ustvarjanju družine tudi želja po oblikovanje le-te. Kot nujni pogoj je izpostavila dobro sodelovanje med partnerjema, predvsem pa medsebojna pomoč pri vzgoji otrok. V nadaljevanju se je razvila izredno pestra razprava, v kateri so se udeleženci predvsem razpravljali o vzrokih za razlike v demografskih kazalcih v Evropi in kakšne rešitve oz. odgovore na te izzive so različne države in vlade do sedaj že našle.Razprava se je nadaljevala predvsem v smeri načina zagotavljanja socialne varnosti, na podlagi povečanje katere bi se mladi lahko lažje odločali za družine. Ena izmed pomembnejših stvari pri zagotavljanju ekonomsko-socialne varnosti je zagotovo dosegljivo stanovanje, ki je ključno pri osamosvajanju mladih in s tem tudi pri oblikovanju družine. Minister za okolje in prostor in podpredsednik SLS Janez Podobnik je zbranim predstavil ukrepe ministrstva, s katerimi poskušajo mladim pomagati pri reševanju stanovanjske problematike ter izpostavil subvencije, ki so jih deležne mlade družine. Razpravo je nadaljeval direktor Stanovanjskega sklada RS Primož Pirc, ki je izpostavil gradnjo socialnih stanovanj, kjer država v sodelovanju z občinami poskuša zagotoviti najem stanovanja po dosegljivih cenah. Cilj vladne stanovanjske politike je zagotoviti socialno varnost čim širšemu krogu državljank in državljanov.

O socialnih vidikih demografskih vprašanj sta govorila ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman in generalni direktor Direktorata za socialne zadeve Davor Dominkuš. Ministrica Cotmanova je povedala, da se danes soočamo s težavami pri zaposlovanju mladih, vendar je vlada kljub temu uspela zmanjšati delež brezposelnih mladih, kar je še eden izmed ukrepov pri zagotavljanju socialne varnosti mladih.Ob zaključku razprav so udeleženci seminarja na svetu YEPP-a sprejeli dokument o demografiji, ki so ga pripravile slovenske članice YEPPa (Nova Generacija SLS – podmladek SLS, Mlada Slovenija – podmladek NSi, , Slovenska demokratska mladina – podmladek SDS). Ključno sporočilo je, da si mora družba prizadevati za ustvarjanje okolja, ki bo mlade spodbujalo k oblikovanju družin in odločanju za otroke. To pa lahko dosežemo samo_

- z zaposlovanjem mladih za primerno in pošteno plačilo,

- s cenovno dosegljivimi stanovanji,

- z medsebojno pomočjo obeh partnerjev pri usklajevanju družinskih obveznosti in kariere,

- z dosegljivim otroškim varstvom,

- in z medgeneracijskim sodelovanjem (omogočiti varno starost).Svet YEPPa je sicer sprejel še naslednje resolucije_

-  zahtevo za svobodne in poštene volitve v Gruziji,

-  zahtevo po takojšnjem ukrepanju pristojnih oblasti ob nesreči tankerja v Črnem morju,

-  podporo širitvi schengenskega območja,

-  opozorilo Beogradu in Prištini, da so odgovorni za ohranjanje miru in stabilnosti na Balkanu,

-  poziv NATO k še aktivnejši vlogi pri ohranjanju svetovnega miru.

V okviru seminarja je mag. Anže Logar, v.d. direktor vladnega urada za komuniciranje,  predstavil slovensko predsedovanje Evropski uniji. Izpostavil je, da bo Slovenija prva med novimi članicami Evropske unije, ki bo predsedovala Uniji, in nadaljeval, da je predsedovanje po osamosvojitvi Slovenije eden izmed ključnih projektov Slovenije, ki ima izredno pomembno vlogo pri pozicioniranju Slovenije v mednarodnem prostoru. Predstavljene so bile tudi prioritete slovenskega predsedovanja EU_ 1. prihodnost EU in institucionalni razvoj (ratifikacija Lizbonske pogodbe), 2. širitev EU in Zahodni Balkan (vprašanje Kosova), 3. nova sosedska politika, energetika, medkulturni dialog in Lizbonska strategija (prenos znanja in inovacij v gospodarstvo).

 

Poleg uradnega dela seminarja, pa smo organizatorji pripravili tudi neuradni del, v katerem mladim iz vse Evrope pokazali slovenske naravne lepote. Veliko navdušenje sta požela Postojnska jama ter slikoviti Štanjel, majhen del nočne Gorenjske pa smo užili na Šmarjetni gori nad Kranjem, kjer se nam je ob predstavitvi slovenskih ljudskih plesov na večerji pridružil tudi podpredsednik Evropske ljudske stranke Lojze Peterle.

V soboto se je v poznih popoldanskih urah odvila še prijateljska košarkarska tekma med ekipama »Združena Evropa« (mladi iz različnih evropskih držav) in »Slovenija«, v kateri so barve Nove generacije zastopali Rok Ravnikar, Drejc Slatenšek, Slavko Vesenjak in Tim Neubauer. Zmagala je seveda Slovenija.

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1259 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2201 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1643 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1534 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2505 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

1985 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.
Teme
arhiv

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

Mladi iz vse Evrope o soočanju z demografskimi trendi