SLS in Inštitut za gospodarske in družbene študije predstavila knjigo Slovenska kmečka zveza ob 20. obletnici - Zgodba o pomladi slovenskega naroda in rojevanju slovenske države
SLS Slovenska ljudska stranka

Četrtek, 8. Maj 2008 ob 22:00

Slovenska ljudska stranka ter Inštitut za gospodarske in družbene študije sta sinoči, v četrtek, 8. maja 2008, v Prešernovi dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti predstavila knjigo Slovenska kmečka zveza ob 20. obletnici, ki se je leta 1992 preimenovala v Slovensko ljudsko stranko. Na predstavitvi knjige, katere urednik je predsednik Glavnega odbora SLS Aleš Primc, sta sodelovala prvi predsednik Slovenske kmečke zveze Ivan Oman in pobudnik njene ustanovitve dr. Franc Zagožen. Knjigo je kot recenzent predstavil dr. Emil Erjavec, redni profesor na katedri za agrarno ekonomiko, politiko in pravo na Biotehnični fakulteti v Ljubljani ter prvi predsednik Zveze slovenske kmečke mladine.  Izdajatelj knjige je Inštitut za gospodarske in družbene študije, pokrovitelj knjige Slovenska ljudska stranka.

12. maja 1988 je bila v Ljubljani ustanovljena Slovenska kmečka zveza (SKZ), prva slovenska demokratična stranka po drugi svetovni vojni. Ta stranka je bila nosilka organizirane demokratične opozicije in je odločilno spodbudila slovensko demokratizacijo. Njena jasna demokratična in nacionalna vizija, dobra organiziranost ter izredna množičnost so odločilno prispevali k zmagi koalicije Demos na prvih demokratičnih volitvah aprila 1990. Ta zmaga je omogočila uresničila stoletne sanje Slovencev po samostojni in neodvisni slovenski državi.Recenzent knjige dr. Emil Erjavec je ob predstavitvi dejal, da knjiga prinaša avtorske prispevke, intervjuje, predstavitve in fotografije pobudnikov Slovenske kmečke zveze ter njeno delovanje do demokratičnih volitev leta 1990. Po besedah recenzenta dr. Erjavca gre za dokumentarni film v obliki knjige. Knjiga je torej zbornik, ki omogoča presojo tistega časovnega obdobja. Razdeljena je na tri dele. V prvem vsebuje avtorske prispevke o ustanovitvi zveze in o prvih letih njenega delovanja. Drugi del zajema intervjuje s 44 udeleženci takratnih dogajanj, med katerimi so pobudniki in ustanovitelji ter tudi s tedanjimi nasprotniki, nosilci enopartijskega sistema. Dr. Erjavec je v svoji predstavitvi knjige tudi izpostavil, da se je Slovenska kmečka zveza razvila iz povojnega zatiranja slovenskega kmetstva in tako odprla prostor tudi za druga politična združenja. Želja po spremembah in uveljavitvi svojih interesov je bila gonilo pobudnikov ustanovitve SKZ.

Prvi predsednik Slovenske kmečke zveze Ivan Oman je poudaril pomen praznovanja 20 - letnice ustanovitve Slovenske kmečke zveze. Predstavil je svoje spomine na tisti čas, ko so prav kmetje prvi začeli z organiziranim in množičnim delom za politične spremembe, šele kasneje pa so se jim pridružili tudi drugi. Dejal je, da je bil tedaj čas, ko se je izkazalo, da se izteka doba totalitarizma in da se odpre prostor za demokratične spremembe. To je pripeljalo do prvih demokratičnih volitev aprila 1990. Dejal je, da tedaj ni nihče razmišljal, ali je Slovenska kmečka zveza politična stranka ali ne, temveč so to zapisali v zakon. Ivan Oman je še povedal, da so slovenski kmetje tedaj orali ledino in izpostavil skupni ponos na tisti čas ter tudi na kasnejše strankarsko delo v korist svobodne slovenske države.Pobudnik ustanovitve Slovenske kmečke zveze dr. Franc Zagožen je povedal, da knjiga objektivno prikazuje tisti čas. Po njegovih besedah tedaj ni šlo le za kmetijstvo in kmetijsko politiko, temveč za zadeve veliko širšega pomena – za osvoboditev države iz oklepa, ko smo živeli v grožnji z napovedmi vojnih razmer. V situaciji popolne brezizglednosti je slovensko kmetstvo leta 1988 še enkrat v zgodovini naredilo pomembno stvar za narodni obstoj, je menil dr. Zagožen. Ob tem pa je tudi poudaril, da se danes pomen kmetijstva ne zmanjšuje, le-to se bo le še povečevalo. Menil je, da je danes poročanje medijev o kmetijstvu premalo usmerjeno na samo vsebino in da pogreša, ne le v kmetijstvu, ampak tudi na drugi področjih, objektivno poročanje in resnico.

Urednik knjige Aleš Primc in predsednik glavnega odbora SLS je povedal, da knjiga izpostavlja izreden pomen ljudi, ki so leta 1988 imeli vizijo, voljo in pogum, da uresničijo demokratične politične spremembe, ki so bile za Slovenijo nujno potrebne. Ti ljudje, združeni v Slovensko kmečko zvezo, so bili prva organizirana opozicija takratnemu enostrankarskemu komunističnemu sistemu. Kljub temu so ti ljudje in kmečki stan, ko se piše zgodovina t. i. slovenske pomladi izbrisani, npr. besedilo prof. dr. Janka Prunka ob 10. obletnici samostojne slovenske države (http://www.ukom.gov.si/10let/pot/). To delo urednik Primc razume tudi kot korak k temu, da ta dejstva prizna tudi uradna slovenska zgodovina. »Dokler uradna zgodovina, ne bo pisala zgodovine resnicoljubno in pošteno, bomo tudi »nezgodovinarji« pisali zgodovino!« je dejal Primc, ki je po izobrazbi filozof. Pomen knjige urednik vidi tako predvsem v tem, da bodo prihodnji rodovi imeli na voljo vire in zgodovinska dejstva, ki jih nekateri namerno zamolčujejo. Primc tudi verjame, da bo knjiga doživela 2. ponatis, v katerem bo zapisanih še več pričevanj in dejstev.

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1369 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2319 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1748 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1650 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2610 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

2104 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.
Teme
arhiv

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

SLS in Inštitut za gospodarske in družbene študije predstavila knjigo Slovenska kmečka zveza ob 20. obletnici - Zgodba o pomladi slovenskega naroda in rojevanju slovenske države