Ljubljana, 28. november 2011 – Na današnji novinarski konferenci na temo »Slovenska hrana na slovenski krožnik« so predsednik SLS mag. Radovan Žerjav, podpredsednik SLS Franc Bogovič in član Izvršilnega odbora SLS Roman Žveglič predstavili aktualne izzive za slovensko kmetijstvo in podeželje v času premagovanja krize. Mag. Žerjav je povedal, da je treba za najmanj 10 % povečati delež samooskrbe v Sloveniji in to z vzpostavitvijo lokalnih prehranskih sistemov. »Dohodek, ki se porabi na lokalni ravni, za lokalno pridelano hrano, ostane v regiji in ima v primerjavi z običajnimi trgovskimi potmi večkratni učinek na regionalni dohodek skupnosti,« je povedal predsednik SLS mag. Radovan Žerjav in poudaril, da je treba s povezovanjem in usklajenim nastopanjem zadrug na nabavni in prodajni strani letno slovenskim kmetom dati možnost ustvariti najmanj 30 milijonov evrov pozitivne razlike pri nabavi reprodukcijskega materiala in prodaji kmetijskih pridelkov.
»SLS bo, če bo vodila resor kmetijstva, uporabila vse vzvode, da se prek ustrezne organiziranosti in povezanosti slovenskih zadrug nemudoma vzpostavijo pogoji za izboljšanje dohodkovnega položaja slovenskega kmeta,« je še poudaril mag. Žerjav in povedal, da bo SLS nemudoma začela z izvedbo projekta povečanja samooskrbe s hrano vsaj za 10 % in s tem ustvarila 10.000 delovnih mest, s tem pa bi se izboljšal tudi položaj slovenskih kmetov.
Podpredsednik SLS Franc Bogovič je predstavil ukrepe, ki jih lahko naredijo država in lokalne skupnosti. Po njegovem mnenju je treba skrajšati prehrambeno verigo od kmeta in potrošnika ter dvigniti proizvodni potencial. »Organizirano je treba pričeti s krčenjem površin, ki so se v zadnjih desetletjih zarasle in tako vsako leto skrčiti najmanj 1000 hektarjev zarasti ter izvesti najmanj 1000 hektarjev komasacij kmetijskih površin na leto,« je povedal podpredsednik SLS Franc Bogovič ter še dodal, da mora obstajati aktivna vloga sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, treba pa je tudi spremeniti organiziranost svetovalne službe ter poseči v korenite spremembe v delovanje zadružnega sistema.
Član Izvršilnega odbora SLS Roman Žveglič je povedal, da moramo v trgovine vpeljati možnost, da se bo tam prodajala tudi slovenska hrana – npr. slovenska zelenjava, ki bo po določeni ceni, in tako bomo kupcem omogočili možnost, da kupujejo tudi slovensko. Po njegovem mnenju je tudi ključno, da vemo, od kod hrana prihaja.