"Samooskrba kot poslovna priložnost"
Ljubljana, 4. junij 2012 – »Za zagotavljanje večje lokalne samooskrbe s hrano je treba razviti boljše sodelovanje med pridelovalci, predelovalci in kupci lokalno pridelane hrane z razvojem socialnega podjetništva, ki poleg večje lokalne samooskrbe, omogoča ustvarjanje novih – zelenih delovnih mest,« je povedala predsednica Slovenske ženske zveze pri SLS Vesna Starman po obisku članic zveze na manjši kmetiji, dne 26. maja 2012 v Kopru v Žusterni. Na kmetiji sicer ni nihče zaposlen, saj imajo redne zaposlitve drugje. »Vendar nam ta primer lepo pokaže, kako pomembno je zaščititi vodne vire in kmetijska zemljišča, osvojiti in med državljane razširiti znanje o novih tehnologijah pridelave, ki ne obremenjujejo okolja in zagotavljajo pridelavo kakovostne in zdrave hrane po dostopnih cenah,« je prepričana Starmanova.
Osnovna funkcija te kmetije je seveda do okolja prijazno gospodarjenje z naravnimi viri, skrb za lastno zdravje in zdravje svoje družine (samooskrba), ima pa še druge vloge, od socialne do ekološke. »Delo na kmetiji zahteva disciplino, sodelovanje in spoštovanje. Tako so dosegli medgeneracijsko sožitje, delovne navade mlajših članov, ter čut in spoštovanje narave,« je povedala predsednica SŽZ pri SLS Vesna Starman in dodala, da so se stroški prehrane bistveno zmanjšali, saj imajo pri hiši mleko, jajca, meso, zelenjavo, sadje in tudi olivno olje.
Članice SŽZ pri SLS menijo, da je kmetijstvo lahko tudi poslovna priložnost za tiste, ki si želijo delati v sektorju novih idej, inovacij, raziskav, prihodnosti in sicer na način, da bo ostala dodana vrednost za kakovost življenja in skupno blagostanje.