Ljubljana, 4. september 2012 – V slovenskem kmetijstvu je vinogradništvo prepoznavna proizvodna dejavnost. Gojenje vinske trte ima zajetno zgodovino in predstavlja pestro kulturno dediščino slovenskega naroda. Trta je rastlinska vrsta, ki kot gojena kultura v kmetijstvu zmore težke proizvodne pogoje, predvsem na nagnjenih površinah. S stališča ohranjanja kulturne krajine kot ekonomskega preživetja človeka na območjih s težjimi pridelovalnimi pogoji je imela pomembno, v vinorodnih območjih Slovenije pa glavno vlogo.
Z globalizacijo regij in liberalizacijo trga pa slovenska pridelava ne vzdrži konkurence na domačem trgu. Vse težje je prodati kvalitetno slovensko vino po proizvodni ceni, kar ima za posledico opuščanje tovrstne dejavnosti. Letna obnova vinogradništva dosega 1/3 velikosti opuščanja vinogradniških površin. Na nekdaj obdelanih pobočjih nastajajo nove strukturne spremembe v škodo poseljenosti in izgleda krajine. V prodaji vina pa še vedno manejo svoj izkupiček trgovci s previsokim deležem zaslužka.
Slovenska kmečka zveza, Zveza društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije ter Strokovni odbor za vinogradništvo pri KGZS ugotavljajo, da so v Sloveniji zelo redko organizirane verige, ali pa ne delujejo in v odnosu do trgovcev nastopajo samo posamezni, neorganizirani in nepovezani člani. Tako so trgovci uspeli porušiti ravnotežje zaslužka med pridelavo, predelavo in prodajo hrane. S svojo agresivno organiziranostjo so najbolj stabilen člen neuravnoteženih razmer v verigi prodaje. Omenjeni subjekti vidimo rešitev nastale situacije le v ponovno vzpostavitvi uravnoteženih ekonomskih odnosov znotraj pridelovalnih verig. To lahko dosežemo le z organizacijo kratkih verig pridelave, ponudbi zares kvalitetne, zdrave domače hrane in cenjenega vina. Potrošniku pa mora država na osnovi vzpostavitve redne in dosledne kontrole kakovosti uvoženih živil zagotoviti verodostojno informacijo o kvaliteti od drugod pripeljanega vina. Pri tem mora najti svoje mesto še zavedanje kupca, da nakup lokalno pridelane hrane in vina pomeni ugoden odziv za zdravje ljudi, ki se prehranjujejo z lokalno pridelano hrano kot ekonomki učinek, katerih sredstva nakupa podpirajo lokalno proizvodnjo.
Slovenska kmečka zveza pri Slovenski ljudski stranki poziva državno in lokalno politiko ter vse institucije, ki delujejo v kmetijskem sektorju, da povezano in sistematično pristopijo k aktivnostim za boljšo organiziranost in povezanost v sektorju. Skupno poslanstvo je prehranska varnost slovenskega naroda. To moramo doseči z večjo lokalno samooskrbo, boljšo povezanostjo in višjo stopnjo socialnega podjetništva.
predsednik SKZ pri SLS
dr. Stane Klemenčič