Govor predsednika SLS Franca Bogoviča ob 25. letnici Slovenske ljudske stranke
SLS Slovenska ljudska stranka

Ponedeljek, 13. Maj 2013 ob 22:00

Spoštovane članice in člani Slovenske ljudske stranke, cenjeni visoki gostje,

spoštovani predstavniki medijev, dame in gospodje,

dragi prijatelji in prijateljice



… lepo pozdravljeni in iskreno dobrodošli v našem Krškem, na današnjem praznovanju 25 let Slovenske ljudske stranke!



Petindvajset let smo stari danes! Ljudje smo v teh letih mladostni, v polnem ustvarjalnem zagonu. V političnem življenju starejših demokracij 25 let prav tako pomeni politično mladost. Pa vendar smo v Slovenski ljudski stranki s 25 leti najstarejša in prva ustanovljena politična stranka po 2 svetovni vojni v Sloveniji! Politično rojstvo kot politična stranka smo doživeli še v času, ko se je to zdela »misija nemogoče«.



Rodili smo se kot prvi otrok demokracije v času komunističnega totalitarizma takratne socialistične Jugoslavije, kot prva demokratična politična sila v državah komunističnega bloka tega dela Evrope – in tako odločilno prispevali k demokratizaciji tako Slovenije, kot vzhodnega dela Evrope, ki ji pripadamo.





Spoštovani gostje, dragi prijatelji,

ko zdajle, tukaj pred vami govorim o trenutku rojstva Slovenske kmečke zveze, ki se je kasneje preimenovala v Slovensko ljudsko stranko, me ob spominu na energijo, vizijo in pogum, ki smo jih imeli v tistem času, prevevajo čustva.





12. maja 1988 sem bil v Unionski dvorani skupaj z vami, idejnimi misleci - očeti naše stranke_ gospodom profesorjem dr. Francem Zagožnom, prvim predsednikom Slovenske kmečke zveze Ivanom Omanom in vsemi tedaj mladimi idejniki in ljudskimi vstajniki slovenskega kmetstva, ki ste z navdihom in organiziranostjo ustanovili Slovensko kmečko zvezo.

Ja, bili smo avtentična vseslovenska ljudska vstaja, ki ji je bilo dovolj krivic, ki so se godile slovenskemu kmetu, ljudem s podeželja in za vselej smo spremenili usodo slovenskega naroda. Pokazali smo pot v svetlo prihodnost!



Ne da bi tedaj vsi v dvorani vedeli za podrobna strateška razmišljanja naših idejnih voditeljev, očetov stranke, smo iskreno protestirali proti krivicam, ki smo jih doživljali s strani tedanje države. Moj mladostniški upor tedaj ni bil upor brez razloga. Pridružil sem se gibanju, ideji, v katero sem verjel in vanjo trdno verjamem ter živim danes!



Takrat smo preprosto vedeli, da delamo pravo stvar, nekaj velikega.



Zgodba o 25. letih naše stranke ni zgodba o modni politični muhi ali bog ne daj kakšen politični marketinški trik, ki smo jim priča v sodobni slovenski politiki. Slovenska kmečka zveza je nastala kot iskren množičen protestni odgovor na razmere tedanjega nedemokratičnega socialističnega sistema. Uprli smo se v težkih razmerah in ko to še zdaleč ni bilo lahko.

Z mirnim organiziranjem v množično gibanje smo se uprli PROTI_ srbskemu hegemonizmu in komunistični dediščini tedanjega sistema. V Unionski dvorani smo se zavzeli ZA kmeta, ZA preprostega človeka s slovenskega podeželja.



Ob zaključku velikega zborovanja pa se je zgodilo veliko presenečenje za mnoge v unionski dvorani in še večje za tiste, ki so nas opazovali od zunaj. Jasno smo namreč sporočili, da je bila ustanovljena prva politična stranka v takratni Jugoslaviji, ki bo Slovence popeljala v samostojno državo, v kateri bo parlamentarna demokracija in se bodo spoštovale človekove pravice. 



Vsak čas prinaša svoje probleme, preizkušnje, pa tudi priložnosti. Pobudniki ustanovitve Slovenske kmečke zveze so v času slovenske pomladi leta 1988 znali poiskati odgovore na probleme tistega časa, iti čez težke preizkušnje pa tudi izkoristiti izzive in priložnosti tistega obdobja. Zato se danes s ponosom in poklonom spominjamo 25-letnice ustanovitve naše stranke kot prve demokratične politične stranke po drugi svetovni vojni na slovenskih tleh!



Problemi današnjega časa pa so vsaj enako težki kot takrat, priložnosti pa je vsaj navidez manj. V Sloveniji se soočamo z drugačnimi izzivi, kot se je Slovenska kmečka zveza ob svojem nastanku. Vendar nič manj pomembnimi v duhu trenutka.

Živimo v parlamentarni demokraciji, ki omogoča oziroma bi morala omogočati ustvarjalnim delovnim ljudem, da se preživijo sami. V državi, ki bi morala svoje javne finance upravljati tako, da bi se prav tako znala preživeti sama in brez dragega, prekomernega zadolževanja. A smo se znašli v razmerah, ko temu ni tako. in kjer je ekonomska suverenost države pod

velikim vprašanjem! 

Žal, sploh ne slučajno.



Iz finančne krize se v Sloveniji ne znamo in ne zmoremo izkopati ravno zaradi ostajanja slovenske politike na svojih okopih, ki so vezani na preteklost in ostanke dediščine prejšnjega sistema. Da v Sloveniji demokratizacije - navkljub ustanovitvi lastne države - dejansko nismo v celoti izvedli, je žal dejstvo. S preteklostjo nismo hoteli v celoti pomesti, nismo si drug drugemu iskreno pogledali v oči.



Kljub parlamentarni demokraciji v Sloveniji še danes - leta 2013 - prevladujejo sistemski vzorci, po katerih je tistemu, ki dela, treba vzeti več, in dati tistim, ki ne delajo. Ja, solidarnost je nujna, vendar ne lažna solidarnost, ki smo ji priča vsa ta leta!



Spoštovani,



težav današnjega časa ne bomo rešili tako, da bi se šli igrati demokratični socializem. Te umetno sprožene ideje so zgolj za zavajanje ljudi. Delovni Slovenke in Slovence ne potrebujejo zasanjanih idej.

 

Potrebujejo jasno vizijo države, da bo zmanjšala svoje stroške in obvladala javni dolg ter omogočila okolje, kjer bo vsak lahko svobodno delal in za svoje delo prejel pošteno plačilo. 



Ni pošteno, da kmeta, obrtnika, delavca, inženirja in njegovega delodajalca – podjetje kaznujemo vedno z novimi davki, pri čemer pa podjetniškemu okolju ne zagotovimo možnosti za razvoj in rast.



V Slovenski ljudski stranki ne pristajamo na to, da oblast slovenski narod zadolžuje že prek vseh razumskih meja. Ali vemo, da je bila zadolžitev slovenskega dojenčka, rojenega leta 2008 4.000 evrov, dojenček, rojen v letošnjem letu, pa je ob rojstvu dolžan že kar 11.000 evrov!





Vlade, ki jih vodi slovenska politična levica nimajo moralne pravice, da nas tako zadolžujejo, kot to počno v zadnjih petih letih. Levi politični populizem gre celo tako daleč, da danes za slovenske zablode in stranpoti krivi evropsko skupnost in tiste evropske politike iz vrst krščanske demokracije, ki se zavedajo, da lahko porabimo le toliko, kolikor ustvarimo.





Spoštovani,



prihaja čas, ko bo treba temeljito prestrukturirati ustroj slovenske države, hkrati pa bomo morali vsi, ki odločamo v slovenski politiki, pravosodju, gospodarstvu, sindikatih … - položiti račune za naše početje.



Račune bodo morali položiti vsi tisti, ki so prek pomoči omrežij, ki nam plenijo državo, ukradli milijone in milijarde. In tudi med politiki morajo račune položiti vsi tisti, ki institucijam pravne države ne znajo razložiti svojih računov.





Brez tega, spoštovani in spoštovane,



v času krize slovenska politika ne bo dosegla zaupanja, ki ga neizogibno potrebuje za doseganje družbenega soglasja glede potrebnih reform.





Poleg nujnosti, da si v Sloveniji nalijemo čistega vina na vseh področjih, tudi pri vprašanju, kam so poniknili vsi milijoni in milijarde nezavarovanih kreditov v slovenskih državnih bankah, in katere elite so se okoristile z davkoplačevalskimi dokapitalizacijami, je danes pomembno, da imamo vizijo za naprej.



Moja vizija in vizija Slovenske ljudske stranke danes je glasni upor proti zavajanju slovenskega naroda glede načrtov in interesov oblasti, ko govorijo o solidarnosti in pravičnosti, ki v svojem resničnem bistvu niso solidarni in pravični do vseh Slovenk in Slovencev enako. 





Upor proti vsakršnim ukrepom, ki dušijo slovensko delovno ljudstvo in našo izobraženo mladino, v  katero smo  ogromno vlagali starši in država, ženejo v tujino s trebuhom za kruhom. Slovenija je dolžna svojim otrokom zagotoviti možnost perspektivnih zaposlitev, delo in prihodnost znotraj meja čudovite Slovenije. 





V Slovenski ljudski stranki bomo naredili vse, kar bo v naši moči, da se bo spodbudilo gospodarsko rast in da delavec v podjetništvu, kmet in obrtnik ne bodo še naprej plačevali najvišjo ceno gospodarske krize, ne da bi pri tem javni sektor dal od sebe večjo produktivnost.



V Slovenski ljudski stranki smo prepričani, da moramo v Sloveniji staviti na trajnostni razvoj, ki ga nam nudijo naše največje naravne danosti. To so_



1. slovenski gozdovi in z njimi povezano gozdarstvo, lesna industrija in uporaba lesnih ostankov v energetske namene. Les je  slovenska nafta.



2. slovenska polja, travniki, trajni nasadi, na katerih moramo pridelati dovolj kakovostne in varne hrane za vse Slovence in Slovenke;



3. naravno bogastvo slovenskih voda, ki jih moramo ohraniti, kot vir kakovostne pitne vode, pa tudi kot vir za namakanje slovenskih polj. Naše vode je treba ukrotiti z vodarskimi ureditvami, da ne bodo ogrožale naših domov, prav tako pa energijo slovenskih voda pretvoriti v obnovljiv vir električne energije, kakor smo to storili v Posavju z izgradnjo hidroelektrarn na Savi.



Na tem projektu smo v Sloveniji pokazali, kako si predstavljamo narodno gospodarstvo in kako lahko slovensko znanje in slovenske pridne roke zgradijo najzahtevnejše objekte. Velike zasluge, da je danes tako, ima ravno Slovenska ljudska stranka.

 



Za solidarnost bomo skrbeli aktivno, s pomočjo ostarelim kmetijam, predlagamo pa tudi uvedbo javnih del na področju vseh 3 elementov, kjer vidimo priložnosti za slovenski razvojni preboj_ les, voda, varna hrana. Tako  bomo spodbujali brezposelne in socialno ogrožene, a za delo sposobne ljudi.



Omogočimo tistim, ki potrebuje delo in je dela zmožen, naj pride delati tja, kjer delo je.



Realna solidarnost, ne lažna, je naša vizija!



To bomo  povedali tudi junija na 20.  obletnico vseslovenskega kmečkega upora! Skupaj z ljudmi, ki ne stavkajo s sindikalnimi voditelji ali ne pojejo pesmic pred parlamentom sredi delovnika, preprosto za to, ker delajo in ker tisti dan tudi ne bi dobili plačila, ker jim ga državni proračun pač ne bi plačal.





In če kdaj, je zdaj tisti čas, ko mora odgovorna politika znati preseči zavajanja.



Spoštovani,

Slovenija je danes nedvomno na prelomnici. Tako, kot je bila ob rojstvu Slovenske kmečke zveze. A z drugimi razlogi. Takrat smo se zavzeli za pravice kmetov, malega človeka, demokracijo in lastno državo. Danes, ko imamo lastno državo, pa stojimo na robu  možnosti izgube lastne ekonomske suverenosti države.



Ne, za to nismo ustanovili Slovenske kmečke zveze, proti temu se je SLS ves čas borila!



Zato v Slovenski ljudski stranki danes zahtevamo ukrepanje slovenske vlade in vse politike. Da se odgovorno poenotimo, kaj problemi dejansko so, in kakšni bodo učinkoviti ukrepi. Vse sile moramo usmeriti v prihodnost, da država sprejme najboljše rešitve in ukrepe v sedanjosti, ki nas bodo uspešno potegnile iz krize.



Če tega sedanja vlada ni sposobna, naj odide in neha delati škodo.



Slovenska ljudska stranka ne bo dopustila, da morajo delavci, podjetniki, obrtniki in kmetje – zgolj ubogati!



Slovenski narod, ki dela in ustvarja, ter je nosilec plačevanja davkov, ne bo več tiho! Ne bo s sklonjeno glavo poslušal utopičnih parol o demokratičnih socializmih, rdečem morju, spremembah volilnega in družbenega sistema ter podobnih idejah z levih ali desnih okopov.



Naše sedanje težave so mnogo bolj realne in takšne parole jih ne bodo rešile! Morda so delovni ljudje res manj glasni, ker se bolj ukvarjajo z delom, kot pa s protestniško ustvarjalnostjo pred občinskimi in državnimi organi,  vendar – zagotavljam, da bomo poskrbeli, da jih bo tudi vladajoča politika slišala..



Zato aktualno vlado še pozivam, da odpre ušesa in prisluhne delovnemu in ustvarjalnjemu ljudstvu in gospodarstvu, podjetništvu – različnim panogam, in jim da odgovore za spodbuditev rasti in razvoja!



Slovenska država se bo iz krize lahko rešila sama le tako, da svoje zastarele ideološke vzorce odstrani iz svoje prakse, ter sliši svoje ljudi in rešuje državo v njihovem zavezništvu. Z roko v roku z ljudmi! Brez vsakršnih ideologij in populizmov. Brez hipnotičnih delitev na leve in desne. Počistimo travme slovenskega naroda za nazaj, in TAKOJ začnimo živeti življenje tukaj in ZDAJ.



Kajti, brez zavedanja, da smo država vsi ljudje, ne glede na politično barvo ali glede na posamezni segment družbe, politične elite … ne gre več naprej!



Prav tako pozivam vse stranke, kolegice v sedanji opoziciji in članice Evropske ljudske stranke, da s preveč ostrimi besedami ne zapirajo možnosti za dialog. Vsi in vsak mora narediti korak nazaj pri ideološki retoriki, ki narod jezi in spravlja v depresijo. Ter storiti korak naprej, da skozi približevanje k pomiritvi naroda s preteklostjo, začnemo gledati v prihodnost.



To je NUJNO! Kot poslušam naše ljudi, delavce in kmete, vem, da ne bo dolgo, ko bodo spregovorili na glas, če ne bo ukrepanja.



Spoštovani gostje, dragi prijatelji,

Slovenska  ljudska stranka je vedno znala povedati stvari, takšne kot so, četudi je bila pogosto napačno razumljena.  In čeprav je iskrene besede neprijetno slišati tudi danes, to ne pomeni, da se želimo prerekati. Slovenska ljudska stranka bo tako kot Slovenska kmečka zveza leta 1988 povedala jasno in glasno, kaj ni prav in kaj je treba postoriti ter po zgledu svoje predhodnice ostala še naprej povezovalni člen slovenske politike in slovenskega naroda.



Naša konstruktivnost ne pomeni tihega pristajanja na neumnosti in napake, v katere je ujeta slovenska država. Pomeni pa naše napore, da ločimo zrnje od plev, in napore k večjemu medsebojnemu razumevanju na osnovi iskrenosti. Le tako bomo v družbi lažje dosegali vzajemno spoštovanje in moč za krepitev enotnosti, s katero bomo vsi skupaj močnejši v premagovanju sedanje gospodarske krize.



Spoštovani somišljeniki, drage članice in člani SLS, iskrena hvala vsem, ki ste v prelomnih časih bili nosilci rojstva Slovenske kmečke zveze in ljudske politične modrosti.



Hvala vsem dosedanjim predsednikom Slovenske ljudske stranke za vaš doprinos k slovenski demokraciji in razvoju naše mlade države: Ivanu Omanu, profesorju dr. Francu Zagožnu, Marjanu Podobniku, mag. Francu Butu, Janezu Podobniku, Bojanu Šrotu in mag. Radovanu Žerjavu.



Hvala tudi vsem članom in članicam Slovenske ljudske stranke, ki ste v vseh 25 letih s svojim političnim delom na lokalni in državni ravni delali dobro za ljudi in vsem, ki ste svoje življenje in delo posvetili stranki ter nesebični ljubezni do domovine in slovenskega naroda.



In poklon vsem pokojnim sopotnikom Slovenske ljudske stranke, katerim so danes v Občinskem odboru SLS Rogatec organizirali romanje na Sveto goro in darovali  mašo zanje.



Čeprav so danes razmere v naši državi povsem drugačne, kot so bile pred 25 leti, in kljub temu, da so pred nami v državi težke naloge za ohranitev evropskih in krščansko-ljudskih vrednot, na katerih temeljimo in ki nas povezujejo v Evropsko ljudsko stranko naših prijateljev in somišljenikov, ki najbolj prispevajo k miru, rasti in razvoju držav v Evropi, je danes dan, ko se veselimo! Naše obletnice in uspehov na skupaj prehojeni poti.



Naša zgodovina je temelj tudi za boljšo slovensko prihodnost!



Bog živi Slovenijo!

Bog živi Slovensko ljudsko stranko!

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1323 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2261 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1703 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1602 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2560 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

2051 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.
Teme
arhiv

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

Govor predsednika SLS Franca Bogoviča ob 25. letnici Slovenske ljudske stranke