Predsednik Zveze upokojencev pri SLS in podpredsednik ESU Anton Bogataj_ Bruseljsko deklaracijo ESU moramo upoštevati v Sloveniji, saj si želimo državo, prijazno do starejših
SLS Slovenska ljudska stranka

Četrtek, 23. Januar 2014 ob 23:00

Odpri galerijo

Ljubljana, 24. januar 2014 – Predsednik Zveze upokojencev pri SLS in podpredsednik Evropske zveze seniorjev (ESU) Anton Bogataj, danes popoldne na koordinaciji seniorskih zvez strank SLS, NSi in SDS predstavlja slovenski prevod Bruseljske deklaracije Evropske zveze seniorjev, ki je bila sprejeta na kongresu organizacije med 7. in 8. novembrom 2013 v Bruslju. Deklaracija obravnava problematiko večanja števila starejših in upadanja stopnje rodnosti v Evropski uniji ter poziva članice EU in njene državljane, da se aktivno spoprimejo s prihajajočimi izzivi starajočega se prebivalstva in skupaj ustvarijo starosti prijazno družbo za vse.


Predsednik Zveze upokojencev pri SLS in podpredsednik Evropske zveze seniorjev Anton Bogataj ob tem poudarja_ »Bruseljska deklaracija Evropske zveze seniorjev predstavlja pomembne vidike sprememb, ki jih bomo morali upoštevati v Sloveniji, saj si želimo državo, prijazno do starejših«. Bruseljska deklaracija bo po obravnavi na koordinaciji seniorskih zvez predstavljena tudi poslancem Državnega zbora RS.


Celotno besedilo Bruseljske deklaracije najdete v nadaljevanju.


Evropska zveza seniorjev

Bruseljska deklaracija

“Skupaj nasproti starosti prijazni družbi”

Kongres ESU, 7. in 8. november 2013, Bruselj


“Demografske spremembe ne pridejo čez noč,

ko pa pridejo, pokažejo svojo moč!” (Angela Merkel)
Demografske spremembe so danes eden izmed ključnih izzivov Evropske unije, njenih držav članic ter državljanov. Trend večanja števila starejših in upadanja stopnje rodnosti je bil opažen že pred nekaj desetletji, vendar je to šele pred kratkim postala tudi tema razprav in odločanja na številnih področjih ustvarjanja politik. Gre za ključno priložnost za oblasti na vseh ravneh, interesne skupine, civilno družbo in vsakogar za skupno delovanje in iskanje odgovorov na nove priložnosti in potrebe, ki jih prinaša starajoče se prebivalstvo.


Osnovno in zavezujoče stališče EU glede pravic starejših, je 25. člen Listine EU o temeljnih pravicah_ »Unija priznava in spoštuje pravico starejših do dostojnega in samostojnega življenja ter sodelovanja v družbenem in kulturnem življenju1«. Vsakdo, ne glede na starost, spol in kakršnokoli ranljivost ima pravico, da uživa temeljne pravice in svoboščine, zasidrane in sprejete v številnih naših in mednarodnih pravnih besedilih, delovnih načrtih in ukrepih.


Evropska zveza seniorjev (ESU) poudarja, da starosti prijazna družba pomeni več kot samo načrtovanje in izvajanje nekaterih storitev in struktur, povezanih s posebnimi potrebami starejših. Razvoj starosti prijaznih družb kot »dolgoživih družb« (long life societies/ sociétés de longue vie/ Gesellschaft des langen Lebens/ Samenlevingen van lang leven)  pomeni, da se vidik dolgega življenja vključi v razvoj posameznika na vseh področjih in v vseh obdobjih življenja.


ESU poziva k starosti prijazni družbi, ki temelji na pozitivnem odnosu do staranja in prepoznava vrednote vseh starostnih skupin. Poudarja, da morajo biti starejši cenjeni enako kot ostali državljani. Obravnavani morajo biti z enakim dostojanstvom in spoštovanjem tako s strani družbe kot s strani sodržavljanov.


Storitve starosti prijazne družbe, povezane z njihovim fizičnim in socialnim okoljem, morajo vsakomur omogočati aktivno sodelovanje in vključevanje v kulturne in družbene dejavnosti. Vsakomur je potrebno zagotoviti zaščito, podporo in enakopravnost. Tako se spodbuja medgeneracijska solidarnost, dviga se samozavest in poveča dobro počutje vseh starostnih in družbenih skupin.


ESU je prepričana, da so starejši dragocen del družbe in poziva vse evropske institucije, da prepoznajo to vrednoto in gojijo vezi solidarnosti med generacijami. To je ključ in prava smer premagovanja današnje finančne in družbene krize ter razlog za starosti prijazno družbo.


V tem pogledu ESU pozdravlja poteze in strategije, zaradi katerih EU postaja starosti prijazna družba, in ki krepijo družbo skozi krepitev socialne vključenosti. Mnoge razsežnosti Strategije Evropa 2020 za pametno, trajnostno in vključeno rast, kažejo priložnosti za razvoj ukrepov za doseganje potreb starejših in pospešujejo uvajanje novih procesov, izdelkov in storitev (e-zdravljenje s pomočjo elektronskih postopkov, informacijske in komunikacijske tehnologije, inovacije v javnem prevozu ...). Ti dvigujejo raven kakovosti življenja in zdravja starejših, hkrati pa izboljšujejo dostopnost storitev in učinkovitost ter trajnost naših zdravstvenih in socialnih sistemov.


ESU je še posebej zaskrbljena zaradi ranljivih ljudi pod pragom revščine, in starejših, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo in pomoč. Starost in ranljivost ne smeta biti osnova za omejevanje neodtujljivih človekovih pravic in svoboščin, ki jih priznavajo mednarodni standardi in so vpletene v demokratične ustanove.


ESU opominja, da različne generacije zaznamujejo spreminjajoče se okoliščine njihovega časa; posledica tega so različne življenjske okoliščine. Te specifične okoliščine moramo opredeliti in poiskati ravnovesje interesov med generacijami.


ESU poziva Evropsko unijo, njene članice in regije_

 Da presežejo kratkoročni način premišljevanja o temah vsak dan sproti in s tem prepoznajo dolgoročne vplive političnih ukrepov.

 Da pri menjavi vlade velja, da so predhodne odločitve, ki so bile sprejete po načelu pravičnosti in zakonitosti, neodtujljive. Dolgoročno načrtovanje je predpogoj za kakršenkoli pozitiven razvoj.

 Da prepoznajo različne vplive demografskih okoliščin na različne starostne skupine. To spodbuja zavezanost doseganju ravnovesja.

 Da starejše vključujejo v vsa politična odločanja, še posebej tista, ki se jih neposredno dotikajo.

 Da na osnovi izobrazbe in zadostne gospodarske podlage ustvarijo pogoje, ki bodo vsakemu posamezniku omogočale, da prevzame odgovornost zase in za svoje družbeno okolje.


ESU poziva nosilce oblasti, ponudnike storitev, raziskovalce, civilne družbe, medije in državljane: »Uresničimo to!«


 

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1340 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2285 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1720 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1624 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2575 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

2069 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

Predsednik Zveze upokojencev pri SLS in podpredsednik ESU Anton Bogataj_ Bruseljsko deklaracijo ESU moramo upoštevati v Sloveniji, saj si želimo državo, prijazno do starejših