Bogovič: Treba bi bilo končno vklopiti razum in potegniti ročno v Zakonu o davku na nepremičnine s strani tistih, ki imate škarje in platno v rokah
SLS Slovenska ljudska stranka

Četrtek, 27. Februar 2014 ob 15:38

Ne kažite s prstom na tiste, ki niso krivi in prevzemite politično odgovornost za tako slabo oceno posledic uvedbe tega zakona

Ljubljana, 27. februar 2014 – Na seji Odbora DZ RS za finance in monetarno politiko, ki je potekala v torek, je v razpravi svoje mnenje glede zahteve o ustavnosti več določil Zakona o davku na nepremičnine izrazil tudi predsednik SLS Franc Bogovič. V razpravi je med drugim poudaril_ »Poleg občinskih združenj se je tudi Državni svet RS pridružil nasprotovanju zakona, zato moram reči, da me v tem trenutku zanima, ali je glede na to, kar se sedaj na terenu dogaja, mogoče že komu jasno, kakšna polomija je ta davek«. Celotno razpravo si lahko preberete v nadaljevanju.

Predsednik SLS Franc Bogovič v razpravi prvič:

Sam najprej izražam zadovoljstvo, da je Ustavno sodišče RS vzelo te obravnave teh zahtev za obstoj predstavnosti kot absolutno prednostno, kar pomeni, da bomo doživeli v doglednem času epilog na US RS. Prvo odločitev je US RS že sprejelo, pozdravljam takšno odločitev, kot je bila sprejeta, kajti ta odločitev, kot vemo, sedaj prepoveduje izdajo odločb na osnovi tako sprejetega zakona. Dovolilo je pa to, da je zavezalo Geodetsko upravo RS, da je izdalo te preliminarne izračune, na osnovi katerih ljudje vedo v bistvu, kako praktično ta davek na njih deluje.

Predvidevam, da bo bil zakon na koncu tudi zadržan. Bil bi pa zelo nesrečen, če ne bi ljudje dobili v roke teh odmernih odločb in da bi dejansko videli, kakšen »fiasko« je bil za tem zakonom povzročen. Za samimi zahtevami, ki so sedaj na US RS, smo nekateri poslanci opozarjali na vsebine teh zahtev že pri sprejemanju tega zakona. Kajti brez vsakršne koli preračunljivosti smo prebrali tudi mnenje ustavno-pravnih strokovnjakov, ki so pravočasno v fazi sprejemanja te zakonodaje opozarjali na pasti oz. pomanjkljivosti po njihovem prepričanju tudi neustavnosti tega zakona.

Žal je bilo v DZ RS vse to prezrto, na nek način smo bili tisti, ki smo poskušali svariti kolege poslance, naj dobro premislijo o tem zakonu, okarektarizirani kot tisti, ki motimo delovanje DZ RS, zavlačujemo z nočnimi sejami in podobno. Zakonu je oporekala cela vrsta elementarnih ustavnih določil, tako kršenje enakosti pred zakonom, kršenje pravice do sodnega varstva, kršenje pravice do zasebne lastnine, kot tudi cela vrsta drugih stvari, ki se vežejo na izvrševanje skupnosti in izvrševanje zakonodaje na področju lokalne skupnosti. In kršenju tako osnovne listine o lokalnih skupnostih kakor tudi ustavno-pravnih kategorij o avtonomnosti občin, tako z vidika pristojnosti kakor tudi z vidika financiranja.

Tudi Državni svet RS se je poleg občinskih združenj pridružil nasprotovanju zakona, zato moram reči, da me v tem trenutku zanima predvsem to, ali je glede na to, kar se sedaj na terenu dogaja, mogoče že komu jasno, kakšna polomija je ta davek. Kakšne so posledice za ljudi, ki sedaj ostajajo doma, urejajo te evidence v nekih skrajno nemogočih rokih, ko je GURS podaljšal svoje delo na 14 dni in si dal tistih 45 dni možnosti, zato da se popravijo evidence. 10.000 Slovenk in Slovencev ima težave s tem in najbrž bo na koncu številka šla tudi do 100.000.

Tisti, ki smo spoznali materijo tega zakona iz prejšnjega dela na občinski ravni, kjer ta zakon nadomešča ključno odločitev, to je nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, smo opozarjali na neživljenjske roke in upam, da kdor živi v realnem svetu, vidi te realne probleme in da se bo tudi v tem primeru potrebno odzval. Če tega ne bo naredila Vlada RS, upam, da bo to naredil parlament in da bomo normalizirali življenje v tej državi.

Tudi odmere, ki prihajajo so ogromne, v mnogih primerih se začenja valiti odgovornost na lokalne skupnosti, da niso župani samovoljno brez občinskih svetov dobesedno »šarali« po stavbiščih in odločali, kaj bo obdavčeno kot trenutno v rabi kmetijstva, kaj trenutno kot stavbno zemljišče in podobno. Tisti, ki smo govorili, da je ta zakon treba sprejeti, da pa je aplikacija tega zakona in izvedba tako zahtevna, da rabi zagotovo celo leto 2014 pa še enkrat ponavljam, najbrž tudi leto 2015, se pravi, da bi bil zakon uveljavljen s 1. 1. 2016, smo bili enostavno preslišani.

Trdno sem prepričan, da je to, kar se sedaj počne, zadostno, da bo morala Vlada RS odgovarjati za to, kar se trenutno dogaja v RS in tudi prevzeti politično odgovornost za tako slabo oceno posledic uvedbe tega zakona. Bodisi iz procesne narave, kakor tudi vsebinsko, ker dejansko prihaja do tega, da so kmetije obdavčene po 6.000 evrov, da so obrtniki obdavčeni na tako velik način - mnogi prihajajo sedaj s temi izračuni - tudi kot lastniki stanovanj in enostavno ne vidimo racionalnosti, da bi se ta zakon še naprej nadaljeval. Kar se tiče tistih, ki ste govorili o tem, kako je treba s tem zakonom zbrati denar zato, da bo država funkcionirala, da bo socialna država, da bo javni sektor lahko imel, da bomo imeli vse te usluge, se zdaj zelo jasno kaže, kako zelo se je pozabilo na tiste, ki delajo. Poznam primer turističnega podjetja, kjer je šlo med 20.000 in 30.000 evrov odmere na 100.000 evrov. Ali je kdo pomislil, kako bo tistih nekaj 100 ljudi ustvarilo za 70.000 nove razlike v ceni in podobno?

Verjamem in predpostavljam, da bo koalicijski stampedo skupaj z Vlado RS in pa Zakonodajno-pravno službo, ki se postavlja v advokata tega zakona, šel skozi svojo pot. Sam bom nasprotoval tem sklepom, ki so pripravljeni v samih gradivih. Če pa ne bo odločeno do 15.15. ure, pa se že v naprej opravičujem, bom sejo vseeno zapustil, kajti popoldne se na žalni slovesnostmi poslovimo od nekoga, ki je v zadnjih izdihljajih svojega življenja strokovno-argumentirano prepričeval, kaj je s tem zakonom narobe in tudi na prošnjo drugih prišel v Ljubljano na ministrstvo na različne pogovore. Govorimo o dr. Francetu Zagožnu. Še enkrat mislim, da bi končno treba vklopiti razum in enostavno potegniti ročno v tem zakonu s strani tistih, ki imate škarje in platno v rokah.

Predsednik SLS Franc Bogovič v razpravi drugič:

Ne valiti krivde na GURS, to je »fiasko« zakon Vlade RS in koalicijske večine, ki je to sprejela. V zakon smo uvedli pojem nerezidenčnosti, amandma sem odložil, predvidel, kakšne neumnosti se bojo dogajale, da ljudje zdaj podpisujejo služnostne pogodbe po 200 evrov stroškov dela in podobno. To je »fiaska« zakonodajalca, »fiaska« zakonodajalca so arbitrarno določene stopnje. Kako se ljudje zdaj iz tega spoznajo.

»Fiasko« zakonodajalca je, da je posegel v občine, zato so se občine zbudile. »Fiasko« zakonodajalca je to, da je predvidel 60 dni in na koncu je na praksi prišlo do 45 dni nekega roka, v katerem se bodo evidence uredile. Ne valiti krivdo na tiste, ki niso krivi. Tu smo naredili kup enih napak. In v tej točki govorim o odgovornosti. Tisti, ki bi morali opozoriti Vlado RS ali pa vas parlamentarce, ki ste nasprotno bili prepričani in so vas iz dneva v dan zelo jasno prepričevali.

US RS je imelo še en sklep na koncu. Pojdimo po tem zakonu, predvidimo, da je treba do 1. 1. 2016 zakon sčistiti, neumnosti, na katere opozarjam, ki so bile notri. V tem času so pa obstoječe davščine. 5 proti 4 je bilo v ločenem mnenju US RS, če bi bilo obratno, če bi bilo 4 proti 5, bi bil že izglasovan sklep pri prvi odločbi, da se odmerijo za leto 2014 davščine na osnovi stavbnega zemljišča in ostalih davkov, ki smo jih suspendirali s tem zakonom.

Upam, da bo US RS to 1. aprila, ko se je zavezalo, da bo odločilo o tem, ali bo podaljšalo zadrževanje izdajanje odločb, ali bo podaljšalo zadrževanje izdajanje odločb, ali bo sprejelo kakšno drugo rešitev in da bomo končno to, kar sem opozarjal, pa mi ni nihče hotel priznati, padli iz pasti ven, da ogrozimo 200 milijonov evrov fiskalnih prihodkov.

Odločbe za stavbno zemljišče bi bile že izdane. S 15. majem so se prvi obroki stavbnega zemljišča plačevali, zdaj imate pa predvideno 15. avgusta prvi obrok davka na nepremičnine. Še je čas, samo malo modrosti, pa oprostite, da bo malo ponosa tudi kdaj treba zmanjšati pa priznati, da se kdaj lahko človek zmoti in ima tudi kdo drug prav, pa četudi je v tem času v opoziciji.

Zato ne kažite s prstom na tiste, ki niso krivi. Geodetska uprava RS ima kup odgovornosti in ogromno stvari za ponarediti, zagotovo je veliko stvari neurejenih tudi zaradi tega, ker ljudje niso urejali. Ni vse GURS kriv, da ne bomo zopet grešnega kozla iskali, živimo v Sloveniji in to bi morali predvideti in tu je napaka, to je ta »fiaska«.

Predsednik SLS Franc Bogovič v razpravi tretjič:

Mislim, da bi pri tem zakonu morali nekaj spoznati, in sicer da lahko koalicija naredi podobno napako, kot jo je naredila neka druga koalicija leta 2009, ko je vztrajala na TEŠ-u. Marca 2009 smo opravili v DZ RS razpravo, kjer smo nekateri predvideli posledice. Magnetogrami v DZ RS obstajajo, vendar ne nadaljujemo.

Mislim, da je velika napaka, če se bo vztrajalo tudi pri tem, kar vi predlagate, da se ta zakon popravlja. Ta zakon je treba vreči z mize dol v tistem delu, kjer so elementarne napake. Prepričan sem, da ima ta zakon en kup napak. Prvo, kar je, tako kot smo ga sprejemali po nujnem postopku, se zdaj pokaže, kaj je, če sistemski zakon sprejemaš po nujnem postopku.

Smola tega sistemskega zakona je, da se dotakne več kot milijona ljudi. Zato je to zaenkrat javno vidno, kaj pomeni takšno sprejemanje zakona. Drugo, ali to kdo želi priznati ali ne želi priznati, se skozi ta zakon izraža nek koncept, v kakšni državi želimo živeti. Izrazil se je zagotovo nek, ne bom rekel sovražen, ampak negativen odnos do slovenskega podeželja, do slovenskih malih občin. Izrazilo se je, če hočete ali ne, nepoznavanje in neevropskost zakona, da se je davščina, ki je vedno lokalna davščina, prenaša in neko delitev naredi in pokriva finančno luknjo, se pravi neevropskost in oprostite mi, nisem znan po tem, da bi besedo ideologijo kaj prevečkrat uporabljal, ampak v tem zakonu čutim, ali del nekega ideološkega boja ali pa del enega klasičnega cenenega populizma.

Boja proti kmetstvu, boja proti obrtniku, podjetnikom, cerkvi, pa če hočete, kot je bilo rečeno rezidenti in nerezidenti, ker se želi tudi neko pravičnost, neke druge vzgibe reševati prek zakona, v katerega to pač ne sodi. Mislim, da je treba prepoznati te ključne napake in zakon v konceptu spremeniti, ga narediti nazaj za davščino, ki služi za potrebe lokalnih skupnosti. Če je možnost ob boljših evidencah, kar tudi predpostavljam, tudi povečati obseg teh davščin od sedanjega stavbnega zemljišča, se dogovorimo, kaj bomo tudi pristojnosti prenesli na lokalne skupnosti in jih iz tega naslova tudi financirali.

Sicer pa se opravičujem, ampak na tem zakonu se kaže odtujenost DZ RS od realnega življenja. V nekem trenutku je bil sprejet t.i. Kramarjev zakon, ker se zdaj iz verjetno dobrih namenov in premalo premišljenih odločitev, pa najbrž tudi ob pozitivnem mnenju Zakonodajno-pravne službe, vračajo zadeve v parlament ali pa tam mislim, da celo niso bile pozitivno mnenje.

Moram reči, da smo v zadnjem času, ko se je sprejemal ta zakon, še kakšno takšno zadevo sprejeli, zaradi katere nas bo glava bolela. Ne vem. Razlastninjenje lastnikov hibridnih obveznic. Kolikor mi je iz ust bankirja, ki ga vsi cenimo v tej državi, bilo povedano, tuje odvetniške hiše hodijo po Sloveniji in pripravljajo tožbe proti Banki Slovenije. Na eni strani smo naredili to, da smo sesuli zaupanje v slovenske banke. Na drugi strani se ta trend, kot vemo vsi, nadaljuje. Vedno bolj pa verjamem v to, da bodo tudi tam prišli računi za neumnost, ki smo jo naredili.

Ne vem, koliko spremljate na terenu. Poznam zelo tragične primere. Tragične primere pri tistih, ki so šli po kredite v banke, po ta denar najbrž tudi z nekim namenom, da bodo zaslužili, ampak oni so si ga v eni banki sposodili, v drugo banko so ga pa nesli. Niso denarja odnesli denarja iz bank, kot so ga tisti, katere bi morali preganjati, pa jih skrivamo. Poznam gnev, bes teh ljudi, žal poznam pa tudi primer, ko je bankir sebi sodil in odvzel življenje zaradi teh primerov.

Mislim, da imamo problem v razumevanju te realnosti, v kateri smo in resnično sprejemamo usodne odločitve na zelo lahkomiseln način. In tu bi samo še to ponovil, kar je bilo že danes rečeno: Ni potrebe, spoštovani kolegi iz koalicije, da danes zopet rečete, da boste zavedeni in podprete sklepe Vlade RS ali pa Zakonodajno-pravne službe. Vi ste suvereni pri svojih odločitvah. In če prepoznate, da je s tem zakonom toliko narobe, kot je bilo v razpravah rečeno, mi pa res ne bo jasno, da boste še enkrat glasovali za takšna mnenja, ki so prišla vam na mize iz istih miz, kot za tiste, ki ste rekli, da so vas zavedli pri tem zakonu.

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1314 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2256 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1698 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1597 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2557 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

2049 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.
Teme
Bogovič nepremičninski davek Obvestila razprava sls

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

Bogovič: Treba bi bilo končno vklopiti razum in potegniti ročno v Zakonu o davku na nepremičnine s strani tistih, ki imate škarje in platno v rokah