Poslanec SLS Franc Pukšič ministra Jakiča in Dragonjo sprašuje o sporazumu med Gasilsko zvezo Slovenije in Zavodom IPF
SLS Slovenska ljudska stranka

Ponedeljek, 10. Marec 2014 ob 14:03

Ljubljana, 10. marec 2014 – Poslanec SLS Franc Pukšič je vložil pisno poslansko vprašanje v zvezi s sporazumom med Gasilsko zvezo Slovenije in Zavodom IPF, ki ga naslavlja na ministra za obrambo Romana Jakiča ter ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Metoda Dragonjo. Sprašuje ju_

»Ali sta seznanjena z oderuško tarifo, ki jo je predvidel sporazum z IPF in ki jo je v imenu Gasilske zveze Slovenije podpisal takratni predsednik Anton Koren?

Ali se vama zdi takšen sporazum, ki je bil podpisan 27.6.2012, ki v teh časih zaradi visokih nadomestil lahko dodatno siromaši dejavnost gasilskih društev, ki so nepogrešljivi člen v sistemu zaščite in reševanja, upravičen?

Ali sta seznanjena s podrobnostmi in delovanjem Zavoda IPF, ki v javnosti vse od ustanovitve dalje sproža velike razprave in v zvezi s katerim so glasbeni ustvarjalci zbrali celo podpise za njegovo ukinitev, proračun tega zavoda pa se polni tudi iz naslova prostovoljnih gasilskih društev po Sloveniji, ki opravljajo vso svojo dejavnost v korist vseh državljanov, skupina posameznikov okrog tega zavoda pa jim z oderuškimi tarifami jemlje denar za to pomembno dejavnost?«

Celotno pisno poslansko vprašanje lahko preberete v nadaljevanju.

 

Datum_ 7. 3. 2014

Janko Veber

predsednik Državnega zbora

ZADEVA: Pisno poslansko vprašanje

 

V skladu z 240. in 248. členom Poslovnika Državnega zbora RS vam posredujem pisno

poslansko vprašanje v zvezi s sporazumom med Gasilsko zvezo Slovenije in

Zavodom IPF, ki ga naslavljam na ministra za obrambo Romana Jakiča ter ministra za

gospodarski razvoj in tehnologijo Metoda Dragonjo.

 

S spoštovanjem!

Franc Pukšič

poslanec

 

V prilogi_

– pisno poslansko vprašanje

 

PISNO POSLANSKO VPRAŠANJE MINISTRU ZA OBRAMBO TER MINISTRU ZA

GOSPODARSKI RAZVOJ IN TEHNOLOGIJO

Slovenski prostovoljni gasilci so se v času zadnje naravne nesreče izjemno izkazali in jim gre vsa pohvala. Mnoga prostovoljna gasilska društva po državi se srečujejo z velikimi denarnimi težavami in posledično s problemi pri nabavi opreme, zato je toliko bolj nerazumljiva odločitev Gasilske zveze Slovenije in njenega predsednika, da je podpisal sporazum z Zavodom za uveljavljenje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije, Zavodom IPF, ki določa astronomska nadomestila za javno priobčitev fonogramov na prireditvah razvedrilne narave. V mojo poslansko pisarno prihajajo ogorčeni predstavniki prostovoljnih gasilskih društev, ki jim Zavod IPF pošilja visoke račune za njihove prireditve. V tem sporazumu je namreč določena tarifa glede na višino obiskovalcev in do 300 obiskovalcev znaša nadomestilo za IPF 90 evrov, če je na prireditvi od 6000 do 7000 ljudi, pa IPF terja kar 750 evrov nadomestila, od 7000 obiskovalcev dalje pa je za vsakih 1000 obiskovalcev treba plačati še po dodatnih 450 evrov. Predstavniki društev so opozorili, da se v krajih na podeželju zbere na prireditvi do tisoč ljudi, kar jih uvršča v drugi tarifni razred in morajo IPF plačati nadomestilo 210 evrov. Zgodi se tudi, da se na kakšni poletni prireditvi zbere več kot 1000 ljudi, takrat pa je Zavodu IPF treba plačati kar 390 evrov. Dejstvo namreč je, da prostovoljni gasilci iz državnega in občinskih proračunov ne dobijo dovolj finančnih sredstev za svojo dejavnost, zato si veliko denarja prislužijo s prostovoljskim delom in organizacijo raznih prireditev. Sporazum, ki ga je podpisal takratni predsednik GZS Anton Koren, sicer omogoča diskontno in nekoliko nižjo tarifo, vendar le ob določenih pogojih.

Po dostopnih podatkih iz finančnih poročil Zavoda IPF iz leta 2010 in 2011 se je med glasbene izvajalce razdelilo le okoli 150.000 evrov na leto (od 5,2 milijona celotnih prihodkov Zavoda IPF v teh dveh letih), okrog 300.000 evrov pa je na letni ravni ostalo nerazdeljenih (obtičali so v t.i. rezervacijah). Glasbeni ustvarjalci torej dobivajo bore malo od pobranega denarja, saj gre večina finančnih sredstev za t.i. režijo in za različne svetovalne ter odvetniške storitve.

Problematika delovanja zavoda IPF je torej precej podobna delovanju druge organizacije, ki deluje na področju avtorskih in sorodnih pravic, SAZAS-a. Obe organizaciji namreč poslujeta zelo netransparentno, obe organizaciji sta usmerjeni proti ljubiteljskim in prostovoljskim organizacijam in obe organizaciji delujeta v interesu posameznih elit, ki so si na slabo reguliranem področju varstva avtorskih pravic izborili izključno pravico delovanja. Ob dejstvu, da bi ti organizaciji morali delovati v interesu vseh avtorjev, izvajalcev in ustvarjalcev, torej v javnem interesu, je takšno delovanje naravnost škandalozno.

Ministra za obrambo ter ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo zato sprašujem:

1. Ali sta seznanjena z oderuško tarifo, ki jo je predvidel sporazum z IPF in ki jo je v imenu Gasilske zveze Slovenije podpisal takratni predsednik Anton Koren?

2. Ali se vama zdi takšen sporazum, ki je bil podpisan 27.6.2012, ki v teh časih zaradi visokih nadomestil lahko dodatno siromaši dejavnost gasilskih društev, ki so nepogrešljivi člen v sistemu zaščite in reševanja, upravičen?

3. Ali sta seznanjena s podrobnostmi in delovanjem Zavoda IPF, ki v javnosti vse od ustanovitve dalje sproža velike razprave in v zvezi s katerim so glasbeni ustvarjalci zbrali celo podpise za njegovo ukinitev, proračun tega zavoda pa se polni tudi iz naslova prostovoljnih gasilskih društev po Sloveniji, ki opravljajo vso svojo dejavnost v korist vseh državljanov, skupina posameznikov okrog tega zavoda pa jim z oderuškimi tarifami jemlje denar za to pomembno dejavnost?

4. Ali bosta kot ministra v okviru svojih pristojnosti v sprožila kakšno zahtevo po reviziji poslovanja organizacij, ki zastopata avtorje in izvajalce ter proizvajalce fonogramov, kot sta SAZAS in Zavod IPF, saj je očitno, da je država dala nekaterim posameznikom lepo koncesijo, da pobirajo neupravičeno visoka nadomestila od prireditev, ki jih organizirajo prostovoljna in ljubiteljska društva in organizacije?

5. Kdaj lahko pričakujemo sistemsko, evropsko prijemljivo ureditev področja avtorskih in sorodnih pravic ter področja izvajalcev in proizvajalcev fonogramov v obliki novega Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah?

Za odgovore se vama že vnaprej najlepše zahvaljujem!

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1397 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2348 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1782 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1675 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2635 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

2136 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.
Teme
avtorske in sorodne pravice dragonja Gasilska zveza Slovenije Jakič MGRT minister za gospodarstvo in razvoj tehnologije minister za obrambo RS Obvestila pisno poslansko vprašanje poslanec SLS PPV pukšič sporazum Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah Zavod IPF

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

Poslanec SLS Franc Pukšič ministra Jakiča in Dragonjo sprašuje o sporazumu med Gasilsko zvezo Slovenije in Zavodom IPF