Glavni odbor SLS sprejel sklep o sklicu predčasnega volilnega kongresa SLS za 6. december 2014
SLS Slovenska ljudska stranka

Torek, 22. Julij 2014 ob 14:36

Ljubljana, 22. julij 2014 – Včeraj, 21. julija 2014, se je popoldne na izredni seji sestal Izvršilni odbor SLS, zatem pa prav tako na izredni seji, ki se je končala tik pred polnočjo, tudi Glavni odbor SLS. GO SLS je sprejel naslednja sklepa_ na podlagi neuspeha SLS na letošnjih predčasnih volitvah sklicuje izredni volilni Kongres SLS, ki bo izvolil nove organe stranke, na dan 6. december 2014. Oblikovana bo tudi koordinacijska skupina pod vodstvom dr. Andreja Umeka za celovito analizo zadnjih rezultatov volitev v DZ RS 2014, v katero so bili predlagani dr. Ludvik Toplak, dr. Peter Pavel Klasinc, Marjan Podobnik, Primož Jelševar in Metka Zevnik. Skupina še ni zaključena, vendar v njej ne bodo sodelovali člani Glavnega volilnega štaba SLS. Občinski odbori SLS  bodo do 31. julija 2014 pripravili svoje predloge, skupina pa bo pripravila analizo in do 15. avgusta 2014 celovito strategijo nastopa SLS na jesenskih lokalnih volitvah, ki bo Glavnemu odboru SLS predstavljena najkasneje do 25. avgusta 2014.

Predsednik SLS Franc Bogovič je Glavni odbor SLS, ki je najvišji organ stranke med obema kongresoma, najprej seznanil s svojo odločitvijo, da v kolikor stranka ne pride v parlament, poda svoj odstop, in drugič, da je bilo na seji Izvršilnega odbora SLS ugotovljeno, da so odstop zaradi volilni rezultat stranke na državni ravni ponudili trije od vodilnih_ predsednik SLS Franc Bogovič, podpredsednik SLS Janez Tomšič in podpredsednica SLS Olga Franca.  Podpredsednica SLS Jasmina Opec ni ponudila svojega odstopa. Predsednik SLS Franc Bogovič je na včerajšnjih organih stranke tudi jasno povedal, da se je stranka v zadnjih letih krepko trudila, tako v času mandata predsednika SLS mag. Radovana Žerjava, ko je bil eden izmed podpredsednikov tudi Bogovič, kot v času svojega vodenja stranke, sanirati in stabilizirati finančno stanje. Bogovič je ob tem poudaril, da želi stranko z zdravimi financami predati v roke tistemu novemu vodstvu, ki bo izvoljeno na kongresu. 

Glavni odbor SLS se je seznanil in podprl predlog IO SLS, da izredni volilni kongres stranke nikakor ne sme biti pred lokalnimi volitvami, da mora vodstvo stranke prevzeti objektivno odgovornost v takšni meri, da ne bo kandidiralo na izrednem volilnem kongresu 6. decembra 2014, vodilo pa bo stranko do njegove izvedbe.  Z dejstvom, da bi v primeru odstopa le treh od štirih članov vodstva stranko vodila podpredsednica SLS Jasmina Opec, ki ni podala svojega odstopa, se niso strinjali niti člani IO SLS niti člani GO SLS. Med razpravo na seji je Jasmina Opec stopila pred člane Glavnega odbora SLS in povedala, da ne bo predsednica SLS in da iz stranke izstopa.

Lokalne volitve so po mnenju članov Glavnega odbora SLS priložnost, da stranka pokaže, da ima ljudi, ki dobro in odgovorno vodijo slovenske občine.  SLS bo dala priložnost biti izvoljen na predčasnem izrednem volilnem kongresu 6. decembra 2014 tako izvoljenim svetnikom, županom, kakor tudi tistim, ki bodo izvoljeni v četrtne odbore in svete krajevnih in vaških skupnosti. SLS je trdno prepričana, da so lokalne volitve tiste, ki so bližje ljudem, in na katerih bo stranka ponovno potrdila zaupanje ljudi.

Predsednik SLS Franc Bogovič je v izjavi za medije še pojasnil_ »Na seji IO SLS smo analizirali volitve in rezultate volitev in spregovorili o naslednjega pol leta, ki je pred nami. Sam se zavedam odgovornosti, da kot predsednik stranke, ki je v njegovem mandatu stranka izpadla iz parlamenta, nisem več primeren za vodenje te stranke.«

Franc Bogovič je povedal, da bo 45-dnevni rok za volilna opravila pred kongresom stranke začel teči dan po zaključku drugega kroga lokalnih volitev, SLS pa bo v začetku decembra dobila novo vodstvo. Ta korak bo kandidatom za lokalne volitve omogočil, da se bodo lahko osredotočali na lokalno kampanjo. Kandidatov za lokalne volitve ima SLS evidentiranih že več kot sto.

Kot možne razloge, da se SLS po 24 letih ni uvrstila v DZ RS, je Bogovič dejal_ »V Sloveniji je šlo marsikaj narobe v teh letih in prva ugotovitev, ki jo pokaže analiza je, da je polovica glasov šla strankam, ki doslej niso bile v slovenskem parlamentu, da smo obstoječe stranke, z redkimi izjemami, poraženke teh volitev. SLS pa ima določene razloge, koren teh težav je vse od leta 2000 naprej. Korak za korakom nam je podpora kopnela.« O razlogih, da SLS na državnozborskih volitvah 2014 ni sodelovala z NSi, kot na evropskih, je še povedal, da je bil sam pobudnik te ideje in tudi njenega nadaljevanja, vendar so predčasne volitve prišle tako hitro, da ni bilo moč realizirati načrta za skupno listo, ki je bil pripravljen za primer jesenskih predčasnih volitev v DZ RS.

 

Videoposnetek izjave predsednika SLS Franca Bogoviča po seji IO SLS in pred začetkom seje GO SLS si lahko ogledate spodaj.

 

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1400 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2353 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1787 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1681 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2641 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

2141 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.
Teme
Bogovič glavni odbor sls izredna seja GO SLS izredna seja IO SLS izredni volilni kongres SLS Izvršilni odbor SLS Obvestila opec predčasne parlamentarne volitve predsednik SLS rezultat volitve14 volitve14

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

Glavni odbor SLS sprejel sklep o sklicu predčasnega volilnega kongresa SLS za 6. december 2014