Na okrogli mizi Uspešna slovenska podjetja kot ključ za blaginjo Slovencev sodelujoči enotni_ Slovensko gospodarstvo moramo rešiti
SLS Slovenska ljudska stranka

Torek, 10. Februar 2015 ob 18:40

Ljubljana, 10. februar 2015 - Na današnji okrogli mizi, ki jo je organiziral Strokovni svet pri predsedniku SLS, so govorci Rudi Bric, Miroslav Germ, dr. Bogomir Kovač, dr. Igor Masten, mag. Uroš Rožič, dr. Žiga Turk, dr. Andrej Umek in predsednik SLS mag. Marko Zidanšek podali svoje različne poglede in odgovore na vprašanje, kaj se mora v slovenskem gospodarstvu spremeniti, da bodo podjetja lahko bolj uspešna, z njimi pa tudi Slovenija. Strinjali so se, da je skrajni čas, da skupaj rešimo slovensko gospodarstvo.

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek je v uvodu dejal_ "Prvenstveno se moramo ukvarjati s problemi gospodarstva, saj reševanje teh težav prinaša nova delovna mesta, delo pa daje človeku ponos in občutek pripadnosti družbi. V Sloveniji je marsikaj prenormirano. Ko smo prevzemali evropski pravni red, smo si "zakomplicirali življenje". Zelo smo vpeti v birokratske norme in to kaže na to, da je treba celo področje prevetriti, in tako bo tudi gospodarska rast višja. Za primerjavo ni treba pogledati daleč čez meje. Danes želim predvsem, da spregovori stroka, saj je prav, da se naučimo poiskati prave zaključke in sprejeti prave odločitve, ki bodo našim slovenskim podjetjem olajšala dobro delo in s tem tudi povzdignila družbo. Iz tipičnih razlogov, ker smo iz socializma navajeni na višji standard, že ves čas več zapravimo, kot ustvarimo. Če tega problema ne bomo sporazumno rešili, ne bomo nikoli odplačali dolgov. Danes slišana mnenja bodo dobra usmeritev, da stvari skozi zakonodajo enkrat za vselej rešimo."

Po mnenju dr. Andreja Umeka odgovor na vprašanje o dejanski uspešnosti naših podjetij ni enoznačen: "Slovenska podjetja so in niso uspešna. Pretežen del slovenskih podjetij je manj uspešen od njihove konkurence v primerljivih državah. Ravno BDP je eden ključnih pokazateljev, da slovensko gospodarstvo ni najuspešnejše. Domačega znanja ne znamo izkoristiti, pridobiti novih tehnologij in upravljavskih praks. Pretežna državna lastnina je eden izmed dejavnikov zaviranja razvoja gospodarstva, zato je treba zmanjšati to lastništvo. Slovenija mora prevzeti načine dela, ki so se izkazali kot uspešni. Prevzeti bi morali ameriško maksimo_ Learn from the best."

Mag. Uroš Rožič meni, da je razlogov za trenutno stanje slovenskega gospodarstva več, kot bi jih lahko našteli na eni okrogli mizi, "bistveno pa je, da poznamo razloge in se naučimo iz njih. Slovenski gospodarski sistem je že v 70. letih temeljil na mikropodjetjih ... V 90. letih vpeljan sistem se je izrodil. Ni vlaganja v razvoj, v tehnološke izboljšave. Denar je bil vložen drugam. Številke danes niso boljše zaradi pravilnega ravnanja, razlogi so drugod. Na nek način se stvari razvijajo stihijsko in to se danes pozna. Manjka nam dolgoročna usmeritev generalne gospodarske politike. Vsakokratna Vlada RS pa trenutno določa in spreminja te usmeritve".

Dr. Igor Masten je na vprašanje o razlikah v ocenjevanju uspešnosti podjetij v zasebni oz. državni lasti in družbeni odgovornosti podjetij odgovoril_ "Podjetja so uspešna, kjer imajo gospodarsko rast in onemogočajo konkurenco. Primerjati jih je treba z drugimi podjetji v regiji - tu se ne odrežejo najbolje. Preveč jih skrbi uspešnost. Ob pregledu bančnega sistema leta 2013 je bil primankljaj kapitala ugotovljen za domače banke v razmerju 1_3 proti tujim bankam. Analize, ki smo jih delali glede tega, kako so banke ocenjevale tveganje, so pokazale, da so bile tuje banke pri tem precej bolj uspešne in natančne. Na družbeno odgovornost podjetij gledam skozi princip eksternalij. Katerokoli podjetje mora škodo, ki jo povzroči, poplačati, ne glede na to, ali je domače ali tuje. To ne sme postati breme davkoplačevalcev. Pomembna je tudi skrb za zaposlene - zadovoljen, dobro plačan delavec, bo produktiven."

Dr. Bogomir Kovač je povedal, da je uspešno korporativno upravljanje temelj uspešnega gospodarstva_ "Lastniška struktura in z njo povezano korporativno upravljanje je cikličnega značaja. To pomeni, da se sistemi izrodijo, ker se zaradi slabih odločitev znajdemo v ciklu. Normalizacija t. i. lastniške tržne strukture - koliko lastništva države in kje - to lastništvo je običajno problematično, kar se najbolj vidi pri vodenju. Je bolj stvar politike kot poznavanja ekonomije. Rešitev: pogledi se spreminjajo. Poznamo strukturo lastnik - menedžer - zaposleni. Lastnik daje navodila, menedžer upravlja. Danes poskušamo to razumeti drugače.

Korporativno upravljanje mora skozi formo lastnika vplivati na odločitve tako, da se bodo zadovoljevali širši interesi. Ali se državno podjetje obnaša drugače? Moralo bi se - za maksimiranje dobička. Težave, zaradi katerih smo se znašli tu, kjer smo, so ravno v privatizaciji - tu je glavni vzrok dolžniške krize. To ni le slovenski fenomen. To je danes globalna zgodba. Vprašanje je, na kakšen način smo prišli do tu, kjer smo. Radi se podcenjujemo, radi slikamo, da je druga stran brezmadežna in uspešna. Uspešna podjetja so nosilci slovenskega izvoza.

Dr. Žiga Turk meni, da je privatizacija šele začetek. Kapital s privatizacijo le menja obliko. Svoj pogled je ponazoril z anekdoto_ "V denacionalizaciji je moja mama dobila nazaj del nekega premoženja. Eno dvainsedemdesetino. Eden od sorodnikov je povedal slovenski pregovor_ Na kmetih vemo, samo enkrat se proda. ... Saj ne podariš. Samo premoženje zamenja obliko. Kar je mene zmotilo, je, da je na nek način žalostno, da javni prostor polni nek problem, ki ne bi smel biti političen. To je na nek način poslovna odločitev. Silna mistifikacija okoli privatizacije se mi zdi potrebna. Podjetij se sicer nekako držijo še druge stvari in od tod izvira strah. Ni tako, da ne bomo vedeli, kam z denarjem od prodaje. To moramo spraviti z dnevnega reda in se začeti pogovarjati o tem, kako državo spremeniti v boljši servis za državljane in državljanke. Ne prodajam privatizacije, da bomo podporno okolje za start-upe. Vseeno pa moramo spraviti to temo z dnevnega reda."

Miroslav Germ meni, da je ključ prihodnje uspešnosti v profesionalizaciji dela. Kot strokovnjak za ocenjevanje kakovosti bi dal Sloveniji, če bi bila podjetje, slabo oceno, saj ni videti jasnega cilja v vodenju_ "Morali bi imeti nadzorne svete, menedžment, ki bi vedel, kaj dela. Tega nimamo."

Rudi Bric je opisal svojo podjetniško pot - ustanavljanje, uspešno vodenje in uspešno prodajo podjetja_ "Ko sem prodal, sem bil čisto pravi milijonar. Bili smo štirje inženirji, ki smo sanjali svoje sanje in jih začeli uresničevati. Rekli smo si, delajmo softversko opremo in jo prodajmo Američanom. Ko sem bil v Ameriki, sem videl, kako so izkoriščali Mehičane ... Mene je to bolelo. Takrat smo bili politični prijatelji. To je bila intimna odločitev. Mama me je vprašala, zakaj je pomemben izvoz storitev, zakaj raje ne uvoziš in z dobičkom prodaš? Poznate zgodbo o frizerju, takole gre. Grem k frizerju. Recimo, da mi izda račun in plača davke. Plačam 10 evrov. Koliko je slovenska država zaradi tega bogatejša? Ne zelo. 10 evrov je zdaj v rokah moje frizerke, ki plača davke ... Kakšna razlika je, če se namesto mene ostriže italijanski turist? V tem primeru smo bogatejši za 10 evrov. V nekem trenutku moramo vrniti vsak evro, ki smo si ga izposodili. Ravnati moramo po kmečki logiki_ Vsakdo, ki malo več porabi, kot proda, bo imel na koncu minus ... Izvoz. Izvoz. Izvoz. Več izvoziti, kot uvoziti, več prodati, kot kupiti. Le tako bomo vrnili dolgove. Ne govorimo več o reprogramiranju, ampak o bankrotu. Nismo več daleč od tega, od Grčije. Nočemo imeti revne države. Hočemo državo, ki se v podjetja ne bo vmešavala s svojimi slabimi odločitvami. Kaj je Norveška naredila s prodajo naravnega bogastva? So obogateli? Ne. Še vedno imajo drag bencin. Varčujejo in vlagajo na najbolj varen možen način. V sklad za hude čase."

Podpredsednik SLS Primož Jelševar, ki je današnjo okroglo mizo moderiral, je ob koncu izpostavil, da se mora država do gospodarstva obnašati na enak način, kot se lastnik uspešnega podjetja obnaša do svojih delavcev_ "Nuditi jim mora določeno raven varnosti, jih spodbujati in uspešne nagraditi, manj uspešna državna podjetja pa včasih tudi malo "za ušesa". Gospodarska politika mora končno poskrbeti za zmanjšanje spon, ki so se nabirale zadnjih 25 let."

 

Posnetek okrogle mize si lahko ogledate spodaj.

 

http_//youtu.be/6_AK1UzMvMQ

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1293 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2235 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1679 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1574 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2542 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

2025 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.
Teme
Obvestila okrogla miza

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

Na okrogli mizi Uspešna slovenska podjetja kot ključ za blaginjo Slovencev sodelujoči enotni_ Slovensko gospodarstvo moramo rešiti