Tradicionalno prvomajsko srečanje na Javorovici s slavnostnim govorcem Francem Bogovičem
SLS Slovenska ljudska stranka

Ponedeljek, 4. Maj 2015 ob 12:27

Ljubljana, 4. maj 2015 – Občina Šentjernej je v soboto, 1. maja, na Javorovici organizirala tradicionalno prvomajsko praznovanje. Evropski poslanec (SLS/EPP) Franc Bogovič je v slavnostnem govoru izpostavil, da za boljšo Slovenijo ne potrebujemo spremembe družbenega sistema. Pozval je k oblikovanju Slovenije v moderno evropsko državo, v kateri bodo mladi imeli prihodnost, starejši pa uživali sadove svojega minulega dela

Fotografije z dogodka si lahko ogledate tukaj, govor Franca Bogoviča pa v nadaljevanju podajamo v celoti.

*** 

Velja govorjena beseda


Spoštovani Slovenke in Slovenci, Dolenjke in Dolenjci,

spoštovani delavke in delavci, pohodniki, cenjeni gostje!

Zahvaljujem se županu Občine Šentjernej g. Radku Luzarju za povabilo, da sem danes, na 1. maj, z vami,  v osrčju Gorjancev, na Javorovici nad Šentjernejem.

Prvi maj, danes praznik dela, nekdaj poganski praznik poletja, Jurjevega in rodnosti, izkoristimo za oddih, za druženje z družinskimi člani, s prijatelji.  Praznični dan je namenjen tudi temu, da proslavimo osnovno bit tistega, kar praznik predstavlja.

Osrednja dolenjska prireditev ob prazniku dela   je  na Javorovici, na kraju, ki nosi v sebi svoj del težke zgodovine.

Vsako leto se tu, na Javorovici, zbere ogromno ljudi, da obudi spomin na  tragičen dogodek iz sredine marca leta 1944, ko je na tem mestu padlo več kot sto partizanov 4. bataljona Cankarjeve brigade. V neenakopravnem boju so dali največ, kar lahko da človek za svoj narod, svoje življenje.

Največja tragedija človeštva, druga svetovna vojna, z brezobzirno ideologijo nacizma in fašizma, je prinesla tragedijo mnogim evropskim narodom.

Tudi Slovenci smo plačali ogromen davek.  Mnogi so bili izgnani iz svojih domov v tuje dežele. Marsikdo med njimi je umrl v pomanjkanju in trpljenju v izgnanstvu, srečnejši so se ob koncu vojne izčrpani in izmučeni vrnili na opustošene domove.

V Sloveniji se je med drugo svetovno vojno odvijala težka preizkušnja naroda, ko so si v boju, kakor tu na Javorovici, stali Slovenci s puško uperjeno eden proti drugemu. K temu je zagotovo pripomogla velika predvojna politična razdvojenost slovenskega naroda, kakor tudi negotovost in nepredvidljivost, ki jo s sabo prinese vsaka vojna.

Danes nismo tu, da bi določili, kdo je med drugo svetovno vojno pripadal zmagovalni protifašistični vojski, ker so zgodovinska dejstva jasna.

Danes tudi nismo tu, da bi obsojali tiste, ki so se v težkih trenutkih na začetku druge svetovne vojne, ali med vojno odločili, da so, zaradi takšnih ali  drugačnih razlogov, vstopili v domobranske vrste.

Zgodovinska dejstva niso namenjena temu, da jih uporabljamo za dnevno politične potrebe.

Ta dejstva je treba obravnavati objektivno, prepustiti zgodovinarjem, da opravijo svoje strokovno delo, narod kot celota se mora z dejstvi soočiti in znati živeti z njimi.

Kot narod bomo odrasli, ko bomo prenehali izkrivljati zgodovinska dejstva, in ko se bomo znali mirno in dostojanstveno pogovoriti tudi o takšnimi dejstvih, da nekateri naši sonarodnjaki  že sedem desetletij čakajo na dostojen grob.

Zaradi zgodovinskih dejstev ne smemo ostajati  jezni in ukleščeni v preteklosti.

Kar je treba priznati – priznajmo!

Kar je treba oprostiti – oprostimo!

In, kar je treba pomiriti – pomirimo!

Danes smo tu za to, da premislimo, na kaj vse moramo biti pozorni, da se takšna tragedija na evropskih tleh nikoli več ne ponovi.

Vojne na področju nekdanje Jugoslavije v devetdesetih, sedanji dogodki na Bližnjem vzhodu,

umiranje beguncev v Sredozemskem morju, vojna v Ukrajini nam zelo zgovorno govore, kako krhek je svetovni mir v 21. stoletju in kako hitro ljudje pozabimo na vojne grozote.

Druga svetovna vojna je bila  tako  velika tragedija, da je imela za posledico to, da so voditelji  evropskih držav sedli za isto mizo. In to voditelji narodov, ki so se stoletja vojskovali med seboj_

Robert Schuman, francoski predsednik vlade, Konrad Adenauer, prvi nemški povojni kancler, Alcide de Gasperi, italijanski predsednik vlade, so ustanovni očetje oblikovanja povojne Evrope, ki so si zadali   zelo   velik,   na prvi pogled  nemogoč cilj_ Narediti Evropo celino miru,  sodelovanja,  sožitja,  solidarnosti  in  strpnosti.

Zato želim kot evropski poslanec opozoriti na deveti maj. Proslavili bomo 70. let konca 2. svetovne vojne, istočasno pa tudi Dan Evrope, v spomin na leta 1950 sprejeto Schumanovo deklaracijo, ki je v Evropi vzpostavila nadnacionalno gospodarsko sodelovanje evropskih držav.

Veliki državniki so se zavedali, da si evropske države lahko opomorejo po drugi svetovni vojni zgolj s sodelovanjem, pri čemer je bilo najprej v ospredju gospodarsko sodelovanje, potem še politično in širše družbeno.

Spoštovani Slovenke in Slovenci, dragi prijatelji,

Danes skoraj po vsem svetu praznujemo praznik dela, v spomin na žrtve delavskih protestov, ki so se zgodili daljnega leta 1886 v Chicagu.

Pomenu človeka delavca in njegovemu prazniku je prisluhnila tudi katoliška cerkev, Papež Pij XII. je 1. maja 1955 vpeljal praznik Jožefa Delavca. Prav prvi maj pa je tudi prvi dan šmarnic, čaščenj Marije.

Kako zanimivo, da je Slovenija postala polnopravna članica Evropske zveze ravno na praznik dela pred enajstimi leti.

Veliko je razlogov, da se danes vprašamo:

Zakaj je propadlo mnogo naših nekdanjih gospodarskih paradnih konjev?

Zakaj so bankirji brezglavo sodelovali pri kraji podjetij?

Zakaj še danes ne vemo, kaj bi naredili z našimi podjetji v državni lasti?

Zakaj naši mladi bežijo s trebuhom za kruhom v tujino?

Zakaj mladi, po zaključku študija v tujini, ne dobijo doma zaposlitve, primerne njihovemu znanju?

Zakaj zmanjkuje denarja v pokojninski blagajni?

Vse prevečkrat iščemo odgovore na ta vprašanja na napačnem mestu, velikokrat povsem po nepotrebnem zunaj naših meja.

Veliko še moramo postoriti v Sloveniji, marsikaj reformirati, od šolskega sistema, kjer morajo biti prihodnji izobraževalni programi  usmerjeni v smeri, kjer so slovenske razvojne priložnosti, pa tudi gospodarske potrebe. Debirokratizirati moramo postopke, ki dušijo slovensko podjetništvo,  gospodarstvo,  obrtnike, državljane in spodbujati poslovno okolje tako, da bo gospodarstvo raslo, zaposlovalo, da  bodo domači in tuji podjetniki videli Slovenijo kot primerno državo za svoje poslovne priložnosti.

Da bomo imeli v vsej Sloveniji takšno delovno-pravno zakonodajo, da bodo delavci zadovoljni v svojem delovnem okolju, da bo delo pošteno plačano, da bodo pridni nagrajeni in da bodo delodajalci lahko zaposlovali za nedoločen čas.

Slovenci kot posamezniki smo znani kot priden, skrben narod.  Imamo veliko zelo uspešnih kmetov, obrtnikov, podjetnikov, ki postajajo hrbtenica domačega gospodarstva, ustvarjajo nova delovna mesta. V Sloveniji iz leta v leto povečujemo izvoz svojih izdelkov, s čimer gospodarstveniki  in delavci dokazujejo, da se lahko kosajo z najboljšimi na svetu.

Nahajamo se v gospodarsko zelo dinamični občini Šentjernej, ki  se je v letih svojega obstoja razvila v pravega dolenjskega gospodarskega tigra. Imamo svetle primere velikih gospodarskih družb, ki odlično poslujejo. Dolenjska in vsa Slovenija je ponosna na rezultate in poslovno kulturo najuspešnejše slovenske družbe Krke iz Novega mesta.
Energetski podjetji Nuklearna elektrarna Krško in Gen Energija iz sosednje posavske regije sta dokaz, da se da tudi v energetskem podjetju, v 100 odstotni državni lasti poslovati uspešno.
Kaj je značilno vsem tem podjetjem?

Vodijo jih ljudje, ki imajo vizijo podjetja, strmijo k temu, da so njihove delavke, delavci zadovoljni.   Vodilni v teh podjetjih se ne ukvarjajo z lastniškimi prevzemi podjetij.    V enem stavku povedano_ znajo delati, cenijo sodelavce in so pošteni.

Žal pa smo bili v Sloveniji vse prevečkrat priča povsem drugačnim praksam.

Sprejeli smo zelo problematičen proces lastninjenjem državnega premoženja, ki so ga izkoristili ljudje, ki se očitno spoznajo zgolj na premetavanje certifikatov, vrednostnih papirjev.

Bore malo pa na poslovanje podjetij.

Kaj kmalu so se tem tajkunom pridružili nekateri lakomni direktorji, ki so si predstavljali, da bodo

s pomočjo politike in na valovih gospodarske konjunkture, postali lastniki podjetij. Z nastopom krize so nekdaj velikodušni in lahkomiselni bankirji zahtevali vračilo kreditov.  Žal je v vse preveliko primerov sledilo nekajletno izčrpavanje podjetja in žalosten konec, s stečajem podjetja, neporavnanimi obveznostmi do delavcev, dobaviteljev in bank.
Priča smo bili mnogim spornim  javnim  projektom, ki so imeli politične botre, žal pa so se pokazali kot ekonomsko zelo vprašljivi, zato jih plačujemo državljani.  Žal tudi sodni procesi proti tem, ki so nas okradli, zaposlenim odvzeli delovna mesta, mladim pa prihodnost, trajajo vse predolgo, na koncu pa največkrat propadejo v labirintu procesnih napak.

Spoštovani,

za slovenski narod 1. maj ni samo praznik dela, je praznik jutranjih budnic, druženja, kurjenja kresov na predvečer praznika, rdečih nagljev, postavljanje mlajev.

Naj se danes sliši odločen glas z Gorjancev_

da imamo dovolj kraje skupnega premoženja,

da je bilo v Sloveniji dovolj  politike, ki razdvaja slovenski narod,

da je bilo dovolj politike, ki svoj obstoj ohranja z ideološkim bojem,

da za boljšo Slovenijo, ne potrebujemo spremembe družbenega sistema,

ampak da želimo Slovenijo narediti v moderno evropsko državo,

v državo, v kateri bodo mladi imeli svojo prihodnost, v kateri bo aktivna generacija uspešno razvila svoje sposobnosti, starejši pa uživali sadove svojega minulega dela.

Iskrene čestitke ob prazniku dela!

Živel 1. maj!

***

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1254 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2196 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1637 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1530 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2499 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

1981 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.
Teme
1. maj evropski poslanec franc bogovič govor javorovica MEP Občina Šentjernej Obvestila praznik dela prvi maj slavnostni govornik

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

Tradicionalno prvomajsko srečanje na Javorovici s slavnostnim govorcem Francem Bogovičem