Jelševar in Bogovič na počastitvi 40 let Evropske ljudske stranke – EPP
SLS Slovenska ljudska stranka

Torek, 31. Maj 2016 ob 15:19

Odpri galerijo

Bogovič_Dzurinda_Jelševar_31 05 2016_vir SLS
Luksemburg, Ljubljana, 31. maj 2016 – Podpredsednik SLS Primož Jelševar in poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič (SLS/EPP) sta se včeraj in danes v Luksemburgu udeležila proslave ob 40. obletnici ustanovitve Evropske ljudske stranke (EPP), največje politične skupine v Evropi, ki združuje desnosredinske stranke.

Na srečanju so poudarili pomen nasledstva osnovne politične misli ustanovnih očetov današnje Evrope, Roberta Schumanna, Alcida De Gasperija in Konrada Adenauerja, ki so predlagali nov koncept politike v takratni povojni Evropi_ politiko sodelovanja in povezovanja evropskih držav, kar mora tudi ob vseh današnjih izzivih Evrope ostati vodilo tudi v prihodnje. V ospredje svojega političnega dela je EPP včeraj postavila tudi mlade, ki jim je treba v Evropi zagotoviti perspektivno prihodnost, več okrepljenega sodelovanja med vsemi 28 državami članicami EU, zmanjševanje razvojnega zaostanka med državami na severu in jugu Evrope, s čimer se bo tudi preprečevalo razširjanje levega populizma (jug Evrope) in desnega populizma (sever Evrope in Francija), kot tudi intenzivnejše varovanje zunanjih meja Evrope. Na zunanjepolitičnem področju EU se po mnenju EPP kaže potreba po aktivnejši vlogi, med drugim tudi v odnosih do Turčije, Rusije itd.

Bogovič je ob robu počastitve 40 let EPP pozdravil realno oceno aktualnih razmer v Evropi kot tudi potrebo, da se ohranja in krepi Evropa v vsem svojem bistvu_ v spoštovanju svoje edinstvene kulturne raznolikosti, razumevanju in sodelovanju. Tudi osredotočanje politike EPP na sedanje in prihodnje rodove, na mlade, je po njegovem prepričanju odgovorna politika z vseh vidikov, tako gospodarskega, socialnega, okoljskega, kmetijskega in nenazadnje varnostnega. »V EPP se bomo še naprej intenzivno usmerjali v reševanje težav in k rezultatom, za boljšo kakovost življenja Evropejk in Evropejcev,« je še povedal Bogovič in dodal, da je resda v življenju najlažje kritizirati, tako kot je to značilno za skrajno levico in skrajno desnico, ki sta v Evropi v razmahu. »Čeprav ti populisti naslavljajo mogoče zelo realna nerešena vprašanja današnjega časa, nimajo pa potrebe dajati realnih odgovorov oziroma dajejo takšne rešitve, ki niso dobre za prihodnost Evropejcev,« je še dodal Bogovič.

Po Jelševarjevem mnenju bi lahko slovenska politika mnogo pridobila, če bi upoštevala evropske izkušnje, ki kažejo, da negativna selekcija lahko uniči tudi največje politične projekte. EPP je vedno delovala povezovalno in bila  razumevajoča do specifičnih razmer v posameznih evropskih državah in tudi članicah EPP. V zadnjih 40 letih so na teh osnovah zgradili najuspešnejšo politično zgodbo v Evropi, ki pa je v zadnjem letu zaradi migrantske krize na veliki preizkušnji. »Za stabilno prihodnost in razvoj EU je ključnega pomena, da so se tudi največji politični nasprotniki pripravljeni pogovarjati in skupaj iskati rešitve,« je prepričan Jelševar.

Jelševar in Bogovič sta se sestala z mnogimi predstavniki sestrskih strank iz vrst EPP, podpredsednik SLS Primož Jelševar, ki je direktor Inštituta dr. Antona Korošca, pa na kratko tudi s predsednikom centra za evropske študije Wilfried Martens, nekdanjim slovaškim premierjem, Mikulášom Dzurindo. Center Wifried Martens je osrednji »think-tank« EPP.

Bogovič_Dzurinda_Jelševar_31 05 2016_vir SLS

Na včerajšnjem praznovanju so nastopili najvišji predstavniki EPP_ predsednik EPP Joseph Daul, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, nekdanji predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, vodja Poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber in nemška kanclerka Angela Merkel.

Podpredsednik SLS Primož Jelševar je danes na Politični skupščini EPP sodeloval v Delovni skupini III (Working Group III – EPP Membership), kjer so razpravljali o približevanju Srbije Evropski uniji in z visoko podporo izglasovali priporočilo o povišanju članskega statusa vodilne SNS predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića v EPP. Na Politični skupščini EPP so obravnavali še pobudo za oblikovanje nove socialne politike Evrope 21. stoletja in finančno poročilo EPP, ki kaže, da stranka je v zelo dobrem stanju ter podobno kot SLS posluje kot dober gospodar.

Jelševar_Lopez Istruiz_Daul_Politična skupščina EPP_31 05 2016_vir EPP

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1400 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2353 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1787 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1681 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2641 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

2141 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.
Teme
40 let EPP epp evropski poslanec franc bogovič Luksemburg MEP Obvestila podpredsednik SLS politična skupščina EPP Primož Jelševar

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

Jelševar in Bogovič na počastitvi 40 let Evropske ljudske stranke – EPP