OO SLS Šmartno pri Litiji in Litija v okviru projekta Povežimo Slovenijo na ekskurziji v Slovenskih Konjicah
SLS Slovenska ljudska stranka

Sreda, 19. Oktober 2016 ob 08:50

Odpri galerijo

20161015_100447
Ljubljana, 19. oktober 2016 – V soboto, 15. 10., so se člani in simpatizerji dveh občinskih odborov, Šmartnega pri Litiji in Litije, v okviru projekta Povežimo Slovenijo podali na ekskurzijo v Slovenske Konjice in okolico. Tam so jih pozdravili župan Občine Slovenske Konjice Miran Gorinšek in člani njegovega občinskega odbora, pridružil pa se jim je tudi predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.

Vtise o ekskurziji sta strnili Veronika Jesenšek in Lijana Lovše, mi pa jih objavljamo v celoti v nadaljevanju_

Izlet smo organizirali v občinskih odborih SLS Šmartno pri Litiji in Litija, kjer smo z zadovoljstvom ugotovili, da nam je kljub slabemu vremenu uspelo napolniti avtobus  s člani in simpatizerji stranke SLS.

Na avtobusni postaji v Slovenskih Konjicah nas je pričakala prijazna vodička Aleksandra iz domačega TIC-a. Popeljala nas je skozi staro mestno jedro, kjer nam je obširno razložila izvor imena Slovenske Konjice in pripovedovanje popestrila z anekdotami, povezanimi z nastankom  prvotnega trga, kjer so živeli predvsem obrtniki.

Sledil je ogled cerkve sv. Jurija, kjer nas je sprejel in pozdravil kaplan. Vodička Aleksandra je povedala, da je cerkev dobila današnjo podobo v renesansi in gotiki. Zelo slikovita, lepa in akustična je stranska kapela, ki ima obliko kupole z Marijinim oltarjem. V kapeli smo zapeli Marijino pesem, saj smo imeli med udeleženci tudi nekaj pevcev. Nato je sledil še ogled zunanjosti bližnjega župnišča, ki je bilo sezidano že v času turških vpadov.

Po uvodnem ogledu mesta smo nadaljevali s prijetnim druženjem v gostilni Konjičanka, kjer so nas pozdravili konjiški župan Miran Gorinšek in predstavniki Občinskega odbora SLS Slovenske Konjice. Ob kavi, soku in prigrizku smo si izmenjali izkušnje in načrte vseh treh občin. Vsi skupaj pa smo se razveselili obiska predsednika stranke mag. Marka Zidanška, ki nas je nagovoril in tudi odgovoril na nekaj vprašanj udeležencev izleta.

Čas druženja je hitro minil in že smo se podali na bližnji dvorec Trebnik, kjer nam je tamkajšnja vodička razložila nastanek dvorca. Največji pečat so dvorcu pustili Windishgreci, zadnji lastniki dvorca Trebnik. Hitro smo našli tudi stične točke naših občin in Slovenskih Konjic, saj so bili Windishgreci lastniki gradu Bogenšperk, ki je v lasti občine Šmartno pri Litiji. Sedanja dejavnost dvorca je pridelovanje zelišč in izdelovanje različnih izdelkov, ki so nam jih tudi predstavili in jih je bilo možno kupiti v njihovi lično urejeni  prodajalni.

Ob 12. uri nas je avtobus odpeljal v klet Zlati grič. Zaradi močnega dežja smo si ogledali le notranjost kleti, ogled vinogradov, ki se razprostirajo v neposredni bližini, pa smo prihranili za kdaj v prihodnje, ko bo sijalo sonce. Vodička nas je popeljala skozi mogočne prostore kleti in nam razložila celoten postopek pridelave vina, od stiskanja grozdja do polnjenja v steklenice. Zatem je sledila degustacija vin znamke Zlati Grič. Med pokušanjem vin smo ob zvokih harmonike tudi zapeli. Ob vinu in harmoniki je čas kar prehitro minil in že nas je čakalo kosilo na bližnji izletniški kmetiji Polegek, Spodnje Gruškovje pri Slovenskih Konjicah, kjer so nam postregli z njihovo znano jedjo »meso izpod peke«.

Po dobrem okrepčilu smo se podali na naš zadnji ogled v Žičko kartuzijo. Pot nas je vodila skozi vas Žiče po dolini sv. Janeza Krstnika mimo vasi Špitalič, kjer so nekoč živeli tudi kartuzijani, ki so pridelovali hrano za ostale menihe, ki so prebivali v kartuziji. V kartuziji nam je vodička razložila kako strog je red kartuzijanov in kako so živeli. Ogledali smo si delno porušeno cerkev, v kateri imajo poroke in nekatere glasbene dogodke. V samostanu je v času delovanja živelo 12 menihov, kot je bilo apostolov, prebivali so vsak v svoji zidani celici. Menihi so se poleg bogoslužnih opravil ukvarjali s pridelovanjem zelišč in to tradicijo nadaljujejo v samostanu še danes. Po zadnjem, prav tako zanimivem ogledu, smo se ob 18.30. uri polni lepih vtisov odpravili proti domu. Na avtobusu smo sklenili, da tako prijetno druženje obeh občinskih odborov v naslednjem letu ponovimo. Vsi udeleženci ekskurzije se najlepše zahvaljujemo OO SLS Slovenske Konjice in njihovemu predsedniku ter hkrati županu Miranu Gorinšku za prijazen in topel sprejem.

Več fotografij pa si lahko ogledate TUKAJ.

Predsednica OO SLS Šmartno pri Litiji Veronika Jesenšek

Predsednica OO SLS Litija Lijana Lovše

20161015_100447 20161015_102223 20161015_102256 20161015_124956 20161015_135126

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1104 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2070 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1526 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1409 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2345 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

1864 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.
Teme
ekskurzija Lijana Lovše litija Marko Zidanšek miran gorinšek Obvestila Povežimo Slovenijo šmartno pri litiji Veronika Jesenšek

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

OO SLS Šmartno pri Litiji in Litija v okviru projekta Povežimo Slovenijo na ekskurziji v Slovenskih Konjicah