SLS bo po volitvah sooblikovala razvoj Slovenije
Na zadnji dan volilne kampanje so svojo podporo Slovenski ljudski stranki (SLS) izrazili tudi župani in podžupani iz vrst SLS, ki so izpostavili pomen enakomernega razvoja Slovenije s ciljem, da bodo možnosti za življenje, delo in razvoj gospodarstva
SLS Slovenska ljudska stranka

Petek, 1. Junij 2018 ob 13:05

Odpri galerijo

Ljubljana, 1. junij 2018 – Na zadnji dan volilne kampanje so svojo podporo Slovenski ljudski stranki (SLS) izrazili tudi župani in podžupani iz vrst SLS, ki so izpostavili pomen enakomernega razvoja Slovenije s ciljem, da bodo možnosti za življenje, delo in razvoj gospodarstva na podeželju primerljive z mestnim. Kritični so bili do slabo izkoriščenih možnosti črpanja evropskih sredstev in poudarili nujnost zagotavljanja z zakonom določenih sredstev za financiranje občin. Med prednostnimi nalogami, ki si jih je zastavila Slovenska ljudska stranka ob ponovnem vstopu v parlament, je prav sistemsko urejanje področja lokalne samouprave v sklopu večje decentralizacije in debirokratizacije.

Miran Gorinšek, predsednik Kluba županov SLS in župan Občine Slovenske Konjice, je poudaril, da je razvoj Slovenije v zadnjih 20 letih temeljil na dobrem delu v občinah. »Da bi razvoj države temeljil na razvoju občin, so ključne naše izkušnje pri vodenju občin. Zdaj smo se z državnimi organi pogovarjali, kot da sta to dve zasebni podjetji, namesto da bi vsi skupaj delovali v smeri servisa državljankam in državljanom,« je bil kritičen do sedanje ureditve.

Župan Občine Litija Franci Rokavec je povedal, da je regionalizacija nujna za hitrejši razvoj Slovenije kot celote. »Regionalizacija bi pomenila večjo decentralizacijo in prenos pristojnosti na nižjo raven. Stranka je ta model v celoti pripravila v letih 2004 do 2008 in zagotovo bi bila kriza manjša, če bi ga upoštevali že takrat. Danes se uradniki v Ljubljani ukvarjajo z vsako manjšo podrobnostjo, namesto da bi se ta razvojna vprašanja in pristojnosti prenesle na posamezna območja v Sloveniji. S tem bi tudi zmanjšali možnost koruptivnih dejan pri javnih naročanjih,« je poudaril Rokavec.

Predsednik Združenja občin Slovenije in župan Občine Pivka Robert Smrdelj pa je opozoril na slabo izkoriščena evropska sredstva. »Žal smo počrpali manj kot 10 odstotkov sredstev iz evropskega proračuna, čeprav smo že krepko čez polovico finančne perspektive, kar se nam zdi zgubljanje potenciala, ki nam ga kohezija namenja. Predvsem bi se morali na naslednjo finančno perspektivo pravočasno pripraviti, da vsebine v operativnih programih prihajajo od spodaj navzgor,« je dejal. 1dodal je še, da je nerazumljivo, da so v 2018, ko smo že krepko izven krize, občine po novem zakonu o financiranju prikrajšane za okrog 100 milijonov evrov. Pri tem gre predvsem za sredstva za sofinanciranje investicij, kar tako onemogoča razvoj najšibkejših področij, občin in podeželja. Občine do zdaj glede tega niso imele sogovornika, zato verjame, da bodo občine in lokalne skupnosti zelo vesele, da gre SLS v parlament in bo imela pri spreminjanju sistema pomembno vlogo.

Tudi podžupanja MO Celje mag. Darja Turk je opozorila na dejstvo, da se iz Ljubljane razporeja več kot 92 odstotkov sredstev. »Pri tako velikem številu občin in lokalnih skupnosti, je 8 odstotkov premajhen delež, s katerim lahko občine razporejajo in vključuje tudi investicije. Želimo si imeti večjo pristojnost, želimo imeti tisto besedo in moč odločanja, kam se bo lokalno razporejalo določena sredstva in v katero smer bo šel razvoj. Lokalne skupnosti tudi najbolje poznamo potrebe in želje naših občank in občanov, zato si bomo prizadevali za prenos več pristojnosti na lokalne skupnosti.«

Na koncu se je predsednik SLS mag. Marko Zidanšek zahvalil za vso podporo županov in podžupanov SLS, ki je najmočnejša prav v lokalnih okoljih. »Čas je, da se v slovenskem parlamentu ponovno sliši glas slovenskega podeželja, glas lokalnih skupnosti, saj smo v zadnjih štirih letih pogrešali zastopanje lokalnih interesov v državnem zboru. S terena dobivamo dobre odzive, da se SLS v nedeljo vrača v parlament, kjer bo poskrbela ne samo za lokalna okolja, ampak ima odgovore tudi na vsa ključna razvojna vprašanja. Vabim volivke in volivce, da v nedeljo gredo na volitve, ker je to praznik demokracije in kjer vsak glas šteje. Čas je za razvojne spremembe in verjamem, da bo del prijetnega presenečanja v nedeljo tudi SLS.«

Novinarske konference so se poleg omenjenih udeležili še: župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, župan Občine Dobje Franc Leskovšek, župan Občine Šenčur Ciril Kozjek, župan Občine Tabor Anton Grobler, župan Občine Rače - Fram Branko Ledinek, župan Občine Radenci Janez Rihtarič, podžupan Občine Gorišnica Jožef Petek in podžupan Občine Mozirje Roman Čretnik.

 

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1156 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2127 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1578 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1466 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2441 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

1918 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.
Teme
volitve 2018 miran gorinšek Branko Ledinek Franci Rokavec sls Robert Smrdelj darja turk Marko Zidanšek Srečko Ocvirk franc leskovšek Ciril Kozjek Anton Grobler Janez Rihtarič Jožef Petek Roman Čretnik

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

SLS bo po volitvah sooblikovala razvoj Slovenije