Marjan Podobnik je novi predsednik Slovenske ljudske stranke
Na izrednem volilnem kongresu SLS v Novem mestu izvolili za predsednika Marjana Podobnika
SLS Slovenska ljudska stranka
SLS Celje

Sobota, 29. September 2018 ob 15:56

Odpri galerijo

Marjan Podobnik je novi predsednik Slovenske ljudske stranke

Na izrednem volilnem kongresu SLS v Novem mestu izvolili za predsednika Marjana Podobnika

Volilni kongres SLS v znamenju obujanja vrednot slovenstva, družinskega podjetništva in kmetijstva

 


Novo mesto, 29. september 2018 Veliko število članov in delegatov Slovenske ljudske stranke (SLS) iz vse Slovenije se je zbralo v Športni dvorani Marof v Novem mestu na izrednem volilnem in programskem kongresu stranke. Na kongresu SLS je 158 delegatov izvolilo novo vodstvo. Za predsednika stranke sta svoji kandidaturi vložila Marjan Podobnik in Janez Lencl, slednji je v želji po simbolni enotnosti stranke odstopil od kandidature za predsednika. Novoizvoljeni predsednik je tako postal Marjan Podobnik, ki je SLS vodil že v času, ko je stranka dosegla najboljši rezultat v svoji zgodovini. Izvolili so tri podpredsednike stranke, ki so: Modest Motaln, Suzana Lara Krause in Franc Bogovič in novih deset članov izvršilnega odbora ter pet članov nadzornega odbora. Predsednik Glavnega odbora SLS ostaja Miran Gorinšek.

Novoizvoljeni predsednik SLS Marjan Podobnik je v svoji kandidaturi poudaril, da se globoko zaveda simbolnega in dejanskega pomena, ki ga ima hrana - hrana za telo in duha. Naš vsakdanji kruh je doma pridelana hrana, ki je edino pravo jamstvo za trajno samooskrbo, ki skupaj z razvitimi družinskimi podjetji in kmetijstvom prinaša tudi številna kakovostna delovna mesta. Prav zato v SLS želimo birokratsko in finančno razbremeniti v prvi vrsti samozaposlene z uvedbo prijaznejše pavšalne obdavčitve. Prav tako želimo kakovostno javno upravo z dobrimi odločitvami za državljane. Izpostavil je tudi pomen boljših finančnih pogojev za občine ter povečanje njihovih pristojnosti, posebno na področju gradbenih dovoljenj in drugih soglasij, ki so po nepotrebnem v pristojnosti ministrstev. Ko govorimo o hrani za duha, pa ne moremo mimo zahteve po pravičnem pravosodnem sistemu, ki temelji na v ustavi zapisanem dejstvu, da smo vsi enaki pred zakonom. Tudi občutek varnosti igra pri tem pomembno vlogo. SLS je doživela vzpone in padce, na katerih smo se vsi skupaj veliko naučili. Skupaj bomo znova močni, je še izpostavil novi predsednik SLS Marjan Podobnik.

Slogan kongresa SLS »Mi smo družina« odseva veliko željo SLS, da se Slovenke in Slovenci znova povežemo v svoji edinstvenosti, skupnih koreninah in temeljnih vrednotah, kot so družina, slovenstvo, družinsko podjetništvo in kmetijstvo, pa tudi vrednote solidarnosti in povezanosti med ljudmi, še posebej pa tudi na področju politike. Predlagane resolucije odsevajo zlasti željo novoizvoljenega vodstva SLS, da se stranka tudi programsko prenovi in javnosti ponudi rešitve, ki bodo Slovenijo spreminjale na bolje na naslednjih lokalnih in evropskih volitvah. Resolucija o slovenstvu je požela veliko navdušenje udeležencev, saj spodbuja spoštljiv odnos do slovenstva, do slovenske besede in slovenske kulture, ki smo jo srčno zapisali v viziji ob nastanku slovenske države. Z resolucijo o obrtnikih, podjetnikih, kmetih in hrani se je SLS zavzela za uvedbo pavšalne obdavčitve samozaposlenih, kmetij z dopolnilno dejavnostjo, samostojne podjetnike in druga slovenska mikro podjetja. Večjo skrb za lokalno pridelano hrano in trajnostni razvoj podeželja pa so izražali v svojih razpravah mnogi razpravljavci kongresa.

Zbrane je nagovoril starosta SLS in njen prvi predsednik Ivan Oman, ki je kongres navdušeno popeljal v zgodovinski trenutek kmečkega upora 12. maja 1988 ob ustanovitve Slovenske kmečke zveze – temelja za nastanek slovenske države. Priklicati je treba lastovko slovenske pomladi, da poleti še enkrat in prinese poleg osamosvojitve še osvoboditev, je bil odločen Oman.

Do kongresa je SLS zadnje štiri mesece vodil podpredsednik SLS in predsednik Inštituta dr. Antona Korošca Primož Jelševar, ki je zbrane opozoril, da je tokrat stranka še bolj enotna, povezana in združena v duhu nekdanje veličine in mlade energije. Mi smo družina, mi smo kmetje, mi smo mladi in mi smo upokojenci, mi smo zasmehovani zaradi politične barve, a ne le to, mi smo skupaj pripravljeni videti svetlejšo prihodnost nas vseh, je z zanosom poudaril Jelševar.

Kongresa se je udeležilo tudi mnogo vidnih slovenskih političnih gostov_ Janez Janša (predsednik SDS), Lojze Peterle (evropski poslanec iz NSi), Zdravko Počivalšek (aktualni gospodarski minister iz SMC), Alojzij Kovšca (predsednik GAS in Državnega sveta RS), Franc Kangler (predsednik NLS), Rok Andrée (predsednik Piratske stranke Slovenije), Gregor Macedoni (župan MO Novo mesto), Metka Zevnik (Glas za otroke in družino) in drugi. Odlično vzdušje je prevevalo zbrano več kot sedemsto glavo množico ves dan v želji, da ponovno zedinijo SLS in ji povrnejo ugled, ki ga je imela pred desetletji. Kongres sta pospremili tudi poslanici iz tujine predsednika Evropske ljudske stranke (EPP) Josepha Daula in predsednika poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfreda Webra.

Janez Janša, predsednik SDS, je v svojem nagovoru izpostavil, da je bilo v slovenski zgodovini malo takšnih dogodkov, ki so nas poenotili in omogočali polet te lastovke pomladi. SLS je bila trden člen Demosa in slovenske pomladi, ki ga seme pozebe ne more uničiti. Program SLS ima v svojem bistvu zavedanje o svojem narodu, družini in svobodo veroizpovedi in prav to je obet za izzive, s katerimi se sooča globalni svet danes.

Zdravko Počivalšek, aktualni minister za gospodarski razvoj iz vrst SMC, je delegatom SLS čestital za ubrano novo pot. Poudaril je pomen razvoja in spodbud slovenskega gospodarstva za slovensko prihodnost. Vrzel med slovenskim gospodarstvom in socialno državo je neupravičena in politično nekorektna. Da jo presežemo potrebujemo prave gospodarske pogoje, povečanje tujih investicij in dvig plač zaposlenih.

Lojze Peterle, evropski poslanec NSi, je kot prvi predsednik Demosa in sedanji evropski poslanec delil zgodovinske izkušnje, načela ter vrednote slovenske osamosvojitve. Uspeh slovenskega naroda je po njegovem mnenju temeljil v razumevanju ljudi in njihovih potreb, odnos do lastne identitete nas dandanes načenja od znotraj, je še prepričan. Brez slovenskega jezika in skrbi zanj ne bo prihodnosti, ki si jo želimo. Končajmo z alergijami, razprtijami in slabo voljo v dnevni politiki, je bil kritičen Peterle.

Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS,  je opozoril na pomen osamosvojitvenih teženj v aktualnih političnih razmerah. Spoštujmo vsi enako slovensko samobitnost, kulturo, jezik in narod, to je naloga vseh, ki živimo v Sloveniji, je še poudaril.

Franc Kangler, predsednik NLS, je predstavil svojo vizijo Slovenije in Slovenske ljudske stranke. Smo člani velike družine evropskih narodov, pred leti smo skupaj kreirali lastno prihodnost, zato pozabimo slabe odločitve preteklosti in zrimo v dobre odločitve prihodnosti, je bil v duhu sprave in optimizma odločen Kangler.

Rok Andrée iz Piratov je bil počaščen, da lahko pospremi na novi politični poti najstarejšo politično stranko v Sloveniji. Kot stranka, ki gleda v prihodnost in ima posluh za ljudi, Pirati delijo zaskrbljenost, ki nam jo ponuja dnevna realnost. Iščimo skupne in delujoče razumne rešitve za vse, to je v slovenski družbi mogoče tudi brez ideoloških delitev, je svoj nagovor zaključil Andree.

 

Za PREDSEDNIKA SLS je izvoljen MARJAN PODOBNIK s podpredsednikom SLS MODESTOM MOTALNOM.

Za PODPREDSEDNIKA SLS sta izvoljena:
ZAP.
IME
PRIIMEK
ŠTEVILO GLASOV

1.
SUZANA LARA
KRAUSE
95

2.
FRANC
BOGOVIČ
78


Za predsednika Glavnega odbora SLS je izvoljen MIRAN GORINŠEK.


Za 5 članov Nadzornega odbora SLS so izvoljeni:
ZAP.
IME
PRIIMEK
ŠTEVILO GLASOV


1
VLASTA
GLOBAČNIK
111

2
ŽARKO
PREGELJ
98

3
JAKA
DEBELJAK
95

4
DARKO
SIMONČIČ
82

5
JURIJ
MALOVRH
63

Za 10 članov Izvršilnega obora SLS so izvoljeni:
ZAP.
IME
PRIIMEK
ŠTEVILO GLASOV

8
FRANC
BOGOVIČ
91

20
SUZANA LARA
KRAUSE
89

16
DR. IVAN
ŽAGAR
87

37
FRANC
ČEBULJ
71

25
DARIJA
JAMNIK, MAG.
68

36
ROK
SEDMINEK
68

28
MAG. TOMISLAV
NEMEC
60

13
DR. JOŽE
KORBAR
57

6
ZVONKO
GOVEDNIK
54

30
ANDREJA
GRABNER
53

V primeru, da bo kdo izmed izvoljenih kandidatov v IO SLS sprejel drugo izvoljeno funkcijo, so naslednji člani IO SLS po številu glasov:
ZAP.
IME
PRIIMEK
ŠTEVILO GLASOV

12
MIHAELA
ROŽEJ
51

21
DR. TATJANA
DEVJAK
51

29
FRANC
KUČAN
51

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1149 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2121 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1575 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1460 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2430 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

1911 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.
Teme
marjan podobnik kongres Modest Motaln Suzana Lara Krause franc bogovič miran gorinšek ivan oman Primož Jelševar Joseph Daul Manfred Weber Janez Janša zdravko počivalšek lojze peterle Alojz Kovšca Franc Kangler Rok Andre

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

Marjan Podobnik je novi predsednik Slovenske ljudske stranke