Slavnostni nagovor Kongresa SLS, v. d. predsednika SLS Primoža Jelševarja
Pred štirimi meseci po drugem in bolečem neuspehu na DZ volitvah so nam napovedovali, da se bo SLS sesula kot hiša iz kart, da bo za prvo demokratično politično stranko po 2. svetovni vojni ostalo le pogorišče.
SLS Slovenska ljudska stranka
SLS Celje

Sobota, 29. September 2018 ob 14:00

Odpri galerijo

Slavnostni nagovor Kongresa SLS, v. d. predsednika SLS Primoža Jelševarja

Spoštovani članice in člani SLS, simpatizerji SLS, spoštovani visoki gostje, sodelavci,  predstavniki medijev, dame in gospodje.

 

Pred štirimi meseci po drugem in bolečem neuspehu na DZ volitvah so nam napovedovali, da se bo SLS sesula kot hiša iz kart, da bo za prvo demokratično politično stranko po 2. svetovni vojni ostalo le pogorišče. To bi bila predvidljiva, enostavna in za marsikoga precej logična pot. Pa vendar to že takrat ni bila moja pot – in to ni bila naša pot.

Ko danes po štirih mesecih pogovorov – na začetku zelo težkih, kasneje pa vse bolj razumevajočih, stojim pred vami združenimi, tistimi, ki ste za boljšo prihodnost Slovenije garali v zadnjih letih, in tistimi, ki ste igrali najpomembnejše vloge pri demokratizaciji Slovenije, in vsemi vmes. Ko danes stojim pred našimi številnimi visokimi gosti, sem zadovoljen, da nismo šli po tej enostavni poti. Čutim zadoščenje, da ure in ure pogovorov, ki so se mnogokrat vlekli pozno v noč, niso bile zaman. Čeprav diši po zimi, sam pričakujem pomlad, ko vse večkrat slišim, da bi se ti pogovori morali zgoditi že pred desetletji in bi tako Slovenija danes izgledala drugače.

 

Ob današnjem sloganu kongresa »Mi smo družina« se moramo vprašati dve vprašanji:

Kaj je družina in kdo smo »MI«, ki si pravimo družina?

Človek bi pomislil, da smo »mi« le predstavniki ene politične stranke – Slovenske ljudske stranke, saj je to geslo našega današnjega kongresa. Vendar me udeležba visokih in cenjenih gostov iz državne politike ter nagovori naših evropskih prijateljev spodbujajo k prepričanju, da smo »MI« nekaj več.

Če želimo kot družba napredovati, moramo »MI« širiti preko obzorja najožjih sodelavcev, prijateljev, ene politične stranke, političnega pola, celo preko meja naše ljube domovine.

»MI« se je v preteklosti v Sloveniji prevečkrat izrabljalo za označevanje ozkih osebnih interesov. Za označevanje roparskih tolp, ki so plenile in še vedno plenijo po državnem premoženju in izsesajo vse, kar je ostalo vrednega v Sloveniji. Izrabljalo se je za zavarovanje služb, ki so delovale proti blaginji v državi in ustvarjanju občutka, da je vsako povezovanje državotvornih enot potrebno uničiti.

To nismo nikoli bili »MI«. Kdo pa potem smo?

Mi smo podjetniki, ki bi nam radi vzeli kar smo v življenju ustvarili.

Mi smo zaposleni, ki imamo sramotno nizke plače, ker plačujemo neverjetno visoke davke.

Mi smo obrtniki, ki se vsak dan borimo z neživljenjsko birokracijo.

Mi smo kmetje, ki od nas pričakujejo, da bomo za drobiž garali od jutra do večera.

Mi smo mladi, ki ne moremo do služb in stanovanj.

Mi smo upokojenci, ki ne moremo več živeti od sladkih obljub višjih pokojnin.

Mi smo krivo obsojeni, ker smo govorili resnico.

Mi smo zasmehovani, ker nismo prave barve in ker nismo dovolj poslušni.

Mi smo vsi tisti, ki se nam v Sloveniji dogajajo največje krivice.

Ampak danes sem prepričan, da smo »MI« končno tisti, ki smo sposobni pogledati preko preteklih zamer, preko nesoglasij in tam videti svetlejšo prihodnost – edino prihodnost, našo skupno prihodnost.

 

Dragi prijatelji,

Citiram_

"Pred več kakor tisoč leti smo imeli svoje kraljestvo, v katerem smo bili svobodni. Takrat je bil naš narod nositelj vseh kulturnih in državnih pravic. Ampak kmalu je slovensko kraljestvo propadlo, zgubili smo svobodo ter postali tlačani. V dobi tlačanstva smo se sicer zavedali, da smo Slovenci, da smo tesno spojeni po krvi, veri, jeziku in kulturi, a gospodovali so nam tujci sebi v prid."

To so besede dr. Antona Korošca iz ustanovitve Narodnega sveta leta 1918, ki takole nadaljuje_

"Narod, ki hoče biti nositelj države, ki hoče prevzeti in izvrševati državne pravice v blagor ljudstva, mora zbrati vse državotvorne moči v enoto."

Besede »očeta slovenskega naroda« izpred natanko 100 let so danes še kako aktualne.

Vprašanje, ki se nam postavlja in ga postavljam tudi današnjim kandidatom in vsem vam_ Ali hočemo biti voditelji države in ali si upamo prevzeti dolžnost in odgovornost za blaginjo naroda v Sloveniji?

Če hočemo, potem vas pozivam, da nadaljujemo spravni proces, da nadaljujemo skupno pot med modrejšo in mlajšo generacijo, da nadaljujemo pogovore o povezovanju s programsko sorodnimi strankami in gibanji in da nadaljujemo vizijo Ene ljudske družine v Sloveniji.

 

In kaj dojemamo pod pojmom družina?

Družina je ena najpomembnejših vrednot SLS, žal pa v slovenski družbi nima več pravega pomena. Družina kot vrednota v Sloveniji izginja zaradi levih političnih teženj. Podobno kot druge tradicionalne vrednote, ki jih priznavajo najuspešnejše evropske in svetovne države.

Sam jemljem družino v tradicionalnem smislu kot osnovno enoto družbe. Po definiciji mora biti mora sestavljena iz več generacij, za katere je značilno skupno bivanje, ekonomsko sodelovanje in reprodukcija. Če kakšna od teh manjka, takšna družina nima svetle prihodnosti.

Tudi družina vsake organizacije, gibanja ali politične stranke ima podobne zakonitosti. Če nimamo skupnih vrednot, če si medsebojno ne pomagamo za skupni cilj in če nismo sposobni vzgojiti naših naslednikov nimamo prihodnosti. V SLS pa imamo trdne vrednote in jasna stališča, imamo neprecenljive izkušnje starejše generacije, ki nam jih zavidajo vsi v Sloveniji in imamo mnoge mlade, ki tudi danes kandidirajo na najodgovornejša mesta v stranki.

Imamo pa tudi kaj drugega, npr. tudi široko žlahto stricev, tet in botrov. S tem ni nič narobe, ker so to naši strici, tete in botri. In niso iz ozadja, ker smo jih posedli v prve vrste, da jih vsi lahko vidite.  Bilo bi narobe, če prihajali iz kakšne druge žlahte, pa bi želeli imeti glavno besedo pri nas.

Ljudje pa smo nagnjeni k temu, da če se veliko družimo, veliko pogovarjamo, hitreje opazimo medsebojne razlike. Spomnimo se svojih družinskih članov, ki jih imamo radi, pa vendar se s kom ne strinjamo in hitro pride do nesoglasij.

»Popolnih družin ni, ključnega pomena je odpuščanje,« to so besede papeža Frančiška iz svetovnega srečanja družin pred enim mesecem v Dublinu.

Spravni proces, ki smo ga pričeli pred 4 meseci prav tukaj v Novem mestu, ni bil lahek. Desetine sestankov in stotine telefonskih pogovorov nas je pripeljalo do točke, kjer se lahko danes skupaj pogovarjamo o sooblikovanju prihodnosti SLS in naše države. Seveda ta proces danes ni končan in seveda bodo tudi v prihodnosti različna mnenja. Prav je tako, kajti to nas dela močnejše. Vendar sem prepričan, da smo se iz zgodovine mnogo naučili. Današnja udeležba na kongresu pa kaže, da se je SLS sestavila skupaj bolj trdno kot trenutna slovenska vlada.

»Enotni bomo obstali, razklani bomo padli.« Mnogi ta slavni citat pripisujejo grškemu piscu Ezopu iz začetka tega stoletja. Motijo se, kajti odtenek drugače je bil zapisan že dva tisoč let prej_

Če je hiša sama proti sebi razdeljena, takšna hiša ne more obstati. - Evangelij po Marku, 3,25:

 

Spoštovani,

Pred nami so lokalne in evropske volitve. Po pogovoru z mnogimi uspešnimi župani iz naših vrst ne dvomim, da bo zmagovalka teh volitev SLS, da bomo dobili največje število županov in da bo svetnikov skoraj toliko, kot je ljudi v tej dvorani. Verjamem, da smo lahko uspešni na evropskih volitvah, da bomo ponovno dobili vsaj enega evropskega poslanca in da lahko Članice Evropske ljudske stranke v Sloveniji ponovijo zmagovalni rezultat iz leta 2014. Verjamem, da boste vi, ki danes prevzemate najodgovornejše funkcije v stranki, že jutri prevzemali najodgovornejše funkcije v državi. Pa veste zakaj sem v to tako prepričan?

Zato, ker sem se v zadnjih tednih in dneh pogovarjal z mnogimi - z vami, s člani in vodstvi drugih strank, z gospodarstveniki, novinarji in mnenjskimi voditelji. Ti enostavno niso mogli verjet, kaj se dogaja v SLS, da smo uspeli preseči 30 letne zamere, da smo stopili na pot sprave in da si upamo glasno in pred celotno Slovenijo povedati MI SMO DRUŽINA!

Želim vam, da bi se danes pri nas dobro počutili - kot v doma, v družinskem krogu. Hvala.

 

Novo mesto, 29. september 2018

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1156 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2127 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1578 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1466 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2441 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

1918 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.
Teme
kongres SLS Primož Jelševar izredni volilni kongres SLS

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

Slavnostni nagovor Kongresa SLS, v. d. predsednika SLS Primoža Jelševarja