Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora - zgodba o Mojci

Objavil/a Ana Kos, dne 2014-09-10 ob 09:12:17

Danes je svetovni dan preprečevanja samomora ...

Kolikokrat je samomor le klic v stiski, klic, ki je žal večkrat prepozen?

Kolikokrat odnese človek s seboj v smrt svoj zanj prevelik problem, svoj vzrok ...

Kakšne ljudi rešijo in so hvaležni za življenje. Kakšne rešijo, pa tudi potem ne uspejo priti ven iz zanje prehudega, ne vidijo svetlobe, ne vidijo upanja, ne vidijo nič ...

Koliko meni bližnjih je že odšlo ... S seboj so odnesli svoje skrivnosti, svojo žalost, nemoč, morda jezo ...

Mi, ki ostajamo, se sprašujemo zanje, zakaj ... ni zmogel, zmogla ...?

...

In silovito udari spomin: Mojca!

(Ime sem si izmislila.)

Mojca, saj veš, povezali sva se proti koncu najstniške dobe, ti si bila že v službi, jaz sem najbrž imela redno počitniško prakso ali pa sem tudi že hodila v službo ... Bila si zaposlena v centru mesta in jaz sem pogosto šla v svojo bolnišnico mimo tvoje službe. In včasih si mi rekla: Pridi k meni! A jaz sem bila tako plaha, bala sem se biti vsiljiva in nisem šla pogosto ... preprosto nisem upala - kljub vabilu. Nekako nisem dojela, da morda misliš resno. Kar nisem mogla verjeti, da mene zares kdo vabi k sebi ...

In zdaj te ne morem vprašati, nič te ne morem več vprašati ...

V meni so spomini, posebno lep je na najino pot na eno manjšo goro. Nekaj malega si mi povedala o svoji družini. Živela si v težkih razmerah. Pravzaprav sva bili enkrat samkrat skupaj, pa sva se zelo povezali. Nekako "pasali" sva skupaj.

Ko sva se vračali dol, sva se zmenili, da bova šli skupaj na Špik. Ne spomnim se, katera se je spomnila ravno na to goro. Pri neki hiši, ki se je belila v mraku, si mi z veliko toplino rekla: "Tam ima pa fantova družina vikend! Tako se razumeva, tako ga imam rada!" Oči so se ti svetile v mraku, v glasu je bilo čutiti nežnost. Videla sem, koliko ti fant pomeni, morda še bolj ob stiskah v tvoji domači družini.

Vesela sem bila zate!

Potem sva se poslovili.

Nisva se veliko videli, enostavno imeli sva polno svojih dožnosti ... jaz sem bila veliko preplaha, da bi upala do tebe. A misel na skupno turo na Špik naju je povezovala.

In potem enkrat mi nekdo reče: "Mojca je naredila samomor! Šla je pod vlak!"

Jokala je moja duša. Prepozno. Nič več ne morem narediti. Morda bi lahko večkrat stopila do tebe ... prej ... čeprav sem imela poleg službe tudi šolo ... In delo doma. In tudi sama sem imela marsikakšno stisko. Ja, tudi šolo sem imela, zdaj se spomnim grafike, ki sem jo naredila takrat v šoli. Monotipija. Skušala sem preliti svojo žalost na papir. Sošolec je rekel: Sentimentalno. In se je smejal. Sošolec ni imel pojma!!! Ni imel pojma o bolečini ...

Ko sem v službi rekla: Moja prijateljica je naredila samomor, me je sodelavka vprašala: Zakaj? Na moj "ne vem" je rekla: Potem pa ni bila prijateljica!

Toda, Mojca, jaz sem te imela za prijateljico, imeli sva eno res lepo skupno popoldne, lepo nama je bilo, bili sva tako povezani.

Kasneje enkrat, čez leta, smo v bolnišnico sprejeli novo pacientko, tvojo mamo. Uboga gospa mi je pripovedovala o tebi ... da ne ve pravega razloga, vedela pa je, da je njeni hčerki neka prijateljica prevzela fanta.

Uboga Mojca. Vem, kaj ti je pomenil tisti fant.

Nisi videla več lepega v življenju?

Ali si zares hotela uiti temu življenju? Ali je bila smrt resnično tvoja izbira ... ali pa je bila tudi pomota, nesreča?

Poznala sem tisto tvojo prijateljico. Ki ti je prevzela fanta.

Ne morem razumeti tega, Mojca, da prijatelj prijatelju lahko naredi kaj takega ... Ne morem razumeti.

Ne morem razumeti fanta ...

Mojca, imela si veliko nad sabo, napornega očeta, bolno mamo, fanta, ki ga ni bilo več, prijateljico, ki ti ga je speljala ... in morda tudi mene, ki me ni bilo ... Ki morda nisem prišla, ti bi me pa potrebovala. Blizu si mi bila, toda o tebi nisem vedela skoraj nič ... le prijetno bližino sem doživela ... In tudi ti najbrž nisi o meni vedela skoraj nič.

Obe sva bili vajeni biti tiho v zvezi z bolečimi stvarmi ...

 

V meni pa vsa ta leta ostaja vprašanje, Mojca, si zares želela oditi ... ali si si le želela ljubezni ...

In jaz še zmeraj mislim na Špik, imam ga za najino goro ... nisem še bila tam gor ... a vsa leta mislim, da tebi na Špiku prižgem svečko.

-----------------------------

Dodajam nekaj telefonskih številk, kjer pomagajo ljudem ob navalu hude stiske:

01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj)

116 123 – Zaupna Telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24 ur na dan; klici so brezplačni)

080 12 34 – TOM, telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 22. uro) 

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
9
Aleksander Lipi
0
Sep 16, 2014
Hvala za komentarje. Res je, da samospraševanja ne bodo obudile človeka, me je pa resnično iz dneva v dan bolj groza živeti v tej Sloveniji, ker nič ne naredi za varnost in zdravje državljanov. Ali sta bili osebi, ki sta zadnji vikend umrli na Vranskem, krivi za svojo smrt? Ne. Prav tako je s sasmomori. V tujini je samomorov na 100000 prebivalcev bistveno manj kot v Sloveniji. Zakaj? Treba je poiskati vzroke in jih odpraviti. Kajti slejkoprej se lahko tudi meni zgodi kakšna brezizhodna situacija, pa ne bom deležen pomoči, ki bi je npr. v Nemčiji bil. Zato me je strah.
#9
Ana Kos
0
Sep 14, 2014
Tudi tale knjiga da misliti ...
http://www.publishwall.si/solzemlje/post/96473/trinajst-razlogov-za-samomor

Trinajst razlogov (za samomor)

P.S.: Dolgo sem tole pisala, tudi zato dolgo, ker me je pravzaprav strah teme. Nisem vraževerna, toda ... Včasih se boji
#8
Ana Kos
0
Sep 12, 2014
Aleksander,
normalno je, da nas vsaka smrt zelo prizadene, smrt po samomoru pa še veliko bolj.
Ampak res je, da največkrat niso krivi drugi ... Enostavno niso. Lahko smo kamenčki, lahko smo delčki poti, taki in drugačni, ampak bistveno je to, kar posameznik naredi sam.
Mnogi ljudje v nemogočih okoliščinah vseeno želijo živeti ...
Poiskala bom še en ali dva linka, spomnila sem se, da sem zapisala nekaj ob nekaj mladinskih knjigah.
Govorijoo tem, da kakšen človek ne bi naredil samomora, če se ne bi toliko in toliko vsega zložilo skupaj in mu je zmanjkalo moči za življenje.
Vendar je dejstvo, da večinoma ni potrebno, še manj pa dobro nositi krivdo ... razen če je jasno, da nismo bili nekomu v oporo ... pa je prosil zanjo na tak ali drugačen način.

Aleksander, ti nisi kriv. Res ne.

Sama se pogosto spominjam nekaj samomorov ... veliko let sem se spraševala, kako, kaj, zakaj ... Ampak ostaja nespremenjeno dejstvo, da je nekdo umrl, da nobena samospraševanja človeka ne bodo obudila ... Dobro je le, če take misli v nas budijo najboljše, da znamo začutiti stisko človeka ...
#7
Aleksander Lipi
0
Sep 12, 2014
Ana Kos, hvala za tvoj komentar. Zdaj mi je mnogo lažje.
#6
Ana Kos
0
Sep 11, 2014
Aleksander, razmišljam ob tvoji izpovedi.
Le kaj je bilo krivo, da tvoj prijatelj ni zmogel ...?
Koliko zakajev je ...
In ni odgovorov ...

Živali ne delajo samomorov?
Ampak tudi živali imajo lahko depresijo ...
Nekdo mi je danes napisal, da je nek kmet s kosilnico po nesreči pokosil srnja mladička, potem ju je zakopal ... Mama srna je kopala po zemlji in - kot je kazalo - se je dala povoziti ...

Mislim, da si sam zelo dobro izluščil bistvo:
"Samomor je nekaj, kar človek stori, ko ne vidi več nobenega drugega izhoda in ko mu je vseeno, če se pokonča. Ker nekdo, ki je pri zdravi pameti, se ne bo pokončal, ker vsako bitje se bori za svoje preživetje, tudi človek in samo, če je v možganih res nekaj hudo narobe, pride to, da človek stegne roko nadse."
A zakaj nekdo ne vidi več nobenega izhoda ...?
Eni ljudje naredijo samomor v trenutni stiski, morda bi ta stiska kmalu minila ... ti so verjetno hvaležmi, če jih rešijo ...
So pa tudi ljudje, ki premislijo in se s premislekom odločijo za samomor. Vsaj tako sem jaz doumela smrt enega bližnjega ...

Težka tema.
Ko bi si znali pomagati ... Si stati ob strani ...

Je pa res tudi to, da je človek sam tisti, ki se odloči za življenej ali proti življenju. Tako da mnogokrat, po moje, ne nosi glavne odgovornosti nekdo drug.
#5
Ana Kos
0
Sep 10, 2014
Aleksander, tebi se oglasim kasneje.
#4
Ana Kos
0
Sep 10, 2014
Anka ... nosim te v srcu ...

Glede telefonov v stiski ... pred leti sem tudi jaz dežurala na Samarijanu, pet let ... Mislim, da smo vedno vsi takoj dvignili ... edino včasih mogoče ni bilo proste linije, torej ej bilo zasedeno. Delno dežurata dva hkrati, delno eden, ampak praviloma nikoli ne zvoni v prazno ... 24 ur ne ...
#3
Aleksander Lipi
1
Sep 10, 2014
Ob vašem pisanju sem se spomnil svojega sošolca iz srednje šole, ki je bil moj najboljši prijatelj v tistem času in je pred 13 leti naredil samomor. Obesil se je. Ampak nič ni kazalo na to, da bi lahko naredil samomor. Bil je vesel, živahen, poln raznih dogodivščin (imel je družbe več kot jaz, tudi raznoraznih žurov, pa punco, lasten avto že pri 18 letih, itd.). Znal je na pamet vse pesmi in jih med odmorom na glas prepeval... Res, marsikaj je imel, kar bi mu lahko zavidal. Pred 13 leti, dve leti po koncu srednje šole pa šok - dobim SMS od sošolke, da se je obesil in da bo pogreb. Žalost in spraševanje, zakaj je to storil. Sam sebe sem skušal prepričati, da je bila pač nesreča. Zelo rad je eksperimentiral, se ukvarjal z nevarnimi rečmi in ni dvakrat za reči, da je bila nesreča... Ampak ne, bil je samomor. :( Boli me vsakič, ko se tega spomnim in ko mi spomini odtavajo v srednješolske dni, ko se spomnim, kako fino je bilo druženje z njim in koliko lepih uric smo preživeli skupaj in se imeli lepo. Res, ne bi mu pripisal samomora. Kvečjemu bi mu pripisal, da bi dobil kakšno cirozo jeter, ker pil je pa res zelo rad ali pa pljučnega raka, ker je zelo rad kadil... Ampak bil je še premlad za to... To ponavadi pride po desetletjih pitja in kajenja in ne že v 20-ih letih, ko človek šele konča srednjo šolo in se zaposli... No, prometna nesreča tudi ne bi bila izključena, ker vozil se je zelo rad okrog, tudi v vinjenem stanju. Ampak samomor? Ne, ne in ne. Njemu česa takega ne bi pripisal. Nikoli! Bil je prevelik veseljak za kaj takega. Res mu ni šla matematika, ni je maral, ampak to ni moglo biti vzrok za samomor. Samomor je nekaj, kar človek stori, ko ne vidi več nobenega drugega izhoda in ko mu je vseeno, če se pokonča. Ker nekdo, ki je pri zdravi pameti, se ne bo pokončal, ker vsako bitje se bori za svoje preživetje, tudi človek in samo, če je v možganih res nekaj hudo narobe, pride to, da človek stegne roko nadse. Nobena žival, pa če še tako trpi, ne bo naredila samomora - še več: borila se bo za svoje preživetje, ne pa naredila samomora... Človek je samo ena od živalskih vrst, od našega najbližnjega živečega sorodnika, šimpanza, nas loči 5 mio let razvoja, od najbližnjega sorodnika, ki je že izumrl (neandertalca), pa kakih 100.000 let razvoja... Torej, vrsta živali smo in večina stvari, ki jih imamo, je skupna živalim... Tudi možgani... In boj za obstanek je ena izmed teh stvari, ki je skupna vsem - živalim, rastlinam, glivam, bakterijam in drugim oblikam življenja. Torej človek ni nobena izjema. Ne poznam življenjske oblike, ki bi sama sebe namenoma fentala (primeri, o katerih sem bral, ko nekatere živali po sexu poginejo, so primeri naravne smrti, ne pa samomora). In to je tisto, česar strokovnjaki očitno še niso pogruntali (pogruntal sem pa jaz kot navaden diletant - samouk). Žalostno to, res. In če bi strokovnjaki to pogruntali, bi znali tudi zdraviti, pa ne le zdraviti, tudi preprečevati. Izgleda pa, da to, kar sem zapisal, že vedo v večini drugih držav, saj je tam stopnja samomorilnosti manjša kot pri nas...
#2
Anka Klemenčič
0
Sep 10, 2014
Ana <3

Kot vedno spet globoko premišljanje tvoje duše....tvojega dobrega srca.....
Najprej glede številk....ko sem bila jaz v stiski in klicala od ene do druge, so vsi telefoni zvonili v prazno....zanimivo, da se na nobeno ni nihče oglasil....Bogu hvala sem s pomočjo vere vstala in šla naprej.....
Zakaj samomor....moj brat ga je poskusil enkrat, pa je po čudežu preživel, ker je prišla pomoč, ki bi bila za vsakogar prepozna, on pa je preživel....a ko mu je žena rekla, da kljub vsemu ne misli več živeti z njim....je obupal še enkrat in ker je bil v tistem trenutku sam, se je njegovo življenje končalo z vrvjo okoli vratu......kako to boli......tudi jaz sem si dolgo očitala, ker nisem bila takrat ob njemu, a hotel je biti doma, ker je vsak trenutek upal, da se bo žena vrnila...
Sin prijateljice, ki je izgubila moža, ko je bil ta sin star le en mesec v prometni nesreči, se je ob tem, kar je naredil moj brat zgrozil....čez eno leto je on storil isto...nihče ne ve zakaj....še posebno ne njegova mati, ki je zdaj povsem sama in ne najde odgovora na številna vprašanja....tudi to zelo boli, še posebno ker sta mi bila oba kot del moje družine.....
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-09-10 09:12:17 (Sep 10, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj