Noč čarovnic (Halloween), ki je zahtevala darovanje živih otrok

Objavil/a Ana Kos, dne 2014-10-31 ob 08:59:59

Rada se spomnim ene naših vzgojiteljic, ki je moji družini posebej prirasla k srcu - tudi zato, ker je čutila z nami in ker je čutila tudi z "neživimi" stvarmi. Ona je okrasila igralnico z bučami, nikoli jih pa ni izrezovala in vanje vtikala sveč! Rekla je, da so buče žive.

Kako mi je bil blizu njen pogled! Tudi jaz doživljam podobno ... in buče režem, da jih potem pojemo ... nikoli pa za okras ali celo strašljiv "okras".

Buče so za okras take, kot so ... Cele, lepe, žive ...

Kaj pa noč čarovnic?

Prebrala sem, da je morala pri starih Keltih vsako leto na dan halloween ena družina v vasi darovati svojega otroka v ognju, da bi s tem umirili hude duhove? Otroka so živega zažgali, ostanke pa položili v izdolbeno repo ali bučo, na katero so izdolbli strašljive dele obraza!

Ali v vrtcih povedo vse to otrokom? Najbrž večina vzgojiteljic in vzgojiteljev ne ve kaj dosti o halloween. Morda večina ljudi ne ve kaj dosti o noči čarovnic. In potem ohranjajo spomin na ta grozljiv običaj, ob takih spominih se zabavajo ob svojih živih in zdravih otrocih?!

Na Irskem je morala vsaka vas žrtvovati v ognju enega otroka. Vsaka družina je zato v tej noči doživljala velik strah. Nihče ni vedel, koga bodo čarovniki izbrali. To se je dogajalo vsako leto, dokler ni prišlo krščanstvo.

Čarovniki/ce so zahtevali žrtvovanje, sežiganje živih otrok; od tod – noč čarovnikov/nic. Čarovniki in čarovnice so zahtevali žrtvovanje otroka, s tem "praznikom" je povezano okultno in strah.

Halloween – noč čarovnic je torej noč zla, noč strašenja, noč hudega …

V Svetem pismu Stare zaveze (5Mz 18,10) Bog prepoveduje sežigati otroke: "Naj se ne najde pri tebi nihče, ki bi sina ali hčer žrtvoval v ognju!"

V Svetem pismu piše, da Bog želi človeka osvoboditi: "Saj niste prejeli duha suženjstva, da bi spet zapadli v strah, ampak ste prejeli duha posinovljenja, v katerem kličemo: Aba, Oče!" (Rim 8, 15)

"Bog nam ni dal duha boječnosti, temveč duha moči, ljubezni in razumnosti." (Tim 1,7)

Strah torej ne prihaja od Boga, ampak od njegovega nasprotnika.

Noč čarovnic nam govori o strahu, grozi.
Zakaj ne bi raje sporočali svetu to, kar verujemo (če verujemo!): da kristjani ne živimo v strahu, pač pa zaupamo v Božjo ljubezen in delamo za mir v srcu.
Taka priprava bi bila najboljša na praznik naslednjega dne, na 1. november  - saj vendar menda ni praznik mrtvih, temveč tistih, ki so živi; če ne verjamemo v posmrtno življenje, pa so živi vsaj po tem, ker jih nosimo v srcih.

Povzetek citata s FB strani:
"... Mi smo namreč svetišče živega Boga, kakor je rekel Bog: Prebival bom med njimi in med njimi bom hodil; jaz bom njihov Bog in oni bodo moje ljudstvo." /.../ Eni nas vodijo k delom teme, drugi k izvirom Luči. In to je treba znati razločevati. Če danes človek ne razločuje, kaj je Kristusovo in kaj Beliárjevo, dela ljudem samo škodo, ker ne more razločevati med ravnim in krivim, lahko svetuje in sam počne napačno. Če otroci ali starejši praznujejo s silami teme noč čarovnic, ali kličejo duhove … bodo gotovo kmalu izgubili "duhovni imunski sistem" in tako prišli pod vpliv temnih sil ...Psalmist se sprašuje: "Ko se rušijo temelji reda, kaj more storiti pravični?" (Ps11,3) Poglabljati se mora v evangelij, moliti in ne kloniti, iti le za Jezusom, ki je Pot, Resnica in Življenje. Naše družine naj se zbirajo ob bolj pametnih zabavah, ki izražajo dobro, vrednote, ljubezen, življenje, ob takih, ki ne izražajo strahu, groze, nasilja, zla. Povabljeni smo k Bogu v Njegovo Luč, Svetlobo, v Njegov mir, v nebesa in v srečo!

Praznik vseh svetih izhaja iz l. 607. Tedaj so ga praznovali 13. maja. Kasneje so ta praznik premaknili na 1. november, da bi poganski praznik Gospoda mrtvih spremenili v krščanski sveti dan.


Kopiram iz svoje pošte, avtorja zapisa ne vem: Antični Druidi so verovali, da je 31. oktobra Gospod mrtvih poklical duše zlobnih umrlih ljudi. Tistega dne naj bi pregrade med tem in prihodnjim svetom izginile in tako omogočile pojav večjih psihičnih fenomenov.
 Mrtvi naj bi se bili vrnili na svoje domove, kjer so jih trenutni prebivalci podkupovali s hrano, da bi jim tako preprečili, da bi jih uročili in lovili – to je tudi izvor otroške navade pohajanja od hiše do hiše z geslom "nagrada ali trik". Ljudje so duhove poskušali pripraviti do tega, da bi zapustili njihov kraj, zato so preoblečeni v kostume, da jih ne bi prepoznali, pripravili parado in jih pospremili ven iz mesta. Svetilke, ki so zdaj narejene iz buč, so bile izvotljene repe ali krompir, ki so jih razsvetljevale  sveče, da bi tako odganjali duhove.


https://www.facebook.com/nada.zgur/posts/10204085057281060?comment_id=10204085677776572&offset=0&total_comments=3&notif_t=feed_comment_reply
profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
22
Ana Kos
0
Nov 23, 2015
https://iskreni.net/druzina/kultura-zivljenja/166146-bivsi-satanist-halloween-prvotno-krscanski-praznik-je-danes-praznik-okultizma.html
#22
Ana Kos
0
Nov 02, 2015
Anka, ja!
Umiti je potrebno telo, ampak še tako temeljito umivanje telesa ne umije duše.
Hkrati se pa vidi, kako sta telo in duša povezana ... znano je, kako se recimo posiljene žrtve umivajo ... ker preko telesa želijo izmiti tudi dušne rane ...
#21
Anka Klemenčič
0
Nov 01, 2015
Ana ;) ......si še za hece, me veseli....glede umivanja pa, predvsem je treba neprestano umivati naše duše vseh grehov, saj je telo tudi pomembno a za zveličanje je predvsem pomembna duša!
#20
Ana Kos
0
Nov 01, 2015
Rado, si me spomnil na knjigo, ki sem jo včeraj dobila v roke, izšla je l. 1986, ena od zgodb ima naslov Anketa. Je o anketi, ko zdravnica sprašuje ženske "vse sorta", take bolj občutljive stvari.

Izpisujem delček:

Zdravnica: In mož? Ali se umiva?
Ženska (počasi, zategne): Saj se ...
Zdravnica: Tam doli okoli tudi? Penis in pod kožico ...
Ženska (še bolj počasi, kot da se brani): Saj se umiva ... (kot da razmišlja kaj in kako) Zjutraj se umije, samo se mu običajno mudi, na šiht ima daleč ... V soboto se včasih umije ... Saj se umiva ...
Zdravnica: Tudi tam spodaj? Ja ali ne? Drugače ne morem napisati na ta papir (spet pošumevanje). Glejte, samo ja ali ne.
Ženska: Ne vem ... Mogoče bo bolj prav, če zapišete ja ... Kar ja obkrožite!
Zdravnica: Ali veste, da zaradi tistega, kar se nabira pod kožico in tam okoli, in kar zanese v vas, nosite posledice vi? Ste že imeli kdaj vnetje?
Ženska: Sem.
Zdravnica: No, in?
Ženska: Kaj?
(samo tišina, trak se vrti v prazno)
Ženska (vprašujoče, v zadregi): Saj ste rekli, da je brez imena, ali ne?

(Janez J. Švajncer: Življenje sv. Jurija)
#19
Rado K.
0
Nov 01, 2015
"z rednim in temeljitim - umivanjem"

Umivanje?
Samo roke, ali tudi tam spodaj?
#18
čis-lani ne-čisti
0
Nov 01, 2015
Duhove se iz-žene - z rednim in temeljitim - umivanjem!
#17
Ana Kos
0
Nov 01, 2015
Noč čarovnic ...
#16
Ana Kos
0
Nov 03, 2014
Pi-kri in Dajana :)
#15
Ana Kos
0
Nov 03, 2014
Marija, naj bodo lučke sporočilo ljubezni! <3
Sicer se v zgodovini mnogo stvari ponavlja ... vedno znova ... vedno znova ljudje delamo razne grozne stvari ... pogosto kaže, da nas kot človeštvo nič ne izuči ... malokdo sprejme izročilo modrih "starcev" ... Žal.
#14
Ana Kos
0
Nov 03, 2014
Zlobni, mislim, da jaz sem res lahko značilna čarovnica z metlo ... Ugotavljam pa, da kakšna moja soseda to en more biti ... ker nima metle ...
Nisem še videla ... niti na risbi ... da bi čarovnica lahko letela an sesalcu! :)
#13
Ana Kos
0
Nov 03, 2014
Dajana,
če ne maram rezanja buč, nima nobene zveze z zamerami! Buče preprosto doživljam kot žive ... in hkrati se mi zdi to uničevanje hrane ...
To, da so vizdolbene in izrezljane buče dajali otroke, ki so jih žive darovali po ukazu čarovnikov, je pa še dodatno.

Ti pa o zameri!!!

Po drugi strani pa ... ti vržeš vse v kanto ... po drugi strani pa mislim, da ni tako v tvojem življenju ... Da ne vržeš tako lahko in tako hitro v kanto ... Sicer ne bi tolikokrat pisala o določenih temah in tudi marsikaj o svoji preteklosti ...
#12
Dajana Babič
0
Nov 01, 2014
Pikri ima tudi kri noter? Vau, koliko slovenskih besed ima kri v besedi.

Hvala za pesmico.:D
#11
pi-kri
0
Nov 01, 2014
Dajana, (vseh zamer) odrešena punca!
Ker živiš samo hic & nunc, tukaj in zdaj - uživaš
in boš uživala mir na vekomaj! To je že kar sveti raj . . .
#10
M. H.
0
Oct 31, 2014
Zgodbe iz preteklosti so grozljive, tudi povezane z zažiganjem čarovnic. Naj danes ne bo tako, pa vendar včasih dobim občutek, da se nam zgodovina na nek način ponavlja.

Naj bodo morebitne svečke v bučah spročilo svetlobe in veselja. Tako je pri meni.
#9
Zlobni
0
Oct 31, 2014
Vsem čarovnicam želim strašljivo noč in pohvalo za ekološka, značilna vozila.
Lučke v bučah veselo migajo v nasmejane obraze, preteklih življenj :-)
#8
Dajana Babič
0
Oct 31, 2014
Ana...preteklost je minila. Zakaj se tako obremenjuješ s preteklostjo? Zakaj bi ljudem preprečila rezljanje buč,,, Ej...imaš toliko zmaer, ki ti otežujejo življenje! Izpusti! Vrzi stran vse, kar ne rabiš!

Jaz sem bila najmanj pet krat sežgana na grmadi. A naj zdaj sovražim ogenj?

Mojemu očetu se je to zgodilo, moji mami ono, mojim otrokom spet druge grozne reči... In koliko je bilo tega? Živeli in rodili smo se na tisočekrat!!! In kaj zdaj? Naj zamerim, zamerim, zamerim? Pač, vržeš vse skupaj v kanto, kar je od prej in živiš ZDAJ!


#7
Ana Kos
0
Oct 31, 2014
Dajana,
na nek način je preteklost minila, po drugi strani je pa del nas ... del našega vsakdana. Morda kot popek, ki je spomin na nosčenost, nosiš ga pa vse življenje ... :)

Ja in? Kaj češ reči? Se ti ne zdijo buče žive?
#6
Ana Kos
0
Oct 31, 2014
Anka, jaz nikoli nisem marala grozljivih mask in vedno mi je bilo žal rezati buče - za igro ... Tako da res nikoli nisem rezala buč razen za jesti.
Strinjam se s tvojim komentarjem.
Po moje Rado verjame tudi v kaj, česar ne vidi ... ;)
#5
Ana Kos
0
Oct 31, 2014
Rado, kolikor vem, je še manj preverljivih podatkov, da ga ni!

Samo pričevanja iz roda v rod?
A je pričevanje "samo" pričevanje? Nič ne daš na pričevanja? Navsezadnje je tudi vzgoja kot vzorec nastala iz pričevanj. In iz izkušenj. Tudi vednost o kuharstvu, arhitekturi ...

Raje mi povej, zakaj si slabe volje!
#4
Dajana Babič
0
Oct 31, 2014
Ja in? A zdaj pa bom prepovedala otrokom rezat buče zaradi tega? To je bilo že tisoč - dva tisoč let nazaj. Preteklost je MINILA. Sedanjost je rezultat sedanjosti, ne preteklosti.
#3
Pokaži več komentarjev
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-10-31 08:59:59 (Oct 31, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
December 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj