Če ne vem (da me vara), ne boli

Objavil/a Ana Kos, dne 2014-11-05 ob 08:23:17

Prijateljica mi je pisala: "... je bila sodelavka, ki je govorice, kako jo njen mož vara, "utemeljila" z: dokler ga nisem videla na lastne oči, lahko babe govorijo, kar hočejo; ker, kar ne vidim, ne vem, kar pa ne vem, pa ne boli.
no, meni se je takrat tako razmišljanje zdelo hudo smešno. ampak... ko pa sem potem sama spoznala pa tudi drugo plat ... pa sem videla, da res ni bolelo, dokler nisem (z)vedela ... "
Ampak jaz pa mislim, da boli tudi prej, samo prej človek ne ve, kaj ga boli, ne najde pravega vzroka, morda niti ne pravega mesta bolečine. Morda sluti, da nekaj je (v ozadju), a ne ve, kaj.
Mislim (prepričana sem), da bi naj bila mož in žena prava zaveznika, prijatelja, naj bi si bila resnično bližnja, ki si delita ne samo marsikatero uro, temveč si seveda delita in združujeta tudi mizo, posteljo in še kaj in naj bi se res podeljevala drug drugemu v iskrenem zaupanju.
Šele potem je njuna skupnost res globoko lepa skupnost. (V večini skupnosti ni tako, vsaj ne vsak dan.)
Taka skupnost je kraj, kjer se človek ne boji zaupati svojih razmišljanj, bolečin, strahov, pričakovanj, upov.
In če eden dela nekaj skrivaj, npr. da vara sozakonca, njuna resnična skupnost trpi, četudi varani zakonec tega (uradno) ne ve.
Skorajda ne morem verjeti, da v resnici nič ne ve, da ne sluti, da ne ve, da nekaj
je  (narobe) ... lahko pa, da ne ve, kaj je.
Lahko prvi skriva, laže (ni potrebno lagati z besedami, lahko samo z izmikanjem, prikrivanjem, kakšen more lagati celo ob gledanju v oči ...).
Lahko prvi misli, da drugega ni nič prizadel, nič prikrajšal, saj drugi sploh ne ve o njegovih skokih čez plot.
A to ni res.
Vse, kar (si) vzamemo (drugemu), vsaka laž, vsaka kraja prizadene tako lažnivca, tatu ... kot tudi druge, seveda najbolj drugega zakonca in za njim otroke ...
Varani morda res ne ve, morda ne povezuje pravilno občutkov, ki mogoče so ... toda to ne pomeni, da ni prizadet.
Je tako, kot bi nosil v sebi neko hudo bolezen, samo izbruhnila mogoče (še) ni. Virusi pa pronicajo vanj, bolne celice se množijo ...
Včasih je pravi oddih zvedeti za diagnozo, četudi je smrtna. Ko veš za sovražnika, se lažje boriš, kot ko je na videz (videti) vse v najlepšem redu.
Tisti, ki vara, zagotovo prizadene tudi sam sebe.
Mislim, da si nakoplje več težkega kot prijetnega. (Pa četudi imajo nekateri varajoči občutek, da delajo dobro delo, saj da osrečujejo nekoga tretjega ...)
Ali lahko človek, ki laže, verjame? Sebi? Drugim? Ali lažnivec lahko prostodušno zaupa? Ali se varajoči človek lahko spoštuje?
 
V svojem življenju sem se srečala že z marsikatero zelo težko stvarjo. Tudi s tako težko, ko človek misli, da ne more več naprej. In tudi jaz sem večkrat mislila, da ni nobene poti, da nimam kam iti, sploh pa, da nimam več moči za noben nov korak.
In zelo težko je bilo, kadar sem vedela, da nekaj je, nisem pa vedela, kaj. Če/ko bom npr. zbolela, bom želela vedeti, kaj je, kako je, kakšna prihodnost me čaka ...
Ne bi si želela prikrivanja, olepševanja ...
In po moje nikoli ne drži, da je bolje prikrivati resnico ... Vsaj (svojim) bližnjim ne ...
Prikrivanje uničuje zaupanje, ruši odnose.
Jasno pa je, da ni vseeno, na kakšen način je nekomu posredovana resnica.


In če varajoči sklene prekiniti skrivno zvezo in ohraniti zakon? Ali je bolje za prevaranega, da ne ve, da je "nekaj" bilo oz. kaj je bilo?
Jaz mislim, da ima prevarani pravico vedeti. Pravico ima, da je prizadet, žalosten, žalujoč, da čuti, kot čuti ... In da je potem odločitev čista. Kakršna koli že je.
Da je vse skupaj potem na jasnih temeljih - oz. brez njih, če je bilo preveč uničenega ... a ne v zraku, misleč, da so spodaj temelji.
Kaj in koliko povedati? Po moje vse, kar je bistveno (seveda je to v očeh posameznikov nekaj relativnega, mogoče bi moral biti merodajen pogled para, obeh "partnerjev"). Da je potem med njima čisto. (Da vesta, od kod izhajata. Res pa ni naenkrat vse urejeno.) Človek pač vedno odgovarja za vsa svoja dejanja. Jih popravi, kolikor more. Če mu je kaj do tega.
V zadnjih letih sem se precej soočala z raznimi zgodbami iz življenja. Nekatere so me zelo bolele, zelo prizadele in nekatere me še bolijo.
Skušala sem stati ob strani bližnjim ljudem. Skušala sem biti na razpolago obema stranema (kjer sem bila v stiku z obema), slišati, razumeti obe plati. Ne soditi.
Vendar, naj je bilo karkoli v zvezi, nihče nima pravice lagati, prikrivati ... Če ne misli resno s svojim sozakoncem, partnerjem, naj mu to pošteno pove. Če pa misli resno, naj ne dela ničesar, kar prvotno zvezo uničuje.
Nekaj utrinkov iz zgodb:
- Žena po drugem porodu dobi velik odpor do spolnosti. Ne najdejo nobenega fizičnega in drugačnega vzroka, nakar odkrije star že pokopan spomin na to, kako jo je nekoč zdavnaj prej (pred možem) nekaj prizadelo prav na tem področju (zalotila policija pri tem "početju").
(Iz knjige dr. Pavaa Brajše)
- Čutila je, da je nekaj narobe. Skrbelo jo je zanj, saj je čutila, da nekaj je. A niti pomislila ni v pravo smer, saj bi bilo to globoko proti vsem pričakovanjem, ki sta jih skupaj gojila. Zvedela je šele, ko je postavila natančno pravo vprašanje.
- Prepričan je bil, da ona (žena) dobi, kar in kolikor potrebuje. Svoje "izhode" je njej zamolčal. In jih utemeljeval tudi s tem, da je ona itak hladna in da si spolnosti ne želi in ne potrebuje. Morda je pa ona slutila, kaj se dogaja in ni mogla biti zaupna in se ni čutila varno ...?

Sozakoncu, človeku, ki naj bi bil najbližji človek, zaupati (v pomenu povedati, kar nekdo dela ... upati zaupati), je vendar med najbolj osnovnimi človeškimi dejanji.
Če mu varajoči ne pove, varanega ponižuje  - in ne varuje pred hudim (kot nekateri mislijo). Vsekakor se jaz ne strinjam z mislijo v naslovu.
Prevara (vsaka) vedno boli. Tudi, ko jo (pre)varani mogoče le rahlo sluti. Pravico ima do resnice. In sploh do nevaranja.
Mislim, da v globok obojestranski odnos s sočlovekom more samo odkrit človek.

...


Kaj je to - zvestoba?
Hormon kot pomočnik zvestobe

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
27
Ana Kos
0
Nov 15, 2014
Gita,
zdi se mi, da je tako tudi zato, ker smo včasih tako preprosto naivni in zaupljivi, kar preveč zaupljivi ...
Res je tudi, da od drugih pričakujemo to, kar sami drugim nudimo.

Je pa še nekaj: ljudje, ki ne zrastejo v lepih družinah, se včasih manj znajdejo, kot naj bi se. Včasih so preveč pripravljeni potrpeti ... saj potrpeti je nujno, toda ne za vsako ceno ...
Poleg tega smo najbrž nekako prepojeni z nekaterimi stvarmi iz otroštva, npr. s kakšno melodijo, s kakšnim vonjem,, okusom ... te stvari nas včasih zares prevzamejo šele, ko smo že zelo odrasli, stari npr. 40 let ... Pri 20. letih smo bili še uporniki, odrasli pa pogosto zaznamo vidik svojih staršev ... in cenimo marsikdaj stvari iz otroštva.

In tako otrok, ki je zrasel v "čudnem" vzdušju, pozna predvsem tako vzdušje. Morda nima občutka, da je nekaj malo čudno ...
Morda pa tudi ne pozna ... še ... svoje cene ... Ki pa jo ima ...
#27
gita
0
Nov 15, 2014
no, če še nadaljujem... tudi sama nisem nič opazila, da sem v bistvo bila varana od vsega začetka najine zveze (saj je bivši ves čas prijateljeval s svojo ljubico)... vzrok pa je bil v tem, ker na to sploh pomilsila nisem, kasneje pa sem bila z dvema otrokoma in vsem ostalim delom tudi tako okupirana, da o čem takem pa spet nisem razmišljala,,,
vse dokler se ena znanka ni po pomoti zagovorila...
šele po tistem pa sem začela z razmišljanjem ...
in puzzli na novi podlagi so dali naenkrat pa popolnoma drugačno sliko
zakaj pa nekaterih žensk/moških ne moti vezan partner...
za to pa res ne vem, kaj bi lahko bil vzrok - mogoče njihov karakter, ali pa vzgoja,...
LILA
#26
Ana Kos
0
Nov 15, 2014
Gita,
res, za zaupanje gre.
Če ga nekdo zlorabi, ga težko spet pridobi.
Zanimivo je, ko toliko odpuščamo, tolikokrat pogledamo skozi prste, na mnogih področjih, a ko gre za zvezo med moškim in žensko, mislim, da mnogo ljudi močno čuti, da ne sme biti v njej varanja.
Pred kratkim mi je nekdo rekel, da je ena ženska (kakšnih 20 let poročena) rekla, da se je vedno čudila, da niso varani ljudje takoj ugotovili, da so varani ... Potem pa je ona ugotovila, da je bila varana - 20 let!
Kruto.
#25
Ana Kos
0
Nov 15, 2014
Veteranka,
mnogo vsega se dogaja predvsem zato, ker človek ne upa biti odkrit niti sam s seboj, kje šele drugje.
Potem je pa toliko stvari samo na površju, površni odnosi, površna sreča, poveršen smeh, površno zadovojstvo.
Človek je pa vendar vreden več ... A več ne dobi, če si zato ne prizadeva ...
Pa še potem je tisto milost ...
#24
Ana Kos
0
Nov 15, 2014
Gita,
res je, če bi vse ženske bile poštene, bi moški lahko varali samo s samim seboj. In obratno.
Meni se zdi grozno, da ljudje zlorabijo zaupanje svojega partnerja, partnerke. Grozno tudi, da se kakšni tretji sploh upajo vtikati v obstoječe zveze. Nimajo nobenega občutka za poštenje in čast. Ali pa se jim zdi, da pridobijo na lastni vrednosti, če zrukajo kakšen odnos. V vsaki skupnosti so boljši in slabši trenutki .... Slabši so morda zato, da na novo premislita o sebi, o njiju skupaj ... da prevetrita svoj medsebojni odnos ... in na novo nekaj lepega naredita zase ...
Žal kakšni mislijo, kako je vse lepo pri tretji osebi ...

Mislim, da mnogi, ki iščejo zunaj svoje zveze druge osebe, ne iščejo, ker bi bili doma lačni ... pač pa morda zaradi tega, da jim doma ne bi bilo treba delati.
No, kakšni imajo radi adrenalin. Ali pa so zgolj lovci. Slišala sem za nekega psa, da samo ujame zajca in ga potem pusti. Ne lovi, ker bi bil lačen, pač pa ker je lovec.

Boleča mi je misel na nekoga, ki mi je sam pravil, da ženo vara ... pripovedoval je o tem, kako se ves posveti konkretni ženski ... Da ga je dovolj za vse ... No, kasneje enkrat je pa potožil, da je žena frigidna ... da mora iti drugam .. Nimam lepe besede zanj. No, morda bi rekla le, da je revež.

Vesela sem, da si ti potem našla zanesljivega moža!
#23
Ana Kos
0
Nov 15, 2014
En pokrit.
Če se človek ne upa odkriti, potem mogoče niti samega sebe ne pozna ... Če se odkrije, tvega srečanej z resnično ljubečim človekom ... in seveda tvega srečanej tudi z drugačnimi ... Ampak če se ne odkrije, lahko živi le kot polž v svoji hiški ...
#22
gita
1
Nov 14, 2014
veteranka... očitno sem napisala premalo razločno... varal me je bivši mož, tista "osvetlitev" pa je od sedanjega ;-)
ja, moj bivši je pa tudi res znal marsikatero njegovo krivdo preložiti name
no, na koncu mu pa vseeno vse to ni nič kaj dosti pomagalo
je pa za "nagrado" lahko ostal kar pri ljubici (saj ni imel druge strehe nad glavo)
s tem da pa zdajšnji še kako dobro ve kaj bi sledilo, če bi se tudi on slučajno odločil za kak tak "izletek"
kajti zame ne more obstajati nobena zveza, če v njej ni (več) zaupanja do partnerja
hja... šment pač
lp
#21
veteranka
0
Nov 14, 2014
Ljuba Gita, tista "osvetljitev" tvojega dragega je bila samo preložitev krivde na tvoja ramena. Ti bi ga samo vprašala, če se je pri tebi kdaj tako potrudil, kot pri tvoji naslednici, da bi dobil kar je potreboval.

Sicer pa hvala, za vsa ta globoka premišljevanja, na to temo.
Pozdrav vsem.
#20
gita
0
Nov 13, 2014
hja vidiš ta šment... sem tudi jaz nekoč spadala med prevarane... pa sem takrat ob tem spoznanju bila najbolj jezna na to, da so vsi vedeli, jaz pa ko neko tele, ko so se mi vsi smejali zaradi mojega naivnega zaupanja v moža...
no, moj je po tem dobil suspenz
to za začetek...
kot nadaljevanje pa: še vedno trdim, da če bi bile vse ženske poštene, noben moski ne bi bil "baraba"... ker ne bi imel niti možnosti "skreniti"
tako ne tisti, ki so lovci, še manj pa vsi tisti tavlovljeni
ampak...
moj predragi mož pa mi je stvar "osvetlil" z drugega zornega kota...
namreč, da dokler mož dobi doma tisto kar si želi, nobena druga itak nima šans, da bi se sploh lahko "uštulila"
ampak, če pa je nekdo tipa lovec, pa mislim, da tudi to kaj dosti ne pomaga
lp
#19
en pok-rit
1
Nov 11, 2014
"Mislim, da v globok obojestranski odnos
s sočlovekom more samo odkrit človek."

Najprej je treba takega človeka odkriti.
#18
Ana Kos
1
Nov 09, 2014
tazgorn ... taspodn uči vse sorta ... uči preveč govoriti in premalo govoriti ... uči govoriti drugo, kot je bistveno ... in molčati, ko ne bi smeli molčati ...
vsak od nas je na tem, da ločuje zrna od plev ... in da seje zdrava zrna ...
#17
tazgorn
0
Nov 09, 2014
taspodn se veseli moje mnogobesednosti
prezgodnje besedovanje je abortus za dejanje
tako uči izkušnja, ki jo včasih razveljavi milost

Gospodi, pomiluj!
#16
Ana Kos
0
Nov 08, 2014
Lili,
saj si misliš, da razmišljam vse to.
Sploh še vedno razmišljam, kdo more koga razumeti.
Ali je nujna osebna izkušnja ali ne.

Veš, pravijo, da je Fran Saleški Finžgar, pisatelj in duhovnik, prišel v novo župnijo - prestavili so ga namreč. In da je v novi župniji imel prvo pridigo, v kateri je ljudi nagovoril nekako tako: "Grešnik sem. Imam otroka ..."
To je bil njegov korak, njegova osebna odločitev.
Vsak se odloči v skladu s svojim čutenjem, po svojem razmisleku.
Jaz razmišljam, če bom rekla na tvoje prvo vprašanje: ja, kaj boš ti potem našla drugega v mojem zapisu, kot tako najdeš?
In če bom rekla "ne", kaj boš potem ugotovila.
V čem bi bil moj zapis več vreden, v kakšnem primeru bi bilo moje pisanje "suho zlato"?
Če rečem ja ali če rečem ne ali če rečem karkoli od tega, samo da rečem?

Sprejemam, da moj zapis ni suho zlato :))
A obenem razmišljam, zakaj bi morala govoriti samo o osebni izkušnji.

Govorim o tem, kar razmišljam, čutim, doživljam ... o čemer berem, se pogovarjam.
O tem, v kar verjamem.

Res učiteljica sem majhnim otrokom.
Razmišljam, kako jih učim, kaj jih učim. Puščam maneverski prostor?
Mislim da.

Res pa ene stvari zelo poudarjam ... ker zelo verjamem vanje ... recimo, poudarjam, da je bistvena stvar na svetu ljubezen.

Mislim, da je potrebno preverjati "vsebino" ... da ne zabluzimo. Kot je potrebno kdaj pa kdaj sčistiti okna, da vidimo res dobro skoznje ... Tudi z ljubeznijo je tako. Vsak dan ljubimo ... in pogosto preverjamo, če je to, kar mislimo, da je, res ljubezen.

#15
Lili Štos
0
Nov 08, 2014
Ne vem... a jaz si učitelja predstavljam le kot nekoga, ki pove svoje mnenje in izkušnjo... pušča pa ti dovolj možnosti in manevrirnega prostora, da lahko razviješ svojo.
#14
Ana Kos
0
Nov 08, 2014
Lili,
kdo potem sploh sme koga kaj učiti?
Sploh kdo?
#13
Lili Štos
1
Nov 08, 2014
"Na nek način je najbogatejši človek, ki je marsikaj doživel in preživel ... in ljubi ..."
To si lepo zapisala... a taki ljudje največkrat niso močno zgovorni, še manj učijo druge ljudi živeti, kajti vedo, da je tudi tisto nemogoče... lahko mogoče.
#12
Ana Kos
0
Nov 08, 2014
P.J.,
tisti, ki se stalno vračajo v stiske otroštva, včasih potem ne naredijo toliko, kot bi mogli, če bi živeli bolj zdaj.
Res je, da človek (lahko) preživi mnogo hudega, mnogi ljudje preživijo in vendar živijo kvalitetno življenje.
Je pa dejstvo, da kakšen človek počne čudne stvari (tudi recimo res grde) in ne zna drugače ... in včasih je (kasneje morda) jasno, da izvira iz nerešenosti od prej.
Ali pa je morda to obsedenost od "taspodnjega"?
Včasih je videti človeka, ki je čisto shizoiden, dela lahko ekstremno dobre stvari ali pa ekstremno slabe.
Kaj temu botruje?
Je to "izvirni greh"?

Po drugi strani je tako, da so v nas vseh vrst nagnjenja, dobra in slaba in vmesna :)) in smo mi tisti, ki bi morali vendar postaviti mejo, kaj je kaj. In živeti v miru tako z razumom kot s čustvi. In videti tudi malo naprej od konice svojega nosu. Torej ne podlegati trenutnim vzgibom. Če ni res absolutno jasno, da so dobri.

Mislim, da je dobro, da človek pozna sebe, svojo preteklost ...
Jo sprejme - da je pač bila, taka, kot je bila ... ko je človek zrelejši, mislim, da ne obtožuje več ljudi, ki so mu hudo naredili ...
A da je prav, da je na neki stopnji svojega življenja jezen na to, kar se mu je slabega zgodilo - če so bile to hude stvari.
Da šele skozi priznanje vsega tega gre nekako "po čistem" naprej.

Na nek način je najbogatejši človek, ki je marsikaj doživel in preživel ... in ljubi ...
#11
P. J.
1
Nov 08, 2014
Hmnja... Sam bi tu pripomnil nekaj, kar morda marsikomu ne bo ravno povšeči. Po mojem videnju so "travme iz otroštva" vendar preveč oguljen, oz. zlorabljan pojem, s katerim se potem poskuša opravičevati najrazličnejše oblike vdajanja v pasivnos, oz. nezmožnost obvladovanja odnosov.

Pri tem ne trdim, da "travme iz otroštva" ne morej pustiti brazgotin, ki se poznajo udi v odrasli dobi. Pravim le, da je pojem prepogosto uporabljen zgolj kot obliž za povsem druge rane.

Mi smo pač osredotočeni na okolje, v katerem živimo, pozabljamo pa, da je naša, t.i. "zahodna civilizacija" v bistvu manjši delež svetovne populacije. Zgolj Indija, Kitajska, itd. imajo posamič, vsaka zase, več prebivalstva, kakor celotna zahodna civilizacija skupaj (ZDA, Evropa, Rusija, Avstralija, Nova Zelandija).

Zelo malo teh preostalih "nezahodnih" civilazicij dosega standarde, primerljive našim. Dnevno se otroci v teh civilizacijah srečujejo z dogodki, ki bi jih v naši kulturi okarakterizirali kot "travme iz otroštva", a pri njih je to neredko pač vsakdan. Izziv, s katerim se je potrebno spopasti.

In tako npr. na črni celini (slučajno sem nekoč naletel na to temo v neki antropološki raziskavi) ne poznajo poporodne depresije. Ta je v bistvu značilna zgolj za Evropo in delno za ZDA. In tako naprej...

K čemu želim pritegniti pozornost? K razmišljanju, da smo morda zaradi udobja. ki ga način življenja, v katerega smo rojeni, kot posamezniki vendar tudi krepko razvajeni. In preveč usmerjeni v pričakovanja v to, kaj vse na nas vpliva od zunaj, medtem ko je naš osebni prispevek h kakovosti lastnih življenj tretjerazredna tema, s katero se premalo ljudi ukvarja.

Sem mnenja, da sami ves čas prispevamo k družbenim spremembam, hote ali nehote in smo ves čas izpostavljeni družbenim vplivom. To prepletanje je neustavljiv proces, ki omogoča napredovanje (nazadovanje?) družbe... njeno spreminjanje. Dolžnost posameznika (in predvsem staršev) je dolgoročno razmišljanje, ki bo njemu (potomcem) omogočilo primernobivanje tudi čez dve desetletji.

Odgovornost kot protiutež razvajenosti se mi zati zdi veliko bolj potrebna pozornosti, kakor jamranje o tem, kako življenje nič ne stori zame. Mojih pet centov. ;-)
#10
Ana Kos
0
Nov 08, 2014
Lili,
na nek način niso zlorabljeni otroci slab primer. Namreč če rana iz otroštva ni pozdravljena, potem tisto bolečino podoživljajo in rešujejo tudi kot odrasli.
Tako ali drugače.
Nekateri se potem preveč trudijo za druge, da bi vendar pridobili ceno v lastnih in v očeh drugih.
Nekateri so grobi in agresivni.
Če bolečina še ostaja, če je brazgotina boleča, huda, moteča (kar je možno tudi po več desetletjih), potem tale odrasel otrok včasih reagira iz bolečine. In zato včasih dela zelo čudne stvari. In povzroča s tem nove bolečine ... sebi, drugim.
Mislim, da v glavnem velja, da so nasilneži imeli težko otroštvo. To je to pojasnilo, seveda ni opravičilo.
Vsak odrasel človek je dolžan se soočati sam s seboj, s tem, ali nekaj dela iz odraslosti in zrelosti in ali je to resnični izraz njegovega jaza ali pa je to mogoče izraz nečesa, kar vendar v resnici ni on sam.
Če je bil nekdo kot otrok pretepan, se večkrat zgodi, da kot odrasel počne isto ali pa je v drugem ekstremu - da preveč naredi za otroke ...

Večkrat omenjam knjigo "Ženske, ki preveč ljubijo".
Ljudje, ki poreveč ljubijo.
Ljudje, ki se pustijo poniževati, ker mislijo, da je to ljubezen.
Ker so tako zelo ranjeni.

Verjetno je v vsakem od nas kdaj tudi ranjen in nebogljen otrok.

Zgodba življenja.
Vsak od nas živi svojo zgodbo življenja. Mogoče je razumeti mnogo zgodb, kaj in kako je nekdo živel. Ga sprejeti, vzljubiti.
Mislim pa, da je potrebno močno gojiti to, da skušamo živeti ljubezen - da je to glavno vodilo v življenju.
Da delamo to, kar ljubezen je ... in da ne delamo tega, kar ljubezen ni.
In izražanje naklonjenosti drugim osebam pač ni vedno na isti način.
Če imamo radi nekoga zunaj svoje zveze, samo na sebi ni nič narobe ... tudi zaljubiti se kdaj v še koga, ni nič narobe in nič čudnega ... pomembno je samo, kaj tedaj naredimo.

Napačne odločitve prinašajo bolečino.
Žal nekateri bolečine ne sprejmejo kot nekaj, kar je včasih jasna posledica (njihovih) dejanj.

Ljubezen vsebuje tudi zaupanje, da resnično želimo najboljše.
#9
Lili Štos
0
Nov 08, 2014
Zlorabljeni otroci so slab primer, Ana... Oni so nemočni, prepuščeni odraslim, da odločajo namesto njih. V vsakem primeru s svojo bolečino ostajajo sami... odrasli pa jih le poskušajo vklopit v svoje okvirje...

A govorila si o odraslih ljudeh. Njihove odločitve in kreiranje življenja ni odvisno od tega, kaj se tebi ali meni zdi prav... Oni niso nemočni otroci. Za vsakim dejanjem stoji zgodba... zgodba življenja.
Kdo sva jaz ali ti, da bi postavljali pravila, kako naj bi se živelo prav?

Živi in pusti živeti... glede na to, da je življenje le eno. (všeč mi je sicer misel, da bi naj jih bilo več)
#8
Pokaži več komentarjev
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-11-05 08:23:17 (Nov 05, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2020
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj