Al te je treba bilo, al ne, vedno bom srčno ljubila te

Objavil/a Ana Kos, dne 2015-02-08 ob 00:10:31

Narisala K.

Prešeren je tako pomemben, da imamo “zaradi” njega kulturni praznik! Je naš veliki pesnik, mojster besede. Z njo je že takrat očaral marsikatero srce. Je z njo očaral tudi Ano Jelovšek, mamo svojih treh otrok?

Njegovo prelepo pesem Nezakonska mati sem še in še doživljala, čeprav imam sama srečo, da nisem nezakonska mati in ne skrbim sama za otroke. Ana pa je najbrž bila kar zelo sama. Fizično in psihično. Morda ne duhovno.

Tako sem velikokrat pomislila in se godrnjavo in seveda zagovarjaje uboge ženske spraševala, zakaj se ni veliki Prešeren poročil z materjo svojih otrok … Saj mu ni moglo biti vseeno zanje!? Menda ja ne. Gotovo so bili ona in otroci izpostavljeni posmehu, zaničevanju … Tudi kot nezaposlen ali s skromno zaposlitvijo bi najbrž bolj stal ob strani svojim, če bi se z njimi “zvezal”. Recimo, da ga je “strlo”, ker tako dolgo ni dobil “orng” službe. Koliko ljudi danes bi lahko jamralo zaradi službe, ki ni primerna njihovi izobrazbi. Toda danes se učimo pozitivnega gledanja. Kajne?

Takole nizam misli o njem in ga razčetverjam … čeprav sem tolikokrat začutila neizmerno toplino ob verzih …

Meni nebo odprto se zdi,
kadar se v tvoje ozrem oči ...

Kolikokrat sem kakšni mami v porodnišnico poslala te verze! (Hvala, Prešeren, zanje!)

 

Meni nebo odprto se zdi,
kadar se v tvoje ozrem oči,
kadar prijazno nasmejaš se,
kar sem prestala, pozabljeno je.

Mene ta pesem pretresa do globin …

In zadnja leta večkrat pomislim, kako je nezakonski oče lahko napisal tako lepo pesem. Nezakonski oče, ki je ja eno figo stal ob strani svoji punci, svojim otrokom. Zakaj Prešeren ni speljal svoje očetovske vloge, kot si ljudje mislimo, da naj bi jo?

Ja, tako sem si mislila. Gledala sem samo s prizadetimi ženskimi očmi, sočustvovala z ženskami, ki so ostale same z otroki. Pa ko vendar vem, da tudi danes niso podobe črnobele. In zdaj sem s pomočjo Slodnjaka le uspela malo bolj pokukati v odnos France – Ana.  Ko se je rodila Rezika (oče skoraj 40 let, mama 16), je mama punčko dala v rejo. Na njegove prošnje je bolno sprejela nazaj. In potem je deklica umrla. Starša sta bila na vse načine oddaljena drug od drugega. Pa ju je neko srečanje potegnilo spet skupaj, v njem je spet zaživelo upanje … ali pa v obeh … in napovedal se je drugi otrok.

Kaj pa je tebe treba bilo,
dete ljubó, dete lepó!

Zdaj vem, da je to pesem napisal po rojstvu drugega otroka. Tudi tega je mati, tako kot prvega, dala v rejo … v očetovo veliko razočaranje …

Kaj pa je tebe treba bilo,
dete ljubó, dete lepó!

Prešeren je reji nasprotoval, vendar se z “viharno, zajedljivo, koketno” (po Slodnjaku) Ano ni upal poročiti … Se bi in se ne bi … Toda, kot pripovedujejo viri, je bil pripravljen skrbeti za svoje. In je tudi res podpiral njo in otroka. Torej ne smem samo godrnjati, v danih okoliščinah je skušal narediti najboljše.

Novo težko obdobje je prišlo, ko se je napovedal tretji otrok. Prešeren ni bil gotov, če je njegov in ga je to zelo razjedalo. Par dni po rojstvu je bil tudi ta otrok v reji, mati pa je šla brez slovesa v Trst.

Kaj pa je tebe treba bilo,
dete ljubó, dete lepó!

Kasneje se je vrnila in otroka Ernestina in France sta živela z njo. In oče je podpiral svoja otroka, kolikor je mogel, piše, da bolj, kot je bil dolžan … in tudi sposodil si je, da je lahko dal. In ko je že živel v Kranju, ko je prišel na zadnji obisk k Ani in otrokoma (jeseni 48), je bil v takem stanju, da se ga je Ana ustrašila, vendar menda ni pozabila zliti nanj svojih očitkov … In on je tiho poslušal in dal denar, ki ga je imel …

Kaj pa je tebe treba bilo,
dete ljubó, dete lepó!
meni mladi deklici,
neporočeni materi? –

Koliko razočaranja je gotovo bilo za Ano, tako mlada je rodila … Kaj ju je vleklo skupaj in vendar tako zelo razdvajalo, da nista mogla graditi varnejšega in zanesljivejšega odnosa?

Oča so kleli, tepli me,
mati nad mano jokáli se;
moji se mene sram'váli so,
tuji za mano kazali so.

On, ki je sam bil ljubi moj,
on, ki je pravi oča tvoj;
šel je po svéti, Bóg ve kam;
tebe in mene ga je sram!

Kaj pa je tebe treba bilo;
dete ljubó, dete lepó!
Al te je treba bilo, al ne,
vender presrčno ljúbim te.

Meni nebo odprto se zdi,
kadar se v tvoje ozrem oči,
kadar prijazno nasmejaš se,
kar sem prestala, pozabljeno je.

On, ki ptíce pod nebam živi,
naj ti dá srečne, vesele dni!
Al te je treba bilo, al ne,
vedno bom srčno ljubila te.

Ali je vsak resnični umetnik dober človek? Jaz mislim, da sicer ni resnični umetnik.

In takole ob malo bolj dokumentiranem pogovoru s Prešernom sem pretresena nad njim kot človekom. Kot pesnik me je že prej prepričal, kot človek me je pa šele zdaj. Doslej je bil zame predvsem pesnik, kot človek z resnično in občutljivo dušo mi je bil pa neznan. Ta pretresljiva pesem me je povabila v globlji odnos z umetnikom.

(Moj zapis je predvsem moje razmišljanje, ne gre za kakšno globoko strokovnost.)

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
6
Ana Kos
0
Feb 08, 2015
Anka, res, ne vemo ...
V srce vidi le Bog. Še poročeni oz. tisti v zvezah marsikdaj ne vidimo v srce svojemu najbližjemu, najbližji ...

<3
#6
Ana Kos
0
Feb 08, 2015
eucharistos - kar je v ljubezni, je dobro ... četudi so načrti sfiženi ...
res je, da mnogokrat vnašamo v besede vsebino, ki jo želimo .... in se včasih motimo ...
mislim, da če prosimo, da se uresničuje božja volja, da je v redu ... ampak včasih je težko ... včasih se je treba čemu odpovedati ... žrtvovati ...
včasih je težko videti, spoznati božjo voljo ...
#5
Ana Kos
0
Feb 08, 2015
Nataša,
tudi to je res, da več plati čisto hkrati sploh ne moremo videti! Oz. na nek način vidimo več, če smo na distanci! ... taki ali drugačni distanci ... A ko smo na distanci, ne vidimo podrobno. Razen včasih. Npr. ko so čustva tako močna, da ne zmoremo distance in objektivnega vida.
Če se vsega tega zavedamo, smo lažje strpni!
Tako res je, da je toliko enih ozadij, da mnogokrat ugotovimo predvsem, da naj ne sodimo ...
Vsi smo lahko Prešerni in vsi smo lahko Ane - in jaz sem Ana :)
#4
Anka Klemenčič
0
Feb 08, 2015
zanimivo razmišljanje......morda pa zato ni popolnoma prevzel odgovornosti in se poročil, ker mu je bila morda Ana le tolažba za neizživeto hrepenenje ob Primičevi Juliji....le sam Prešeren ve in Bog zakaj ni do te mere ljubil svojih otrok, da bi pustil ledek stan in odgovorni oče postal....
#3
eucharistos
0
Feb 08, 2015
Kaj pa je tebe treba bilo;
. . .
Al te je treba bilo, al ne,
vender presrčno ljúbim te.

Najlepše, kar se človeku zgodi,
ga - do-leti! Vsi hudi načrti
so vedno znova "sfiženi".
#2
Nataša
0
Feb 08, 2015
Zelo pošteno razmišljanje, Ana. :) Mi je všeč. Ljudje smo pač nagnjeni k temu, da najraje vidimo samo eno plat medalje. Verjetno zato, ker je najbolj enostavno, ker ni treba razmišljati, in, kar je najtežje, spremeniti mnenje o nekom ali nečem, za kar smo bili prej sveto prepričani, da neizpodbitno velja. Spomnila sem se na ljudi, ki so v zvezi (ali pa tudi ne), imajo otroke, se razvežejo, ponovno stopijo v zvezo in imajo spet otroke. In kot da pozabijo otroke iz prejšnje zveze. Ki so sicer mogoče že napol odrasli ali odrasli, ampak vseeno. Samo aktualna družinica je sveta. Zakaj? Na prvi pogled se zdi krivično. Je pa v resnici lahko toliko različnih zgodb v ozadju, da se o takih dejanjih res ne sme soditi. Mogoče se kdo sramuje svojih otrok. Zakaj pa ne, koneckoncev? Vsi smo lahko Prešerni in vsi smo lahko Ane. :)
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2015-02-08 00:10:31 (Feb 08, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj