(Sveti) Miklavž kot ljudska pobožnost in izročilo

Objavil/a Ana Kos, dne 2013-12-05 ob 08:07:59

Naši otroci so napisali pismo, že veliko let na isti list napiše vsak svoj delček. Mali je zaskrbljeno spraševal, kje je pismo. Kaj če se je izgubilo! Jaz sem zatrjevala, da se zagotovo ni! Mali je napisal tudi za svojo mamo, naj ji prinese eno rožico in posladek (le od kje njemu ta beseda?) in našemu psu da naj prinese kost.
No, jaz sem pa začela razmišljati, kako neki se je pravzaprav zgodil "sv. Miklavž", kaj in kako se je dogajalo, da je spoštovanje tega svetnika v času njegovega življenja in kasneje preraslo v pravo ljudsko pobožnost s tako močnim in obsežnim izročilom. Pa sem spet vzela v roke Praznično leto Slovencev (avtor je Niko Kuret) in v drugi knjigi poiskala sv. Miklavža.

Tako sem zvedela, da je bil ta svetnik zelo v čislih tako v vzhodni kot zahodni Cerkvi že v 11. stoletju.
Sicer je bil škof v Miri v Mali Aziji in je umrl l. 324.
Ampak kako je prišlo do ljudskih pobožnosti in drugega v zvezi z njim?
Dejstvo je, da je bil na animistični stopnji človekovega razvoja zimski čas doba duhov: duše pokojnih so se vračale na ta svet. Danes je težko razločiti, koliko so se rajnim prednikom na poznejših stopnjah pridružili duhovi rasti, ki oživljajo naravo in odločajo o pridelku. Še težje je ugotoviti, koliko so se kasneje vsi ti različni duhovi prekrili in  spojili.
Očitno pa je, da so se našemljenci, ki so svojčas zares predstavljali duhove prednikov in duhove rasti, ohranili do danes. V glavnem se je ohranila le lupina, vsebina pa se je že zdavnaj izgubila.
Včasih je bila prisotna resna obrednost, danes je namesto te burkaštvo. Danes se šemijo bolj ali manj le zaradi izročila, ne da bi poznali vsebino.
Divji obhodi raznih našemljencev so bili za Cerkev prvih stoletij zelo hud oreh. Temu, kako močne korenine ima vse to, pritrjuje tudi dejstvo, da so se mnoge navade ohranile skozi tisoč in več let.
Cerkev je skušala šege, ki jih ni bilo mogoče iztrebiti, prekriti s krščansko prevleko.
Tako je nastalo tudi češčenje sv. Miklavža z globokim vplivom legend in tudi s šegami srednješolcev - na dan nedolžnih otrok, 28. 12. so v samostanskih šolah volili "deškega škofa" (episkopus puerorum), ki je imel tisti dan vso oblast v rokah. Ta šolarski praznik so kasneje prenesli na 6. december, na sv. Miklavža dan. Postava deškega škofa in sv. Miklavža sta se potem počasi (13. stoletje) spojili in šega se je iz samostanov razširila tudi v druge šole.
Sv. Miklavž je znan po legendi, ko je tri revne sestre, ki se zaradi revščine niso mogle poročiti, skrivaj (ponoči) obdaril s kepami zlata. In zdaj je dobrotni sv. Miklavž delil oprijemljive darove, medtem ko so "duhovi" prinašali le "blagoslov" za novo leto in letino.
Našemljenci, ki so dotlej predstavljali pokojnike in druge duhove, so po krščanskem pojmovanju postali hudobni duhovi, "parkeljni". Postali so spremljevalci svetniškega dobrotnika in izvrševalci kazni nad porednimi otroki.
Na pravoslavnem Vzhodu Miklavževih obhodov ne poznajo, obhodi našemljencev pri njih so doživeli marsikatero spremembo, a v glavnem niso postali prav nič krščanski. A tudi v nekaterih slovenskih pokrajinah (velik del zahodne in del južne) kot tudi ponekod drugje "na Zahodu" niso nikoli poznali Miklavževih obhodov.
Ponekod tudi ne poznajo sv. Miklavža, ki nosi darila.
Marsikje prinese sv. Miklavž darila ponoči, na skrivaj. Tudi v krajih, kjer sem jaz preživela svojo mladost, npr. v Polhovem Gradcu z okolico, Miklavž ni hodil okrog in ga nikoli nismo videli, ponoči je "nosil na skrivaj".
Ponekod ni Miklavža, ki bi hodil okrog, poznajo pa našemljene parkeljne (iz nemščine: Bartl) - parkelj predstavlja prednika ali kakšnega drugega demona, je kosmat in strašen na pogled, rogat, rožlja z verigami.
Nastopi parkeljnov samih dokazujejo, da imajo kosmati in divji našemljenci prastaro domovinsko pravico na indoevropskih tleh. Sv. Miklavž se jim je pridružil šele po 12. stoletju. Ni jih kaj prida krotil, jih je le spremenil v hudobne duhove.
Zanimivost iz Roža: "Ta hudih" je tam 5 ali 7, po parih ne upajo hoditi, ker se bojijo, da pride sicer mednje sam peklenšček. Ta vera je značilna za alpske dežele.
Še marsikaj zanimivega je zapisano v Prazničnem letu Slovencev.
Omenila bom še to, da je imelo miklavževanje že dolgo nazaj tudi nasprotnike. Že l. 1846 so se razburile Novice, češ: "Parkeljna v černe bukve!" Takole je pisalo: "Zlo je razširjena gerda in škodljiva navada, de zanikrni potepuhi in hudobni malopridneži različne šeme in strašila na svojo nespametno glavo in na svoje serboritno telo o sv. Nikolaji obesijo, ter tako zvečer po hišah rožljajo, pametnim ljudem nepokoj delajo, otrokam pa grozo in strah zavdajajo. Semtertje je slišati, koliko nedolžnih otrok so taki tepci umorili, ker je namreč otrok od strahu zbolel in umerl, ali pa za celi čas njih življenja nesrečne storili ..."
Tudi jaz ne maram parkeljnov. In glede tega sem že marsikatero rekla. Ker se mi ne zdi prav, da bi strašili otroke.
A taki, kot so ponavadi v naši cerkvi, so zelo prijazni. In angelov je veliko več kot parkeljnov. :-)
Od kdaj se pojavljajo z Miklavžem tudi angeli? Tega podatka zaenkrat nisem zasledila. Marsikje po cerkvah pridejo sploh le sv. Miklavž in angeli, perkeljnov pa ni.
Iz otroštva se spominjam, da kadar je bilo rdeče nebo, smo rekli, da sv. Miklavž peče piškote. Kako so se mi cedile sline!
In zdaj kot velika vedno poudarjam, v čem je - za moje pojme - bistvo tega praznika - za danes, za nas.
Vsak od nas je lahko podoben sv. Miklavžu. Podobni smo mu, kadar dajemo drugim, lahko skrivaj, predvsem pa, da se ne hvalimo s tem, kako smo dobri. Tako razlagam tudi otrokom (tudi pri verouku), tudi zato, da prelomnica, ko zvejo "resnico", ne bi bila prehuda.

profileimage
Všeč mi je
3
Komentarji
16
Ana Kos
0
Dec 06, 2015
Tamara :)
#16
Ana Kos
0
Dec 06, 2015
Anka, hvala ti!
Sicer tole ni sveže delo, sicer pa je tudi Miklavž vsako leto isti!
#15
Tamara Kranjec-Laganin
1
Dec 06, 2015
Ja, spet je leto naokrog.
#14
Anka Klemenčič
1
Dec 06, 2015
Ana, hvala, ker se tako lepo potrudiš in nam poveš o podrobnostih mnogih stvareh, katerih ozadje marsikdo še ne pozna. BTB
#13
Ana Kos
0
Dec 06, 2015
No, pa je spet sv. Miklavž!
#12
Ana Kos
0
Dec 08, 2014
Dobrodošla! :)
#11
Tamara Kranjec-Laganin
0
Dec 08, 2014
Hvala, bom pogledala zvečer, ko bom imela več časa.
#10
Ana Kos
0
Dec 08, 2014
Tamara, no, nekaj zapisov imam, ki se tičejo starih šeg in navad ...
V glavnem so tukaj notri spravljeni:
http://www.publishwall.si/solzemlje/tagged/Darilo.dedkov

Sol zemlje

Nič, kar prilepite mi še kaj zanimivega kdaj.
#9
Tamara Kranjec-Laganin
0
Dec 07, 2014
Nič, kar prilepite mi še kaj zanimivega kdaj.
#8
Ana Kos
1
Dec 07, 2014
Tamara, najlepša hvala za postanek na mojem blogu!
#7
Tamara Kranjec-Laganin
1
Dec 07, 2014
Najlepša hvala za zelo poučen link.
#6
Ana Kos
1
Dec 07, 2014
Marija, jaz tudi verjamem še danes.
In danes sem zelo aktivna pomočnica samemu svetniku.
Bila pa sem mu pomočnica že pri svojih 10 letih ...
#5
Marija
0
Dec 06, 2014
Ana, to mi je bil eden najlepših trenutkov v otroštvu. Verjela sem še potem, ko sem že izvedela. Na nek način verjamem še danes.
#4
Ana Kos
1
Dec 05, 2014
Če koga zanima, kako je bilko včasih s svetim Miklavžem - takole je bilo!
#3
Ana Kos
1
Dec 05, 2013
P.J.,
najlepša hvala za tvoj prijazen komentar!

Sem pa razmišljala o tem, kar si napisal (včeraj?), namreč o datumu goda sv. Miklavža glede na katoliški ali pravoslani koledar, no, glede na julijanski oz. gregorijanski.
Zaenkrat - se mi zdi - so te stvari malo pomešane. Na kar kaže še kaj.
Pred časom sem precej brala Praznično leto Slovencev, to je meni zelo zanimiva tematika.

Se bom s takimi sporočili še oglasila (ob določenih praznikih), saj sem precej delala za vsako, da sem ga spravila skupaj. Pa mi je škoda, da bi potem "v omari" obležalo. ;-)

Vse dobro tebi in tvojim!
#2
P. J.
1
Dec 05, 2013
Poklon za ta izredno poučen zapis. Hvala.
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2013-12-05 08:07:59 (Dec 05, 2013)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj