Sveti trije kralji oz. modri z vzhoda

Objavil/a Ana Kos, dne 2014-01-05 ob 21:52:22

Pravzaprav na praznik 6. januarja v prvi vrsti ne gre za tri kralje!
V Svetem pismu piše le, da so k Jezusu prišli modri z Vzhoda (Mt 2, 1-18). Ni omenjeno njihovo število. Bili so gotovo bogati in tudi zelo pametni možje - navsezadnje so jim zvezde povedale, da se je rodil Kralj sveta in so se mu prišli poklonit (pamet) in da so pot zmogli in da so prinesli vredna darila (bogastvo). Pot jim je kazala posebna zvezda - ponavadi nam tisto zvezdo ponazarja zvezda repatica.
Ko so prišli v Jeruzalem, se je zvezda skrila, zato so povprašali kralja Heroda po novem Kralju. Le-ta se je hudo ustrašil, zbal se je za svoj prestol.
Naročil je modrim, da ko najdejo Kralja, naj mu pridejo povedat, da se gre  Kralju poklonit. A kralje je potem opozoril angel, da naj se vrnejo po drugi poti in tako niso šli več h kralju Herodu. Le-ta se je tako bal za svoj položaj, da je dal pobiti vse fantke v Betlehemu, stare do dveh let ... Vendar Jezusa niso dobili, saj je bil tedaj že na begu v Egipt. Praznik nedolžnih otrok Cerkev praznuje 28. decembra.Torej - modri z Vzhoda. Vzhod je širok pojem. Menda se po nošah "kraljev", naslikanih na zelo starih podobah, more sklepati na Arabijo, Kaldejo, Perzijo.
Tudi pojem "kralj" na vzhodu v srednjem veku je širok. Kralji na Vzhodu so bili tudi magi (učenjaki, modrijani), niso pa bili vsi magi kralji. S kraljevskimi kronami na glavah jih prvič srečamo v 8. stoletju - v mozaičnem tlaku stare vatikanske bazilike.
Število modrih? Sirsko izročilo in še druga vzhodna govorijo o dvanajstih kraljih, medtem ko se je na Zahodu uveljavilo število tri - po darovih, ki so omenjeni v Svetem pismu - zlato, kadilo, mira.
V troje jih prvič srečamo na podobi v katakombi sv. Priscile. 

Res je zanimivo, da govorimo o svetih treh kraljih, čeprav ne vemo, koliko jih je bilo, čeprav v resnici verjetno niso bili kralji in čeprav niso bili razglašeni za svete!
Danes so uveljavljena imena: Gašper (Kaspar), Miha (Melhior), Boltežar (Baltazar).
Zanimivo je še marsikaj, npr. da naj bi pastirji pri novorojenem Jezusu predstavljali Jude, Gašper semite, Miha jafetide, Boltežar hamite. Tako so začeli upodabljati Melhiorja kot Evropejca, Gašperja kot Azijca, Boltežarja kot Etiopca, črnca.

Tudi darovi so sčasoma pridobili simboliko: Melhior naj bi Jezusu dal zlato - ker je novorojeni Jezus kralj, Gašper kadilo, ker je novorojeni Jezus Bog, Boltežar pa miro, ker je Jezus tudi človek.
Večer pred svetimi tremi kralji je "sveti", je tretji izmed treh svetih večerov: prvi je večer pred božičem, 24. decembra, drugi je 31. decembra, na Silvestrovo, tretji pa 5. januarja (ki pa je v poganskem izročilu Pehtrin večer).
Na svete večere blagoslovimo hiše, stanovanja, pokadimo s kadilom ali vejicami iz cvetnonedeljske butare in pokropimo z blagoslovljeno vodo.
Na današnji dan v naši župniji, ponekod po Sloveniji pa že prej, hodijo okrog sveti trije kralji. Pridejo z veselim oznanilom o Jezusu, blagoslovijo dom in pobirajo prispevke za revne v misijonih. (Vsako leto je natančno določeno, v kakšen namen bodo šli prispevki in Misijonsko središče natančno poroča o vsem.)

Noč pred svetimi tremi kralji je morala biti svetla. Od tod tudi izraz zanjo: svetla noč. V vseh treh svetih nočeh mora goreti luč v hiši. V Brdih (skrajni zahod Slovenije) so kurili trikraljevske kresove. Ponekod po tri, za vsakega kralja eden.
Luči, posebno kresovi, so zanimiv ostanek predkrščanskih obredij, ki so hotela nuditi dušam pokojnih ob njihovi vrnitvi v nekdanje domovanje svetlobo in toploto.

Če pogledamo danes v cerkvene koledarje, vidimo, da piše: Gospodovo razglašenje (epifanija, tu gre vsaj za troje stvari: obisk modrih z Vzhoda, Jezusov krst v reki Jordan, svatba v Kani Galilejski, kjer naj bi se zgodil prvi čudež).
Praznik "svetih treh kraljev" je bil prvi in dolgo časa edini krščanski praznik v božičnem času. Šele kakšnih 300 let po Jezusovem rojstvu so njegov rojstni dan začeli praznovati 25. decembra. Vzhodna Cerkev sprva ni priznala božiča, ko pa je sprejela praznovanje Jezusovega rojstva, so ga uvedli kar 6. januarja. Ta dan je bil že sicer v bizantinskem območju praznik - vsakoletno novo rojstvo boga Dioniza, zavetnika rodovitnosti in vina.
Z današnjim dnem se končuje ožja božična doba (širša je do svečnice, 2. februarja), sveto dvanajterodnevje (dodekahemeron), s tem je rimska Cerkev dala poganskim "volčjim" nočem (o koliko branja me še čaka!) novo, blago krščansko vsebino.


Nekatere stvari o izročilu v zvezi z današnjim praznikom sem poznala, za kaj več sem se spet obrnila k Niku Kuretu, v drugem delu Prazničnega leta Slovencev je marsikaj zanimivega o tem!

Ko sem brala knjigo Nika Kureta, sem opazila tudi besedo poprtnjak. Oja, tudi pri nas doma smo poznali to besedo, no, pri nas je seveda izpadel n, pri nas smo poznali poprtjak. Pomenila je kruh, ki ga je mama spekla za božič in potem en hleb shranila vse do svetih treh kraljev, tedaj ga je razrezala in razdelila vsem. Tedaj je dobila od hleba tudi vsa živina, krave, prašiči, kokoši, mački, pes.
Uveljavljeni izrazi za poprtnak: poprtnjak, poprtnik, župnik, božičnik, stalnik, močni kruh, pomižnjek, postovjek, župnjak, prtnjak.
Božičnemu kruhu pripisujejo čarobne moči. Ponekod so kruh blagoslavljali duhovniki in bi tako bil kruh s "posebno močjo". Vendar je vera v te moči starejša od krščanstva.

Kralji in begunski deček - en "starejši" obisk kraljev pri nas.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
10
zaupljivež
1
Jan 07, 2019
Ex Oriente Lux, za Primorce
je že Ljubljana Vzhod - od tam
nam prihajajo modri vladni u-krepi!
#10
abram1b2 Cej
0
Jan 06, 2019
Zim Zelen :)* Že v imenih treh ktraljev je napaka in v njihovih darovih. Melki OR je nosilec Svetega duha EM sile,ki nosi in daje luč.Lahko bi zapisali tudi EL.Or božja luč EL-Eliona Boga vseedinega. Lp :)*
#9
Zim Zelen
0
Jan 06, 2019
Sem malo nazaj pogledal, da dopolnim še druge razlage današnjega praznovanja :-)
(praznovanja v teh dneh:)
Lep dan vsem
#8
Ana Kos
1
Jan 06, 2015
Anka,
od naših otrok sta letos sodelovala dva, eden je bil pastir, drugi kamela. Nismo pa imeli nobenega kralja, sicer so bili ponavadi naši črni kralji - Boltežar/ji :)

Ta tematika me zanima, saj letos sem samo obudila zapis od prej. :)
Kakšne stvari so za več kot za enkrat prebrat, kajne ... no, ne pokvarijo se, pa lahko čez eno leto spet pokažem :)
#7
Anka Klemenčič
0
Jan 06, 2015
Ana, pa ti si kot enciklopedija. Hvala za tako lep zapis. Moj Blaž je s koledniki koledval po vasi do pete ure zjutraj :)
#6
Ana Kos
0
Jan 06, 2015
In danes praznujejo modri z vzhoda ... morda kar vsi modri, ki se poklonijo Jezusu? ;)
#5
Ana Kos
0
Jan 06, 2014
Mi.Zli, morda je pa res prav tako, kot praviš ti! :-)
Svetloba, toplota. Vsekakor se dan začne na vzhodu! :-)
Dnevna luč pride z vzhoda.
#4
Ana Kos
0
Jan 06, 2014
Katarina,
prišli naj bi skupaj, torej so se nekje vendar morali združiti - če bi bili z vseh strani, bi se še težje zmenili, da se nekje dobijo - v času, ko še ni bilo mobitelov in navigacije. ;-)
#3
mr.zli
0
Jan 06, 2014
Sonce prihaja od tam, Katarina, svetloba in toplota . . .
#2
Katarina Žarki
0
Jan 06, 2014
pa le kako jim je uspelo dobit samo modre z vzhoda? kaj pa zahod, sever in jug? :)))
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-01-05 21:52:22 (Jan 05, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj