Margarina ali maslo?

Objavil/a Ana Kos, dne 2014-01-14 ob 21:42:26
Oja, že dolgo vem, da margarina ni zdrava hrana, da je pravzaprav bolj zdravo surovo maslo. So pa me nekoč učili, tudi v šoli, ravno obratno.
V naravi menda ni trdih rastlinskih maščob! No, za kokosovo maslo ravno ne vem, kako ga naredijo in kako izgleda na začetku.
Pa poglejmo, kaj pove vsebina po pošti prejetega sporočila (malo krajšam, malo prirejam, malo pobarvam, kakšno dodam, ohranjam pa sporočilo in originalni jezik, ki je zelo izrazit!):

Margarina je plastika (Kakšen izraz! Plastika! Plastika je pravzaprav tudi cedevita!– Vsaj tako je rekla ena zdravnica, katere sin je nekaj smodil v kuhinji - cedevito je dal v prazno posodo na vroči plošči in ona je mislila, da smrdi po plastiki, nakar je ugotovila, da je to cedevita!), v laboratoriju izdelan, popolnoma nenaraven maščobni zvarek, ki je za telo škodljiv in povzroča celo vrsto bolezni – med njimi raka, diabetes, srčnožilne bolezni, možganske bolezni – in
prezgodnjo smrt.
Ne samo, da je margarina skrajno škodljiv umeten izdelek in nikakor ne hrana, je narejena tudi iz smrtonosnih industrijsko pridobljenih rastlinskih olj, ki povzročajo v telesu huda vnetja.
Kot da to še ni dovolj, so te maščobe povrhu še hidrogenirane.
Toda ... žal so umetni izdelki neprimerno bolj donosni za izdelovalce kot pa naravna hrana, saj v njih lahko uporabijo kup poceni sintetičnih polnil, medtem ko mora prava hrana nekje zrasti in je to ne le odvisno od vremena in okolja, temveč tudi od pridnih človeških rok. Zato se poslužujejo izdelovalci vsakovrstnih umazanih tehnik, da prodajo. Gotovo ste opazili, da izdelke neumorno reklamirajo (kar v bistvu plačujejo gledalci) – kdaj ste že na TV videli reklamo za ohrovt, košček naravnega mesa ali recimo kokosovo maslo? - poleg tega pa vanje dodajajo cel kup »zdravih« sestavin, ki naj bi te umetne packarije »obogatile« in jih s tem naredile bolj privlačne. Bolj ko se kopičijo dokazi o škodljivosti margarine, več cenenih dodatkov bodo zločinski izdelovalci te anti-hrane natrpali vanjo. Omega-3, betakarotin, laneno olje, fitosteroli ... čakamo le še, da bodo našli način, kako vanjo vgraditi zlato ribico, ki vam vsakokrat, ko jo odprete hladilnik, izpolni tri želje.
Največja tragedija pri vsem tem je to, da nam margarino skušajo podtakniti kot nekakšno domnevno bolj zdravo zamenjavo za maslo. To preprosto ni res, pa čeprav se na plastičnih vsebnikih šopirijo napisi »Zdravo«, »Naravno«, »Brez holesterola« (le kako bi bil v margarini holesterol, če je pa rastlinska hrana?) in »Za zdravje vašega srca«.
Imejte pred očmi predvsem to, da je margarina nekaj, kar bi bilo definitivno treba prepovedati veliko prej kot pa cigarete ali celo trde droge. Še zlasti, ker je v njej pogosto tudi škodljvo sojino olje – kjer je soja, se pa hitro prikradejo zraven tudi gensko spremenjeni organizmi.

Študij, ki potrjujejo neizmerno škodljivost margarine, je nešteto. Poglejmo samo tri novejše (na koncu prispevka navajam tudi ustrezne reference):
- Če vam je mar za zdravje vašega otroka, nikar ne pustite, da bi v šoli ali kjerkoli jedel margarino. Raziskovalci iz University of Auckland so namreč ugotovili, da so imeli triinpolletni otroci, ki so vsak dan jedli margarino, nižji IQ od svojih vrstnikov, ki margarine niso jedli. Če se je ta prehrana nadaljevala, so se razlike v IQ do njihovega 7. leta starosti večale.
- Druga študija, objavljena v Lancetu, je prav tako potrdila in njihove številne slabe posledice za telo - poleg srca so resnično izjemno škodljive tudi za možgane.
-
Kopičijo se tudi dokazi, da je margarina (in ne maslo!) tista, ki pripelje do srčnih napadov. Študija, imenovana Uživanje margarine in posledični pojav koronarne srčne bolezni pri moških, je v celoti podprla rezultate slavne Framinghamske študije o srčnih boleznih (Framingham Heart Study), v kateri so veliko število ljudi spremljali kar 20 let in beležili vse pojave srčnih napadov. Ko se je povečal vnos margarine, je takoj poraslo tudi število srčnih infarktov. Ko pa so moški povečali vnos masla, je število srčnih napadov močno upadlo. To pa še ni vse! V drugem desetletju študije je imela skupina, ki je jedla več margarine, kar za 77 % več srčnih napadov kot skupina, ki se margarine ni dotaknila.
Izogibanje margarini torej ne le čuva vaše možgane, ampak vam tudi rešuje življenje.
Izogibajte se vsem umetnim izdelkom, prav tako pa tudi neizmerno škodljivim rastlinskim oljem, ki niso bila pridobljena s hladnim stiskanje, ker povzročajo vnetja, presnovne bolezni, debelost in tudi raka.
Žal je tako, da rastlinska hrana ni vselej zdrava – če jo npr. dobijo v roke brezvestni prehranski giganti in jo spremenijo do neprepoznavnosti.
Ne pozabite: vse kupljene sladice, piškoti itd. – tudi če imajo oznako bio – vsebujejo margarino!!! Prav tako vsi kupljeni, industrijsko narejeni vegetarijanski namazi, paštete in podobne umetne zadeve. Če ne uživate mesa, jejte zelenjavo v nepredelani obliki (ali pa namaze naredite sami, z zdravimi olji, kot je olivno, sezamovo, laneno, konopljino … tudi hladno stiskano bučno olje je v redu), raje ne kupujte izdelkov!


Maslo je naravna hrana in zato zdravo. Če je le mogoče, pa kupujte domače maslo pri kmetu, iz mleka govedi humane reje in proste paše. Sama prosta reja tudi še ni vse, biti mora tudi ekološka. To zagotavlja, da v maslu ne bo ostankov pesticidov, hormonov, umetnih gnojil, antibiotikov in cepiv. Ker maslo vsebuje veliko kratkoverižnih in srednjeverižnih trigliceridov, je dobro za energijo, poleg tega se te maščobe ne skladiščijo v telesu. Podobno velja za kokosovo maslo (če je deviško stiskano – ne kupujte pa kokosovega masla v raznih Lidlih in Hoferjih, tam imajo kocke brez vonja po kokosu, to je spet predelan industrijski izdelek …). Maslo vsebuje kar nekaj vitaminov, gotovo pa niste vedeli, da vsebuje recimo več vitamina A kakor korenje. Vsebuje pa tudi vitamin E in selen, ki varujeta pred rakom, vse tri snovi pa skupno tudi ščitijo srce pred učinki prostih radikalov.

Ostanite zdravi in povejte naprej.
© Zdravje PovejNaprej

Reference:
1 Theodore, RF., Thompson, JMD., et al. “Dietary patterns and intelligence in early and
middle childhood,“ Intelligence. 2009; 37(5):506-513.
2 C. Oomen, M. Ocke, et al, “Association between trans fatty acid intake and 10-year risk of
coronary heart disease in the Zutphen Elderly Study: The Lancet, Volume 357, Issue 9258,
Pages 746-751.
3 Matthew W. Gillman, L. Adrienne Cupples, et al. “Margarine Intake and Subsequent
Coronary Heart Disease in Men” Epidemiology, Vol. 8, No. 2 (Mar., 1997), pp. 144-149.
4 Price, Weston, DDS. Nutrition and Physical Degeneration, 1945, Price Pottenger Nutrition
Foundation, Inc., La Mesa, California.
profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
5
Ana Kos
1
Jan 18, 2014
Paja,
oja, zažgana stvar ponavadi ne diši ...
Verjamem pa, da so stvari, ki so "zrasle" v naravi zelo nekaj drugega kot tiste, ki so "zrasle" v tovarni.
Res je tudi, da so, smo ljudje marsikdaj zagrenjeni, predebeli, bolni itd prav zato, ker "nam predobro" gre, in ne zato, ker nam bi šlo slabo.
#5
PAJA
1
Jan 18, 2014
Sem sigurna ,da tudi maslo ne diši po vrtnicah,če ga zažgemo. Za vsemi temi objavami so industrijski lobiji in denar. Sigurno je le to,da dajejo te maščobe krasen okus jedem in jih zato uporabljamo preveč in tudi pojemo preveč.Predobro nam gre (saj večini),premalo živimo z naravo in v naravi. Zato smo predebeli,zagrenjeni in bolani.
#4
Ana Kos
0
Jan 15, 2014
Pastir, hmmm, da nisi ti malo ... pretiran? ;)

Kmet ... mogoče je pa preveč margarine zraven! :-)
#3
kmet
0
Jan 15, 2014
Le kako to, da ta udarni, z maslom namazani prispevek
ni med Priporočenimi?
#2
pastir
0
Jan 15, 2014
Najvažnejše - prosta paša in deviško stiskanje . . .
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-01-14 21:42:26 (Jan 14, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Sarah Crossan: Eno
Ali dober pes laja?
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
September 2020
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj