Kontracepcijske tablete - kako delujejo in stranski učinki

Objavil/a Ana Kos, dne 2014-02-12 ob 08:49:47

Tukaj o vplivu na okolje, zdaj pa malo več o kontracepcijskih tabletah sploh:Prve kontracepcijske tablete so "izumili" pred dobrimi 50 leti (1960). Uporabnicam so poleg tega, za kar so bile narejene: zaščita pred nosečnostjo, delale precej nevšečnosti in tudi zares težkih stvari: marsikatera se je zelo zredila, imela so težave z ožiljem (nevarnost tromboze, embolije) in srcem ...

Zaradi ugotovljenih stranskih učinkov so spreminjali razmerja med hormoni, ki so v tableti.
Tako se pa tudi spreminja način delovanja posameznih tablet, cilj pa ostaja seveda isti: naj ne bi bilo otroka.


No, tableta - tako so mene učili v šoli, pri ginekologiji in porodništvu - je imela trojno delovanje, da bi za nobeno ceno ne prišlo do nosečnosti:
1. vpliv na jajčnike - niti slučajno naj ne dozori jajčece - in če ne dozori, do nosečnosti vendar na bo prišlo!
2. vpliv na sluznico maternice - a če le pride do ovulacije (do sprostitve zrelega jajčeca), potem mora biti sluznica maternice čim manj "prijazna" do morebitnega "prišleka" in ga pač ne sme sprejeti, ne sme dovoliti usidranja, ne sme dovoliti, da se nosečnost kljub vsemu začne - ko se spočetje že je zgodilo ...
3. vpliv na vrat maternice - na cervikalno sluz - sluz naj bo tako gosta, da naredi neprepustno pot v maternico, torej spermiji papa! Ne bo vam uspelo priti noter!
Danes učijo o še enem vplivu:
4. vpliv na jacevod - ovira potovanje zarodka po jacevodu  - zaradi sprememb delovanja jajcevodov
Vsekakor je vse usmerjeno v to, da bi ne prišlo do nosečnosti. Štiri varovalke so za to.
Sprva so bile tablete res predvsem kontracepcijske, skušale so preprečiti ovulacijo - dozorenje in sprostitev jajčeca (vsebovale so gestagen in estrogen) - bile so visoko odmerne, današnje nizko odmerne kombinirane tablete in "mini tablete" z gestagenom pa dosti manj preprečujejo ovulacijo, zato do nje večkrat vendarle pride in potem seveda lahko tudi do spočetja ...


No, kakorkoli že, dejstvo je, da so posameznice zanosile tudi ob taki kontracepciji, menda tudi ob natančnem jemanju po navodilih.
Tvegala je pa vsaka ženska, ki je morda pozabila kdaj vzeti tableto. (Potrebno jih je pač jemati 3 tedne in za en teden prekiniti.)
No, statistika vsekakor kaže, da tudi tablete ne zagotavljajo, da njih jemalka 100 % ne bo zanosila.

"Zanesljivost naravne metode načrtovanja družine merimo s tako imenovanim Pearlovim indeksom (PI), s katerim merimo tudi zanesljivost drugih oblik kontracepcije. Ta indeks pokaže, koliko žensk od stotih pri enoletni uporabi neke metode nenačrtovano zanosi. (Ob rednih spolnih odnosih, včasih so rekli, da so redni spolni odnosi dvakrat na teden ali več - moj dodatek.) V uglednem strokovnem glasilu Human Reproduction (1-10, 2007) so objavili izsledke znanstvene raziskave, kjer so ugotovili, da je PI simptotermalne metode 0,4, kar pomeni, da ob doslednem upoštevanju pravil v enem letu nenačrtno zanosi le ena od 250 uporabnic te metode. Za primerjavo lahko navedemo, da je PI pri kontracepcijskih tabletah 0, 5. Če je par v plodnem obdobju uporabljal diafragmo ali kondom, je PI 0, 6. Ker pa se mnogi pari ne držijo pravil ali naredijo napako pri določanju plodnih in neplodnih dni, merijo strokovnjaki tudi t. i. uporabno zanesljivost, ki je za to metodo PI od 1, 8 do 2 ..." (prepisano iz Naše družine, junij 09)

Vsekakor pa so tablete med najbolj zanesljivimi metodami, da nosečnosti ne bo.
Delujejo na "lažen" način: pretentajo telo, da je že noseče (vpliv "misli"!) in zato ne dela tako, kot bi moralo.
Tudi menstruacija, ki se pojavlja, ni prava, je "psevdo", lažna, "odtegnitvena". Prava menstruacija je pač le, če je pravi ciklus - če je ovulacija bila.
Ponavadi je menda krajša, "blažja". Nekatere ženske si s kontracepcijskimi tabletami "urejajo ciklus" ali lajšajo težave s kožo (akne). Tak primer s tabletami Diane 35 je opisan tukaj - te tablete so sedaj prepovedane, po nekaj dokazanih smrtih zaradi njih. Tudi danes velja, da lahko povzročajo tablete razne težave - pljučno embolijo, trombozo ... - kljub temu, da spreminjajo razmerja med hormoni v tableti - več estrogena, več progesterona.
In še postkoitalne tablete, tiste za "potem" oz. "po tem" - po nezaščitenem spolnem odnosu - o teh bom pisala posebej.

Vse v telesu je povezano! In praviloma deluje skladno in dobro. In večina stvari se uredi samo od sebe - brez zunajih posegov. Tako naj bi se recimo menstruacijski cikel dokončno uredil v nekaj letih, dveh do petih.
Se mlado dekle zaveda, v kaj posega, kako ruši skladnost delovanja v svojem telesu, ko mirno sprejme tablete? Tudi če ne gledamo na okolje, da bi ga ohranjali zdravega (hormonska kontracepcija mu namreč dela škodo), ko bi gledali vsaj nase!

Vse, kar je povezano z menstrualnim ciklusom, kontrolira hipofiza, žleza v možganih. Ena od njenih nalog je, da sprošča hormona FSH (folikel stimulirajoči hormon) in LH (luteinizirajoči hormon). Ta hormona nato vplivata na jajčnike, da začnejo sproščati estrogene in gestagene (progesteron).

Ženska s hormonsko kontracepcijo umetno vnaša v svoje telo kombinacijo estrogena in gestagena ali pa samo gestagen. Hipofiza potem dobiva lažno informacijo o vrednosti lastnega hormona progesterona, češ da ga je veliko, oziroma lažno informacijo o tem, da je v telesu zarodek. Zaradi te lažne informacije hipofiza preko hormonov FSH in LH ne da več signala za proizvodnjo novih, zrelih jajčnih celic v jajčnikih in tako praviloma ne prihaja več do ovulacij.

V nosečnosti pa ciklusov ni, prav tako ni ovulacije, jajčniki so v mirovanju. Krvavitev, ki se pojavi ob jemanju tabletk, je le odtegnitvena krvavitev, ni prava menstruacija, je le "psevdo" menstruacija.Težave ob jemanju kontracepcijskih tablet: Na začetku jemanja tabletk se lahko pojavi napenjanje, prebavne težave, utrujenost, glivična vnetja, depresija, mrzle roke in noge.
Sledijo slabosti, glavoboli, vnetja nožnice, urinarni infekti, težave s kožo, lasmi in nohti, vnetja dlesni, nastajanje celulita in debelost.

Katere stranske učinke še povzročajo kontracepcijske tablete?

* Povečana nevarnost arterijskih in venskih trombotičnih ali tromboemboličnih* dogodkov (globoka venska tromboza, pljučna embolija, srčni infarkt, možganska kap)

* Tromboza v žilah jeter, ledvic, možganov

* Tromboza žilja očesne mrežnice, ki lahko povzroči delno ali popolno slepoto

* Rakasti in nerakasti jetrni tumorji (lahko povzročijo smrtno nevarne krvavitve v trebušno votlino)

* Akutne ali kronične motnje v delovanju jeter

* Povečano tveganje za vnetje trebušne slinavke pri ženskah, ki imajo povišane maščobe v krvi ali pri ženskah, kjer se povišane maščobe v krvi (hipertrigliceridemija) pojavljajo v družini

* Poslabšanje nekaterih bolezni (na primer depresije)

* Povišanje krvnega pritiska

* Možna je povezava med uporabo hormonske kontracepcije in nastopom Crohnove bolezni ali ulcerativnega kolitisa oziroma njunim poslabšanjem

* Kontracepcijske tablete uničujejo dobre bakterije (uničuje zdravo črevesno floro, v kateri prevladujejo dobre in zdravju koristne mlečnokislinske bakterije), zakisa naše telo in tako poskrbi za ugodno okolje slabim bakterijam in glivam, med njimi tudi vsem zelo znani kandidi.
* Glive in bakterije izločajo strupe, ki nas zastrupljajo. Telo zaradi tega pospešeno črpa svoje zaloge vitaminov in mineralov (kalcij, kalij, železo, C vitamin…). Potreba po vitaminih in mineralih se poveča.
* Ženske, ki jemljejo kontracepcijske tabletke, ne bi smele kaditi. Kajenje pomembno dviguje tveganje za nevarne neželene učinke na srce in ožilje.
* Kontracepcijske tablete vplivajo tudi na proces strjevanja krvi in višajo tveganje za nastanek krvnih strdkov.
* Plini, ki jih glive izločajo, še dodatno zmešajo hormonsko ravnovesje.
* Stranski učinek kontracepcije je tudi povečano tveganje za razvoj raka na dojkah in na materničnem vratu. Veliko žensk z rakom prvi reče, da so bile dolgo na hormonski kontracepciji. Vir.
Iz istega vira tudi:
Prav tako se na vseh izobraževanjih, seminarjih in učenjih alternativnega zdravljenja po tujini redno srečujem s priznanimi strokovnjaki, zdravniki in raziskovalci, ki kontracepcijo močno odsvetujejo.
Znanstveniki iz bolnišnice Altoona v Pennsylvaniji so objavili rezultate 34 študij med mladimi ženskami po vsem svetu, ki so jemale oralno kontracepcijo, preden so prvič zanosile. Raziskovalci so odkrili, da se je pri ženskah, ki so jemale tablete več kot štiri leta pred prvo nosečnostjo, za 52 odstotkov povečalo tveganje za obolevnostjo za rakom na dojkah.
Številni neodvisni laboratoriji dokazujejo, da kontracepcijske tabletke lahko povečajo možnost za raka dojke, še posebno, če ženska jemlje kontracepcijo v obdobju pred rojstvom prvega otroka.
In med uporabnicami kontracepcije je vedno več mladih žensk oz. najstnic.
Kot zanimivost, svojim hčerkam kar 75% žensk ne bi priporočilo hormonske terapije.Še s forumov:
*http://www.mama.si/forum/index.php?topic=46671.0
- Odločila sem se,da že po enem mesecu preneham jemati Yarino-pa ne zaradi vsega medijskega pompa, ampak za to, ker mi je v enem mesecu pridelala toliko celulita, da se niti v ogledalo ne upam več pogledat! /.../
- Sama je nimam,kombiniranih KT pa ne jemljem,ker sem potem napihnjena,trebuh me boli....

*http://www.iskreni.net/forumi/naravno-nacrtovanje-druzine-in-kontracepcija/maternicni-vlozek-mirena-4477.html
Ravno proučujem etičnost kontracepcije, pa sem povsod (v francoski in slovenski literaturi) zasledila, da je večina tabletk, sploh pa maternični vložek abortivni. Poglej, maternični vložek je tujek v maternici, sicer vsebuje depoje kemičnih snovi (ki naj bi se izločali pet let!!), vendar ta tujek v glavnem povzroča nenehno vnetje v maternici in s tem onemogoča vgnezditev in posledično splav. Baje je hormonski depo zanemarljiv v primerjavi s tem vnetjem.

Viri:
znanje iz šole
http://farmacevti.si/resnica-o-zdravilih/kontracepcija/kako-deluje-ter-nezeleni-ucinki/
http://www.delo.si/novice/svet/francija-kontracepcijske-tablete-diane-35-povzrocile-smrt.html
http://www.kontracepcija.si/si/kontracepcija-po-meri/vrste-kontracepcije/druge-hormonske-metode
http://holistic.si/index.php/kontracepcija.html?tmpl=component&print=1
http://medicina.finance.si/8332363/Francija-je-prepovedala-uporabo-kontracepcijskih-tablet-Diane-35

http://iskreni.net/druzina/kultura-zivljenja/53-kontracepcija/164973-zdravstvene-prednosti-hormonske-kontracepcije.html


Povezano:
O zdravilih - proti holesterolu - verižnost
Mirena, maternični vložek
Kontracepcijske tablete zastrupljajo (okolje)
Simptotermalna metoda urejanja rojstev
O zanesljivosti simptotermalne metode

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
7
Ana Kos
0
Jul 28, 2014
789154, končno:
http://www.publishwall.si/solzemlje/post/107402/simptotermalna-metoda-urejanja-rojstev-ena-od-najboljsih-metod
#7
Ana Kos
0
Feb 13, 2014
789154,
hvala ti, bom napisala, prav rada.
Res je pa, da ni tako lahko ... oz. morda gre predvsem za neko spremembo, ki naj bi s ezgodila v srcu - potem človek na vse skupaj gleda drugače.
Recimo da ne služi spolnosti, temveč spolnost njemu.

Naj bo mir v tvojem srcu!
#6
789154
1
Feb 13, 2014
Jaz tudi tebi! Komaj čakam tvoj prispevek. Lep dan želim
#5
Ana Kos
0
Feb 12, 2014
789154,
hvala za komentar, bom pisala na to temo, zelo rada - ker mislim, da je to tisto, kar prinaša človeku največ lepega ... sicer je morda težje kot vzeti vsak dan eno tabletko in za nič drugega ne skrbeti, ampak ... Gre vendar za to, da bi človek imel kar največ od življenja!

Želim ti vse dobro!
#4
Ana Kos
0
Feb 12, 2014
VinKos, so kot antibiotiki - proti življenju ... proti življenju otroka, ženske, okolja ...
#3
789154
0
Feb 12, 2014
Saj se strinjam, ampak....
Kakšno metodo kontracepcije naj potem uporabljamo? Če si za kakšno naravno varianto, prosim opiši, bom zelo hvaležna.
#2
VinKos
1
Feb 12, 2014
Te tablete, vidimo, niso samo anti-bejbi, ampak tudi anti-mama!
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-02-12 08:49:47 (Feb 12, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
December 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj