Ana Kos

Prijatelji (87)
Stoyan Svet
Andrej Slovenija
štulič ;)
Dobra Žlica
Laptopovi Prodaja
Zarja23 Novak
Moj Vrt
Bojan Ahlin
Spremljevalci (73)
Laptopovi Prodaja
Laščan Zlatorog
A. Lui
Najini Teki
Branka Petrovčič
Doktor Živago
MATT ŠPORT
Alenka .

Kategorija: Majhna.sem.bila

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Regrat kot zdravilo proti raku - tudi o čaju iz regratovih korenin
Pust - od kod krofi - "Cilkine kroglice"?
Resnica o mireni - materničnem vložku
Pepelnica in stari običaji
Je zdravilo voltaren "zdravo"? In druga zdravila?
Pomladanski žafran in jesenski podlesek
Roženkravt - domače zdravilo proti zvišanemu holesterolu
Trobentica ali navadni jeglič (Primula vulgaris)
Da bomo rekli bobu bob - in še kaj o bobu
Lovor - tudi proti utrujenosti in stresu
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
( 169 )
Film
( 3 )
genocid
( 1 )
Gredica
( 30 )
haiku
( 1 )
Hospic
( 21 )
Hrepenenje
( 112 )
Kepa soli
( 260 )
Mladike
( 63 )
Njami
( 7 )
Opera
( 1 )
Pesmice
( 1 )
Preslano
( 40 )
Psalm
( 17 )
Rožce
( 13 )
Slana
( 3 )
Tanka
( 89 )
Utrinki
( 1 )
Zaveza
( 89 )
Živalce
( 61 )
Zrnce soli
( 122 )
Zvestoba
( 29 )
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2020
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Iz mojih otroških let :)

Ana Kos
15.03.2017 10:05 (Mar 15, 2017)

Bonboni! Ooo, bonboni! Sladke sanje ... bolj sanje enega majhnega otroka kot resnica! No, pa saj sem komaj vedela zanje, da sploh obstajajo. Pa se je enkrat zgodilo, da sem dobila celo vrečko točk - ja, pri nas smo rekli "točke", kakšni bonboni neki, tako govorijo "Iblančeni" (še prevedem: Ljubljančani).

Takole je to bilo:

Mama me je s kolesom peljala k maši. To je pomenilo 10 km vožnje v eno smer, 10 km makadama. Prvi kilometer poti navzdol sva gotovo pešačili, saj je prestrm. In potem tista dolga cesta po dolini. Nikoli nisem mogla razumeti, kako lahko vozi mama pokonci, ko pa cesta visi - moja logika je govorila, da bi moralo kolo biti vedno pravokotno na podlago.

Enkrat sem pri tem preučevanju vožnje vtaknila noge med špice in sva z mamo kar pošteno zgrmeli po tleh.

No, in zdaj se vračava domov. Po malem se pot vije navzgor in vožnja ni prav lahka. In jaz gotovo nisem bila najslajše breme. Potem pa je naenkrat spuščalo kolo! Joj. Mama je stopila s kolesa in pomagala še meni dol.

Češnje

Ana Kos
31.05.2015 19:03 (May 31, 2015)

Nedeljsko popoldne. Mama je bila najbolj zadovoljna, če je lahko šla počivat, saj je ves teden garala. Mi otroci smo veselo vzeli cajnice (vrste košaric brez ravnega dna) in se skupaj z drugi otroki odpravili nabirat češnje. Midva z bratom sva dobro vedela, kje so naše češnje, saj so naju učili, da nikoli ne smeva vzeti česa, kar ni naše.
Bili smo sami kmečki otroci in vsi smo imeli doma češnje, toda da smo bili lahko skupaj, smo se zmenili, da gremo vsi na našo češnjo.
Med veselim pogovorom smo prišli do češnje. Bili smo sicer še zelo majhni in bi težko nabrali z vej vabeči zaklad.
A ...!
Visoko v vejah je sedel oče otrok, s katerimi smo skupaj prišli po češnje, in obiral naše drevo.
Ko nas je opazil, je mirno vzel naše cajnice in nabral še vsem nam polno debelih temno rdečih sadežev, saj smo mi komaj dosegli spodnje veje.
.


S polnimi cajnami smo se otroci vrnili domov, midva z bratom sva veselo nesla pokazat in pokusit češnje atu in mami.
Vsa navdušena nad tem, kako nam je tisti dru

Ne bom se opravičil/a

Ana Kos
11.05.2015 14:35 (May 11, 2015)

Z najmlajšim sva brala knjižico Ne bom se opravičil (avtorica je S. L. Prokofjeva).

Besedilo govori o tem, kako se fantek razjezi na mamo in se potem noče opravičiti, temveč raje odide. Z njegovo trmo se še marsikaj spremeni ... Po kar težki preizkušnji gre le domov in se opraviči.

Moj sinek z izredno močno voljo je zelo živo doživel zgodbo.

To, da se ne opravičiš, mu je bilo pa vseeno zelo všeč.

Spominjam se dogodka, ko bi se jaz morala opravičiti. To je zahtevala od mene učiteljica.

Tisto leto smo dobili učiteljico, ki je že prvo uro skloftala učenca, ki se je nekaj smejal med uro. Vsi smo se je bali.

Bila je tista, ki je zahtevala nek poseben pozdrav, vem, da smo morali na začetku pouka odzdraviti: "S Titom naprej!" V prvem in drugem razredu tega ni bilo treba.

In ta učiteljica je najbrž sklenila vzgojiti nas nevzgojene otroke, najbrž še nihče ali skoraj nihče ni slišal besede "oprosti". Pri nas doma smo rekli: "Ne bodi hud!" ali pa smo govorili o odpuščanju. Toda "oprosti", to

Nace

Ana Kos
06.02.2015 13:55 (Feb 06, 2015)

Moje otroštvo se je "dogajalo" na veliki kmetiji na samem. Idila! Bregovi so seveda zahtevali veliko dela ... Ročnega ...

Nekatere travnike pa je pokosil ata s kosilnico.

In tako ata je nekega dne kosil. Če je bila kje bolj visoka trava, smo večkrat otroci hodili pred kosilnico, da prepodimo divje živali, ki so se včasih skrivale v travi. Enkrat sem videla, kako je iz trave skočila srnica in stekla po treh nogah, ena je bila odkošena. Uboga. Ata jo je poiskal, nič ni mogel narediti. Vzel je nožek in ...

 

In tako se je enkrat zgodilo, da sta iz trave skočili dve srnici, dvojčka, in stekli vsaka drugam. A potem mama srna enega mladička ni več našla. Ga ni poiskala. Jokal je v naši pšenici ... Ata je hodil gledat, kako je, ni se dotaknil mladiča, ker bi sicer mami srni smrdel po človeku ... Toda mame srne ni bilo ... In ko je minilo že toliko časa, da bi bilo nevarno za mladiča, sploh za njegovo preživetje, ga je ata v naročju odnesel domov! Potem smo ga hranili po steklenički. Ugotovi

Neke zimske noči ...

Ana Kos
05.02.2015 11:07 (Feb 05, 2015)

Spomin:Pred več 30 leti je bilo takle čas ogromno snega. Tako veliko, da naša muca ni mogla do nobenega mačka, pa tako zelo si ga je želela, mijavkala je in se drgnila ob vsakega od nas ... Na srečo nam kdaj zaradi snega ni bilo treba v šolo, saj smo imeli 10 km daleč in včasih avtobusa za 6 km poti sploh ni bilo, štirje kilometri so nas pa čakali v vsakem primeru ...

In neke take noči, zelo mrzle - brrr, rekli so, da je -17 stopinj! -, so ob 3h zbudili naju z bratom, ker so bile težave s kravo, ki je telila. Sosed je že prej šel 4 km daleč do telefona, da pokliče veterinarja ... In ker veterinar ne bo vedel, kje se odcepi pot k nam, odrasli so pa morali biti vsi pri kravi, so brata in mene poslali v dolino do ceste, da ga počakava ... Midva sva se hitro oblekla in obula, jaz sem si obula gumijaste škornje kar na gole noge ... Bilo je tako, da sem itak vso zimo seveda preživela v gumijastih škornjih, "batovci" smo jim rekli, ker jih je izdelovala tovarna Bata. Nogavic tudi nismo imeli

Nočem v nebesa

Ana Kos
14.12.2014 15:35 (Dec 14, 2014)

Hčerka me je presenetila: "Nočem v nebesa!"
"Jaa? Zakaj?"
"Zato, ker tam ni živali!"
"A da jih ni? Kako pa to veš?"
"Pri verouku so povedali!"
"Aja?"


Spomnim se na nek dogodek ...
Moje duhovne vaje (če kdo ne ve, kaj je to - so nekakšen oddih, kjer naj bi se človek poglobil vase, ponavadi gre tudi za družabnost, skratka lepa zadeva!), ko sem imela 14 let:

Duhovnik naroči, naj na listke napišemo vprašanja, ki se nam porajajo ... in jih oddamo v neko škatlo in on bo kasneje odgovarjal nanja. Meni je bilo tako zelo všeč, saj sem bila zelo plaha in sem bila čisto preč, ko je bilo treba kaj reči ...
In sem se razpisala, imela sem veliko vprašanj. In da duhovnik ne bi ugotovil, da sem to napisala jaz, sem napisala več vprašanj na več listkov in pisala sem s kolikor je mogoče različnimi pisavami!
Potem je on posortiral vprašanja, jih zložil na kupček in začel odgovarjati, vprašanje za vprašanjem ... In ... ne vem, kaj je bilo ... na koncu so ostali samo moji listki, kakšnih pet! Ne vem, kako je to

Prva vožnja z avtom

Ana Kos
24.09.2014 08:58 (Sep 24, 2014)

Sem še kar v spominih! Močan spomin je na prvo vožnjo z avtom!

Mama me je na kolesu peljala od maše in je med potjo ugotovila, da je spuščalo. Seveda sva šli dol in potem sva pešačili ob njenem prebodenem kolesu, pred nama je bilo še veliko poti, kakšnih pet ali šest kilometrov, zame, staro štiri ali pet let, je bilo to še zelo veliko.

Pa naju je dohitel nekdo z avtom (dotlej še nisem videla veliko avtov, moj dom stoji čisto ob koncu poti, bili smo pa bolj ali manj le doma, le ob nedeljah smo šli k maši, peš dve uri daleč), ustavili so, mama jih je poznala (bili so sorodniki ene družine tam nekje spodaj pod mojim domom) ... nekaj so govorili in potem so mene naložili v avto, da mi ne bo treba hoditi tako daleč peš. Meni je bilo hudo, ker bo mama morala peš, sama in po hudem poletnem soncu, zdelo se mi je, kot da ni prav, da jo pustim samo, ko jo čaka še tako dolga pot.

Sicer pa mene ni nihče nič vprašal, enostavno odpeljali so me. Malo me je bilo strah, zame so bili v avtu sami tujci

Prvič v Ljubljani

Ana Kos
23.09.2014 13:27 (Sep 23, 2014)

Ko sem bila otrok, je bila zame Ljubljana pojem dobrega!
Kot deveta dežela, kjer so same zanimivosti!
Kdaj pa kdaj je šel ata v Ljubljano, s seboj je izjemoma vzel katerega od otrok. Če je bil zelo priden!
O kako sem grabila seno nekega popoldneva, da sem smela drugi dan z atom v Ljubljano. Še zdaj se spomnim travnika, kjer sem tistega popoldneva grabila in spominjam se redovk, ki sem jih naredila, ata je pa odnašal seno z vilami. In vem, kateri del travnika sem pograbila sama.
No, in potem sem res smela drugi dan v Ljubljano.
Z atom sva vstala ob 3.30. Komaj sem odprla oči in zelo sem se morala potruditi, da sem sploh vstala. Ne, tako zgodaj zjutraj pa res ni čas za vstajanje! Čakala naju je ura pešačenja do avtobusa. In potem vožnja z avtobusom - to je pravo darilo - sploh če je človek vajen samo pešačenja.
Po vožnji, ki je trajala kakšno uro, sva prispela v sanjsko mesto - Ljubljano, kjer je vse, kar si človek more misliti, da obstaja.


Prva preizkušnja zame je bila semafor. Vedela sem,

Pozabljena torba

Ana Kos
23.09.2014 09:48 (Sep 23, 2014)

Mamica pripelje k verouku svojo hčerko.
Smeje se, a vendar v zadregi pove, da nimata s seboj torbice, pozabili sta jo doma.
Pogledam ju in pomislim, ali naj se naredim hudo (pa huda nisem, kje pa, saj ni bistvo verouka torba!) - tako malo za hec.
"Jaz sem kriva!" vtem hitro doda mamica.
"Hčerko ste pripeljali - in to je bistveno! Kaj bi pa bilo, če bi pripeljali torbico, hčerko pa pozabili doma!" In smejemo se vse skupaj.


A kako drugače je bilo pred veliko leti ... ko sem hodila v 2. razred. Iz šole so nas poslali k zobozdravniku, jaz sem ponosno šla, bila sem navdušena nad vsem, kar je zobozdravnik počel z menoj oz. z mojimi zobmi. Meni se je zdelo imenitno, ko mi je šaril po zobeh in tako ponosna sem bila, ko mi je spulil en zob!
Problem je nastal, ko sem se vrnila v šolo, pouka je bilo že konec in naša učilnica je bila zasedena z drugimi učenci, v njej je bila pa moja torba. Pravzaprav nisem vedela, če je še.
Kje je torba? V učilnico nisem upala, kaj pa če bodo hudi.
Kaj naj naredim?
Šla

Moja uboga stara punčka je bila živa!

Ana Kos
09.09.2014 06:48 (Sep 09, 2014)

Rada pišem!

Kdaj pa kdaj dobim kakšen silno lep odziv, ki me zelo razveseli in navduši.

Pred kratkim sem srečala eno mlado mamico, ki je pred nekaj meseci rodila ... in ko je v stiski pred porodom brskala po spletu, je naletela na neko mojo porodno zgodbo in potem je prišla na moj blog ... in rekla je, da ji je dobro delo.

Zdajle pa želim zapisati še to, kako sem najmlajšima sinovoma pred kratkim nekaj pripovedovala, nakar sta rekla, da naj postanem pisateljica in napišem "Solzice"! No, takoj sta pojasnila, da ne prav "Solzice", pač pa da naj zapišem svoje "solzice", svoje zgodbe, ki spominjajo na Vorančeve spominske zgodbice.

Seveda sem bila vesela njunih besed, otroci namreč mnogokrat ne želijo poslušati zgodb svojih staršev - mnogokrat doživljajo njihove zgodbe kot moraliziranje ali pa da tako je pač bilo včasih, danes je pa drugače.

No, in ko smo se o tem pogovarjali - bili smo ravno na sprehodu -, smo srečali sosedo. Ki je rekla, da mi mora nekaj povedati.

Takole je pripovedovala:

Moja punčka

Tukaj sem zapisala prvi spomin na Miklavžev obisk:

Gumb

Ana Kos
02.09.2014 21:16 (Sep 02, 2014)

Gumbi ... Spomini ...

Kolikokrat so mi otroci obrnili škatlo z gumbi ... Joj, kolikokrat se je to zgodilo meni, ko sem bila deklica! In kakšno bogastvo so bili zame gumbi! Različnih oblik, barv, z različnim številom luknjic ... In šivanje gumbov s štirimi luknjicami! Kakšna umetnost zame!

In zdi se mi, da imam tisoč gumbov! Najbrž se ne motim glede števila, saj preden scefrano obleko vržem stran, vedno poberem gumbe stran ... Precej sem jih tudi kupila, svoj čas sem za otroke precej šivala, predvsem krilca, oblekice deklicam, bluzice ... Tudi kakšne hlače, ampak jih ne bi dala oceniti kakšnim "veščim" očem :D In ja, koliko jopic, kap, rokavic, nogavic sem spletla ali nakvačkala! Tudi sebi sem šivala krila, obleke, celo poročno ...

Tako imam seveda kar nekaj šiviljskih pripomočkov doma.

In ko pospravljam, najdem včasih kakšen gumb, ki se je kdaj skotalil v zadnji kot ... v tistega, za katerega nisem niti vedela, da obstaja. :)

...

In opazim tale gumb!

Take gumbe sem imela na oblek

V prvi razred sem hodila v grad

Ana Kos
02.09.2014 10:23 (Sep 02, 2014)

Včeraj se je začela šola. Pa se ob tem utrinjajo spomini na "nekoč". Na tedaj, ko sem sama začela hoditi v šolo.

...

Malo ljudi je imelo "srečo", da je hodilo v grajsko šolo, jaz pa sem!

Polhovgrajska (ja, zakaj neki so pogruntali polhograjska, kdo je pojedel tisti "v"), sprejmem pa "pograjska" šola (tako smo vedno rekli: pograjska šola, Pograjci - prebivalci vasi)  je bila pred dobrimi štirimi desetletji še v gradu! Tamle zgoraj levi dve okni sta bili moj 1. razred! Sicer so bile razpoke v stenah, stropu, spominjam se, da so nekaj govorili o potresni (ne)varnosti. Tako smo se učenci selili (ko sem bila jaz v 2. razredu) v takrat novo zgrajeno šolo, ki je na drugem koncu vasi.

Zdaj je grad obnovljen in ga uporabljajo za razne koristne dejavnosti. Ne spomnim se pa kaj dosti glede lastništva, vsekakor so bili nekoč grofje Blagaj. Po enem od njih (po Rihardu) ima ime rožica blagajev volčin (fotka od tu): 

Na desni na obzidju je podoba Marije z Jezusom, nekoč prej v "davnih časih" pa

Kku sva z bratam jejčke njesla (+"prevod")

Ana Kos
08.08.2014 23:34 (Aug 08, 2014)

Zgodba v narečju - na Marijino vzpodbudo:

Ankat sva z bratam šla n hliv pbrat jejčke ud kur. Mama nama ih je dala, vsakm nekaj. Jest sm ih mila u varžetih, u bertahu, u usakm varžetu anga, ke sn se bala, de se drgač jejčk zdrbi. Dva sn mila pa u rok.

Pvol sn šla dval s hliva p štengah pa zl ahtala, de nabi padla.

Pvol pa guor u hiše.

Brat je šou pred menoj pa ke sva bla že na štengah pr hiš, je bcnu nazaj pa je mene glih u tribuh in kar je nrhuj, bcnu je u jejčke. Jejčki sa se arsul, vse je tjekl p men in jest sn vekala.

Brat je ljetu nprej.

Ke sva z mama pršl noter, sa ble jejčki, ke ih je un prnesu, n špurget. N, se je biu mrzu, naše mama je kuhala zmeraj u pječ. Sam pzim sa zakuril u špurgetu z krvavice pa mast pa ucvirke. Pa kerkat je nrdila bvobe. Kerkat z pusta.

Brata ni bl nker.

Neč n vim, če je mama kaj skrbil, ke brata še ni bl, ke sva šle spat. Tamal brat je pa gvišn že spau, je biu še mičken. Se n spounem.

Ata pa ni bl dma, neč n vim, ki je biu.

N, mama je zutraj

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj