Članek
Ali se projekti, vezani na javna naročila izvajajo zakonito in transparentno?!
Objavljeno Feb 05, 2014

V torek, 4. 2. 2014, se je Mestni svet Mestne občine Celje, sestal na svoji 24. redni seji. Na mize so svetnice in svetniki MS MO Celje, prejeli pisno gradivo, ki je bilo dano novinarjem na novinarski konferenci župana, dne 30. januarja 2014, o »Aktivnostih Mestne občine Celje pri reševanju problematike stare Cinkarne«. Prav tako pa je župan, Bojan Šrot, na začetku seje podal nekaj informacij vezanih na to problematiko. Med drugim je dejal, da je Mestna občina Celje glede na prepočasno odzivnost Ministrstva za kmetijstvo in okolje pri reševanju problema zemeljskih izkopov na območju stare Cinkarne, odločila, da izvede javno naročilo za predelavo odpadkov s tega področja, glede na novo pridobljene informacije, da obstajajo ponudniki za predelavo te vrste odpadkov, ki so cenejši kot odvoz zemljine v tujino (naročilo po 25. členu Zakona o javnem naročanju – ZJN-2 – je bilo objavljeno tudi v Uradnem listu EU).

Ponudbo je oddalo 5 ponudnikov (trije za odstranitev in dva za predelavo). Najvišja ponudba, ki je predvidevala odstranitev 13.607 m3 odpadkov, je znašala 5.604.730,80 eurov z DDV; najnižja ponudba, ki je predvidevala odstranitev odpadkov, pa 3.3.59.933,32 eurov z DDV. Za predelavo sta ponudbo oddala dva ponudnika, ki še nista imela pridobljenega okoljevarstvenega dovoljenja za predelavo te vrste odpadkov. Ena ponudba je znašala 2.268.916,02 eurov, druga pa 1.096.011,13 eurov z DDV. Mestna občina Celje je pogodbo podpisala s podjetjem Stonex d.o.o., Cesta Leona Dobrotinška 18, Šentjur (15. 10. 2013), kljub temu, da podjetje ob podpisu pogodbe ni imelo okoljevarstvenega dovoljenja, niti Slovensko tehničnega soglasja. Po pogodbi pa mora izvesti predelavo zemeljskih izkopov do julija 2014. O sklenitvi pogodbe in časovni dinamiki izvedbe, naj bi Mestna občina Celje večkrat pisno obvestila tako Ministrstvo za kmetijstvo in okolje kot tudi pristojno inšpekcijo. Po županovih besedah, je MO Celje zemeljske izkope ves čas prekrivala s folijo, da bi preprečevala prašenje in izpiranje (ne pozabimo, da gre za nevarne odpadke oz. zemljino); v decembru 2013 pa je izkope prekrila s trajno folijo.

Ob teh informacijah se mi je postavilo kar nekaj vprašanj, zato sem se odločila, da s pomočjo Supervizorja (spletna aplikacija Komisije za preprečevanje korupcije), ugotovim, kdo je lastnik podjetja Stonex d.o.o., s katerim je MO Celje podpisala pogodbo in prišla do zanimivih ugotovitev. 98% lastnik podjetja je Marjan Urleb (od 12. 12. 1990; direktor od ustanovitve dalje), 2% lastnica pa Špela Urleb (od 2. 12. 2011). Podjetje je s strani posrednih oz. neposrednih proračunskih uporabnikov prejelo nakazila v skupni višini 2.029.073,88€, od tega s strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve 872.307,48€, od Mestne občine Celje pa 462.131,45€ ali 22,78%.

In zanimivost! Podjetje Stonex je ustanovitelj podjetja Mineral d.o.o. (99,87% lastništvo Stonexa; 0,13% Minerala). Naj spomnim, podjetje Mineral d.o.o. (predsednik uprave Tomaž Urleb; prokurist Marjan Urleb) je podjetje, ki je po uvedbi stečaja nad podjetjem Cestno podjetje Celje d.o.o., pridobilo posel »Obnove mestnega jedra« (dokončanje prve in izvedbo druge faze obnove) ali kot je zapisano na spletni strani Mestne občine Celje:

»Obnova dela starega mestnega jedra Celja je zajemala oz. zajema območje dela Prešernove, Stanetove, Lilekove, Savinove in Linhartove ulice ter Krekovega trga. Nove ureditve zajemajo obnovo dotrajanih javnih odprtih površin, zamenjavo tlakov, zamenjavo dreves, obnovo javne razsvetljave in dela urbane opreme ter pripravo priključnih mest za prireditvene odre. Sočasno se je zamenjala dotrajana komunalna, energetska in telekomunikacijska infrastruktura. Vrednost celotne investicije je znašala 4.694.722,42 milijona eur, sofinanciranje iz evropskih sredstev pa 2.525.143 eur. Prenovo je v začetku izvajalo podjetje CM Celje, d. d., po odpovedi pogodbe s strani Mestne občine Celje in ponovnem razpisu pa jo je nadaljevalo podjetje Mineral, d. o. o.. Za izvajalca 2. faze prenove – Ureditev Glavnega trga in dela Stanetove ulice s trgom pred Metropolom - je bilo na razpisu izbrano podjetje Mineral, d. o. o.. Na razpis je prispela le ena ponudba. Vrednost celotne investicije znaša 3.390.565,69 evrov, sofinanciranje iz evropskih sredstev pa 1.523.503,65 evrov. Z deli bodo predvidoma začeli v drugi polovici avgusta. Obnovili bodo vso komunalno, energetsko in telekomunikacijsko infrastrukturo, na novo tlakovali pohodne in vozne površine iz tonalitnih plošč in kock ter namestili vso urbano opremo (koši za smeti, klopce, rešetke ob drevesih, pitnik, stebrički za omejevanje prometa, stojala za kolesa).«.

Po podatkih Supervizorja je podjetju Mineral d.o.o. s strani posrednih oz. neposrednih proračunskih uporabnikov nakazano skupaj 6.059.054,88€, od tega s strani Mestne občine Celje 3.184.905,13€.

Priznati je treba, da je del mestnega jedra dobilo novo, lepšo podobo. Toda, ali gre res zgolj za naključje, da je podjetje Stonex d.o.o., ki je skoraj 100% lastnik podjetja Mineral d.o.o., pridobilo tako posel »obnove mestnega jedra«, kot tudi posel za »predelavo zemeljskih izkopov na območju stare Cinkarne«? Ali pa lahko govorimo tudi o klientelizmu in korupcije?! O tem naj presodijo tisti, ki so za to pooblaščeni (KPK, organi pregona…).

Sonja Ramšak