Članek
ARGENTINA - živeti in preživeti
Objavljeno Jun 14, 2016

Zapis nima turistične narave  in se izogiba opisovanja turističnih znamenitosti. Temu primerne so tudi fotogalerije, kjer je posneto približno realno stanje okolja in ne le marmor in steklo. Za vse ostalo je bolj primerno čtivo wikipedia ali kak turistični vodnik. JA, če si letoval v Sharm el Sheikh, še ne pomeni, da si bil v Emiratih, če si stal 14 dni sredi rdečega trga v Moskvi, pa tudi nisi videl Rusije. Je pa Argentina vsekakor vredna obiska, le za denarnico se je treba držati, pa Back pack naj bo v velikih mestih Front pack in odprte oči

 

Argentinci v svojih očeh veljajo za superiorne v primerjavi z drugimi narodi na južnem kontinentu Amerike in boljše v vseh pogledih od vseh svojih sosedov v regiji. Naj bi bili pametnejši, boljši in lepši. Vse se vrti okoli nogometa in seveda okoli Falklandskih otokov. Falklandski vojaški poseg proti Veliki Britaniji opisujejo kot veliko zmago nad Anglijo. Tema je sicer ena bolj tabu tem. S katerimi sem prišel v kontakt na mojem potovanju po Argentini, pa v ničemer ne prekašajo svojih sosedov Čilencev ali Urugvajcev.  Slednji so v resnici v primerjavi z Argentinci bolje izobraženi in predvsem bolj disciplinirani. Pokazali so se na splošno kot zelo nepošteni in prevarantski ljudje.

 

Kako do Argentine? Je več poti, tudi z ladje je mogoče a večinoma si turist uredi potovanje preko ene od mnogih turističnih agencij. Seveda z letalom. Bolj uporabni sta dve poti, prva iz Benetk v Istanbul po prespani noči sledi let čez Atlantik v Buenos Aires. Jaz sem izbral pot v enem kosu s postankom v Amsterdamu in naprej čez Atlantik v BS. Moj let se je končal zgodaj zjutraj 6°° cca, še prej pa sem imel iz zraka priložnost videti mesto v polnem nočnem žaru. Prava megla luči, konca mesta ni razbrati. Mesto se izgublja v daljavi.

Buenos Aires

Nočni prilet nad Buenos Aires,

Letališki terminal EZE Buenos Aires. Ne najbolj označena zgradba, najbolje se je pridružiti toku potnikov in z reko ljudi uloviti pravo smer. Sledi prihod na prevzem prtljage, kar gre relativno hitro in brez gneče. Potem pa pregled potnih listov. Veliko število pregledovalnih mest zagotavlja hiter izstop iz letališča. Uradnika zanima v katerem hotelu si nastavljen, »kopiranj« potnega lista, prstni odtis in seveda hitro fotografiranje s pomočjo kamere. Po koncu sledi rentgen prtljage. V 30 minutah po pristanku si lahko že zunaj.

Kako v mesto? Takoj za vrati terminala stoji veliko kioskov, kateri vsi ponujajo ravno tisto, kar potnik išče. Pot-transfer do centra mesta. Kolega mi že v Sloveniji predlaga kiosk TIENDA LEON, ponujajo prevoz z avtobuson na RETIRO, Terminal v mestu. Terminal se nahaja v srcu centra, MICROCENTRO. Od tu dalje iščeš taksi. Sam sem se v trenutku na hitro odločil, da na kiosku vzamem kar taksi, kar zaradi opreme niti ni bila tako slaba ideja. Tudi mesto je lepše pogledati iz taksija. Ob 8 zjutraj ravno padeš v mestno cestno gnečo. 4-5 ali 6 pasovnica, glavna vena mesta.

Prometni predpisi? Kaj je to? Nastanitev v hotelu EL CABILDO, tuš in vse ostalo, kratek počitek, nastanitev v bližini znanega obeliska, tu v bližini so skoraj vse glavne avenije in mnogo restavracij ter hotelov. MICROCENTRO nudi vse in je prilagojeno za povprečnega turista. Hoteli od 30-600€ na noč. Slabo opazen EL CABILDO, v relativno čisti ulici je odlična izbira. Ulice tu sicer po naših merilih niso pretirano čiste. Prej obratno. Vendar je celo mesto takšno, z izjemo elitnih predelov. »Chambio chambio« se sliši na vsakem koraku. Mesto je zelo glasno, ropot neznosen. Vsakič, ko se uspeš umakniti v kakšno zakotno ulico, se oddahneš. Vse do trenutka, ko ti natakar prinese račun za kavo…

Argentinci; pozor, vedno so te pripravljeni ogoljufati. Nečiste misli in nečisti pogledi v tla ali mimo. Z nasmehom pa obvezno pride prevara. Večina razmišlja le o tem, kako pretentati turista. Oni so seveda pametni, turisti so polni denarja in neumni, mi zmagamo vsakič, ko mu zaračunamo več. Obstaja celo izraz VIVESA CRIOLLA in pomeni približno: »Okrasti butastega tujca.« Buenos Aires, menda za tiste z debelimi denarnicami naj »« blišč in super zabava. Ampak ne vem. Ni mi jasno, kaj bi tu počel nekdo iz Hi Class in se prerival po nasmetenih ulicah. Ulice polne revnih priseljencev kjer bi moral biti vsak trenutek na preži, da te ne okradejo. Če imaš debelo pod palcem, potem greš v Tokio( ali kam drugam).

 

 

Buenos Aires – San Carlos de Bariloche, 20ur

ali z letalom ali »omnibus«. Ker poštenjaški Argentinci vsak trenutek izkoristijo za skrb o tvoji denarnici, obstaja cenik letalske karte za domačine in drug cenik za tujce. Ceneje je zagotovo »omnibus«. Poleg vsega še nekaj dežele vidiš. Prevoz po cesti traja cca. 20 ur v super LUX avtobusih, KAM-SERVICIO, »« kjer sediš lepše kot v hotelu, postrežba, WC. Na lokacijo prispeš razmeroma spočit. In še takoj ko prispeš na terminal v Barloche, zahtevajo 10 »pesso« (manj kot eur), za prtljago. Ciganijo na vsakem koraku. Hitrejši TAXI meter ure pa zagotovo ne boste imeli priložnost videti nikjer na svetu.

Hotel Premier, primerno za ceno, sredi centra mesta. Kaj Argentinci ne razumejo? Ne razumejo, da v času zajtrka čistilka ne more pridrveti v jedilnico s strojem za pranje tal, razlivat vodo med mizami, ropotati, da ušesa bolijo. In receptorka pravi, da ne razume kaj je tu narobe. In, če ne razume, potem pa ji jaz seveda ne morem pomagati in naj kar nadaljujejo. Stroj čez minuto utihne na veliko odobravanje prisotnih. Kaj še ne razumejo? Da masla in salamo ne more prinesti v jedilnico nekdo, ki je še trenutek pred tem belil v hodniku in to v isti obleki…

Pravzaprav nič ne razumejo. Kar si je vredno ogledati je ena glavna ulica polna prodajaln s čokolado in lokalov s pretirano napihnjenimi cenami. Čokolada, vsaj tista, ki sem jo poskusil in naj bi bila ponos in presežek, ni konkurenčna naši gorenjki. Glavni trg z obzidjem, cerkveno dvorano in muzejem, so izdelali in v večini priredili povojni Hrvaški in Slovenski politični migranti. Mnogi od njih so bili obrtniki, ostali del mesta, 200m stran od centra ni najbolje urejen. Zanemarjeno, nasmeteno in umazano. VIVESA CRIOLLA je tu v polnem zamahu. Po občutku 5X Buenos Aires. Čista katastrofa za dober občutek. Če si imel kdaj slab občutek na hrvaški obali, bo tu zagotovo še večji

Od mestne katedrale stran od centra mesta se orientiramo po KM oznakah. Katedrala=0km in naprej izstopaš na željenem kilometru, na mestni liniji 20 izstopiš na 18km. CANPANARIO žičnica, dvosedežnica, ki te pelje na vrh hriba. Delo slovenskih rok, tehnologija in izvedba slovenskih migrantov v letih po 2.SV. Z vrha se ponuja lep razgled nad širno okolico. Če nadaljujemo kasneje pot dalje od 18km stoji na zadnji postaji št20 posestvo LLAO LLAO. V današnjo obliko so ga postavili oz. so izdatno pripomogli zopet izseljenci. Človek dobi občutek, da so vse današnje atrakcije uredili priseljenci.

Ali Slovenci, Nemci, Hrvati, Francozi. LLAO LLAO (žao žao) me ni prevzel. Zaradi napuha in snobizma. Sicer pa se ne more primerjati z Mokricami, le de je tu kava 3x dražja. Ni mi jasno zakaj. V Barločah se z lokalnim avtobusom prevažaš s kartico »SUBE«, replika naše LJ URBANE, na 18km izposojevalnica koles. Smučarji pojdite na »« CHATEDRAL. Druga Kranjska gora, ostal info wikipedija pove.

 

 

Villa la Angostura: 3ure

Nekaj ur vožnje z udobnim avtobusom čez argentinsko pampo (puščavo) v vas med hribe, na drugi strani velikega jezera. Na prvi pogled urejeno mestece/vasica, če pa želiš ohraniti občutek čistega naselja, pa je bolje da z glavne ulice ne kreneš. Vse nametano, »razbito/razlito?«, nasmeteno. In še enkrat, Vivesa Criolla.  Villa la Angostura me ni nikakor prevzela. Po nekaj urah bus in pred nastanitvi v SC Barloche. Drugi dan po isti poti v SAN MARTIN de los ANDES – prvič v Argentini lahko rečem TO JE TO. Mir, varnost . Zanimivo malo mestece živi od turizma, občutek kot na Bledu, vendar še boljši. Nič snobizma, točajka prinese drobiž nazaj, nasmeh. Na ulicah ni pogledov žeparjev. Mestece je urejeno in zares čisto. Občutek krasen.

San Carlos de Bariloche – Mendoza, 1 dan( s prestopanjem sicer okoli 15ur)

skupno cca 15ur s 3 urnim postankom v Tucuman. Po Tucumanu 8 ur, naprej to Mendoze še 11. Nastanitev hostel OTRO MUNDO (drugi svet). In je res drugi svet. Na spletu rezerviraš in takoj te odpelje. Del mesta ni bil videti ravno eminenten. Sicer pa tudi ni bil namen. Tu prvič doživiš da te na ulici Argentinec pozdravi. Bon dia. Mendoza menda spada med ne najbolj varna mesta. A moram pripomniti da sem se tu počutil varneje kot v Buenos Airesu. Četudi sem prebival v ne osvetljenem delu mesta. Iz osvetljenega centra do hostla nisem imel nikoli slabega občutka.

Seveda, črna jakna na sebi tudi včasih pride prav. Center mesta je lep, del pod hribom ki pa ga turistom ne pokažejo pa je za turiste resno smrtno nevaren. Spet: Črna očala, pa jakna z ovratnikom gor pa gre. Ampak ne priporočam. Ogled malo bolj daljne okolice kjer naj bi bilo možno kaj zemlje kupit človeka razočara. Neurejeno, razrito in ne organizirano. Na splošno mi je dala Mendoza za življenje dober občutek. Enako kot SM de Los ANDES.

Mendoza – Salta (linda – lepa) 18 ur

Opevana salta. Iz Mendoze 18 ur. Podnebje vlažno pa mnogo topleje kot na severu. Center mesta ok, lep in urejen. Prijazni ljudje, nasmejani ljudje. Glede na pripovedovanja in priporočila pa nisem ravno mnenja da je to nek »FENCY kraj. Sploh, če zvečer poskusiš do kod gredo urejeni pločniki in mestna razsvetljava in kje se končajo trgovinice. Pa hotelov več  ni, nobenega muzeja več. Mestne razsvetljave je čedalje manj, ljudje kar naenkrat čisto drugače gledajo. Tudi pločniki so čisto drugačni.

Ja. To je Salta, nič več Linda. Umazana in razcepana. Po pregledu nekih informacij mesto in okolico obvladujejta dve malo manj pošteni družbi. Dinastiji lopovske narave. 3 dni je bilo dovolj. Iz salte priporočajo Cafayate. 6 ur z busom. Ko prideš tam, te čaka 30 stopinj v senci. V okolici so vinogradi, zato je tu veliko vinarij. Park, restavracije in to je to. Se zgodi, da ti ne postrežejo če naročiš le kavo. Potem vstanes, vprašaš če imajo PARILLA in veselo sledi, SI senjor!. Gracias, grem k sosedovim na kavo in »parllje?«. WAU solzne oči.

Toliko za občutek.

Salta – Buenos Aires 19 ur

Omnibus, »koče kama kon servicio, + EJUCTIVO.?« Vse, manjka samo savna in jakuzzi. Pa da vidimo še to. Na koncu enako, kot vsi prejšnji dolgi transferji. Udobno in spodobno. Na cilj prideš kar se da spočit.

 

Buenos Aires – Urugvaj

                -z ladjo Colonia Express, uro in pol čez reko De la Plata. Na forumih popotniki opisujejo Urugvajce kot enake prevarante, ki jih srečaš v Argentini. Moj prvi vtis je bil zelo OK in tudi mesto Colonia je za razliko od Argentine zelo urejeno. Na obali reke, za katero imaš občutek, da je morje stoji zgodovinska vas. Vas prvih priseljencev v ta del sveta.

Šolstvo in poslovno okolje

Ker v Argentini učitelji državnih šol v Argentini veliko stavkajo, so učenci tudi temu primerno odsotni iz pouka. Posledično je nivo znanja bolj reven. Kdor želi boljšo izobrazbo, vsaj nekako v normah, kot jih poznamo v Sloveniji, potem svoje otroke šola v privatnih in plačljivih šolah. Ker je večinoma izobrazba na koncu slaba, delovne navade pa so izredno slabe, ni dela. In tudi prave delovne volje ni.

Argentina je bojda dežela tisočerih možnosti a dobil sem občutek, da je ovir več kakor možnosti. Neprijazno in z dajatvami obremenjeno poslovno okolje, pre napihnjene uvozne dajatve, na splošno pre napihnjene cene nepremičnin, zelo velika možnost prevar, delovna sila pogojno uporabna in zaposliva je nekaj, s čimer mora računati vsak, ki živi v sanjah, da bo tu začel nov donosen posel.  Domača delovna sila je pravzaprav popolnoma neuporabna za karkoli.Dogovori tu ne držijo. Zelo težko ali čisto nemogoče se je s komer koli kaj dogovoriti.

Buenos Aires…hasta luego

FOTO-galerije:

bariloche-2

bariloche-2-neuquen

bariloche-2-villa-la-angostura

Bariloche-canpanario

Bariloche-LLAO_LLAO-in-campanario

Bariloche-San-Martin-de-los-Andes

buenos-aires

Buenos-aires-2-bariloche

Buenos-aires-2-bariloche-next-day

colonina-city

colonina-historic

mendoza-2-salta

Mendoza-in-okolica

mendoza-turistic-eye

Omnibus-andesmar

panorame

salta

salta-cafayate